Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.07.2010 23:36 - БОЙКО БОРИСОВ - ЕДИНАДЕСЕТИЯТ МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ на РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ в ГОДИНИТЕ на ПРЕХОДА
Автор: gerbsenior Категория: Политика   
Прочетен: 1740 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 25.07.2010 23:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
25.07.2010 г.
 неделя
Премиерът Бойко Борисов с лична равносметка в края на първата година от мандата на ГЕРБ - част първа 25 юли 2010 | 18:12 | Нова телевизия, „На четири очи” Начало / Мнение Бойко Борисов, министър-председател на Република България

Водещ: Здравейте. Министър-председателят Бойко Борисов е в студиото. Добре дошли, г-н Борисов.
Бойко Борисов: Добре заварили.
Водещ: Започва разговорът с премиера Борисов. Една информация днес във вестник „24 часа” излезе, че тази група на „Килърите”, която залови МВР, всъщност е подготвяла вашето убийство, г-н премиер. Каква е достоверността в информацията?
Бойко Борисов: Аз повече за Цецо се тревожа.
Водещ: Защо?
Бойко Борисов: Защото аз съм свикнал, от десет години какво ли не ми е минало през главата, докато той работи добре сега и повече трябва да се пази. А иначе, има сигнали от сериозни служби в света, които за съжаления в голямата си част се потвърждават след това, но тъй като тече съдебен процес, няма да коментирам тази тема. Само мога да кажа, че именно заради това се налага да се взимат и повече мерки за сигурност. И заради това предоставихме и брониран автомобил, а и повече охрана на вътрешния министър.
Водещ: Аз ще попитам за вътрешния министър, но така, както излезе информацията, че въпросната банда е приела поръчка...
Бойко Борисов: За себе си няма да говоря, така че няма да измъкнете нищо по тази тема.
Водещ: Колкото, толкова, както се казва. Те са приели поръчка. Можете да не кажете кой, но знаете ли кой е поръчителят?
Бойко Борисов: Други въпроси ще имаме ли?
Водещ: Да, много въпроси имам.
Бойко Борисов: Да вървим на тях.
Водещ: Не искате да кажете? А заплахи срещу г-н Цветанов?
Бойко Борисов: Взели сме мерки за него и мисля, че се внимава.
Водещ: Добре. А с какво не можете да свикнете. Точно една година се навършва, откакто станахте премиер, с какво не може...
Бойко Борисов: Не съм броил дните. За мен са 10-11 години вече, защото е една и съща отговорността. Като бях главен секретар, пак цялата държава, въпросите бяха главно към мен, като станах кмет, всичко се въртеше около кметството в София, ако си спомняте. Сега същата отговорност. И аз съм доволен, че в коментари и на говорителя на Европейската комисия (ЕК) си личи именно това – политическа воля, по-добър доклад от Румъния и сиреч, видно е, че сме по-добри от Гърция, постепенно излизаме от последното място, в което заварих държавата, като най-бедна и като най-корумпирана. Сега мисля, че с този доклад... И фактът, че с канцлера на Австрия се видях, а и много други хора ми се обадиха да ме поздравят за това, че цяла Европа, инвеститорите това чакаха да чуят, политиците, ако щете, политическа воля, веднъж. Втори път... Не да мрънкаме само кога ще ни махнат мониторинга или наблюдението, точно обратното. Аз исках колеги, и сега във вторник едно от решенията на Министерски съвет (МС) е да изпратим на г-н Барозу писмо с нашия план по всяка една препоръка какво ще направим, законова промяна, административна реформа и да го помолим този доклад... да продължи мониторингът, защото за съжаление българите...
Водещ: Това не ви ли оскърбява, че сме държава...
Бойко Борисов: Не, изобщо не ме оскърбява. Иначе трябва да изпадам в ежедневните си спорове с подобни лица, които давахте преди малко, които да не се гледат какво правят те, а да дават оценка на нас, дали било от съдебна система, дали било от опозиция. Заради това най-хубаво си е да си продължи този мониторинг, да си направим всичко, което трябва. Защото за всички е ясно в Европа, за българите не знам дали, но нас в ЕС ни приеха по милост, нас в ЕС ни приеха с нереформирани системи, по политическа причина, защото България и Румъния им трябваха за външната граница.
Водещ: Геостратегически казвате, че са причините?
Бойко Борисов: Точно така. Ние нито един критерий, дето се вика, не бяхме изпълнили, освен, че затворихме Трети и Четвърти реактор на АЕЦ „Козлодуй”. И заради това ме е много яд, защото, ако сега беше това договаряне, нямаше да затворим Трети и Четвърти реактор, гарантирам.
Водещ: Това ли е най-хубавата новина, която сте получили, откакто сте министър-председател, този доклад на ЕК?
Бойко Борисов: Всяка година докладът на ЕК се приема като един критерий.
Водещ: Това е безспорно, но...
Бойко Борисов: Така. Като се приеме, че преди 20 дни или 30 дни бяха изборите в Габрово, които съвпаднаха с една година от нашето управление, и там ГЕРБ победи с 58% на първи тур, срещу социалистите – 12, сините мисля, че осем бяха. Това беше нашият тест за една година управление.
Водещ: Тези две събития...
Бойко Борисов: Това са реалните събития. Третото е докладът на Държавния департамент на САЩ, където се използват същите думички – силна политическа воля. А когато има воля, когато има характер, когато има сериозни хора, които да изпълняват една програма и да знаят накъде водят държавата, и експертите, по-слабите, ще се научат, и проблемите в административния капацитет ще се решат, ще се научим. Научени няма. Все повече нещата ни вървят добре в усвояването на европроектите. Третата голяма победа – заварих държавата със спрени еврофондове. Сега са пуснати всички еврофондове.
Водещ: Всички?
Бойко Борисов: Естествено, всички до един.
Водещ: А как ги усвояваме?
