Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.05.2020 17:58 - Притиснат в ъгъла: Бойко призна за връзките на Горанов с Васил Божков, бизнесменът го нарече „мутра“ Политик от ГЕРБ получил подарък мезонет от Васил Божков!
Автор: zahariada Категория: Новини   
Прочетен: 1083 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 08.05.2020 17:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

  image


Притиснат в ъгъла: Бойко призна за връзките на Горанов с Васил Божков, бизнесменът го нарече „мутра“



От Admin
 на 08.05.2020
  

http://www.budnaera.com/2008-01/2008-01-01_06.html

Притиснат в ъгъла от разкритията на Васил Божков по-рано днес пред Би Ти Ви, Бойко Борисов се видя принуден най-сетне да признае връзките на финансовия министър Владислав Горанов с избягалия зад граница мултимилионер.

„Пред мен Владислав Горанов никога не е твърдял, че не познава Васил Божков. Напротив – многократно се е виждал с него като представител на най-големия хазартен оператор. Аз съм му казал – днес като мине законът в парламента, да излезе и да се обясни“, коментира премиерът Бойко Борисов по повод интервюто на хазартния бос пред Би Ти Ви Премиерът обаче не каза ще поиска ли оставката на Горанов.

По повод обвиненията на Божков, че държавата му е отнела бизнеса, Борисов каза: „Какво сме му взели – завод ли сме му взели, предприятие ли? Просто хазартът стана държавен и приходите му отиват за спорта.“

Премиерът категорично отхвърли внушенията, че ГЕРБ първо са наложили текстовете, позволили на хазарта да спестява данъци, а после са се отметнали.

„Законът знаете кой го писа през 2014 и 2015 г. Тогава хазартът изцяло беше пропуснат. Ние въведохме такси. Това, че комисията не е спазвала закона… Всички вече са обвиняеми“, каза той. Борисов визира промените в закона за хазарта, направени през декември 2013 г., когато, случайно или не, депутатите пропускаха да впишат изгряващите моментни лотарии до тотото, лотото и бингото. Благодарение на това недоглеждане прословутите „талончета“ за търкане попадат в данъчна ваканция – 2014 г. се оказва нулева и моментните лотарии не плащат нито лев такса. По това време управлява кабинетът на Пламен Орешарски с мнозинство от БСП и ДПС.

Борисов е бесен и от обвиненията, че се разпорежда в спорта. „Какво се меся? На никого не се меся. Всичко, което правя, е след искане за подкрепа на фенклубове. От кой ли не получавам такива искания, включително и от „Левски“. Всичко се случва пред очите на обществото, никога не съм го крил“, бе категоричен той.

Борисов редовно влиза в ролята на спасител за футболните клубове, като през последното десетилетие неведнъж намира спонсори, включително и държавни, и раздава милиони за стадиони на частните клубове. Примерите са много, като само от началото на 2020 г. премиерът „раздаде“ 37 млн. лв. за стадионите на „Ботев“ и „Локомотив“ в Пловдив, а на „Левски“ обеща подкрепа за изграждане на козирка на ст. „Георги Аспарухов“ и за евентуално финансиране чрез спортния тотализатор.

Впрочем, относно помощта за „сините“, спортният министър Красен Кралев заяви в прав текст, че държавата е готова да помогне на клуба, ако бъде сменена собствеността му. В момента мажоритарен собственик е приближеният до Васил Божков бизнесмен Георги Попов.

„Всяка квалификация в устата на Божков за мен е комплимент“, добави Борисов. Сутринта Божков каза, че Борисов е общото между мутренските времена и сегашните.

„Сега“ зададе и въпроси на министъра на финансите Владислав Горанов – колко пъти се е виждал и колко пъти е разговарял с Васил Божков, вярно ли е, че лично е представил шефовете на комисията по хазарта на шефа на „Нове Холдинг“, и дали ще подаде оставка.

От пресцентъра на МФ отговориха, че министърът ще направи изявление по тези въпроси пред журналисти в парламента.

Когато избухна скандалът, Владислав Горанов обяви, че не е имал представа за поразиите в хазарта – въпреки че този бизнес е в неговия ресор и че той лично назначава председателя на Държавната комисия по хазарта.

„Ако се установи моя лична вина или компетентност по Закона за хазарта, отговорността не само ще бъде поета, а ще се сведе до друг тип отговорност“, каза Горанов по повод на обвиненията на прокуратурата, че държавата е пропуснала да събере стотици милиони левове такси от двете популярни лотарии на Васил Божков.

Тактиката на министъра още в самото начало на скандала с частните лотарии е да се дистанцира от работата на комисията по хазарта и от упреците, че в продължение на години не е защитил интересите на бюджета. „Ако съм знаел, не бих допуснал“, каза той, старателно избягвайки думата „оставка“ .


 image

СКАНДАЛИДНЕС Политик от ГЕРБ получил подарък мезонет от Васил Божков! (Вижте разкрития за луксозния жилищен комплекс на хазартни бос)


imageОт Admin на 06.05.2020

https://narod.bg/2020/05/06/%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b8%d1%82%d0%b8%d0%ba-

Въпреки обвинения за пране на пари и редица други престъпления, един от бизнесите на Васил Божков работи с пълна пара. Това е строителството на огромния жилищен комплекс, който се издига в столичния квартал „Красно село”. По информация на Narod.bg,  във въпросния комплекс мезонет има висш политик от ГЕРБ,  който го е получил като подарък от самия Васил Божков.

