Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.02.2009 17:32 - ИВАН КОСТОВ на ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ
Автор: gerbsenior Категория: Политика   
Прочетен: 1149 Коментари: 0 Гласове:
0



       03.02.2009 г.
        вторник                        

                           ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ след заседанието на НР на ДСБ

ИВАН КОСТОВ: По повод няколко много неприятни и лоши новини, сред които неокончателното спиране на парите по програма САПАРД – загуба на още 140 млн. евро; по повод предложението на ЕК да финансира строителството на автомагистрала “Тракия”, ако българското правителство спазва правилата, ние направихме един обстоен анализ на действията на правителството с ЕК и начините му на работа по европроектите. Стигнахме до извода, че правителството опита всичко, което можеше да се опита: Извърши многобройни персонални промени в Националната агенция за пътна инфраструктура, във фонд “Земеделие”, в САПАРД; създаде институции като ДАНС и пр., където пак имаше най-различни назначения и промени начело. Така и не можа обаче да намери път за възстановяване на доверието на Европейския съюз към България и съответно за решаване на проблемите за финансирането от еврофондовете. Госпожа Плугчиева само в петък ни произоваваше всички да оценим колко много действия са предприети и как са отговорили на очакванията на Брюксел и как в понеделник едва ли не те ще пуснат парите по САПАРД. А чухме в понеделник съвсем друго. Това означава, че те наистина всичките им действия са абсолютно безплодни. Това означава, че България няма министър-председател, че това е абсолютно несъстоятелно управление. Липсва човекът, който трябва да създаде екип, който трябва да решава проблемите или да поема отговорността, да предлага от свое име решения, да ги налага със своя авторитет, заради доброто на страната. Нямаме министър-председател! Ето, това е нашият извод. Това обаче има много лоши последици.

Демократи за силна България (ДСБ) стигнахме до заключението, че правителството не само провали досега членството ни в ЕС, то започва оттук-нататък да саботира бъдещото членство на България в ЕС в следващите години. Докладът например, който социалистите искат да не се публикува през лятото, ще бъде отложен, само заради българските избори и санкциите, които той ще предвижда, ще бъдат наложени върху следващия екип, който ще управлява страната. Ето ви една директна мярка за саботиране на бъдещото членство на страната.

Затова и във връзка с това има особено тежко престъпление, което рецидивира непрекъснато и което ние ще призовем сега да бъде прекратено веднага. Става въпрос да се заменят парите от еврофондовете с пари на българския данъкоплатец, само и само да протекат предвидените корупционни практики, както е с автомагистрала “Тракия”. Там европари, милиарди евро, се заменят с пари на българския данъкоплатец в условия на криза. Няма как да се нанесе по-тежък удар върху българските фирми и граждани от такава практика. Вместо да изпълниш правилата и да получиш европейското безвъзмездно финансиране, ти изоставяш европейското финансиране, взимаш парите на българския данъкоплатец и ги даваш на приближени на управляващата Тройна коалиция фирми.

Затова ние ще предложим проект за решение на Народното събрание за налагане на пълен мораториум върху всякаква замяна на еврофондове с пари на българския данъкоплатец.

Очакваме Вашите въпроси.

- Господин Костов, има ли вариант ДСБ да инициира седми вот на недоверие след доклада, който очакваме, и с оглед на това, което казахте?

ЕКАТЕРИНА МИХАЙЛОВА: Разбира се, че има такава възможност, но ние водим тези разговори с колегите от опозицията. Наблюдаваме процесите на управление и първата мярка, която смятаме, че трябва да се предложи, обаче е това проекторешение в Народното събрание, за да може да се минимализират вредите за българската държава и българския данъкоплатец, а именно – да не се посяга на парите на българските граждани. Смятаме, че това е адекватното действие днес.

- Ако обаче не подкрепят вашата идея за мораториума?

ЕКАТЕРИНА МИХАЙЛОВА: Има първа стъпка, втора стъпка... Нека да се движим по правилата. В крайна сметка, виждаме, че това е изключително важно да се предприеме като действие. И то ще има ефект, ако бъде прието от парламента, а не само да бъде отношение към управлението.

- Последните социологически проучвания не предвиждат място за НДСВ и ДСБ в следващия парламент. Това не е ли по-опасно за демокрацията – липсата на алтернатива на сегашното управление?

ИВАН КОСТОВ: Последните, които ние сме чели дават място на ДСБ в парламента. Така че, не знам кои наричате последни. Не е този начинът!

- На ГАЛЪП.

ЕКАТЕРИНА МИХАЙЛОВА: И на ГАЛЪП изследването дава място.

ИВАН КОСТОВ: Това изследване на ГАЛЪП е от средата на декември месец, според техните обяснения.

- Един последен въпрос. Дотук ли се изчерпаха възможностите на опозицията – единственият инструмент да е вот на недоверие?

