Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.01.2010 22:13 - КОЛЬО ПАРАМОВ иска ПРЕМАХВАНЕ на ВАЛУТНИЯ БОРД
Автор: gerbsenior Категория: Политика   
Прочетен: 2692 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 31.01.2010 08:18


Кольо Парамов: Валутният борд да се премахне! image image

Живка Ангелова

Кольо Парамов е бивш народен представител от ПГ на БСП, а по-късно и от Евролевицата в 36-ото и 37-ото НС, бивш главен ревизор на Българска народна банка. Днес се занимава с частнен бизнес и е финансов консултант на големи фирми.

 

- Господин Парамов, какви са вашите очаквания за движението на долара и еврото на финансовите пазари в световен мащаб до края на тази и през следващата година?

- Моята прогноза сочи, че доларът ще бъде поставен на сериозно изпитание и съществуват сериозни фактори, които ми дават основание за такова становище. Напоследък инвазията на Китай на световните финансови пазари оказва сериозен натиск на американските пари. Китай няма интерес американската валута да е слаба, но възможностите на инвеститорите говорят друго. По всяка вероятност САЩ ще моделират нов тип политика за икономическа активност, но събитията в Ирак сериозно ги ограничава.

Оформянето на силна ислямска дъга в Палестина и негативното отношение в арабския свят заради войната доведе до допълнително оттегляне от американската валута. Най-добрите години от управлението на Клинтън и силния долар ще останат само един спомен.

- Какъв е интересът на САЩ да поддържа слаб долар?

- Съединените щати са експортни конкуренти и в този икономически цикъл тяхната цел и задача е да не спре износът им. Ако те ограничат експорта си част от стоките им ще останат в Америка, а това значи нови безработни места. Така че слаб долар устройва напълно американците.

- Как слабия долар засяга България?

- Ние имаме слабо развит пазар, ниско потребление, много ограничени доходи. Оказва се, че десет години България следва стриктно икономическите виждания на Александър Божков. Страната ни има около 200 души, които плануват, проектират и реализират своите виждания за богатство и свръхбогатство. Въпросните българи, които притежават 70% от потенциала на страната, работят на офшорна схема. Ниският производствен потенциал у нас, ограничения ресурс и много слабия научнотехнически потенциал, води до много слаби производствени резултати. Нуждаем се спешно от преразглеждане на цялостната икономическа концепция. При тези очаквани нива на долара, какъвто и да е износ с разплащане на долари, е неефективен и възпроизвежда големи загуби. Очакванията са свързани с това, че ние сме на прага на дефлационна база. Последните две правителства съвсем умишлено подтискаха доходната основа. Вместо да се поучат от Чехия, Полша и Унгария, ние постоянно ограничаваме доходите, а от там и блокирахме производството у нас и заетостта.

- Какви са възможностите за увеличение на доходите, все пак ограниченията идват от МВФ?

- Ограниченията на МВФ са важни, но и в България трябва да се живее и то сносно. Ние с госпожа Величка Рангелова на няколко пъти предлгахме да се огледат възможностите и ползване на лоста – вътрешен дълг, за увеличение на доходите на някои категории от заетите. Преди 4 г. предупредихме, че натрупаната разлика трябва да се отчете и върху валутния курс.

- Значи ли това, че сте за излизане на страната от валутен борд?

- Да. Споделям мнението, че оставането на досегашните нива на еврото и долара ще стане пагубно за валутната политика. За мен плаващия курс е по-ефективен вариант от сегашния борд. Просто не можем да останем с този скъп лев и натрупаната през последните 9-10 години инфлация.Не е възможно това да не повлияе на валутния курс. Според изчисленията ни едно евро още миналата година бе равно на три лева, а сега....Днес скъпия лев възпроизвежда в някои сектори големи загуби. Особено в хранителната промишленост. През тази година настъпиха доста ограничения – един път от ниското ниво на технологичната база на предприятията и изискванията на ЕС, другия път от липса на купувачи. А пък липсата на купувачи се дължи на липса на доходи. В месопреработването се закриха 130 предприятия, в млекопроизводството - 70 мандри. Изключено е държавата да се чуди за 100 – 200 млн. За допълнителни пенсии, когато от ДДС се губят десет пъти повече.

- В по-дългосрочен план от 3 до 5 г. в каква валута да спестяват гражданите?

- Според мен спестителите най-сериозно трябва да се ориентират към еврото и швейцарския франк. Предполагаемата им стабилност е обвързана с трайни финансови показатели и в по-дългосрочен план.

- Колко време след влазането ни в ЕС един българин ще получава възнаграждение, колкото един французин например?

- Това е основния проблем, с който трябва да се справи сгашното правителство. Смятам, че много бързо трябва да се огледат възможностите за увеличението на доходите. Друг икономически приоритет пред кабинета не може да има. Много е трудно да се направи прогноза кога българинът ще получава европейско заплащане на труда си. Май няма да е скоро

                                                                     +
             Същият  Кольо Парамов обаче в интервю с него казва преди парламентарните избори от 2009 година:

.Какво правителство ще имаме след парламентарните избори?

- Експертно правителство с максимално независим от политическите среди министър-председател. Всякакви мечти и утопии за партийно правителство са безвъзвратно загубени. Ако продължим с партийно-политическо говорене до Нова година, ние ще провалим валутния борд. А провалянето на борда означава гражданска война!
              



Тагове:   борд,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gerbsenior
Категория: Политика
Прочетен: 1819192
Постинги: 610
Коментари: 1666
Гласове: 3891
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930