Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.06.2009 18:20 - НИЩОЖЕН СТАНИШКО, НИЩОЖНА КРИЗА в СОФИЯ
Автор: gerbsenior Категория: Политика   
Прочетен: 988 Коментари: 0 Гласове:
0



     04.06.2009 г.
четвъртък

И СТАНИШЕВ е НИЩОЖЕН
                като 
   НИЩОЖНАТА му КРИЗА

Върховният съд обяви кризата с боклука за незаконна От Дневник Последна промяна в 17:16 на 04 юни 2009, 1240 прочитания, 30 коментара image

Фотограф: Красимир Юскеселиев

image

Обявяването на кризисно положение в София заради боклука е незаконно, реши Върховният административен съд. Магистратите обявиха за нищожно и решението на Министерския съвет за създаване на кризисен щаб. Причината е, че по закон кабинетът няма такова правомощие, а създаването на щаба става със заповед на премиера.

Нищожността означава, че за правото този орган все едно никога не е съществувал, както и решенията му. Именно кризисният щаб мобилизира пет фирми-чистачи и им плати над 1.4 млн. лв., за да събират боклука паралелно с дружествата, сключили договори с общината. Според юристи, ако решението на ВАС влезе в сила, ще могат да се заведат дела, с които да се поиска връщане на парите от фирмите, наети от кризисния щаб. Правен интерес от подобен ход, биха имали например други общини, но не и столичната, тъй като тя не е претърпяла загуба от двойното чистене. Фирмите, ангажирани от кризисния щаб бяха "Новера", "Сорос", Строителство и възстановяване", Трнаспортно строителство и възстановяване и "Искър 2000".

За да има криза, трябва да е налице "промяна на установеното състояние на живот, обхванала територии, обекти, сектори и сфери на икономиката и обществения живот или околната среда, предизвикана от човешка дейност или природни явления, в резултат на която условията за съществуване и за осъществяване на дейност в променената среда са силно нарушени", пишат съдиите. Според тях обаче не са представени доказателства за силно нарушени условия за сметосъбирането, а напротив в София е създадена организация за тази дейност. "Нарушаването на ритъма на тези дейности за определен период от време не налага извод за съществуването на кризисно положение съгласно критериите, заложени в закона", пише в решението на ВАС.

Кризисният щаб не работи от около месец тъй като законът, по който беше създаден, беше отменен с новия военен закон.

Премиерът Сергей Станишев причини огромни вреди на София, като с действията на правителството му всички фирми, които почистват столицата след "Новера", са под напрежение и не инвестират в техника и нови кофи за отпадъци заради Националния кризисен щаб и подготвения законопроект за отпадъците в София, каза кметът Бойко Борисов, цитиран от БТА. Той за пореден път заяви, че целта на  правителственото звено е била безконтролното раздаване на средства на бившия чистач, контролиран все още от Румен Гайтански-Вълка. Колкото по-бързо се махне това правителство - толкова по-скоро животът навсякъде ще започне да върви нормално, каза Борисов. Той отново се обяви срещу подготвения от правителството закон за национализиране на софийския боклук и го обяви за "престъпление". Според кмета действията на правителството ще попречат на изграждането на изцяло общински завод за отпадъци, който да бъде финансиран частично от европейските фондове.


Тагове:   нищожна криза,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gerbsenior
Категория: Политика
Прочетен: 1819234
Постинги: 610
Коментари: 1666
Гласове: 3891
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930