ИВАН КОСТОВ: Ами в момента точно Ви казахме друго. Ние ще предложим проект за решение за налагане на мораториум – да не се харчат пари на данъкоплатеца, когато проектът може да бъде изпълнен с безвъзмездно предоставени европейски средства. Ние не говорим за вот на недоверие в момента.

- Но предполагам, че мнозинството няма да приеме това ваше предложение...

ИВАН КОСТОВ: Тогава ще говорим. Някой следващ път, когато ситуацията го изисква. Сега ситуацията е такава. Ние реагираме на случващите се в момента неща. А не какво би се получило в бъдеще, ако еди-какво си. Това много пъти сме го изяснявали. Уважаваме Вашия стремеж да разберете какво ще се случи по-нататък, но действията ни са към дадения момент.

- Като имате предвид поведението на НДСВ в последните седмици, смятате ли, че НДСВ ще подкрепи подобен мораториум?

ИВАН КОСТОВ: Вижте, НДСВ са изложени на най-силното предизвикателство. Предизвикателство да бъдат лишени от каквито и да било аргументи да останат в това правителство. Последните седмици това се случва непрекъснато – например с автомагистрала “Тракия”. Те ще бъдат в едно правителство, което евентуално, ако не се съобрази, ще бъде дадено на съд. И ще има санкции върху държавата България. И те ще бъдат вътре. Те са в правителство, което не спазва човешките права: насилват хора, държат се по неподобаващ и недопустим начин; причиниха смъртта на двама души. При това, това се върши от органите за сигурност. И те (НДСВ), които изтъкваха, че са защитници на човешките права в България и носители на европейския начин на взаимоотношения и взаимодействия на институциите, трябва да преглътнат и това. Ето сега, трябва и това лишаване на България от 140 млн. евро да преглътнат. Ще трябва да преглъщат всичко това, без да могат да обяснят защо не са противодействали и по този начин наистина се лишават от всякакви аргументи да стоят в това правителство и се лишават от политическа аргументация изобщо за съществуването си. Ние считаме, че те ще премислят много внимателно всичко, което се случва. Аз ще се върна отново към извода, до който ние стигнахме: България не се управлява в момента. Те са в една коалиция, която се занимава с въпросите на изборите и е зарязала всички проблеми на българските фирми, на българските граждани – не решава нито един от тях. В такова правителство се намират те в момента.

Това, което ние предупредихме преди доста време. Дори те ще си правят кампания, включително на техен гръб ще прехвърлят – върху всички, вината за това, което се случва. Собствената си безпомощност БСП ще я извинява с наличието в коалицията на НДСВ и ДПС. Както и започнаха да го правят: Вие видяхте, че г-жа Плугчиева се опитва да посочи министър на ДПС като едностранно отговорен за спрените средства – дали защото не е изпълнил нейна препоръка да не прави някакво назначение, дали защото впоследствие е разбрала, че той не е отговорил въобще на Европейската комисия. Това няма значение. Важното е, че те започват да прехвърлят тази своя отговорност.

Но истината е, че никой не управлява. Просто абсолютно несъстоятелен човек стои начело на държавата. Човек, който не е в състояние да накара който и да е министър да свърши каквато и да е работа.

- Премиерът продължава да твърди, подкрепян от някои европейски партньори на левицата, че ЕК мери с двоен стандарт държавите. Какъв е Вашият коментар?

ДАНИЕЛ МИТОВ: Подобни твърдения от страна на премиера, както и от негови европейски партньори, които се изявяват по медиите в последно време, са сериозно лишени от аргументи. Защото виждаме, че ЕК към критиките си прилага реални доказателства за това защо спира пари, защо прилага определени санкции към България. Никой това не може да го оспори и обори, дори и европейските партньори на премиера. Тази социалистическа солидарност, която се проявява напоследък, е последен опит на това правителство някак си да се задържи в европейската диалектика. На практика, това, което виждаме че, че правителството се опитва и успява да възвръща тоталитарните си инстинкти. Г-н Костов вече спомена полицейското насилие. Аз ще кажа и нещо друго. В последните седмици на опитите по някакъв начин да се отговори на критиките от Европа управляващите казаха: Добре, ще централизираме още повече системата за контрол върху европейските фондове. При положение, че европейският начин за правене на тези неща – за изразходване на европейските средства – е децентрализация. Дори ако погледнете към администрацията – тя е тотално обърната в Европа и в България. Във всички европейски държави администрацията на общинско и регионално ниво е много по-голяма като брой и като капацитет от държавната администрацията. В България е обратното. Това е типично социалистически начин на мислене и управление. Самото назначаване на г-жа Плугчиева беше опит за централизация и той се провали. Както и всички останали опити на това правителство да се справи със ситуацията.

ИВАН КОСТОВ: Трябваше на самия този човек в “Панорама” да бъдат казани тези примери на провали, които са безспорни. По три мерки правителството не е предприело нищо и затова му отнемат парите по програма САПАРД. Надеждата, че г-жа Плугчиева ще разреши въпроса, централизирайки функциите, се опровергаха напълно. Всичко показва, че няма управление в страната. Така че няма откъде да се получи аргумент в полза на тази безпомощност в управлението на страната и тази безнадеждност, която започва да се налага, да продължава и в бъдеще.