Бойко Борисов: Усвояваме ги пет-шест пъти вече по-добре от предишната година, от предишното правителство, а аз съм убеден с тези няколко проекта, които ще се финансират – „Тракия”, заводът за софийския боклук и още куп такива, че ние ще отидем на 40-50% усвояване на еврофондовете. Догодина, и сега на 10 август идва президентът на Световната банка Робърт Зелик, и именно това ще се договорим с него, да ни дадат специалисти, експерти срещу свършена работа в последствие да усвояваме еврофондовете. Най-добрият капацитет от експерти в Световната банка. И те ще ни окажат помощ, за да подобрим административния капацитет и усвояването на тези фондове, сега на 10 август.
Водещ: Вие това, ако го направите, би било най-доброто.
Бойко Борисов: Не, то това е потвърдено, три дни ще бъде в България, така че е потвърдено.
Водещ: Не, имам предвид, ако наистина така добре усвоявате фондовете, защото в тази криза, ние нямаме много ходове, без да съм министър-председател или експерт, ние нямаме кой знае колко ходове. Един от най-добрите е максимално усвояване на еврофондовете.
Бойко Борисов: Това правим.
Водещ: Добре.
Бойко Борисов: Така че, питате дали докладът е най-големият успех.
Водещ: Много му се радвахте, заради това ми направи впечатление.
Бойко Борисов: Кой не му се радва?
Водещ: В крайна сметка...
Бойко Борисов: На кой му е приятно да наричат България корумпирана, че няма воля за борба с престъпността и корупцията?
Водещ: Сигурно има хора, мазохисти, но това е друга тема.
Бойко Борисов: Да, ние нормалните хора се радваме, когато отвън... Канцлерът на Австрия, завчера като бяхме във Виена, какво, излезе и каза – поздравявам ви, браво, че вие се оттласквате от дъното, работите по-добре, борба с престъпността и корупцията, по-добър доклад от Румъния. Това е състезание между държавите за инвеститори, ако щете. Ние ставаме по-добри.
Водещ: Ние нямаме много инвеститори сега, нека да си го признаем.
Бойко Борисов: В момента няма никакви инвеститори. Всички държави са с огромен дефицит и те прибират техните си пари. Но ето следващото, което е радостно, при стрес тестът, който проведе онзи ден ЕК, внезапният стрес тест върху всички банки в Европа...
Водещ: Нашите са ОК, доколкото разбрах.
Бойко Борисов: Нашите са много добри.
Водещ: Има съобщение на БНБ.
Бойко Борисов: Точно така. Много добра, много сериозна банкова система. Още един успех в условията на финансова криза, когато в много държави, включително и съседните, банките в тях са по-надолу. Следващо, освен еврофондовете, банките, във финансите - ние не се изкушихме нито като Румъния, нито като Гърция, нито като много други държави в Европа, включително Великобритания, да вдигаме ДДС, да вдигнем корпоративния.
Водещ: А как се колебаехте, г-н премиер?
Бойко Борисов: Моля?
Водещ: Много се колебаехте да го направите.
Бойко Борисов: Това, че някои медии ползват...
Водещ: Не, то...
Бойко Борисов: Момент. Те така писаха и за отпуските. Това, че на някои им е интересно и хубаво да ни изкарат едва ли не колебаещи се, ние сме много праволинейни, много точни и досега само искам да каца, че ние използваме гражданското общество да консултираме дадени теми. Но така или иначе нито ДДС вдигнахме, нито... плоския данък свалихме, на практика сега в България, и то при условие без да намаляваме пенсиите и заплатите, без да увеличим двата данъка. И сега в средата на септември ще внесем бюджета за 2011 година, не само няма да го актуализираме отново, а за следващата година бюджета...
Водещ: Твърдо ли няма да го актуализирате, защото мнозина...
Бойко Борисов: Аз ви моля да ме слушате.
Водещ: Слушам ви много внимателно.
Бойко Борисов: В средата на септември, сиреч след един месец ще внесем бюджета за 2011 година, не за 2010 година, как ще актуализираме тогава за 2010 година.
Водещ: Добре.
Бойко Борисов: Моля. Има един огромен щаб, който работеше и преди изборите срещу нас, а и сега продължава да работи, които са манипулатори. Взимат няколко изречения и ги вкарват в устата на медиите, които започват да ги говорят.
Водещ: Кой е този щаб, г-н Борисов?
Бойко Борисов: Зад Станишев които стоят, едни евреи, едни там...
Водещ: Те още ли са тук?
Бойко Борисов: След това едни, които ги задържаха с маса пари в Австрия, има съдебен процес. Те по този начин ви пускат някакви уловки, веднага това минава през сутрешни блокове, вечерни, обзорни и какви ли не предавания и изведнъж хората осъмват с мисълта – а, ще вдигат данъци, няма да ги вдигат. Чакайте, нека да мине МС, нека да отиде бюджетът в парламента и тогава напишете и кажете ще вдигат ли или няма да вдигат. Защото ние нищо не вдигнахме и нищо като заплати и пенсии не намалихме.
Водещ: Така е, но някои новини излизат от вашето правителство. Например за данъците от Менда Стоянова, за плоския данък от Тотю Младенов.
Бойко Борисов: ОК. Ние сме демократична партия.
Водещ: Нали разбирате, че... може и щабът на Станишев да работи, може и ние да сме го приели, но има и неща, които излизат от вас.
Бойко Борисов: От кои нас, ние сме много хора?
Водещ: От вас, от ГЕРБ.
Бойко Борисов: Няма лошо да излизат. Това е разсъждение на един финансов експерт, шеф на данъчната служба в Пловдив, който знаейки параметрите казва – според нас би могло да се вдигне данъка. Аз не се обаждам на всеки един депутат или министър да му казвам – вижте сега, няма да говорите това, това, това, това и това, напротив, нека да разсъждават. Но когато се взима решение, излизаме ние и го казваме с решение и постановление на МС или със закон в Народното събрание (НС). Това са важни неща.
Водещ: Добре.
