Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.01.2010 21:44 - Професор ИЛИЯН МИХОВ - "РАЗБИРА СЕ, че ми е МЪЧНО, ЗАЩОТО се НАДЯВАХ, че МОГА да ПОМОГНА на БЪЛГАРИЯ"
Автор: gerbsenior Категория: Политика   
Прочетен: 1413 Коментари: 0 Гласове:
1



31.01.2010 г.
  неделя

      ПРОФЕСОР ИЛИЯН МИХОВ....
        В-к "24 часа"

"За тези 10 дни - от номинацията до финалния разговор с Борисов, Михов даде повече от 10 интервюта. Всяко от тях почваше и свършваше с думите, че няма да бута борда, а напротив - ще го циментира, че няма да променя курса на лева към еврото. Както и че уважава Дянков. Това обаче не подейства.

Ето и хроника на десетте дни по пътя към фризера:

20 януари, сряда

Премиерът обявява - Илиян Михов, който е негов съветник, ще влезе в правителството, като ще подсили финансово-икономическата част.

21 януари, четвъртък

Става ясен постът - трети вицепремиер. Ще бъде министър без портфейл като Плугчиева. С това Борисов слага край на появилите се спекулации, че Михов може да смени Дянков. Целта на структурната промяна в кабинета е да облекчи натоварения график на министър Дянков, обяснява премиерът.

Същия ден Мартин Димитров признава качествата на Михов: “Човек с нестандартно мислене, винаги е лансирал интересни идеи. Интелигентен, без всякакво съмнение. Ако предложи излизане от валутния борд, ще срещне сериозна съпротива и категорично “не” от наша страна.

22 януари, петък

Костов приема с недоверие Михов, не познавал нашата действителност. Призовава го да се откаже от идеите за “хлабав борд”. Не подлага на съмнение силните му качества като макроикономист, но “трябва да говори с подготвените хора в правителството и много сериозно да коригира тези свои позиции, защото носи елемент на нестабилност. Призиви по форумите “превръщайте парите си в евро” е най-малкото необходимо нещо за България.”

23 януари, събота

Излизат няколко интервюта на Михов, в които той пак повтаря: няма да пипа борда, ще влезем в еврозоната с този курс на лева, много уважава Дянков като министър, правителството е на световно ниво и иска да работи с екипа.

26 януари, вторник

В СДС вероятно не четат, защото пак настояват Михов да се откаже от “идеите си за излизане от борда и от тезата си за отлагане въвеждането на еврото в България”. След номинацията си Михов не е казвал нито едно от двете.

27 януари, сряда

Пред “24 часа” Мартин Димитров атакува остро. “Тарикатите са по-опасни от Наглите. Групата хора, които през 1997 г. обезцениха лева 1000 пъти и през хиперинфлация си обезцениха кредитите, искат да направят това отново. Не мога да разбера по каква причина интелигентен човек като Михов иска същите неща като тази група тарикати – модифициране на валутния борд, смяна на курса.

Затова искаме Михов да ни обещае две неща. Първо, че няма да пипа борда. Второ, че ще се възприеме веднага еврото.” Бившият колега на професора от Института по пазарна икономика предупреждава:

“Не знам дали Михов съзнава в какво се набърква, продължава бившият му колега от ИПИ. Ако има чисти помисли, ще се вслуша в нашите аргументи.” Според Димитров идеята за Михов дошла от необходимостта да се отнемат част от правомощията на Симеон Дянков. И тук Димитров прави прогноза, че това ще си остане само идея, която няма да се реализира. И че този ход е част от действията на “олигархията, (която) намира начин да си пробута тезите в правителството.”

Същия ден в парламента по обяд гласуват двамата нови министри. 2 часа преди това началникът на политическия кабинет на премиера Румяна Бъчварова обяснява пред БНР какви функции ще бъдат отнети от Дянков и дадени на Михов: “Не е окончателно разпределението на тези функции. Г-н Дянков има изключително много отговорности и в един диалог с него, с евентуалния нов вицепремиер и с цялото правителство, те ще бъдат уточнени. Няма драма в този нов пост. Напротив, това е желание да се оптимизира работата на правителството.”

