Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.10.2009 21:11 - МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ БОЙКО БОРИСОВ
Автор: gerbsenior Категория: Политика   
Прочетен: 840 Коментари: 0 Гласове:
0



Бойко Борисов: БСП ни дърпа назад, грешка е, че не е забранена
image
18 октомври 2009 | 19:07 | Нова телевизия, "На четири очи"
image
Водещ: Здравейте, в студиото вече е премиерът Бойко Борисов. Добре дошли, г-н Борисов. Сега ви моля да запазите съвсем малко спокойствие, за да включим Мира Иванова, която е на Конгреса на БСП, за да разберем последните новини от конгреса. Нали нямате нищо против?
Бойко Борисов: Имам, ама...
Водещ: Добре, благодаря ви, че се съобразявате с нас.
Репортер: В момента вече тече избора за нов председател на БСП. Претендентите са четирима – настоящият, бившият премиер Сергей Станишев, Татяна Дончева, Младен Червеняков и Янаки Стоилов. Още в първите минути на конгреса председателят на БСП поиска избора на нов председател на БСП да бъде включен като точка в дневния ред, въпреки че нямаше такава точка, записана от националния съвет на пленума през юли. След известни дискусии в залата, процедурни спорове мнозинството подкрепи тази идея. С това Станишев се оказа в състезание с Татяна Дончева, Младен Червеняков и Янаки Стоилов. Можем и да прогнозираме изхода от това гласуване с уговорката, че за абсолютно никаква категоричност не може да става дума. Може би трябва да кажем, че това гласуване „за” или „против” влизане на точката в дневния ред на конгреса до някаква степен е показателно и е тест за подкрепата, с която бившия премиер разполага в момента в залата. От малко над 800 делегати, 410 подкрепиха това предложение.
Факт е, че днес сякаш не станахме свидетели на някакви координирани действия от страна на вътрешната опозиция на Сергей Станишев в БСП. Какво каза бившият премиер в доклада си за тройната коалиция – удари в гръб, натиск, извиване на ръце от страна на НДСВ, обща координирана игра между НДСВ и ДПС срещу БСП. Въпреки всичко, каза той, това беше едно успешно правителство. Корупцията не е измислена тема, каза бившият премиер Станишев, въпреки че повечето от обвиненията срещу бившето управление, според него, са лъжливо скроени. Кажете ми пример за едно-единствено потвърдено и доказано обвинение срещу нас. Собствените си грешки в партията Станишев очерта така – закъснях с отстраняването на Румен Петков, предоверих се на някои от министрите, дадох много втори шансове, каза той. Създадох ДАНС без да си давам сметка за силата на съпротивата, включително от страна на МВР. Не послушах експертите за изборните закони. Експертите, които са настоявали пред него, че едно такова действие е прекалено рисково. Не успях да преодолея съмненията, че там зад затворените врати се водят други, неполитически разговори. Не успях да надприказвам Бойко Борисов, каза почти към финала бившият премиер. Той направи един изключително интересен и доста любопитен според словесен портрет на ГЕРБ и неговото управление. Аз ще го прочета дословно: „Дясна, авторитарна, непредсказуема партия, която дава желание, но не реални обещания и търси постоянно виновник те да не се случат. Управление чрез медийно присъствие и внушаване на неистини”. Така изглежда ГЕРБ през погледа на бившия премиер Станишев.
Бойко Борисов: Аз предлагам от Конгреса на ВМРО да отидем да видим какво става, който ни е по-интересен на нас, защото тази шайка разбойници, да я слушаме какво говорят там... Мисля, че да нарекат авторитарна партия ГЕРБ, партията, която е правила атентати в църкви, няма такава партия в света, това е социалистическата партия или бившата комунистическа, която е избивала хора по лагерите. Я си представете сега ГЕРБ да направим концентрационни лагери или да ходим да взривяваме църкви, и да искаме да управляваме пак. Ето това Мира, с цялото си уважение към нея, в момента ни обяснява. Нека се засрамим, какво е това чудо. Онзи ден корветите, бил съм и аз едва ли не виновен, че с Царя ги поръчвали. Тези хора си загубиха всякакво чувство, дори не мога да им се смея вече. Толкова са нагли, че не ми се коментират. Развалихте ми настроението. Вместо ВМРО да гледаме...
Водещ: Какво искате от ВМРО, Краси Каракачанов е преизбран, да му е честито.
Бойко Борисов: От тези – Станишев, Дончева, Червеняков, Янаки Стоилов, каква изненада очаква държавата или хората? Кое не знаем, че са направили през тези 20 години и какво ново очакваме да ни се случи, за да ги коментираме пак. Но това си е ваше право. Дайте, ако искате да ги изкоментираме, за да ги забравим веднъж за винаги. Упреците им едно по едно да изкоментираме и да приключим с тази партия. Бях си казал, че днес искам да говорим какво ще правим и какво правим в момента, защото е много по-важно, но явно е, че тази партия ни дърпа назад и ще дърпа държавата, докато я има. И е грешка, че една компартия, която е правила терористични актове, която е убивала хора, която си признава, че цялата тази история е нейна, не е забранена и трябва да е ментор на обществото.