Бойко Борисов: Това е също много голям успех. Още един успех, който не ни беше вкаран в обществото внимание е, че същите тези, които преди малко ги дадоха, пророкуваха, че ще се обвържат механизма от евродоклада с приемането в шенгенското пространство.
Водещ: Не се случи.
Бойко Борисов: С голяма благодарност към президента Барозу и европейските комисари това не се случи, напротив, сега чакам на 12 октомври канцлерът Меркел, която ще е в София и истински се надявам тя, защото остана Германия, да даде този последен положителен сигнал, че България догодина може да се приеме в шенгенското пространство. Тук съм поговорил с почти всички премиери, ще имаме подкрепата от всички, оценява се.
Водещ: Имаме шанс голям нищо да не се отложи.
Бойко Борисов: Поне на мен, на премиерско ниво всички са ми потвърдили, че ще ни подкрепят.
Водещ: Добре. Аз искам да ви върна обаче към евродоклада още малко, защото всички като че ли обърнаха внимание на факта, че се критикува съдебната система, г-н премиер, нямам никакво съмнение, че вие също сте прочели този доклад, и сте забелязали, че вътре има критика и към полицията, и към прокуратурата.
Бойко Борисов: Да, разбира се.
Водещ: Създаде се обаче една илюзия, едно усещане, че той е насочен само срещу съдебната власт.
Бойко Борисов: Съдебната система.
Водещ: Съдебната система.
Бойко Борисов: А прокуратурата е там. За всички обаче е видно, че в последните месеци прокуратурата работи, или половин - една година дори, много добре. За радост вече и доста съдилища започнаха да работят много добре. Само че докладът ползва цяла година, наблюденията особено в последните един-два месеца не са толкова конкретни... Вече когато мине на съгласуване, рамката на доклада отива при чиновниците, пише се. Много трудно се променя като е минал.
Водещ: Искате да кажете, че не са отчели последните неща, които са се случили у нас?
Бойко Борисов: Да, аз съм убеден. И има много съдилища – София, Пловдив, където работят много усилено и съдиите, и прокурорите. В доклада има няколко неща – да се повиши капацитетът на полицейската работа.
Водещ: И особено Криминална полиция.
Бойко Борисов: Всички ние сме убедени и ежедневно това го правим, неслучайно правим кръгли маси, обучения, пращаме в чужбина, продължаваме да обучаваме състава и дори бавим операции вече, за да може максимално да сме сигурни, че това, което отиде в съда, ще удържи там. Също виждате огромно съдействие или по-точно ръководната роля на прокуратурата, тези специализирани състави, които направихме – прокурор, полицай, следовател, ДАНС. Ето и вчера всички бяха заедно. Сега промените в НК и НПК. Я да видим кои бяха против тези промени, кои бяха, същите тези, които ги дадоха преди малко на монитора в началото, да ме критикуват. Точно това е най-силно подкрепено в европейския доклад – промените в НК, в НПК, специализираните съдилища, специализираните състави.
Водещ: Как е подкрепен специализираният съд?
Бойко Борисов: Казва се, че продължава, а то от 1 януари ще стане, така че ще имаме и специализиран съд. Защото как си обяснявате, че всички, които задържаме, и хората знаят кои са... Ето, арестуваме вчера Сумиста, веднага получава криза и отива в болница.
Водещ: Стрес, г-н Борисов.
Бойко Борисов: Те колко народ са пребили, колко народ всичките тези, които задържаме, са осакатили, те ли имат стрес от това нещо.
Водещ: Като те арестуват, сигурно...
Бойко Борисов: Сако или там кой беше простата му се развалила. Хайде у тях да я лекува.
Водещ: Мъжка болест.
Бойко Борисов: Да си я лекуват преди да влязат в ареста. Вижте, аз разбирам иронията и вашата, но дано да е ирония...
Водещ: Не, не.
Бойко Борисов: Защото по този начин 20 години добрите хора страдат, а ние се интересуваме дали простатите им са здрави, защото била мъжка болест. Бойко Борисов: Нека ги пребиват тогава хората. Щом има такова обществено мнение. Аз не съм съгласен с това. Как така автомат, гранатомет, пушки, пищови, винаги... И това е казано в доклада – леките присъди – пробация-условно, пробация-условно. Да, има дела, в които действително полицаите не са си свършили работата, прокурорите не са си свършили работата. И абсолютно прави са съдиите, като казват: такова нещо няма да пуснем.
Водещ: Така е. Сигурни ли сте, че досъдебното производство е толкова добро.
Бойко Борисов: Искам да питам за тези, където са дали условна присъда или пробация. Сиреч с тази присъда съдията е казал: аз приема за абсолютно годни доказателствата на полицията, нали така? Абсолютно годни, щом дава пробация или щом дава условна. Той е казал: полицаят си е свършил цялата работа. Иначе не би дал никаква присъда, би оправдал.
Водещ: Приемаме, че...
Бойко Борисов: Не приемаме, това е черно на бяло в случая. Щом дават присъда пробация...
Водещ: Щом дава присъда, значи приема, че е виновен.
Бойко Борисов: Приема, че е виновен. И сега остава да кажем защо за автомати със заглушители, със заличени имена, за гранатомети, пистолети със заглушители, които са за убийства единствено и само, той е преценил, че трябва да се даде най-леката мярка, сиреч пробация. Пак да го остави сред обществото, сред народа. Защо? Ето това ми е въпроса към Лазар Груев и Висшия съдебен съвет. И то не като премиер, като полицай ги питам. Нека да се съберат и да кажат, да извикат тези, не ние, без никакъв натиск, да ви поканят вас медиите и да поканят въпросния съдия или съдии. И да кажат: госпожо, защо вие за толкова взрив, или господине, те, самите си съдии, преценихте, че трябва да му дадете пробация, сиреч да го поправите, а не както по закон може да го накажете с пет години затвор. Всички присъди от Митьо Очите, когато го гоних аз, до сега за незаконното оръжие, всичко отива на условни присъди. А ние какво трябва да направим като полиция? Да чакаме да убият някой, та да ги арестуваме, и това оръжие вече да стане факт? Или когато открием оръжието и предотвратим престъплението, да го пуснем, вече да знае как сме го хванали първия път и да се пази повече, за да не можем да го хванем? Това е истината.
