Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.11.2009 06:16 - БОЙКО БОРИСОВ: ИНТЕРВЮ!!!
Автор: gerbsenior Категория: Политика   
Прочетен: 1215 Коментари: 0 Гласове:
0



02.11.2009 г.
понеделник

               БОЙКО БОРИСОВ:  ИНТЕРВЮ!!!
Доволен съм от Цветанов, Европа ме съветва: Стягай колана и пази финансист № 1 Казвам на министрите: Бързайте бавно Яне, Волен и сините са истинската опозиция, Доган е най-опасният ми противник, казва премиерът Бойко Борисов
image
фото Антон Чалъков Славка Бозукова

- Господин премиер, каква е оценката Ви за първите 100 дни на кабинета?
- По нищо не разбрах, че има толерантност в тези 100 дни. Атаките бяха отвсякъде. Въпреки това успяхме да направим много неща и за кратко време получихме публична подкрепа от големите европейски лидери на реформите, които прави България.
- Кабинетът е подготвил отчет за 100-те дни, какво съдържа той?
- Наложихме мораториум и спряхме заменките на Станишев и тройната коалиция - заменките на горите. Направихме над 50-60 разкрития за огромна корупция и течове на пари, които са тормозели държавата. Така на практика тя е източвана. Успяхме да спестим 18 милиона от спортна зала. Договорихме да върнем поне единия правителствен самолет и така спестихме огромни санкции при развалянето на тази сделка. Успяхме да направим бюджет, в който да защитим нашите баби и дядовци. Над 34% от парите в бюджета отиват за пенсионерите - 7,4 млрд. лева. Започнахме реформите в здравеопазването. Направихме така, че всеки българин, пострадал където и да е по света, да бъде сигурен, че държавата ще се погрижи за него. Успяхме да пуснем европейските фондове. Започнаха да идват реалните пари. 400 милиона дадохме на малките общини. В петък, по време на парламентарния контрол, видяхте какво се е случвало в екологията. Там над 700 милиона са опукани за населени места, които имат по няколко махали. В Европа в тези населени места се правят абсолютно законни малки пречиствателни станции, които са много по-евтини. А тук са правили канализации, които дори не работят като пречиствателни станции, не са вързани. Започнахме още реформите в земеделието - върнахме горите към министерството на земеделието. Взехме тези 300 милиона договорени пари от Европа за затворените реактори. Казах на колегите в Брюксел: 300 милиона са много малко, ние на година губим по 560.
- Какво Ви отговориха?
- Отговорът беше: Толкова преди ни поискаха. Опцията е била до 800 милиона евро. Затова аз си запазих правото да продължа да искам пари от следващия бюджет на ЕС.
- Тоест можело е да вземем 800 милиона евро за затворените реактори, но Сергей Станишев и кабинетът му са решили, че трябва да настояват само за 300?
- В Брюксел са били свикнали да чуват "ОК" и "Каквото се предложи". Затова и се учудиха, когато поставих ребром въпроса. Истината е, че 27 души в Съвета имат абсолютно равноправен глас. Всеки си поставя проблемите. Може да се групират интересите между отделни държави и да се излезе с обща позиция - както направихме ние. Премиерите на 7 държави се събрахме и направихме заедно позиция за вредните емисии. Разговаряхме, одобрихме документ и го внесохме.
- В интервю за "Стандарт" в деня на клетвата на кабинета казахте какви очаквания имате към всеки един министър. Оправдаха ли се те?
- Министрите имаха много големи амбиции. Но това, което завариха в министерствата, действително ги стъписа. Защото предишните са имали безумен начин на управление.
Затова темпото, което залагам, е наистина високо и някои вече не издържаха на напрежението.
- Зам.-министъра на здравеопазването Гайдов ли имате предвид?
- Да, както и шефа на пътната агенция.
- Доволен ли сте от бюджета, който Симеон Дянков направи?
- Работата е много трудна, но е важно да се направи балансиран бюджет. Вижте обаче какво става, когато ние кажем: Ще извадим само малка част от резерва, всички се опитаха да ни критикуват. Истински се удивих, когато разбрах, че самият Орешарски е пуснал питане за фискалния резерв. Това вече е наглост. При положение, че той е направил същото. Аз излязох и честно казах: Няма да пипаме резерва, щом Станишев смята, че е опасно. Но какво се случи - донесоха ми документите, които показват, че те са направили същото, при това тайно.
