Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.03.2010 19:40 - АХМЕД ДОГАН - ТАЙНИЯТ СОБСТВЕНИК на ЧЕРНОМОРСКИЯ КУРОРТЕН КОМПЛЕКС "РОМАНТИКА"
Автор: gerbsenior Категория: Политика   
Прочетен: 12055 Коментари: 2 Гласове:
12

Последна промяна: 28.03.2010 19:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
28.03.2010 г.
  неделя

          РУЖА БОДУРОВА - ПОДСТАВЕНОТО ЛИЦЕ
                                           на
                             АХМЕД  ДОГАН

30.12.2008 г.
        вторник
                                                   РУЖА  БОДУРОВА
                             станала "СОБСТВЕНИК"   на  ФИРМИ
                                                                        на
                                                    АХМЕД  ДОГАН
                                           /Публикация на "Златоградски вестник"/                

+ Собствеността на местната директорка в „Горубсо” изненадващо се оказа предимно по морските брегове

  „Ружа не говори вече с никого. Ружа говори само с джиесема си. Или само с началниците си в София. Ружа не говори вече с миньорите. Тя говори само с морето...”

Тези и други приказки можете да чуете от всеки по-оперен работник в „Горубсо-Златоград”, от всеки, който все още си позволява да мисли без да се озърта кой ще го чуе наоколо и ще го докладва. Затова може би имената на златоградското минно-добивно предприятие и неговата прокуристка Ружа Бодурова избуяха през август в материалите на  цяла редица морски вестници и интернет сайтове, след като станаха известни превъплъщенията и имотните придобивки на „обръчите” от фирми на дадения за проверка в Агенцията за национална сигурност за връзки с турската и българска мафия лидер на ДПС Ахмед Доган.

Както се оказва, вилно селище на морето със 176 сгради е заменено срещу запусната почивна станция с разрешението на министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов. Става въпрос за комплекса "Романтика" в курорта Камчия на 100 м от брега - райско кътче с 10 дка плаж и рядко съчетание на лонгозни гори, река и море. На видно място в тази афера е фирма "Булфорт" ЕООД, чиято собственичка е Бодурова. Тя получила от държавата само бунгалата и вилите, но ще има предимство щом земята бъде обявена за продан, казал пред "Експрес" областният управител на Варна Петър Кандиларов, който е поискал и самата заменка. Областната управа е получила в замяна две занемарени сгради с обща застроена площ 1,4 дка и 5,1 дка земя дворно място в Шкорпиловци, известни като миньорската почивна станция на "Мултигруп".

 