Водещ: Истина или неистина, звучи адски логично.
Бойко Борисов: Аз съм логичен човек.
Водещ: Вие сте много логичен човек. Но чакайте да ви попитам нещо за закона за съдебната власт. Видяхте декларациите, с които излязоха и Висшия съдебен съвет, и Съюза на съдиите. Аз ще ви кажа само няколко неща, които ми направиха впечатление...
Бойко Борисов: Не съм чел декларациите. За какво са говорили?
Водещ: По повод закона за съдебната власт.
Бойко Борисов: А по доклада на Европейската комисия имат ли декларации?
Водещ: Те основно са се ядосали на това, че сте им казали, че ви тежат като воденичен камък на шията.
Бойко Борисов: Да се оправят, да ни вдигнат като балон нагоре, да ни изтеглят от тинята. Те да теглят правителството. Нека в следващия доклад, истински го пожелавам, да кажат: в България съдебната система съдиите, и прокурорите, и следователите, така я реформираха, така добре работят, че правителството изостава със своята воля. Няма такава воля, каквато има в съдебната система. Това им пожелавам.
Водещ: Ние пожелаваме на всички.
Бойко Борисов: Хубава работа. Дразнели се, че тежат. Защо имаме мониторингов доклад? Нека изясним тази тема.
Водещ: Защото вие сега ще напишете писмо още да го имаме. После пак те ще са виновни.
Бойко Борисов: Защо? Ако в този доклад пише хубави работи, защо да го няма? Защо измислят този мониторингов доклад?
Водещ: Защото не се справяме, господин Борисов. Всички го знаем това.
Бойко Борисов: Не се справят. И за първи път сега Брюксел ви казват: българи, имате правителство, което си е жертвало живота и има воля да ви измъкне от...
Водещ: Няма нужда Брюксел да ни казва, че у нас нямаше нищо, което да прилича на справедливост.
Бойко Борисов: Защо тогава ми четете тези деклараци?
Водещ: Защото тези хора са важни. Защото има логика в някои от тези неща. Ето това. Едното е за допуска, който вие ще искате за членовете на Висшия съдебен съвет.
Бойко Борисов: Защо да няма допуск? А за мен защо има допуск? За шефовете на служби защо има допуск? За всички други защо има допуск? От кое се плашат?
Водещ: Защото изпълнителната власт ще може да контролира съдебната.
Бойко Борисов: Кой избира изпълнителната власт?
Водещ: Парламентът.
Бойко Борисов: Разбрах въпроса. Започваме отначало. Има приблизително 8 милиона българи.
Водещ: Дай Боже да сме толкова, да сме останали.
Бойко Борисов: Така. Малко ще действаме първолашки в момента, но искаме да разчепкаме тази тема за независимостта на съдебната система. От кой зависи? И защо ние сме зависими? Тези 8 милиона българи на четири години, или по-често, няма значение, отидат, държавата харчи двадесет и кусур милиона, гласуват, дават своя вот, това е демокрацията, и казват: Цветанка, или Краси, или Бойко, или Иван ще управляват държавата с толкова депутати, с толкова хора. Ние на тях вярваме днес. Това е демокрацията. И цялата отговорност – и политическа, и всякаква, тези хора прехвърлят на този човек, който е премиер, и на тези депутати и министри. Изведнъж се явява някаква структурка отстрани, която иска 13-та, 14-та, 15-та и 16-та заплата, казва: ние сме независима от тази държава, независима от този народ, независима. Не искаме никой да ни се меси. Няма такова нещо. Къде има такива правила? На 25 години ставаш съдия примерно и оттам нататък си независим цял живот. Независим си по делото, можеш да дадеш каквато искаш присъда. Но не можеш да си независим когато доклад след доклад идва от Брюксел и сочат България с пръст, че нещо не ти е наред, и да казваш: аз съм независим, никой няма да ми се меси. Затова правим специализиран съд, затова сменихме НК и НПК. Затова нека самите съдии да излязат и да кажат, но без заплатите, да не кажат пак искаме 15-та, 16-та или 13-та и 14-та. Няма да има. На никой не даваме, само на тях дадохме. Но за съжаление те не я заслужиха - в доклада.
Водещ: Добре, само да ви питам нещо. В този допуск те казват, че има недопустима намеса в личния живот. Между другото, господин Борисов, вие знаете по-добре от мен, но аз четох някъде наскоро какво представлява този допуск, от което се ужасих. Могат да разпитват, доколкото си спомням тогава, не всичко, могат да разпитват непълнолетните деца на хората, ще разпитват съседи, бивши съпрузи, ще разпитват...
Бойко Борисов: Значи за мен може този допуск да важи? За президента може, за председателя на Народното събрание – за всички може, за тях не може? Защо? Нима това не са най-кристално чистите хора? Какво ги притеснява какво ще каже малкото дете за един кристално чист съдия?
Водещ: Но един съсед може такъв проблем да ти създаде...
Бойко Борисов: Може да каже: той един път се прекачва от един Москвич на един Джип. Или не е това неговата къща, ходи там вечерно време.
Водещ: Много е лошо да разпитваш едно непълнолетно дете за баща му и майка му, нали?
Бойко Борисов: Дайте да не влизаме в пикантността и в глупостта на цялата тази тема.
Водещ: Когато ти откаже ДКСИ, той не дава мотиви. И човекът може да си помисли, че ги сготвят, че ей така просто не му дават, за да го разкарат.
Бойко Борисов: Ние приемаме, че това са най-чистите хора, а ДКСИ са едни хора, които готвят, аз ползвам вашите думи. ДКСИ е държавната комисия, която издава допуска, за вас е организация, която сготвя честните съдии и прокурори ли, какво?
