Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.12.2009 07:01 - КРАСИМИР ВЕЛЧЕВ: - ИНТЕЛИГЕНТНИ, ПРЕМЕРЕНИ ДУМИ на ОТГОВОРЕН, ЗАГРИЖЕН и СПРАВЕДЛИВ ЧОВЕК
Автор: gerbsenior Категория: Политика   
Прочетен: 1597 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 11.12.2009 07:04


                  КРАСИМИР ВЕЛЧЕВ  
                            /интервю/                                       
Трябва да работим 3 седмици в зала, една - в обиколки, казва Красимир Велчев
Страстната седмица в парламента достигна връхната си точка. ГЕРБ бяха обвинени от РЗС, че са помогнали групата на Яне Янев да се разпадне. БСП пък нарочно напуснаха постовете си в комисиите заради Емилия Масларова. Дали мнозинството ще се съгласи на 8 депутати в парламентарна група и каква опозиция е БСП, попитахме Красимир Велчев, който е един от тримата съпредседатели на Парламентарната група на ГЕРБ. image
фото Димитър Кацаров - Г-н Велчев, има сериозно напрежение в парламента - групата на РЗС се разпадна, а Яне Янев обвини вицепремиера Цветан Цветанов, че е спомогнал за това. Как ще отговорите на обвиненията му и за "отвличането" на Марио Тагарински?
- Оказа се, че Марио Тагарински изобщо не е отвлечен, а защо и какво става - не искам да коментирам други парламентарни групи. Тъй като не искам и ГЕРБ да се коментира от други и да се казват неща от рода, че сме натискачи на бутони. Хората ни са премерени в изказа си, взимат думата, когато познават темите. Но от друга страна, е важна дисциплината - тя е в резултат на вътрешната самодисциплина. На това държим в ГЕРБ. Аз самият бих гласувал за партия, която е дисциплинирана. Парламентарната група на ГЕРБ е подбирана три години, а не е създадена три месеца преди изборите с цел определени хора да влязат в парламента. Това може би е проблемът на РЗС. Не бива да създаваш партия заради определени избори, ГЕРБ май е първата, която се учреди три години преди избори. Учили сме се от чуждите грешки, най-вече от тези на НДСВ и "Атака". Те създадоха партията месец преди вота, набързо. Всяка работа набързо е некачествена. Цветанов не е повлиял на разпадането на РЗС, а те се основават на негово изказване, в което казва, че вероятно ще се разпаднат. Ние и преди това чувахме реплики на недоволство от определени хора в РЗС и той явно е намекнал това. Не смятам, че и сега тези депутати ще останат заедно. Янев можеше и преди да каже, че групата може да е от 8 души, и да го гласуваме. Но се радвам, че направихме така, че напуснали групата си депутати не могат да формират нова или да се присъединят към друга. Не могат да ни обвинят. Тагарински остава независим и явно в момента има група от девет независими и един зависим. Но не е Тагарински.
- БСП също напуснаха постовете си заради изключването на Емилия Масларова. Те твърдят, че това е политическа атака.
- Първо, това е партия, която твърди, че е столетница - сиреч приемник на БКП. Чели сте "Петимата от РМС" - носталгията към миналото на единството е, което ги води в момента. Викат си "другарю" проформа и показват, че са заедно. Ама ги питам - в какво? Когато видят, че е нещо, в което няма морал. Самото действие на Масларова, че не стана с достойнство да каже, че се оттегля сама, показва, че липсва моралната страна на въпроса. Тя обаче е била два пъти министър и явно е пристрастена към властта и не може да си представи, че ще е встрани. А отстраняването й е временна мярка, докато прокуратурата си свърши работата. Ние не я гоним! Нека не изостря общественото мнение. Предполагам, че е чист човек, не е вземала пари на ръка. Но съм убеден, че самият факт, за който я разследват, е грешно административно решение. Не може когато ти си сбъркал, хората надолу да са виновни, а когато успееш - ти да си единственият заслужил. Най-лесно е да ремонтираш, защото оттам могат да се отклонят пари. Така че, ако Масларова е провалена като ръководител, как ще контролира министерство? Тя него не е оправила, сега ще го контролира.
- Готови ли са кандидатурите ви за освободените постове в комисиите?
- Бързо и бурно се развиха нещата, така че тук не става въпрос ние кого ще предложим. Доста комисии и постове се оголиха, не сме готови с отговор. До края на седмицата ще се съберем политическите групи и ще стигнем до общо решение. Така че ще се съберем, ще обсъдим и ще излъчим хора, които няма да са спорни личности. Не може да имаш непоносимост към чуждото мнение. Към лъжата - да. Ето, днес Мая Манолова каза откровена клевета - че ГЕРБ е първата осъдена партия за купуване на гласове. Осъден е един човек, който няма нищо общо с ГЕРБ. Затова в такива случаи ще бъда краен при подобни изказвания.
- Нима казвате, че БСП не са конструктивна опозиция, за каквато те самите апелираха в миналия парламент?