Водещ: Значи е прав г-н Станишев като казва, че ГЕРБ се превръща в поредния разрушител на историята, разрушител на демокрацията...
Бойко Борисов: Всички тези, които са избивали, включително и дядо ми, не трябва изобщо да ги има в политическия живот, нямат право. Как се чувства Станишев, ако отида да му убия дядото и след време да съм ненаказуем и да си правя конгреси и да си правя изказване. Тези хора нямат морал, нямат срам. Тези същите нещастници, които са там, са убили дядо ми. И сега те излизат и казват, че искаме прочит на историята. Ами, хайде върнете го от гроба, бе. Как не ги е срам. Просто 20 години за съжаление са загубени от тази държава и трябва всичко наново да се прави.
Водещ: Казвате, че се учудвате, че не е забранена тази партия?
Бойко Борисов: Да, разбира се. Кой конгрес е днес?
Водещ: Не знам.
Бойко Борисов: Тя приема и конгресите, когато са убивали хората, в нейната история е това. Нас ни наричат разрушители, които сме от три години. А тези, които са разрушили държавата, избили са хората, те я съграждали. Не, те я пренаписват само в тяхна полза.
Водещ: Сега да не уплашвате хората, че ще им забраните партията?
Бойко Борисов: Нека да стоят, за да ги гледат хората и да знаят защо ние трябва да управляваме дълго време, имам предвид дясноцентристките партии.
Водещ: Добре, вас ви наричат дясна популистка партия, а не дясноцентристка?
Бойко Борисов: Затова цяла Европа ни обича, уважава, приема, защото сме добра партия и обичаме хората. Ние обичаме хората и затова правим всичко в техен интерес. И точно те да кажат, които просто съсипаха всичко през тези години... И аз се извинявам между другото на вашите зрители за анонса, който сте пуснали, където го наричам момченце. Просто сте изрязали част от моето изказване.
Водещ: Кратки трябва да са анонсите...
Бойко Борисов: Аз се изказвам по въпрос, че Татяна Дончева е нарекла бившия премиер Станишев момченце. И аз затова казвам, вие сте взели само тази част – ама, това момченце е погубило милиарди.
Водещ: Вие как го наричате?
Бойко Борисов: Аз винаги съм го наричал г-н Станишев или бившият премиер.
Водещ: Другите страни излизат от кризата, казва бившият премиер Станишев, у нас тя се задълбочава.
Бойко Борисов: Кои страни излизат от кризата? Нали същият този г-н Станишев обясняваше с Петър Димитров, че в България няма да има криза. Нито една държава не е излязла от кризата. Има леки наченки, че в част от икономиката има съживяване. Единствено Азия – Китай, Индия, в момента са сравнително добре. Другите държави, като Германия, Франция, САЩ отиват на 8-9% дефицит на бюджета. В нас се задълбочава, защото в нас дойде сравнително късно. Защото той говори за инвестиции. Ами, над 75% от тези 24 млрд. евро инвестиции, които Станишев казва за последните четири години, са в София. Аз съм ги довел тези инвестиции. Но сега ги няма, защото е блокирано строителството. Не бих се изказал никога повече по Станишев и тези хора, толкова е ясно всичко - изгребли са бюджета, няма ги парите. Лъжата, за да знаят хората, е, че те, когато точно са знаели, че сме във финансова и икономическа криза, са смятали, че на 4.7% ще има ръст на брутния продукт. Когато държавата е летяла надолу, те са писали за светлото комунистическо бъдеще, че се качваме на 4.7%, а в същото време ние не само, че не сме били 4.7% ръст, а на минус 6.3%. Общо на 11% разлика те са смятали бюджетите и затова сега всеки министър се сърди, че му режем бюджетите. Те са знаели и са лъгали, госпожо. Знаели са и са лъгали.
Водещ: Само, че в миналото предаване г-н Станишев беше готов да се обзаложи с мен, че от 27 страни България е в първата петица с най-добри бюджетни показатели. Само пред ден-два излезе доклад на Еврокомисията, който потвърди, че ние сме в първата петица.
Бойко Борисов: Да, това е така. Но той излезе заради нас. Именно, заради добрата финансова политика, която водим. Заради това
Водещ: Възможно ли е за два месеца и половина да излезем в първата петица.
Бойко Борисов: Да, разбира се, защото хората отвън – МВФ, Световна банка и европейските институции, Европейската централна банка, наблюдават всички наши промени, които правим. Това, че запазих Иван Искров също има значение и затова дават такива оптимистични добри доклади. Затова и пускат фондовете, затова искат да ни помогнат за „Козлодуй” с 300 млн. евро. Идват, приемат ни. Европейското семейство иска да извади България от последното място в Европа.