Водещ: Не.
Бойко Борисов: А какво?
Водещ: Но при условие, че ти не знаеш за какво са ти отказали, редно е да ти покажат, защото вие имате... Може да не е в детайли.
Бойко Борисов: Ще им показват.
Водещ: Ще им показват?
Бойко Борисов: Разбира се.
Водещ: Добре, това е...
Бойко Борисов: То има парадокс тук.
Водещ: Защото когато аз имам някакви претенции към вас, ви ги казвам, нали?
Бойко Борисов: Да, чудесно.
Водещ: А не казвам, вие сте лош, мислете си защо.
Бойко Борисов: Вижте, самата конструкция е грешна. Ако искате например утре да назначим шеф на НСБОП или на Столична дирекция, ние трябва да му дадем достъп до класифицираната информация за него.
Водещ: Да.
Бойко Борисов: Един човек, момче или момиче, на 24-25 години, на колко завършват университетите...
Водещ: Зависи, но се предполага, че там някъде...
Бойко Борисов: Да, който става съдия, по право получава допуск до класифицираната информация. Правилно ли е и кой го е... Кой знае именно този съдия или прокурор, или следовател на 24-25 години или жена кои са й гаджетата, кои са й приятелките, каква е средата в университета, къде е била или къде е бил, за да му дадем целия допуск до класифицираната информация, без проверка, къде го има това и защо. Естествено е, че ще направим проверка. Естествено, че това ще изчисти системата. Естествено е, че честните съдии и прокурори няма от какво да се притесняват. Кои мъркат сега? Мъркат тези, на които ще им излязат имотите по морето или ще им /.../ дублирани, такива, излъгани неща, които са лъгали, това ще им излезе и сега вече ги е страх. И понеже ВСС не иска да отиде до край... Защото как разбирате вие това, че един съдия или прокурор заради евтино придобит имот се отказва да бъде на ръководен пост, но си остава редови магистрат.
Представете, вие сте придобили по този начин някакъв имот и ви съдя. Хванали са ви и ви съдя и този съдия ви се падне да ви съди. Каква присъда ще даде, ще ви оправдае веднага.
Водещ: Не се знае.
Бойко Борисов: Как, че той все едно съди себе си.
Водещ: Като нищо. Може и да ме осъди, но това е друга тема.
Бойко Борисов: Вие, какво ще кажете тогава?
Водещ: Лоша работа.
Бойко Борисов: Справедлива ли е тази съдебна система? Справедлива ли е, какво ще кажете вие, хайде да не говорим само по принцип.
Водещ: От години наред говоря, че у нас чувството за справедливост е нарушено.
Бойко Борисов: Ние сме се наели и го правим.
Водещ: Въпросът е...
Бойко Борисов: И Брюксел го оценява. Американският посланик с декларация също го оцени и дадоха висока оценка. Срещу какво се съпротивляват.
Водещ: Действате им затормозяващо, казва Лазар Груев. Това е цяла система, на която вие действате затормозяващо.
Бойко Борисов: Е, как и на Брюксел й действа затормозяващо и ние, и народът. Вие обичате да ползвате социологическите агенции.
Водещ: Ползвам ги.
Бойко Борисов: Коя е най-недолюбваната система в България, коя?
Водещ: Знам коя.
Бойко Борисов: Коя?
Водещ: Съдебната система, но и парламентът хората не харесат, аз пък да ви кажа.
Бойко Борисов: Когато го кажете вие няма да има декларация срещу вас.
Водещ: Надявам се, но не се знае.
Бойко Борисов: Не е важно за вас дали ще има декларация. В случая виждаш всеки ден, но аз съм им свикнал.
Водещ: Те смятат, това е важно, защото на това се основава справедливостта и устоите на републиката ни. Аз затова задълбавам на тази тема, защото ми е важно. Мисля, че на нас като граждани трябва да ни е важно. Те смятат, че вие изисквате осъдителните присъди да се увеличат безкритично от 96% и да бъдат задържани под стража всички лица изброени от министъра на вътрешните работи. Независимо от това дали има основание или не?
Бойко Борисов: Тази декларация показва, че те не са чели доклада, че за мое голямо съжаление те не са разбрали поредният шамар, който са получили от Брюксел. Защото явно от нас и от народа не им пука. Те отново няма да направят нищо. Това показва тази декларация. Защото тези съдии, аз познавам доста от тях, които са рядко и мъже и жени. Много добри, с много характер, съм сигурен, че когато и те слушат това нещо им е обидно. Защото те работят много. Мисля, че Цецо за 5% каза, може и да 0.5%, може да са само пет съдии, но...
Водещ: В обществото се говори, че са престъпници, по този повод.
Бойко Борисов: Да се поправят. Ако всеки от нас отиде в съда и вижда справедливост или вечер като гледа новините и вижда тези с автоматите и пушките в затвора. Сами ще си вдигнат авторитета. Как ние вдигнахме авторитета на полицията с 20%, с работа. Ако те се хванат и работят. Всячески ще ги толерираме, каквото искат ще им дадем и 18-та заплата ще им дадем, само да изкарват делата. Само Брюксел да каже, вече имате чудесна съдебна система, спираме мониторинговият доклад.
Водещ: Въпросът е, че може би наистина има известен дисбаланс в отношението. Не може да отречете, че в досъдебното производство има изключително много пропуски.
Бойко Борисов: Да, но полицаите и ние признаваме нашите пропуски и куп мерки в момента още прилагаме. Общи съвещания на екипите, подготовка, проиграване на самата операция.
Водещ: Разбрах ви, г-н Борисов. Вие се ядосвате, че те не поемат своята част от отговорността?
Бойко Борисов: Вместо да излязат и най-отговорно да кажат, от това, което от Брюксел са казали и в доклада го има, това и това не са верни. За това и това имаме натиск, моля Борисов да разпореди на своите хора да не ни натискат. Но това, че сме давали леки присъди за тежки престъпления или за оръжие или за еди какво си, ще си направим само съдиите един семинар и ще дадем указания на съдиите как да действат. Те самите, съдиите.