- Защо тогава шефът на БНБ Иван Искров отрече да са били вадени пари от резерва?
- Каквото и да говорят, документите са при мен и те са парафирани. Направили са го преди кризата. Но аз вече съм си прибрал парите. Имам стабилен фискален резерв. Българите трябва да бъдат абсолютно спокойни. Около 8 милиарда лева стоят в трезорите на Българска народна банка. Няма застрашен влог на гражданин. Парите са ни в касите, за да има спокойствие.
Ако трябва занапред да се извадят 30-40 милиона от 8-те милиарда - за здраве или транспорт, ще разговарям публично със синдикатите, и ще кажем: Взимаме примерно 0,5% и ги даваме, за да не умрат тези хора от глад или болест. Така ще го направим.
- Обявихте магистралите за абсолютен приоритет. Ще стигнат ли парите, за да изпълни министър Плевнелиев амбициозните цели, които му поставихте?
- До края на мандата ще бъдат завършени 3 магистрали - "Тракия", "Люлин" и "Марица". Приоритетно ще завършим аутобана от София до Бургас, за който настоява и бизнесът. До 2 седмици ще бъде обявен търгът за първата отсечка. Но искам веднага да кажа, че няма да пускаме магистрали без разрешително за строеж и ОВОС, както е правено досега.
- Отвличането на Румен Гунински постави МВР пред сериозно изпитание. Като човек от системата, доволен ли сте от работата на вътрешното министерство и от вицепремиера Цветан Цветанов?
- Той започна много тежка реформа. Завари лошо наследство - неработещи служби, необезпечени. Сега сменя ръководства. Това е много тежка машина. Но почти всеки ден МВР разкрива убийства. Реши случая "Спринцовката". Редом с това хваща и банди полицаи. На него му трябва най-много време първо, за да почисти къщата.
Аз съм много доволен от неговата работа, затова и дадохме 135 милиона повече на МВР - за да може да им купи дрехи.
- Информират ли ви всеки ден как върви разследването по случая "Гунински"?
- По десетина пъти.
- Има ли развитие?
- Не е редно да коментирам. На много места отидохме, много неща проверихме, за съжаление няма никакви анализи за похитителите, които досега са извършвали отвличания.
Факт обаче е, че всяка сутрин в 6 и 30 часа дежурният по МВР е първият, който ми докладва. За всичко - катастрофи, убийства или обири.
- Каква е оценката Ви за 100-те дни на парламента, доволен ли сте от депутатите от ГЕРБ?
- В момента не трябва да се гледа количеството, а качеството на законите. Вижте какво са правили предишните - 30 пъти са променяли само Закона за горите. И аз питам: Защо изобщо са го приемали?
- Но сега и земеделският министър Мирослав Найденов внася промяна в закона.
- Защото това не е закон. Затова аз им казвам на моите министри и депутати да бързат бавно. В момента в МВР, в Министерството на правосъдието се подготвят промените в Наказателния кодекс и НПК. До десетина дни трябва да влязат в парламента. Не може бързо да ги внесем, защото искаме в подготовката им да участват прокурорите, съдиите, адвокатите. Само така може да бъде приет един работещ закон.
- Подкрепяте ли политиката на Маргарита Попова по отношение на Висшия съдебен съвет?
- Разбира се. Но, както виждате, аз не се меся там. Изцяло разчитам на прокурорите и съдиите сами да си свършат работата.
- Подкрепяте ли предложението на ДСБ да бъде намален мандатът на тримата големи в съдебната система - на главния прокурор и шефовете на ВАС и ВКС, както и на Висшия съдебен съвет? Неофициално в парламента се говори, че ГЕРБ има нагласа за това.
- В общи линии аз съм против дълги мандати. Някой трябва все пак да обясни, когато се предлага, какво има предвид. Премиерът има 4-годишен мандат и може да бъде сменен. Има някакъв инструмент, ако не се справи. Президентът има 5-годишен мандат и има инструмент, по който трябва да бъде сменян. Какво обаче значи 9-годишен мандат? Някой да ми го обясни, но да го направи публично и добре мотивирано.
- Партньори или необходимо зло са РЗС и Яне Янев?
- Нямам навика да се меся в работата на чужди партии.
- Не става въпрос за намеса, а за взаимоотношенията на ГЕРБ с тях. Можете ли да разчитате на тях?