Действано е по

стандартната схема –

частна фирма получава апетитен имот, а държавата - необитаема постройка. Втората скандална сделка също е свързана с лица с лидерски позиции в пътния бранш, които получават голяма част от държавните поръчки за ремонт на пътищата. Фирмата "Булфорт" чрез собственичката си Ружа Бодурова е тясно свързана с "Минстрой" на Николай Вълканов, бивш вицепрезидент на "Мултигруп", сега дясна ръка в бизнеса на Доган. До момента на замяната имотът в Шкорпиловци се стопанисва от частната фирма "Булфорт" ЕООД, а сградите са били собственост на "Минстрой-Мадан". Собственик на "Булфорт" е Ружа Бодурова, която е и в управата на "Минстрой-Мадан", пишат вестниците по морето. Имотът е известен още и като почивната база на "Мултигруп". Допреди години там са отмаряли миньорите от Мадан, но в момента имотът е изоставен и занемарен - необитаем, с овехтяло оборудване, олющена мазилка, счупени прозорци и неработеща канализация. За да се пусне имотът в експлоатация, областната управа трябва да отдели минимум 1 млн. лв. за ремонт на базата. Ремонтираните бунгала на тихия и чист плаж до устието на р. Камчия са оценени на 2 573 000 лв. Двата етажа с кухнята и 5-те дка двор в Шкорпиловци са оценени на 3 027 276 лв. Веднага след финализиране на сделката "Булфорт" ЕООД великодушно се отказва от разликата между двата имота, която е в размер на 454 276 лв. Собственичката на "Булфорт" Ружа Бодурова декларира това в нотариално заверен документ. Комплекс "Романтика" е сред малкото места по Черноморието, където плажната ивица не е задръстена със строежи и е заобиколено от гора. Описваните в сделката 176 сгради са едноетажни и двуетажни къщички, които трудно могат да минат за временни постройки. В 6 от тях са изградени мезонети. В другите има хол, спалня и санитарен възел. В миналото това е любимото място за почивка на различни соцвеличия. И сега луксът, който комплексът е предлагал, е забележим. Повечето от къщичките са измазани. "Извиват" се една след друга над самия бряг на морето. Има медицински пункт, полиция, няколко ресторанта, дискотека, кафенета на брега на морето, дори и волейболно игрище. "Тази замяна беше много изгодна за държавата. Там има свлачище и ако не бяхме продали сградите, трябваше да платим 2 млн. лв. за ремонт и поддръжка", обяснил управителят Кандиларов. И допълнил, че след продажбата на сградите в комплекс "Романтика", ако се започне продецура за продажба и на земята, новият собственик ще има предимство пред останалите кандидати. Според местните агенции за недвижими имоти 1 кв. м в района върви между 70 и 115 евро. Имотът, получен от "Булфорт" на Ружа, е много перспективен. Намира се в съседство до комплекса на кмета на Москва Юрий Лужков. Към имоти наоколо вече проявяват интерес руски и английски инвеститори. Ако бунгалата се срутят до основи, се изчиства огромен терен, върху който да се построят апартаменти. Ясно е каква ще е цената им.

Плетеницата

от обръчи

В сложна мрежа от фирми и търговски дружества е оплетена новата собственичка на комплекс "Романтика" край варненското село Близнаци. Ружа Бодурова е прокурист на ГОРУБСО - Златоград. Според решение на дружеството от 31 декември 2004 г., членове на Съвета на директорите са Николай Вълканов от "Минстрой холдинг" - председател, Неделчо Бонев от "Минстрой мерс" - зам.-председател, Станислав Недков от "Родопи еко проджект" - изпълнителен директор. Неслучайно имотът, който "Булфорт" предлага в замяна за сградите в комплес "Романтика", се е водел предишна собственост на "Минстрой" и някогашна почивна станция на "Мултигруп". Година по-късно фирмата продава цялото си налично имущество на свързани фирми за суми между 10 000 и 100 000 лв. Имотите стават собственост на "Бългериън еко проджект" и "Родопи еко проджект". В последната Бодурова е управляващ съдружник. Двете компании пък са съставни на депесарската империя "Еконейчър груп" ООД. В момента "Еконейчър" е собственик на 81% от хотел "Орфей" в Девин. "Родопи еко проджект" пък е съвместно предприятие на "Горубсо-Златоград", "Бългериън еко проджект" и община Златоград, с широк спектър - от добив на строителни материали, туризъм и транспорт до търговия с петрол и експлоатация на хидро и геотермални находища. Всички тези фирми са свързани с бившия вицепрезидент на "Мултигруп" Николай Вълканов. Чрез австрийската фирма "Алпине" той контролира някои от основните проекти за пътната инфраструктура в страната.

Морски къмпинг в обръчите

на ДПС след заменка

Така пък обявиха имотната афера във в. „Черноморски фар”. И продължават. „Чрез нея близката до ДПС фирма "Булфорт" се урежда с къмпинг "Романтика" в курорта Камчия, разположен на самия морски бряг. Срещу това държавата получава имот в село Шкорпиловци на няколко километра от морето. Сделката, разрешена от министър Асен Гагаузов, е сключена в края на м. г. от тогавашния областен управител на Варна Петър Кандиларов, който бе назначен през 2004 г. от квотата на ДПС. Изненадващо за нея сега припомни приемникът му Христо Контров, също излъчен от партията на Ахмед Доган. Собственик на "Булфорт" ЕООД е Ружа Бодурова. Фирмата е регистрирана в Златоград. Дамата участва и в близката до ДПС "Минстрой Мадан". Изгодата на "Булфорт" е, че получава привилегията да преговаря директно с Агенцията по горите, ако започне процедура по продажба на терена.”