Водещ: Разбрах ви. Вие се ядосвате, че отказват да признаят, какъвто и да било проблем?
Бойко Борисов: Да.
Водещ: Това ви ядосва?
Бойко Борисов: Напротив, те посочват един единствен проблем, че правителството им се меси в работата. Това казват.
Водещ: Да.
Бойко Борисов: Те все едно са паднали от Марс.
Водещ: Че министър Цветанов им казва кого да арестуват, кого да задържат, не кого да арестуват, а кого да задържат?
Бойко Борисов: Министър Цветанов и аз сме от една година, а предишните доклади кой им пречеше – Михов, Петков, кой? Все някой им пречи на тях.
Водещ: Добре, обаче за Специализирания съд казват...
Бойко Борисов: Само ви давам пример.
Водещ: Да, добре, дайте го.
Бойко Борисов: В Гърция, островни държави, трафик на наркотик, има едно неписано правило – чужденец задържан и с един грам наркотик.
Водещ: Точно така, отива в затвора.
Бойко Борисов: Получава доживотна присъда, а адвокатът му може да влезе при него на осмата година. За да се запазят от шиптъри, македонци, българи, сърби, турци и всякакви, които биха пресекли този трафик там им създали проблем. Това го няма писано в закона, но ако вземете съдебната практика в Гърция ще видите, че всички съдии падне ли им чужденец. Е, колко българи има осъдени и всички са с доживотни присъди.
Водещ: Зная, че има много хора, но не знаех, че са с доживотни присъди.
Бойко Борисов: Всички са с доживотни присъди. На осмата година могат да му я направят 20 – 25, с което държавата Гърция, чрез своята съдебна система, казва – в Гърция нямате работа да продавате наркотици. Ето, това ние искаме да видим от съдебната система и то не пред мен да го отчитат, а да го отчитат пред народа.
Водещ: Те не могат да сложат повече, отколкото е описано в закона като наказание, нали?
Бойко Борисов: Е, слагат пробация, слагат условно.
Водещ: Така.
Бойко Борисов: Сиреч, което гарантира на престъпника, че си е в дома, вкъщи.
Водещ: Добре, нека да ви попитам нещо за Специализирания съд. Също много хора са смутени. Христо Бисеров от ДПС казва, цитирам: милицията си поръча съд.
Бойко Борисов: Я оставете тези хора, които. Той преди да говори Христо Бисеров трябва да излезе и да каже защо неговият лидер Ахмед Доган като мандатоносител взе два милиона лева от Тунджа и Горна Арда. Тогава той можа да говори за милиция, полиция или, каквото и да било. Дайте малко да ги дисциплинираме. Като ще излиза да ми дава оценка, преди това да си каже за него. Неговият лидер Доган е взел два милиона от държавата. Затова, че бил консултант. Философ, консултант по хидропроект, и Бисеров, ще му слушам мнението. Не ме интересува на Бисеров мнението. Тоя същия ходи по Сърбия да ми правят завера за Сретен Йосич преди изборите. Нали правиха комисия. Не я приключиха дори и млъкнаха като... да не казвам. Дайте да говорим за сериозни хора. Този Бисеров нали беше в СДС, къде ли не беше. Предаде всички и сега той ще ми дава оценка Бисеров точно. Да излезе и да каже, защо Доган като мандатоносител, защо не го свалят от власт, защо не го дават те на прокурор ако са партия. Вие ми цитирате, Менда Стоянова казала, че би могло да се вдигне данъка и това вече се приема, все едно, че правителството е взело решение.
Водещ: Аз мога нещо друго да ви попитам. Те защо не си свалят лидера, това е въпрос към тях безспорен, обаче преди изборите, а и сега гледам са излезли толкова много информации за бившето Министерство на авариите и не знам, какво беше, на Емел Етем. То мина към вътрешното министерство и сега все едно няма нищо. От всички министри извадиха някакви далавери в техните министерства.
Бойко Борисов: Напротив.
Водещ: Ей сега чак излезе нещо за две църкви и три джамии.
Бойко Борисов: Да, но за 700-800 000 лева. Сега има за един мост в Кирково. Навива се бавно, правят се проверки, защото там е малко по-специфично. Направил си дига...
Водещ: Аз знам за едни къщички, в които хората не могат да си запалят огън.
Бойко Борисов: Да. Направил си дига, а следващият дъжд е отнесъл. Кой ще установи дали е имало дига или е нямало дига. Те са се подготвили. Ето, сега ще й дойде редът и на Етем. Защо Доган, Христо Бисеров дава, говори за милицията как си прави съд.
Водещ: Не на мен, на всички.
Бойко Борисов: На който и да е. Първо да му зададат журналистите въпрос, извинявайте, ще стигнем и до колко е лош Борисов или какъв милиционер е, пожарникар е, за да могат да се кажат обидните думи към мен. Г-н Бисеров, кажете вашето мнение редно ли е мандатоносителят, лидерът на партията мандатоносител да вземе два милиона комисионна. Редно ли е или не е и ако не е редно, вие как ще се борите срещу този конфликт на интереси във вашата партия. И като го направи това вече, като каже милиционерът Борисов си направи съд, аз ще седна и ще му отговоря, каквото мисля. А сега тези да ми дават оценка и аз да си губя времето с тях.
Водещ: Да, вие си губите времето. Аз можех да ви цитирам и Татяна Дончева, която е в момента адвокат, бивш парламентарист, бивш прокурор, която казва пък, че целта на този съд е просто да са поръчкови съдиите, за да може хората, които ги съдят да ги осъдят, дори и без наличие на достатъчно доказателства. Съд, в който да минават.
Бойко Борисов: Г-жа Дончева, с цялото ми уважение към нея. Беше ми конкурент за кмет на София. Хората тогава си казаха гласът 70 на 30 беше резултата.
Водещ: Това нищо не означава.
