Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.11.2009 08:44 - ЕВГЕНИЯ ЖИВКОВА: ДОКУМЕНТ...
Автор: gerbsenior Категория: Политика   
Прочетен: 2756 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 29.11.2009 08:51


29.11.2009 г.
 неделя

       ЕВГЕНИЯ ЖИВКОВА: ДОКУМЕНТ...
       Добре е, разбира се, да се знае какво мисли и какво казва човек и жена като Евгения Живкова. Но тя си е позволила един нечистоплътен намек, че на Бойко Борисов, видите ли, му се искало да бъде нещо като част от семейството на Тодор Живков...
       Лично от Бойко съм чул, че той и неговата фирма за охрана  конкретно са поканени по инициатива на Евгения Живкова, но, естествено, след обсъждане с Тодор Живков. Знам имената и на хората, с които Евгения е отишла при Бойко, но няма смисъл тук да ги споменавам.
        Самата Евгения Живкова съм изпитвал по философия в нейното качество на докторант в Института по култура. Тя наистина тогава беше интелигентна, скромна и стеснителна докторантка, от която - въпреки необичайните обстоятелства около изпита, за които възнамерявам да разкажа - останах с много добри лични впечатления.
             Изпитвал съм, макар и в едни доста скандални обстоятелства, и нейният вуйчо Владимир Живков в качеството му на студент по право.
                Аз съм и човекът, който лично предостави копие на Евгения Живкова от мемоарите на бившия главен прокурор Евтим Стоименов, издал заповедта за арестуването на Живков и започнал съдебния процес срещу него...

                                           +
                                       +      +
                                            +
Евгения Живкова:
На Бойко му се иска да е част от нашето семейство, но не е!  Интервю
  image 1995 г. Тодор Живков, зорко охраняван от Бойко Борисов – за първи път след промените в родния Правец. Снимка: Иван Григоров Защо напусна парламента, какво не знаем за дядо й и какво е нейното мнение за бившия му бодигард и настоящ наследник начело на държавата Бойко Борисов. Отговорите на тези и много други въпроси дава Жени Живкова в интервю за “БЛИЦ”. Евгения Тодорова Живкова е наследничка на политическия клан Живкови. Ексдепутатката, която заряза политиката и се завърна към модата, е дъщеря на Людмила Живкова. След смъртта на майка си тя е осиновена (и то при жив баща, със специално променен за целта закон!) от своя дядо Тодор Живков.

Жени, както всички я наричат, завършва „гимназията на елита” в Горна Баня ( 1983 г. ) и история в СУ „Св. Климент Охридски“ ( 1983 г.). Специализира древна индийска култура в Англия и Индия ( 1999 г.). Народен представител от „Коалиция за България“ в 39-ото Народно събрание (2001-2005) и 40-ото Народно събрание (2005-2009).
Евгения Живкова е омъжена за бизнесмена Андрей Стефанов. Имат 2 дъщери – Людмила и Андреа.

- Защо според вас политически анализатори припознават в образа на Бойко Борисов новия Тодор Живков?

- Този образ, за добро или лошо, се насажда умишлено на обществото от определени среди, които искат да се възползват от това сравнение.

- Бойко Борисов казва пред “Ройтерс”: „До края на живота си Тодор Живков гледаше на мен като на член на семейството му”…

- Не мисля. По-скоро на Бойко така му се иска.

- Нали точно вие запознахте Бойко с Тодор Живков и го назначихте за негова лична охрана?

- Не съм ги запознала аз.

Бойко Борисов беше доведен и представен на дядо ми от други хора.

Аз само си дадох съгласието, съвместно с другата ни охрана, фирмата на Бойко да ни охранява. Бойко лично придружаваше дядо ми извън дома ни, когато ходеше до съда и следствието.

- Жени, какво точно научи новият премиер на България от Тодор Живков?

- Не смятам, че трябва да говоря от негово име. Каквото друго е научил, да го каже той, за да знаят хората.

- Бойко Борисов ви цени и вероятно затова се говори, че той лично ви е поканил да участвате в ГЕРБ?

- Никога не ме е канил да се включа в ГЕРБ, вероятно защото лично той знае, че навремето отказах една друга подобна покана.

- Защо се дистанцирахте от голямата политика?

- Защото засега искам да обърна повече внимание на бизнеса си, но и заради непочтените битки около изборите.
Също смятам, че най-добрата инициатива за включване на гражданския модел в „Коалиция за България” с лека ръка беше изоставен.

- Какво според вас доведе партия столетница като БСП да се тресе от вътрешнопартийни кризи?

