Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.09.2017 13:06 - ПЪЛНО РАЗКРИТИЕ 41
Автор: deusson Категория: Други   
Прочетен: 1084 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 01.01.2018 13:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 За мързела, мисленето, ваните, заблудите, правенето, откриването, еврика и изобретяването.

Винаги съм се чудел в кой точно момент, Архимед е направил откритието си, за да хукне гол и да плаши хората с мантрата "Еврика". Според мен първо му е помогнал един неразумен служител (най-вероятно роб), който е напълнил ваната до преливане. Това е хипотеза, която се обосновава от следните разсъждения: Първо великия мислител не е имал никаква представа за откритието си, преди да го направи или то да му се случи. За целта е било нужно то да стане очевидно, тоест ваната е трябвало да прелее.  Второ, макар много хора с лека ръка да отхвърлят намесата на роба (ако е бил роб), то аз не съм в състояние да повярвам Архимед да си е пълнил ваната сам. Най-малкото не би я напълнил дотолкова, че да не остави място за собственото си тяло в нея.

А, ако не е бил роб? Е, това по-добре да не го коментираме, защото може да се окаже, че е някаква висша сила. В християнски смисъл - ангел, но ако отчетем епохата, за която се смята, че са протекли коментираните събития, най-вероятно би бил някой пакостлив, или пиян, или доброжелателен бог от Олимп. Разбира се може да е бил едновременно и пакостлив, и пиян, и доброжелателен. Естествено от гледна точка на историческата наука са важни само фактите, събитията и оставените свидетелства за тях (за предпочитане в писмен вид). Понеже в това ни убеждава самата историческа наука, все се чудя защо същата изобщо отрича съществуването на горепосочените богове от Олимп, особено като се вземе предвид, че именно за тях са купищата писмени свидетелства, а простосмъртните са само пълнеж в историята. Очевидно е, че за да си фактор в историята е нужно да си бог, полубог и в краен случай да си поне обект на желания от страна на някой бог или богиня. Желания най-вероятно плътски и много често извратени, последното е в християнски смисъл, иначе са си съвсем естествени.

Та в този йерархичен низ, Архимед вероятно е попаднал заради наличието на вана препълнена с вода, нуждата му да се накисне в нея и разбира се пълната липса на въображение. Въображението тук би изиграло най-лошата, отрицателна роля във вреда на направеното откритие, именно логическия извод, че тялото му е изхвърлило от ваната количество вода равно на обема му. Нали не се заблуждавате, че самият Архимед е „Открил” водата, „Изобретил” ваната, и че на всичко отгоре пръв и за пръв път се е изкъпал? Разбира се ако в онзи момент е разполагал с повече въображение и здрав разсъдък едва ли би хукнал гол да крещи "Еврика" при положение, че могат да го видят малки деца, на които гледката да остави травма за цял живот. Да не говорим, че е по-разумно да запази откритието за себе си и чак когато го патентова да го продава на човечеството до ден-днешен. Сега щяхме да познаваме всичките му потомци, а вместо това знаем колко да пълним ваните си, в зависимост от броя тела, за които го правим, а от Архимед е останала само една "Еврика", която съм срещал дори в менюто на един снобски ресторант. Меню, което прочетох единствено от любов към писаното слово и което калкулираше цени обиждащи здравия разум и изтезаващи фантазията на самите сноби.

Нека обаче не се отклоняваме и продължим с разсъжденията. Какво е правел великия мислител във ваната, без да се спираме на очевидното киснене във водата. Хлебарите както знаете пекат хляб, а мислителите какво? Правилно! Мислят! Това, което ни пробутват за водоизместимостта също да го забравим, защото е под ранга на всеки един велик мислител. Вана, вода, тяло... На какво ви напомня? Да, за "Специален доклад". Ето какво би могло да изкара един уважаващ себе си велик при това мислител, гол и крещящ самовлюбено "Еврика" навън. За кого е правил специалния си доклад? Явно не за нас, иначе нямаше да ни пробутват тази вмирисана партенка за обемите и топенето им във вода. Разбира се, бил е предназначен за някой по-високо от него. Не ми се иска да го казвам, но по-високо от мислителите стоят единствено тези с вили на Олимп. Може би и точно заради този доклад са отпрашили и никакви ги няма, поне не и на Олимп. А може да има и проблем с езиковата бариера и специално с езика, на който е говорил Архимед. Тук трябва да спомена, че има известно съмнение дали е крещял "Еврика" или по-логичното, но разбиващо семейства - Евридика. Да не говорим, че и "Архимед" е много по-близко до значително по-смисленото "Архимаг", тъй като сам е бил магьосник в математиката и в други сфери, където мисленето много помага.

Така че да се разберем, не мислете, че му имам зъб на този човек, още повече, че той е заплашил да премести земята, ако му намерят място, където да си опре лоста. Работата е там, че мисленето не се счита за работа, понеже мързеливите мозъци не могат да го свържат с "Правене". Това е довело до алергичната пандемия наречена "Заблуда", която трови и мори широки кръгове от иначе прогресивното човечество, което щом веднъж се е научило как се прави дадено нещо, не смята за нужно да мисли как го прави. То си въобразява, че знае и така е изобретило "Знаенето", за което не е нужно да си губиш времето с мислене, а тези, които все пак мислят, биват считани за мързеливи кръшкачи.




Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: deusson
Категория: Други
Прочетен: 94004
Постинги: 73
Коментари: 12
Гласове: 49
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031