Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.01.2010 07:15 - БОЙКО БОРИСОВ: "ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО ще е на ВЛАСТ, ДОКАТО МОЖЕМ да УПРАВЛЯВАМЕ САМИ"
Автор: gerbsenior Категория: Политика   
Прочетен: 1874 Коментари: 0 Гласове:
0



25.01.2010 г.
 понеделник

              БОЙКО БОРИСОВ
                  /интервю/

  Костов, цар и Станишев напуснаха, щом Доган даде помощ!   Кристина Кръстева image

СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

С министър-председателя на България Бойко Борисов разговаря Кристина Кръстева

- Г-н премиер, защо гръцките фермери избраха точно вас, за да обявят срещу какво ще вдигнат блокадата?

- От дни се чуваме всеки ден с премиера Папандреу и го предупредих: “Ако ти кажеш да не се виждам с тях, няма да ходя.” Заедно решихме, за да няма политически оттенък и вмешателство във вътрешните работи на Гърция, да поканим протестиращите на наша територия. Гранична полиция ми докладваше на всеки час колко се увеличава колоната от тирове. Температурата минус 10, през нощта – минус 20. Не искам всеки от нас да си представи, ако е с денонощия в кабината на камион при тези условия. Нечовешко е! Това си е все едно отвличане, все едно да си в плен.

Понеже всяка минута е важна, отидох до Кулата и обясних, че е задействан съдът в Люксембург и Гърция ще трябва да ни плати десетки милиони – за превозвачи, СПА центрове от Сандански, туристически фирми с неспазени договори. С косвените загуби сумата скача до небесата.

- Много бързо май ви свърши комфортът във властта - по-малко от 6 месеца...

- ...защо 6 месеца? От първия ден ни започнаха и медиите, и опозицията. Ние комфорт не сме имали. Сутрин, като се започнеше от Милен Цветков, и вечер се свършеше до Слави Трифонов, от първия ден са ни атакували.

- Пропускате вестниците.

- Вестниците – което е добро, са писали добро. В анализи и интервюта са дали трибуна на всички, които искат да се изкажат.

- И в това няма лошо - всяка власт се нуждае от коректив, от критика.

- Да. И затова казвам, че думата “комфорт” не е точна.

- И така на 6-ия месец ви се наложиха кадрови промени. Защо е изнервен г-н Костов от това? Да не би да не сте го питал за новите министри?

- С цялото си уважение към него аз много ясно съм заявил на нашите избиратели, че ще ръководя това правителство, докато мога да управлявам с малцинство. И докато останалите лидери на партии в парламента се съобразяват с финансовата криза и политическата обстановка. Аз съм диалогичен човек. Вчера (в петък - б.р.)дойдоха и Мартин Димитров, после и Сидеров, разказах им какво ще направя. Така че аз ги уведомявам, проявявам нужното уважение, но да искам разрешение за своите действия, няма да стане.

- Като поканихте Димитров и Волен, пропуснахте Костов. Не ви се нравят критиките му или с него общувате отделно?

- Поне 20 пъти е идвал в моя кабинет. Да не говорим, че с г-н Костов, когато реших да отзова Желева и да номинирам Георгиева, му казах по телефона. Имаме прекрасна комуникация с тях и пълно разбиране в личен план, но ги разбирам – те трябва някак да се разграничат от нас.

- Поправете ме, ако греша, но казват, че г-н Костов е очаквал човек на ДСБ да поеме Външно.

- Когато съм канил хора, свързани с ДСБ, не съм го правил по партийна, а по експертна линия. И Юлиана Николова, и Косьо Димитров, и Марин Райков, и Евдокия Манева, и Атанасов.

- Когато станахте премиер, признахте, че като сте гледали от горе парламента, сте си казали: “Всичко това направих сам.” Сега, като правихте ремонта, казахте ли си същото?

- Да, цитатът е точен, но ще го обясня. Когато ме изгониха от правителството с назначението на Румен Петков, излязох сам на улицата. Нямаше гражданско движение ГЕРБ, нямаше партия ГЕРБ. И когато седях в ложата на парламента, си дадох сметка, че за този кратък период вече имахме партия, спечелила 5 пъти изборите. И да ви кажа, че и последните решения ги взех след часове диалог с Цветанов, с Краси Велчев и с Фидосова, и с Цачева, и с цялата изпълнителна комисия.

- Значи не вземате решенията сам, както ви подозират?

- Нося отговорността сам, защото няма на кого да я прехвърля, а и не е редно. А решенията ги вземам, след като ги обсъдя с много хора.

- В кой момент решихте за Желева?

- В момента, в който беше ясно казано от президента на ЕНП Мартенс и от Жозеф Дол, че няма да отстъпят от кандидатурата на г-жа Желева. И не от мен зависи решението, защото става въпрос за зам.-председателя на ЕНП Желева. След това говорих с президента на ЕП Бузек и на ЕК Барозу и разбрах, че България ще се яви в окото на урагана в битката между десница и левица и това в никакъв случай няма да е от полза за България. Видяхте, че след като я оттеглих и предложих г-жа Георгиева, спря да се говори за слабото представяне на други кандидат-комисари и се разбраха. Всичко това направих с ясната цел в ЕК и ЕП да знаят, че България има достойни кандидати, че не се инатим и не искаме да разваляме европейския дух на разбирателство.