- Да, това са моите опасения. Както е тръгнало. Не искам да се повтаря липсата на опозиция. Парламентаризъм има, когато има и власт, и опозиция. С притеснение казвам, че тезите на БСП говорят за една слаба опозиция, стремяща се да се предпази от правосъдие за това, което са правили. Днес в рамките на шегата си говорихме, ако може пак да се обидят и да напуснат, че да си вършим работата. Вчера като го направиха, се работеше много добре. Да, има и качествени хора сред тях, когато могат и искат, работят.
- Какви промени в правилника предвиждате заради всички тези случки в последната седмица?
- Опцията за осем души група, предлагана от Яне Янев, няма да се случи. Промени ще има, но основни неща няма да се пипат. Обмисляме работното време на парламента да се реорганизира. То няма да се промени като часове, но има една идея и тя се обсъжда, парламентът ни да заработи като европейския. Там е така - три седмици заседават, а четвъртата депутатите обикалят районите си. Има логика в това, да работим така, но засега въпросът е в застой, тъй като обществото няма да го приеме, особено в криза. Хората няма да одобрят, че ние работим само три седмици в парламента. Обсъждаме и идеята вторник да бъде ден за контрол на министрите, а след него да работим с групите и да подготвим седмичните си задачи. И работните дни да са вторник, сряда и четвъртък. А извънредните заседания може да се преместят в петък или вторник сутринта.
- БСП коментират, че не внасяте законопроекти от ГЕРБ, а чакате само решенията на кабинета.
- А кабинетът от кого е съставен? От екипа на ГЕРБ, от министрите ни, нали така. Те нали казват, че сме направили по-голяма метла от синята, така че техни хора няма там. На ГЕРБ са само, явно. Но сега има 40 законопроекта, които се очаква да влязат в зала. В момента например работим по изборния закон и на 19 декември, събота, възнамеряваме да се съберем на кръгла маса, за да обсъдим необходими промени. Ще бъде дебат с партиите и неправителствения сектор, за да постигнем качествен закон за всички. Засега няма да прибързваме с предложения, а ще обсъдим всичко с колегите и неправителствените организации.
- Опозицията коментира, че в ГЕРБ сте прекалено дисциплинирани и стоите само в залата, за да покажете, че работите най-много.
- Знаете ли, на мен ми тежи това чувство на несправедливост при парламентарния контрол например. Той се прави с цел опозицията да зададе въпроси към министрите и да отговаря на електората си. Повечето от въпросите не са от ГЕРБ, но защо ние в петък сме в зала, а другите ги няма. БСП задават въпрос и остават двама-трима, другите си тръгват. Поне да се уважават помежду си. Не може да искаш уважение, ако не уважаваш околните. БСП не уважават труда на другарчетата си, а и те като си зададат въпроса, си тръгват. Случвало се е да молят първи да попитат нещо, за да могат по-рано да си тръгнат. И ако нас ни няма и не сме дисциплинирани, стигаме до липса на кворум и спираме заседанието. Как ще отговорим на избирателите при такова положение? Опозицията пък с удоволствие ще преживее момента на едно провалено заседание. Например в ГЕРБ само с наши подписи, на тримата ръководители на групата, хора се освобождават от заседания. Госпожа Цачева е въвела строг ред - не пуска никой в командировка където и да е, ако няма подпис на Искра Фидосова, Тодор Димитров или мой.
- Говори се, че 12 души от групата на ГЕРБ са отишли при премиера с оплакване, че не могат да обгрижват бизнеса си, и са поискали да напуснат.
- Аз съм човек от бизнеса и тук ми е по-тежко. Може би колегите в момент на слабост са поискали това, разбирам ги. И на мен ми е по-добре в бизнеса. Но хората са ми повярвали и не е важно на мен дали ми е добре тук, а дали ще оправдая очакванията им. При нас няма да има разпад като в РЗС - тези 12 души от нашите са поискали да напуснат и друг да заеме мястото им и да работи. Така че не се опасявам в ГЕРБ да има разцепление.
- Ще има ли 13-а заплата за депутатите?
- Не смятам. Лично поне съм против да има. Ако се обмисля обаче някакво отделяне на средства от бюджета, нека да е за хората. Майка ми е на 82 години, ако аз не й помагам, не знам как ще върже двата края. Има много хора с нужда от помощ, а депутатите няма да забогатеят с тези пари. И хората няма, но поне ще е морално да ги дадем на хората, няма да са много, но е нещо.
- Ясно ли е кога ще изберете лидера на ГЕРБ?
- Не сме затруднени в избора си, няма да има кампании или убеждаване. Датата вероятно ще е към края на ваканцията на парламента, по време на почивката ще подготвим всичко. Но изборът ни ще е единодушен, в това съмнение няма.
Надя Панкова



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gerbsenior
Категория: Политика
Прочетен: 1819169
Постинги: 610
Коментари: 1666
Гласове: 3891
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930