Водещ: Това е обективен доклад с цифри.
Бойко Борисов: Само в София са 80% от инвестициите, затова дават тези оценки.
Водещ: Как се чувствате, когато ходите в Европа, бяхте в Париж сега, срещахте се със Саркози, тук беше и Берлускони, как се чувствате като премиера на най-бедната страна в клуба на богатите?
Бойко Борисов: Ако не са лъгали предишните... Ето, премиерно за въпросните корвети, те са ги лъгали, че ще ги платят, лъгали са руснаците, че ще правят атомна централа, ама не са направили нищо по въпроса. Те просто са си лъгали и сега като отида, хората казват – вие имате някакви ангажименти, ще ги изпълнявате ли, няма ли да ги изпълнявате? И искам за вашия колега – г-н Цветков, от сутрешния блок да му кажа, че ние не сме казали, че понеже няма да правим корвети, ще ремонтираме белгийските фрегати, защото те всъщност са били френски, станали са белгийски, ние сме ги купили трета ръка, а съм казал, че ние евентуално пари за ремонт ще заделим едва след 2011 година. А най-нормално е, ако една фрегата е френска, да я ремонтират французи. Ако дадат по-добри цени, може да я ремонтират и американци, англичани или немци. Би трябвало, когато корабостроителницата е тяхна, те да дадат и най-ниски цени. Това сме казали. Не че сме се пазарили – ето, ще ви дадем някакви пари и на вас. С такова разбиране се отнесе и президентът Саркози, и Берлускони, и всички останали към тези пачи яйца, на които са ни насадили и всички те ми казаха – браво, затова, че си поел сам отговорност да си изведеш държавата напред. И се връщам на това, което Станишев казал преди малко, че тройната коалиция му пречела. Г-н Станишев, като си толкова мъж, ербап, защо не си направи сам правителство?
Водещ: Как да го направи?
Бойко Борисов: Аз как направих малцинство?
Водещ: Вие имате 116 депутати.
Бойко Борисов: Същото е. Аз сега, ако искам да съм четири години гарантиран премиер, утре каня една от трите партии – РЗС, Синя коалиция и „Атака”, подписваме едно коалиционно споразумение и се гарантирам четири години премиер. Добър, лош, гарантирано ще бъда премиер. Всъщност целта на господин Станишев е била да изкара 4 години. Както Ники Младенов се пошегува, ако туриш комунист в пустинята, има дефицит на пясък след него.
Водещ: Вие се съсредоточавате наистина върху г-н Станишев в случая, но аз съм длъжна да отбележа нещо. И корветите, и АЕЦ „Белене” са хрумка на г-н Сакскобургготски.
Бойко Борисов: Защо направи Станишев коалиция тогава? Защо като направиха коалиция, не излезе и да каже - като е хрумка на Сакскобургготски, аз се отказвам от нея. Хрумка, хрумка, ама отиде при Саркози, викаха си Серго и Сарко и му каза, че ще купи, вместо четири, две корвети. Това хрумка ли е? Два млрд. лева хрумка ли е? И още 8 млрд. евро за „Белене”. Хубави ли са тези хрумки. Освен това, да сте чули Царя да се обади, да сте чули Доган да се обади. Само Станишев се обажда. Ние атакуваме, естествено, този, който се обади. Нека да се обадят и ония двамата, да видиш колко хубаво...
Водещ: Говорили ли сте скоро със Симеон Сакскобургготски?
Бойко Борисов: Нямам работа да си говоря с тях. Това, което на практика са оставили в държавата, тази тройна коалиция, просто е непростимо. Това, че Царя не е излязъл да каже това, което Николай Василев е казал в стенограмата, че в края на годината те са знаели, че България ще е на хляб и вода, както самият Станишев е казал днес на конгреса, че не е направил предсрочни избори, защото ГЕРБ ще ги спечели. Сиреч, те са ни тикали в този капан на хляб и вода, за да излязат хората и сега да кажат – ето, дойде Бойко, ама нито заплати се вдигат, нито яденето е повече, значи той е като другите. Не, господа, аз ще ги спра и съм ги спрял да крадат. До месец-месец и половина съм сигурен, че ще започнат да излизат първите производства от прокуратурата, защото съм гледал проверките и делата...
Водещ: Мислите ли, че ще се случи това? Въпреки закона за амнистията, въпреки това, че кабинетът е колективен орган и никой не може да търси отговорност за колективни решения? Не са ли много факторите, които оневиняват управниците в България?

Следва продължение...



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gerbsenior
Категория: Политика
Прочетен: 1820304
Постинги: 610
Коментари: 1666
Гласове: 3891
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930