ДАНИЕЛ МИТОВ: Реално откакто правителството започна по някакъв начин да се опитва да решава проблеми, на практика не прави нищо друго освен да рекламира г-жа Плугчиева. Нищо друго.

- Г-н Костов, това, че казвате, че няма пилот в самолета, означава ли, че продължават да твърдите, че изходът са предсрочни парламентарни избори?

ЕКАТЕРИНА МИХАЙЛОВА: Ние продължаваме да твърдим, че най-доброто са оставка на правителството и предсрочни парламентарни избори, за да се попита българският гражданин. Едно ново правителство с ново доверие ще може много по-бързо да се справи с предизвикателствата, в т.ч. и европейското членство на България. Но тъй като не виждаме НДСВ да предприема друго, освен на моменти да бъде елиминирано при гласувания в парламента, т.е. не се оттегля от правителството, затова ние предлагаме и алтернативни решения. Именно такова решение е това, което ще предложим за мораториум върху харченето на български пари за сметка на европейски фондове. А за това, че няма пилот в самолета – още един пример от миналата седмица, когато беше променен законът за конфликта на интереси. В петък, по време на парламентарния контрол, ако сте проследили внимателно отговорите на вицепремиера Плугчиева и на министър-председателя Станишев, можеше да бъде чуто следното: “не знаем какво се е случило днес в парламента”. Това е недопустимо за един премиер и за един вицепремиер по въпроси, свързани с наблюдение от ЕС. Но и двамата добавиха: “Ако такова решение е взето, то това е лош сигнал за Брюксел.” Вижте, начело на държавата има хора, които казват: “Лошо е да се промени Законът за конфликт на интереси, но не знаем какво се случва.” Това означава, че няма пилот в самолета! Не знаят какво се случва в правителството, не знаят как се харчат парите, не знаят дали има конкурси или няма конкурси, не знаят какво става в парламента, не знаят какво се случва в управляващото мнозинство! В такъв случай, след като не знаеш, а знаеш, че това, което се случва е лошо, най-доброто е да си вземеш шапката и да отиваме на избори!

ИВАН КОСТОВ: Аз искам нещо да кажа. Тъй като много се злоупотребява с темата “морал”, с темата “ценности” и т.н. Ние имаме страна, изпаднала в криза, с безпомощно правителство. Правителството е безпомощно, защото няма доверие. Икономиката се нуждае от доверие, за да тръгне да се възстановява и да се отиде към преодоляване на кризата. Никоя икономика и никоя институция не може да работи без базисно доверие, което да има към тях в обществото. Това е правилното разсъждение. Това е почти със силата на икономически закон от времето, когато го доказа Фукояма. Говоря за икономиката, а че е валидно и за институциите, е повече от очевидно. В този смисъл, няма нищо по-правилно от това да си отиде бързо правителство, изпаднало в пълна парализа поради липса на доверие и да дойде друго, което е снабдено с доверието на избирателя, за да има възможност страната да посрещне предизвикателствата на кризата. Управлявано от хора, за които самото общество е дало своя вот. Няма друго решение! Това е просто желязна обществена закономерност. Няма как да се извадим за косите сами! Няма как Станишев да се спаси сам в тази ситуация, в която се намира, нито Доган може да се спаси, нито който и да било. Това е обстановката. Обстановката наистина е тревожна. Страната ни се нуждае от антикризисна политика. Колкото се може по-спешно, толкова по-добре. За целта е нужно силно концентрирано доверие на българското общество.

- Тези мерки само от дясно правителство ли може да се наложат? Не е ли възможно ляво-центристко правителство на ГЕРБ и БСП да извърши тези реформи?

ИВАН КОСТОВ: Вижте, това е въпрос, чийто отговор се подразбира, тъй като е зададен в тази зала. Категорично е невъзможно да се намерят мерки в сферата на лявата социално-либерална политика. Категорично невъзможно е. Никоя криза не се решава със социално- либерални мерки. Никоя. В света просто такова нещо не се е случвало. Мерките са антикризисни, но в дълбочината си са реформаторски. Възстановява се реформаторският патос на управлението, неговият дух трябва да се възстанови. Защото незавършените реформи, неосъществените реформи пречат. Светът навлиза в тежка, голяма криза. Вероятно това е голям цикъл на икономическа криза на Кондратиев и това подсказва, че се нуждаем от радикални, сериозни реформи. Този извод трябваше да бъде направен много по-рано. И тук, в по-малък мащаб в България, имаме същото предизвикателство.

- Как се движат разговорите със СДС, защото очевидно те се разстилат във времето?

ЕКАТЕРИНА МИХАЙЛОВА: Нормално.
Благодарим за вниманието!



Тагове:   пресконференция,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gerbsenior
Категория: Политика
Прочетен: 1818315
Постинги: 610
Коментари: 1666
Гласове: 3891
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930