Бившият областен Кандиларов се договорил с "Булфорт" почивната станция, която получава държавата, изцяло да бъде ремонтирана за 150 000 лв. "Ремонтът е извършен. Сградата е в добро състояние", казал наследникът му Контров. Има идея там да почиват служители на областна администрация, а после общината да го прави пансион за стари хора. Контров обаче се отказа да прави ревизия на предшественика си, въпреки че бе обещал. Отказа и да коментира дали сделката с "Романтика" е изгодна за държавата. Според вестник "Сега" именно той е разписал приемно-предавателния протокол. Няма как – нали  и двамата са излъчени от Доган...

Така става съвсем ясно, че с фирмата си, регистрирана в Златоград, Ружа Бодурова навлиза като подставеното, необходимо неизвестно лице, в голямата имотна игра на ДПС, по подобие на един друг случай, станал известен наскоро - 37-годишният Арбен Хавальов се водил собственик на хотел "Каза домини" в Рибарица, проверяван по искане на ДСБ като собственост на лидера на ДПС Ахмед Доган. Имотът в курортното селище се разследва от парламентарната комисия по корупция. Инвеститор на "Каза домини" (Къщата на боговете от ит. ез. - бeл. ред), е "Роял билдинг" ООД, което е 80% собственост на "Боила Студиос". Едноличен собственик на "Боила студиос" е сестрата на Хавальов – Илвие Ибраимова Имамова. Арбен Хавальов е родом от благоевградското село Абланица, но там е роден и депутатът от ДПС и зам.-председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси Алиосман Имамов. Преди да навлезе в "бизнеса", Хавальов е бил строителен работник в съседна Гърция. Недотам богата е била и настоящата съсобственичка на "Каза домини"- сестрата на Хавальов – Илвие. Тя пък е работила като фризьорка в малък салон и притежава фирма за фризьорски и козметични услуги. През 2005 г. Илвие е била регистрирана като производител на тютюн в родното си село Абланица. Така на практика се оказва, че собствениците на петзвездния хотел са бивш строител и бивша фризьорка.Хотелът в елитното селище е една от скъпите инвестиции на Ахмед Доган, се твърди в сигнала на ДСБ до парламентарната комисия "Антимафия". По признания на самия Хавальов, средната цена на леглата в хотела е между 4000 и 5000 евро, а комплектът спално бельо - 800 евро. Всичко е марка "Версаче", а облицовките от злато стряскат дори най-сериозните почитатели на лукса, пише сайтът Dnes.bg.

Последните събития около ДПС обаче ни подсказват не само че иде краят и на тая мафия, а че подставените лица тук все още ги изнасят в едно не много приятно положение, когато краката не са в изправен стоеж...

 (Бр. 19/2008 на „Златоградски вестник”)  



Гласувай:
12


Вълнообразно


1. shaffi - интересна и обичайна
29.03.2010 08:47
"сага" по нашите родни земи..дори мн романтично звучи ..хората са си "построили " един щастлив свят за тях и семействата им..поздрав за вас господине!..
цитирай
2. lambo - Аз от кога ПИША
30.03.2010 23:22
че убийството на Илия Павлов е поръчано от Доган, който след това сложи ръка на Империята му, и най-вече на "Минстрой", начело с Николай Вълканов

http://lambo.blog.bg/politika/2009/09/26/edin-samoten-glas-v-zashtita-na-kovachki.404504
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gerbsenior
Категория: Политика
Прочетен: 1818380
Постинги: 610
Коментари: 1666
Гласове: 3891
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930