Малко след това премиерът обяви, че предложението за Михов не е на дневен ред. Било Нероден Петко.

28 януари, четвъртък

Михов каца в София по обяд, среща се с премиера. Първият разговор е последван от втори, на 29 януари,часове преди Борисов да отлети за Турция. По думите на Михов става ясно, че разговорите са били нелеки преговори, в които той е трябвало да убеди премиера защо иска замразяване на проекта с третия вицепремиер.

Аргументите на Михов чухме, "съперникът" Симеон Дянков обясни още в началото, че “в правителството има място и за него, и за Михов. Илиян е отличен икономист. Ние сме в такава криза, и в България, и в Европа има толкова много работа, че е прекрасно да имаме повече и по-способни хора, които помагат на правителството”.

А часове след това Костов похвали финансовия министър, че е “доста напреднал”. Целият екип получи похвали лично и от премиера: “ B момента правителството ми върви много добре. Не виждам смисъл да правя тези промени сега.” Така темата за структурните промени, които бяха насрочени за Великден, получи логичен финал. Засега е неясно дали Костов е доволен, нито дали Дянков съжалява, че не е получил качествен помощник.

Точно за десет дни професорът по макроикономика трябваше да премине от възхвалата, че е силен ум, който ще подкрепи правителството, до обвинението, че играе по свирката на тарикатите, които са по-страшни от Наглите. Едва ли всичко това е само заради теоретичните му възгледи за модификацията на валутния борд, които така и не се опита да приложи.

Проф. Илиян Михов: Не виждам защо Дянков ще се засегне от моето назначаване

(Продължение от миналия брой)

Вчера публикувахме част от интервюто на проф. Илиян Михов, което той даде за “24 часа”, като отговори на въпросите ни по електронната поща.

Михов обясни защо поиска да се замрази идеята за включването му в правителството - според него това е начин да се спре безсмисленият дебат за валутния борд. Смята, че постъпката му е на отговорен и разумен човек. Не съм се стреснал, правя го заради България, посочи Михов. И подчерта, че стабилността на България е важна, а неоснователните спекулации и политическата игра срещу него не го притесняват.

Между полетите му в събота от София до Сингапур го открихме на летището в Париж. Попитахме Михов какво ще каже на студентите си, когато в понеделник се върне към преподавателската си работа в университета INSEAD.

- Ще им разкажа всичко точно така, както се случи. Сигурен съм, те ще се радват, че ще продължа да им преподавам. Така както впрочем се радваха и когато разбраха за номинацията преди десетина дни.

- Имате ли свое обяснение за атаките срещу вас? Как стана така, че вие не сте казвали да се преговаря за курса лев-евро с Европейската централна банка за влизането на България в чакалнята на еврозоната, а тези думи ви ги сложиха в устата?

- Не мога да си ги обясня по никакъв начин. Моята позиция за борда е заявена още от 90-те г. Дори в една статия от юни 2001 г. заявих, че макроикономическата стабилност, постигната през 1997-2001 г., е най-голямото постижение на правителството на Костов. Смешно е, че пиша там, че 10 години по-късно ще говорим за това. Е, стана след 9 години...

Колкото за валутния курс, аз отговорих на конкретен въпрос на журналист за процедурите по влизане в ЕRМ II и казах, че в един момент, когато подадем документи, ЕЦБ и другите членки на ЕRМ II трябва да приемат нашия валутен курс. Това е формалност, която не представлява проблем -

Естония влезе с борд, както и ние планираме да го направим. Г-н Костов спомена в едно интервю Глава 11, но в тази глава България едностранно се задължава да запази този курс. Документите за присъединяване изискват взаимно съгласие. Т.е. ние искаме да сме с този курс, ние ще се борим да сме с този курс, но и те трябва да се съгласят.