Бойко Борисов: Това, всъщност, всичко означава. Вотът на народа е най-важен.
Водещ: Вие знаете вашата популярност и вие може много хора да биете, но това не ги прави деквалифицирани тях, нали?
Бойко Борисов: Не, напротив. Моята популярност се дължи на свършена работа и затова, че винаги бъркам с пръст в раната и хората го оценяват това. Аз не говоря празни приказки. Ние съд не си правим, защото по тази логика този съд утре ще се обърне срещу нас. Мен не ме е страх, че ще се обърне срещу мен.
Водещ: Точно това исках да ви попитам.
Бойко Борисов: Напротив, да се обърне и срещу мен и срещу който и да е, но ние трябва тези да ги вкараме в затвора, защото народът вече не може да ги търпи 20 години. Не може и тази воля, каквото и да ми струва и на моите колеги, знам тяхната решимост, ще вървим докрай.
Водещ: Твърдо ще имаме такъв съд? Изобщо не подлежи на коментар?
Бойко Борисов: Аз говоря за борба с корупцията и престъпността.
Водещ: О, за това е естествено.
Бойко Борисов: А този съд е инструментът, за да няма такива – простата на Сако или еди кой си, диабетът го хванал.
Водещ: Вижте, гарантирате ли, че той няма да бъде инструмент за осъждане на хора без доказателства?
Бойко Борисов: Всеки, който го дадат по новините в ареста вече е с патерица.
Водещ: Да ви кажа честно, жал ми става.
Бойко Борисов: Тези високо елитни спортисти, кога са ходили с патерици. Просто, вече, какво било – било. Стига добрина. Добрина към добрите хора.
Водещ: Наистина ви питам сериозно, а приемете го като въпрос зададен от мен. Наистина ще направите ли гаранция, че там да не се осъждат хора без наличието на доказателства, по политически?
Бойко Борисов: Там ще бъдат най-добрите съдии.
Водещ: Кой ще ги избере?
Бойко Борисов: Конкурс ще си направят съдиите. Те ще си ги изберат. За нас е важно по знаковите дела. Вижте, какво пише пак в доклада – бавно, мудно, дори малък напредък, именно незадоволителен. Този специализиран съд по тези знакови наблюдавани от обществото, защото ето това е пък примерно драмата на съдиите. Един съдия гледа сто дела – 99 осъдителни присъди.
Водещ: Нямат зали, нямат и други неща. Отлагат се и по тази причина дела.
Бойко Борисов: Така е.
Водещ: Въпросът е обаче, че вие знаете, колко навява тази мисъл за специализиран съд, народен съд. Много лоша асоциация може да се появи. Вие, каква гаранция ще дадете, че това е един съд, в който хората ще бъдат обслужвани.
Бойко Борисов: Това е несериозно.
Водещ: Как да не е сериозно?
Бойко Борисов: Ние сме в Брюксел, ние сме в Европейския съюз, ние сме в НАТО. То има сигурно много, много повече неправителствени организации.
Водещ: Вашата гаранция?
Бойко Борисов: Нашата гаранция хората я знаят.
Водещ:Вашата и на ГЕРБ гаранцията, на мандатоносителите?
Бойко Борисов: Да, има я, разбира се. Категорично. Категорично я има.
Водещ: Това е важно, иначе може да се съдим в Страсбург, може да се съдим с години и после държавата да плаща. За мен е важна волята на вносителите на тази идея.
Бойко Борисов: Да. Волята е тази.
Водещ: Гарантирате, че това няма да е политическа саморазправа?
Бойко Борисов: За доброто на хората. В името на доброто на хората.
Водещ: Добре.
Бойко Борисов: Повече да спрат да гледат такива 15-20 години се точат дела, докато измрат свидетелите или докато.
Водещ: ... ги очистят, както стана ясно наскоро, преди година...
Бойко Борисов: Или да ги очистят. Бързата... Колкото повече се отдалечава даденото престъпление от датата, когато, следите изчезват. Затова ни трябва бърза, ефективна присъда.
Водещ: Аз обаче отново повтарям, моля ви за някакви гаранции, които да не го превръщат в извънреден народен съд, който хората...
Бойко Борисов: При нас всичко е ясно. Цялата политическа отговорност я нося аз, колегите министри и депутати. Ние нямаме оправдание с друга партия.
Водещ: Ако има несправедливост, търсете Борисов, той е гарант.
Бойко Борисов: В случая това не е правилно. Гарантът съм аз за управлението, но съдиите ще си изберат съдиите. Това ще са най-добрите съдии, ще се спазват законите. Просто тези безкрайни съдебни процеси ще приключат.
Водещ: Добре, нека минем към друга тема. Това беше много важно обаче, и затова й отделихме повече време.
Бойко Борисов: И ще видите как това и Брюксел, и Америка ще го приемат.
Водещ: А, като нищо. Те така или иначе... Нямам съмнение.
Бойко Борисов: Защото те, за разлика от вас, отвън като гледат, знаят, че това е единствения начин тези хора да влязат в затвора да не си стоят домашен арест вкъщи, оттам да си ръководят империите.
Водещ: Добре, нека да минем към друга тема. Ядосвате ли се...
Бойко Борисов: Защото за разлика от вас, ние сме си заложили кожата. И аз искам ако може поне още десетина години да ми остане цяла. И не искам да слушам глупости от типа Народен съд. Ние сме в Европейския съюз и в НАТО. Кой ще ни даде? Нали веднага ще ни ударят еврокомисарите през ръцете и дотам бяхме. Защо са тези измишльотини? Защо се подвеждате по тази глупост, която говорят? Кое дело ще дадат ние да вкараме някой в затвора? Вижте сега... с НАТО.
Водещ: Добре, разбрах ви. Има време да говорим. Нали вие сте в края на първата година само от мандата си. Пак ще говорим. Сега кажете какво си мислите като чуете следните изречения: България затъва в кризата и от началото на годината е сред лошите европейски примери в бюджетната сфера. Казват го сините. Станишев...