- Вижте, ако се опитам да вляза в положението и на РЗС, и на Синята коалиция, и на "Атака", трябва да призная, че са в деликатна ситуация. От една страна, правителството е на ГЕРБ, те не участват в него. От друга страна - трябва да го подкрепят. Е как да го направят, без да загубят своята идентичност. И неслучайно ги атакуват за това. И затова тези партии търсят всяка възможност, която имат, да покажат своето присъствие. Най-добре това става с несъгласие по даден въпрос. Само че аз не се дразня. Напротив - приемам го като коректив, защото нямам претенцията, че ние правим всичко най-добре и най-правилно. Много от техните предложения ги приемам. Както бих приел разумни предложения на БСП и ДПС.
- Кой е най-неудобният Ви противник в политиката освен Доган?
- Само Доган. Това е все едно Реал (Мадрид) да каже, че Барселона не е опасен противник или обратно. Дори сега на местните избори виждате, че битката е ГЕРБ - ДПС. В момента те знаят какво са правили, знаят, че са грешни. Не говорят, мълчат, атакуват само етнически проблеми и се готвят за удар. Докато другите пискат, и то така непремерено, че им се връща като бумеранг.
- Това прави всяка опозиция. Ако можехте да избирате, каква опозиция бихте си направили?
- Реалната опозиция са "Атака", Синята коалиция и РЗС. Така разбирам опозицията. Примерно РЗС излизат и казват: Не сме съгласни. Или - ще дадем подкрепа, защото е криза, ако бъде направено това и това. Защото в противен случай трябва да се върнат БСП и ДПС на власт.
- На всички стана ясно какво ви завеща БСП- празна хазна по време на криза, която тепърва ще се разгаря. Това ли ще е наистина най-тежката зима от години насам?
- С ужас чакам зимата. Защото Станишев и за това не си плати. 132 милиона лева ми висят, и то за ланшния сняг.
- Очаквате ли протести?
- Ако ми кажат откъде да взема пари, да дойдат. Ако дойдат да протестират, ще кажа: Ето ви бюджета, това е истината. Те да кажат откъде да вземем - от лекарствата, от образованието, от полицията. Така ще разговарям с тях. Ще кажа: Прекратих краденето, виждате как са ви управлявали. Ако не ме искате - махам се и идват пак тези. Само че следващият премиер ще бъде задължен не със 132 милиона в сметката, а с 1 милиард. Ако искате, това е. Въобще нямам колебание - истината и само истината.
- Има ли чужд опит, който може да ползвате, за да се справи България по-бързо с кризата?
- Ако имаше антикризисни мерки, които да спестят това, което ни се случва, просто щях да ги препиша. Ако ги имаше, в Германия и Франция нямаше да продължават да съкращават работници.
- Когато разговаряхте със Саркози и Берлускони, попитахте ли ги какво правят те?
image     - Всички те казват: Единственото, което можеш да направиш, е намалявай публичните разходи. Стягай колана, обяснявай на хората, стабилизирай икономиката и се бори да докараш еврофондовете. Ти всъщност като премиер трябва да направиш така, че да тръгнат еврофондовете. Това е единственото място, откъдето могат да дойдат свежи пари. И пази финансовия си министър.







- Имате ли приятелски кръг, на който давате поръчки, както Ви обвини Станишев?
- Няколко пъти вече казвам - откакто станах премиер, нямам приятели. Дори с тези, с които от време на време играех футбол или карти, дори с тях не се виждам. А аз съм като всички други хора - след този натоварен ден имам желание да си поиграя карти, да се разсея. Явно и това щом пречи, няма да го правя.
- Защо?
- Вредно е за тези, които по един или друг начин са мои познати. Това означава, че те никога не могат да участват в търгове, те никога не трябва да спечелват конкурси. Нищо не са поискали от мен, нищо не са спечелили. Няма да се срещам с тях, за да не им вредя. Аз вече спрях да се виждам дори с най-близките си приятели в Банкя. Не съм ходил на тенис корта, откакто станах премиер.
- Кои са котараците?
- Които знаят, да кажат. Аз познавам поне 7 души, на които им викат котарака.

УТРЕ ЧЕТЕТЕ
 И като кмет силата на Фандъкова е образованието
 Меркел е голям приятел на България
 Папандреу е модел за политик



Тагове:   интервю,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gerbsenior
Категория: Политика
Прочетен: 1818264
Постинги: 610
Коментари: 1666
Гласове: 3891
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930