Разбира се, всеки знае, че ЕЦБ и другите държави няма да настояват за нов курс и така ще се отметне тази формалност. Може би думата “договорим” предизвика смут. По-коректно е да се каже - другата страна трябва формално да приеме нашия валутен курс.

- Атаките от СДС и ДСБ бяха, че идвате в България, за да работите по два от трите стълба на олигарсите - пробив във валутния борд и отлагане на въвеждането на еврото. Това се случи почти по същото време, когато в едно интервю вие самият казахте следното: "Икономика, която се движи главно от олигарси и групировки със съмнителна репутация, не е способна да постигне дългосрочен растеж." Да не би това всъщност да е превантивна контраатака срещу вас, в смисъл - не закачайте олигарсите!

- Не знам дали наистина икономически групировки стоят зад това. Не мога да преценя и не искам да спекулирам.

- Появиха се и твърдения, че вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков е бил засегнат от евентуално дублиране на неговия пост. Какво си казахте с него в събота?

- Имахме много добър разговор с г-н Симеон Дянков. Не виждам защо той ще се засегне от моето назначаване. Ние имаме сходни идеи за дългосрочното развитие на България и от днешния разговор (в събота - б.р.)стана съвсем ясно, че можем да работим много успешно в екип.

- Съжалявате ли, че така се развиха събитията и се провали идеята за включването ви като вицепремиер в правителството?

- Разбира се, че ми е мъчно, защото се надявах, че мога да помогна за развитието на България. Но тъй като нямам никакви политически амбиции, ще се опитам да го направя в качеството си на съветник.

- Какво смятате да предложите на правителството на Бойко Борисов в работата ви по стратегическата визия за развитието на страната?

- Най-важното е да се подобрят условията в България за предприемачество. Истината е, че богатите страни са богати, защото успяват да създадат компании, корпорации, които ефективно организират производствения процес. Забелязъл съм, че понякога в България думата бизнес се смята за мръсна дума и сигурно има определено основание за това. Мечтата ми е в България всеки, който иска, който има идеи, да може лесно и почтено да си регистрира фирма и да започне да произвежда това, което смята, че е нужно на другите хора.

Надявам се един ден да видим как един българин прави от своята привидно малка идея една многонационална корпорация. Това ще доведе до високи доходи не само за бизнеса, а и за всички хора.

За да има стабилно икономическо развитие, в България трябва да има законност, почтеност и коректност - както от страна на работодателите и работниците, така и от страна на държавата. Държавният апарат трябва да бъде в услуга на хората, на предприемачите, на обществото. Друг път няма.

- “Пази си името, момче!” - това бе един от първите коментари във форумите, които срещнах, след като в петък вечерта обявихте, че се връщате да работите в Сингапур и замразявате евентуалното ви включване в екипа на правителството. Имате ли усещането, че бяхте употребен в недобрия смисъл на думата около рокадите в правителството, а сега това ще остане ва кариерното ви развитие като родилен белег?

- Въобще не се притеснявам от атаката срещу мен - първо, защото тя не е лична, а е част от някаква игра. Второ, тя е прозрачно безпочвена. Трето, тази кампания е едно дребно петънце в цялото развитие. Освен непочтените атаки срещу мен получих над триста писма с поздравления от цял свят: от Европа, Япония, Щатите, Чили, Бразилия...

И, разбира се, много писма и пожелания от България! Сърдечността, с която хората изразяваха своята подкрепа, бе искрена и неповторима. Някои от писмата са доста забавни: Един студент от Румъния писа кратко: България - Румъния 1:0. Студенти от Гърция предложиха, като си свърша работата в България, да замина за Гърция. Разбира се, това се шеги, но няма как тези думи да не те накарат да се усмихнеш и да не направят деня по-добър.



Тагове:   мога,   професор,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gerbsenior
Категория: Политика
Прочетен: 1820308
Постинги: 610
Коментари: 1666
Гласове: 3891
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930