- Завистта, различните течения вътре в БСП и невъзможността им да се обединят.

- На последния конгрес партията пак избра за свой лидер Сергей Станишев. За него Бойко каза, че е един провален премиер?!

- Не, не е така! Станишев успя да подготви България за присъединяването към Европейския съюз.

- Какво е да си част от клана Живкови?

- Изключителна отговорност. Стремяла съм се да не парадирам с произхода си, бях притеснително дете.

- За вашата майка знаем, че е най-легендарният български министър на културата. Но нищо (или почти нищо) не знаем за вашия баща…

- Баща ми Любомир Стойчев е инженер, специалист по заваряване, има няколко патента на свое име. Владее перфектно немски и руски, произхожда от много известен адвокатски род от Враца.

- Как ще коментирате различните версии за смъртта на майка си?

- За смъртта на майка ми се изписа какво ли не, а и аз достатъчно съм казала. По-важно е какво направи за българската култура, за това, че тя отвори страната ни за света и света за България.

- След смъртта на Людмила се появиха множество книги за нея. Защо толкова много хора се произнасят като специалисти по темата “Людмила Живкова”?

- За да си продават книгите. Най-добрите и достоверни книги са на Богомил Райнов и проф. Елит Николов. Всички други са клюки и измишльотини, да трупат популярност и пари на наш гръб.

- На 10 ноември 1989 г. Тодор Живков беше свален от власт. Как живеехте след таза дата?

- След 10 ноември на дядо ми му бяха отнети незаконно гражданските права. До арестуването на 18 януари достъпът на хората до него беше ограничен. Можехме да го виждаме само аз и Владимир Живков.

- Вярно ли е, че периодът около Нова година е бил най-напрегнат за вас заради екзекуцията на Чаушеску в Румъния, тъй като сте очаквали да екзекутират и Тодор Живков?

- Да.

- Моля коментирайте думите: “А години по-късно от мемоарите на тогавашния главен прокурор Евтим Стоименов става ясно, че няколко човека, сред които и Андрей Луканов, са настоявали главния обвинител да измисли причина Тодор Живков да бъде арестуван”. Защо му е било необходима причина на Луканов, за да арестува вашия дядо?

- Защото, първо, се страхуваха, че ако Тодор Живков има възможност да говори, те ще бъдат разобличени. И второ, трябваше да има виновник.

- Какъв беше Тодор Живков вкъщи – извън протокола?

- Скромен и духовит.

- Как си обяснявате носталгията на обикновения българин по времето, когато Живков управляваше България?

- Смятам, че хората, които са живели активния си живот през периода на социализма и са изграждали България, днес от дистанцията на времето си дават сметка за всичко, което са загубили от това време. Например вече няма безплатно образование и здравеопазване. Разрушено е селското стопанство и сега трябва да се създава отново. Много семейства нямат възможност да ходят на море, както беше преди. Това поколение разказва за миналото и на своите деца и внуци.

- Евгения Живкова изпитва ли носталгия по времето, когато дядо й беше първия човек в държавата?

- Аз изпитвам носталгия по това, че тогава имаше ред и спокойствие, не се страхувахме да ходим до късно по улиците и дискотеките, а сега се притесняваме къде са нашите деца, дали няма да им се случи нещо извън дома. Тогава имаше духовност, а сега по-скоро агресия.

- Как една от най-богатите жени в България – Лора Виденлиева, стана кума на Жени Живкова?

- С Лора сме приятелки от много години. Тя винаги е помагала на хора, които имат нужда от това. Лора сама поиска да ни бъде кума.

- Щеше ли да съществува модната къща на най-известната българска дизайнерка, ако събитията около 10 ноември не се бяха случвали?

- Не знам, аз работех в Института по култура като научен специалист. Но със създаването на указ 56 още по дядово време се създаде възможност за частен бизнес, така че ако не беше дошъл 10-ноември, може би пак щях да се пробвам.

- Знаем, че Цветелина Бориславова се облича предимно с дрехи уникати – тези на “Жени стил” и на “Макс Мара”…

- Цветелина винаги се съветва с мен кои от облеклата на моята фирма биха били подходящи за нея. Има изискан вкус.

- Зорка Първанова още ли се облича при вас?

- Тя се обличаше с наши дрехи в началото на първия мандат…

Едно интервю на Мария ДРУМЕВА



Гласувай:
2



1. motherboard - Само ще кажа
29.11.2009 09:01
Охранявал го е безплатно, за него това е било въпрос на чест.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gerbsenior
Категория: Политика
Прочетен: 1811661
Постинги: 610
Коментари: 1666
Гласове: 3891
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031