- Кой победи в казуса да остане ли Желева външен министър? Май тя.

- Г-жа Желева години даде и време, и здраве за ГЕРБ и ЕНП. И такова решение не можех да взема сам, затова помолих комисията в ГЕРБ да даде становище. Защото ставаше въпрос и как би се справила г-жа Желева след подобен конфликт. Вижте само международния ми календар – среща с германския канцлер г-жа Меркел, която още преди да отида, ми е пратила три дати за посещение у нас тази година. В петък заминаваме при Ердоган, на 7 февруари – при Гордън Браун в Лондон.... На 2-3 март посрещаме тук президента на ЕП Бузек. За радост толкова динамично върви всичко в момента и трябва да имаме много силна вътрешна мотивация, много енергия.

- Болезнено ли беше в личен план решението да се разделите с Желева - една от най-близките ви?

- Това е една от многото разлики с предишното правителство. Че можем, когато има проблем и той рефлектира върху няколкото буквички в името България, да реагираме. Включително и за мен да става въпрос. Няма човек, който да е защитен. Това е кауза и нашите решения са винаги в нейна полза. Болезнени амбиции са да казваш: “Искам пълен управленски мандат!” И да сриваш държавата, имам предвид тройната коалиция, да правиш глупости с бюджета, по 700 пъти да го променяш и да харчиш всички пари през първите месеци само с тази фикс-идея за пълен управленски мандат.

- Станишев казва, че и вие предварително сте харчили тазгодишния бюджет, за да запълвате дупки м.г. В здравната каса да речем, на която сте дали авансово през ноември 130 млн.

- Арогантност, наглост и див популизъм! Когато си изхарчил всички пари в държавата, когато знаеш на какъв дефицит си я оставил. Помните, че през юни поканих Орешарски във финансовото министерство и той потвърди, че към онази дата има половин милиард дупка в бюджета.

- И друго казва Станишев – че е време да спрете да управлявате само с първия плик от вица (да се оправдаваш с предшествениците – б.р.).

- Пораженията, които нанесе тройната коалиция, ще бъдат цитирани сигурно още 15-20 г. Толкова са тежки.

- А какво ще цитират за вашето управление?

- Че с идването ни пуснаха еврофондовете. И само за няколко месеца, и то във финансово-икономическа криза, най-големите кредитни агенции, които сриваха рейтинга на България по времето на Станишев, сега го вдигат. Ще ни запомнят и с реформите, които започнахме – и в образованието, и в здравеопазването, и пенсионната. Но ние бързаме бавно в тези закони и всяко нещо го пускаме да мине първо през обществени обсъждания.

- Точно заради дебата някои съзират слабост, че когато една идея срещне преграда, вие я коригирате или направо се отказвате от нея.

- Ако държавата е моя собственост, тогава няма да правя дебат. Нямам претенциите, че съм нито най-умният, нито най-знаещият, нито най-можещият. Ето, и вчера участвахме на президентския форум с министрите, добрите идеи ще приложим. Затова приветствам подобни форуми - едно-две неща да се вземат, то е в полза на държавата. Дебатът и спорът по тези антикризисни, кризисни или следкризисни мерки не е срамен, нито има рецепта. Ако имаше, ще отида веднага, лично ще я препиша на ръка и ще я въведа

Виждате, че дори президентът Обама отива на война с банковите институции и с фондовите борси. Може да си представите какъв ход, дори бих го нарекъл на отчаяние в даден момент.

- Но на него му падна рейтингът.

- Оставете рейтингите! Огромните усилия, които влага Обама за овладяването на кризата, явно не дават резултат, за да отиде на такова изказване.

- Кристалина Георгиева каза, че са й трябвали 5 минути, за да се съгласи за еврокомисар. Защо толкова дълго се колеба за постове тук?

- Още през лятото с нейния шеф в СБ се разбрахме – да я пусне, ако аз я поискам при криза, аз пък да не я тегля, докато мога да се справя. При този проблем с Желева, трябваше да гръмна с тежката артилерия. Сега цяла Европа казва “Браво”.

- Михов кой ви го препоръча?

- Кристалина Георгиева. Тя, Любо Христов и Михов са тримата ми съветници по финансовите въпроси на МС.

- Преди време казвахте, че няма да променяте Божидар Димитров, но вече дори сте на път да го смените. Това игра ли е?

- Не е игра. Пред всички министри казах: “При следващ случай, когато се замесва правителството, а не сме го обсъдили, дружбата си е дружба, но...”

- Казват, че той е един от малкото министри, които говорят.

- Всичките говорят. Важното е, като говориш, да има какво да кажеш.

- Като здравния министър например.