Оказва се, че Божков продължава да развива бизнес у нас въпреки ликвидирането на хазартните му компании и бягството му от България през февруари. Милиардерът бе обвинен в неплащане на такси и данъци, пране на пари организирана престъпна група и още осем престъпления. Часове преди да бъде арестуван обаче, той успя да отлети за Обединените Арабски Емирства, където се води дело за неговото екстрадиране у нас.

 От несметните бизнес-начинания на Божков практически остана само едно –  строителството на жилищен комплекс в района на „Красно село”, близо до булевард „Цар Борис III” и стадион „Славия”. Изграждането му започна през миналата година и трябва да бъде завършено през април 2022Г.

Проверка на ”Галерия” показва, че компанията  „Нове Хоумс” продължава да извършва дейност и да продава апартаменти „на зелено”.

image

 Тя е една от малкото, които не са запорирани от държавните органи. Единствено е засегната от пандемията с коронавирус, която удари строителния бранш като цяло и търговията с имоти. Разгънатата застроена площ на сградите е върху терен от 27 декара е 97 хил. кв.м. В проекта влизат 556 апартамента, както и 6 търговски обекта на площ малко над 58 хиляди квадратни метра и две подземни нива с гаражи, паркоместа и мазета, възлизащи на приблизително 36 хиляди квадратни метра. Средната цена на жилищата е около 2500 лв. Проста сметка показва че Васил Божков и контролираната от него компания ще получат близо 300 милиона лева приходи от продажбата на жилища в този район.

image

Реклама

 Най-ниската цена на предлаганите жилища в района е 750 евро за квадратен метър, а най-високата стига до 1500 евро в зависимост от разположението и големината на апартамента. Дори кризата с коронавирус обаче не можа да накара инвеститорите да свалят цените. Според брокери още преди стартирането на строителство са били продаден 74 апартамента изцяло на зелено което е над 12 на сто от имотите.

Неофициално се говори, че тази фирма се управлява от сина на Васил Божков – Антон въпреки че той не фигурира в ръководството. Номинално нейни собственици са Мария Димитрова и Филип Марков с по 50% дялове. Марков е в управата на „Българска асоциация за развлекателни и хазартни игри 21”, заедно с други близки до Божков лица. Освен тях в съвета на директорите влиза и Иво Иванчев, който до 2018 година е бил управител на две дружества част от групата на „Нове Холдинг”. Адвокатът на „Нове Хоумс” пък е Георги Бакърджиев, който има дългогодишна практика в различни фирми на Божков. Синът Антон Божков фигурира в търговския регистър като управител и собственик само на една компания „Инфра холдинг”. Тя се занимава с пътно строителство и ремонти и от нея Божков младши получава годишна заплата от 102 хиляди лева.

 Историята на придобиването на земята е много интересна и е възможно да привлече вниманието на разследващите органи. Теренът върху който  строи „Нове Хоумс” е на бившия завод „Балканкар”. Знаменитият производител на електро и мотокари обяви фалит през 2002 година. Сградите, в  които се помещаваше „Балканкар Инженеринг”- институтът, извършващ научната дейност за „Балканкар”, дълго време не се стопанисва.

През юли 2014 година се направи опит да бъдат продадени заедно с терена за обща сума от 17 милиона лева.

Странно, но за тази сума купувач не се намери. Такъв се появи две години по-късно в лицето на Васил Божков. Чрез едноличната си фирма „Прима БГ”, той се сдоби с имота за доста повече пари- 28 милиона лева. След още две години през 2018 година новосъздадената фирма „Нове Хоумс” придобива терена срещу сравнително ниска цена от 5 милиона лева.  Как така блестящия математик превъзходен бизнесмен Васил Божков е допуснал да загуби 23 милиона от сделката със земя не е никак ясно? Също така не е ясно защо бившият синдик на „Балканкар” и собственик на терена отхвърлят предложения за строителство и инвестиции на други фирми , при това много солидни и с безспорен авторитет в бранша.

През миналото десетилетие имало поне три оферти за изграждането на жилищни комплекси, но по незнайни причини те не са приети.

Според една от тях се предвижда строителство на търговски ,офисни и жилищни площи, хотелска част, киноцентър, както обект  за хранене и развлечение. Освен това в комплекс и очаквало да бъдат издигнати 40 етажна сграда висока над 140 м.  Мащабният проект обаче не се реализира. Теренът остава в активите на „Балканкар Холдинг”.

Прокурорите вече разследват откъде идват парите за строителството на жилищния комплекс. Според запознати това е част от обвинението срещу Васил Божков за пране на пари. Основно подозренията падат върху уставния капитал на компанията, който е едва 50000 лв. Много е спорно как фирма с толкова малък капитал може да събере средства за мащабното строителство. Те се изчисляват на около 85 милиона лева по пазарни цени. Произходът на тези средства не е много ясен, довериха за „Галерия” разследващи. Антон Божков е разработван и по друга линия, също част от строителния бизнес на баща му. През 2014 година гръмва скандал с некачествени екопътеки на Витоша, построени от компанията на Антон Божков „Инфра холдинг”. Дъщерната „Инфра Роудс” печели тогава поръчка на стойност 2 милиона лева. За изграждането на екопътеки в планината. Те обаче практически бяха унищожени при първия проливен дъжд и придошли води. Прокуратура се интересува как така стихийните бедствия не са били заложени в заданието за поръчката. Това е позволило на фирмата на Антон Божков да прибере тлъста сума без значение от качеството на извършени




Гласувай:
3



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39749188
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031