- Него всеки ден го гледам по новините. Казва реалностите. Опитваме се да направим реформа, която 20 г. не се направи и която има една цел – като влезеш в болница, да те излекуват. Естествено е да има съпротива. Тези, които са свикнали да дават аспирин, като дойде някой, че го боли глава, ясно е, че ще си отидат.

- Здравеопазването е направо в кома. Община Трекляно, с 19 села, разполага с общо 250 лева за здравеопазване.

- Питайте Станишев, като се изказва, къде са буферите в бюджета за подобни общини. Защо не е направена една “Спешна помощ” или, ако има една добра болница в региона, 19 линейки да стоят във всяко село и да закарат болния дотам.

- Сега обаче премиерът сте вие. Какво правим в тази ситуация?

- Няма да се вадят и наливат пари, без да се прави реформа, няма да го направя, колкото и да е болезнено. Правилното е силни болници - наполовината да са, но като отидеш, да има рентген, скенер. Защото и сега, когато ваш близък се разболее, търсите връзки или във ВМА, или в ИСУЛ.

- Яне Янев е проверил министрите ви и е засякъл 11 с конфликт на интереси.

- Не ме интересува този човек. Когато разбрах чий проект е...

- Чий проект е?

- На БСП.

- На коя част от БСП?

- Не се интересувам от техните части. Но самият факт, че той говори това, което говори БСП, и иска свалянето на ГЕРБ, значи, че иска връщането на БСП и ДПС.

- В първия ден на този парламент казахте, че не само Доган, но и всички депутати трябва да бъдат без имунитет, за да носят отговорност не само за делата, но и за думите си. Защо ГЕРБ се отказа?

- Защото се оказа, че няма значение дали имаш имунитет. Ако прокуратурата иска, ще се даде имунитетът на всеки депутат.

- Продължава ли враг №1 да е Доган?

- Да. ДПС е основният противник. За разлика от другите кресльовци те действат умно, много подмолно, по-европейски. Виждате и политиците им в парламента, когато ГЕРБ има добри намерения, подкрепят. Никой не може да ги обвини в антидържавна дейност. Много внимателно стоят зад огнища на напрежение в страната, за да не ги обвини никой. Свързаните с тях вестници обърнаха тона към ГЕРБ в положителен. Доган знае, че всеки, който се е обърнал за помощ към него в последните 20 г., след това с грохот е напуснал политическата сцена. С грохот. СДС – с грохот, царят – този човек го посрещнаха милиони на Орлов мост, а стигна дотам, че да не може да влезе в парламента само заради дружбата с ДПС. С грохот Станишев се срина заради тази връзка и партията му се разтресе. С тази си политика Доган знае, че подкопава почвата. Той знае, че хората си казват, че в една ситуация може и Борисов да опре до Доган.

- В каква ситуация Борисов може да опре до Доган?

- Надявам се да прочетат първата част на интервюто. Това правителство ще е на власт, докато можем да управляваме сами. Един час, след като установя, че не можем, в парламента, ще е влязла моята оставка. Ситуация, в която аз ще отида да се помоля на някого: “Дай ми пет депутата и ме подкрепи при вот на недоверие, за да остана на власт”, ще означава, че сме изпуснали каузата ГЕРБ. Не случайно соча ДПС за основен противник – не че са етническа партия, а защото там са най-многото мислещи, подготвени, направени за 20 г. политици.

- Ревнувате, че в ДПС имат качествени политици?

- Не само че не ревнувам. За разлика от много други хора аз съм освен доктор на науките и спортист. И спортът ми беше такъв, че подценяването означава нокаут. Означава да видиш пода отблизко, възможно най-близко, та като се обърнеш, и си с очички на пода. Не случайно ДПС даде най-голям ръст на последните избори. Доган години обучава партийния си елит и в момента и в Европарламента, включително и в нашия парламент, изказванията на техните депутати са политически изказвания. Съжалявам, че когато кажеш истината, почват коментари: “Борисов се възхищава от Доган.”

- А истината е, че Борисов не иска да види пода?

- Просто не искам като другите българи от типа на царя, Костов, Станишев, Доган да ме свали в нокаут и да гледам пода отблизо. И затова го наблюдавам много внимателно, следя всички действия и виждам, че те са много подготвена партия. Много подготвена. От една страна, твърд електорат, който им гарантира комфорт и сила, и от друга страна – изгражда елита си такъв, че и пред Европа, и пред САЩ политиците им стоят добре.

- В тази връзка чувствата ви взаимни ли са с “Атака”?

- Аз истински благодаря на Волен Сидеров, защото той жертва много в момента. И го прави по-държавнически от много други. Не знам дали съм го казвал досега, Сидеров нито един човек назначен няма и за нито един не ми се е обадил. За което му свалям шапка. Той съзнава за разлика от Яне и останалите, че ако не е ГЕРБ в момента, ще са БСП и ДПС. Край. Той съзнава и казва: “Да, ГЕРБ се стараят много. Като всички имат слабости, опитват се да ги променят, но не са останалите крадци.”



Тагове:   можем,   власт,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gerbsenior
Категория: Политика
Прочетен: 1811602
Постинги: 610
Коментари: 1666
Гласове: 3891
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031