Бойко Борисов: Ето поредната им глупост. Докладът и това, което казах преди малко – ние сме една от държавите с най-малък дефицит. Факт ли е? Факт. Стрес-тестът на банковата система прекрасен резултат. Оценките на МУДИС, „Стандартен пуърс”, на най-големите рейтингови агенции, покачва рейтинга на България. Взехме пари от държавния резерв, за да можем да дадем на тютюнопроизводителите, на социално слабите в условията на криза, и да финансираме доизграждането на магистралите.
Водещ: Четири милиарда обаче взехте от този фискален резерв.
Бойко Борисов: Няма такова нещо. От 6,4 сега са 5 и нещо.
Водещ: Според Станишев е оставил 8 милиарда.
Бойко Борисов: Оставете го Станишев. Какви 8 милиарда е оставил?
Водещ: Бивш премиер е, ако не го слушам него...
Бойко Борисов: Нали те са си изхарчили 4 милиарда от излишъка. Това го говориха, говориха, вече да обръщаш внимание на Станишев е безумие. Ако имаше пари, защо ние ще ги взимаме от резерва? Къде ще ги скрием или от кой ги крием? Нали само оттук ако тръгнеш. Аз да не съм луд човек да си създавам врагове сред различните социални общности, та да режа една трета от администрацията, ако има пари. Ако е вярно това, което казва Станишев. Къде са му магистралите, къде са му проектите? Къде са готови неща, които ние да направим. Селски улици ми оставил. Къде е „Тракия”, къде е „Струма”, къде е „Черно море”, къде е „Хемус”? Аз съм обещал в средата на 2012 г. на българите да ходят до Бургас по магистрала. Сега на 15 август пускаме 32 км. от „Марица”. И веднага започваме следващия лот. Тази седмица Стара Загора- Нова Загора се строи. Правим първа копка на Нова Загора-Карнобат. В средата на 2012 г. ще ходят до там. За радост Брюксел даде първия положителен сигнал, което министър Плевнелиев много му благодаря, и на Дончев, бяха заедно, че има шанс от 2014 г., и това ще бъде голям подарък за Варна, с европейски пари, защото знаете, че „Хемус” не е коридор, няма европейски пари, трябва да се прави с пари от бюджета, а в бюджета няма. Брюксел даде сигнал, че ще се съгласи да я вкараме в оперативната програма, сиреч да я направим с европейски пари. Проектираме „Струма”, проектираме от Диканите до Дупница, от Дупница до Благоевград. Пускаме по-бързо Петрич-Сандански, защото там е по-лесно и ще загубим време и много пари за Кресненското дефиле. Там поне милиард евро ще отиде.
Водещ: А второстепенните пътища? Страшно е, господин Борисов.
Бойко Борисов: Страшно е. 20 години като не са правени преди това, е не мога за една година, за две или три да ви направя и магистрали, да ви направя и метро.
Водещ: Но дупки, вчера направени, падат. Не плащайте на тези. Вчера са направени дупки.
Бойко Борисов: Затова има кметове, да си понесат отговорност. Аз когато съм бил кмет и са ме питали за дупки, за всеки договор съм имал по 10 години гаранция.
Водещ: Онзи ден я запушиха, тя вече... Няма, нещо се случва, това е омагьосан кръг. А това е смърт на хората, това е чупене на колите, хората псуват.
Бойко Борисов: Затова ви правя магистрали. 2012 година средата ще има магистрала „Тракия”, ще има метро от „Обеля”, „Надежда” до „Черни връх”. Обекти за милиарди.
Водещ: Нали се сещате, един човек, който е купил за 5000 лева кола и даде 1000 лева за ремонт, той изкукуригва. То е нещо страшно.
Бойко Борисов: Да не са си избирали такива правителства. Ако всяко правителство е правило за своите четири години по една магистрала, за 20 години да имаме 5 магистрали досега и аз да кажа: аз пък сега ще направя малките пътища. А вие нямате нищо. Нямате една магистрала в България. И аз ви обещавам, че 2012 г. ще имате. Ако искате върнете си Станишев, върнете си царя или който искате. Който ви обещаваше, а ги нямаше. Ако сега се вдигнем и отидем, ще видите, че се строят. И метрото, и магистралите.
Водещ: А ще дойде ли Бойковата зима?
Бойко Борисов: Тя дойде и Бойкова пролет, и лято, и есен, и зима. Аз разбирам мъката на колегата Станишев, но за съжаление и сезоните ги свързват с мен. И лятото сега е Бойково лято. Хората са на почивка, радват се.
Водещ: А как ще изглежда Бойковата зима?
Бойко Борисов: Ще ходят на ски, пак ще им е добре.
Водещ: Ще се увеличава ли безработицата, ще растат ли цените, ще намалявате ли пенсиите, ще увеличавате ли данъците догодина?
Бойко Борисов: Мисля, че ясно казах. С бюджета, който вкараме средата на септември, не увеличаваме пенсиите, не увеличаваме заплатите, не ги понижаваме, не увеличаваме данъците, нито плоския данък, нито ДДС. Така че стягаме се и работим много.
Водещ: Вие реформатор ли сте, господин Борисов?
Бойко Борисов: Без да искам, такъв се оказвам. Защото 20 години не са реформирали нищо. А под думата реформа знаете ли какво разбират колегите от Синята коалиция или от други да речем, но понеже те най-често използват думата реформа. Знаете ли какво разбират?
Водещ: Какво разбират?
Бойко Борисов: Да съкращавам, да ликвидирам. И понеже това губи одобрението. Ако сега от пет-шест човека двама трябва да махнем, тези двама като излязат, те няма да ме обичат, те ще ме мразят. И те искат колкото може повече да съсечем хора, за да ни мразят повече нас, да забравят безобразията, които правиха те по тяхното управление и всеки ден се упражняват на наш гръб. Вместо да видят, ето в Габрово изкараха най-известна журналистка, с най-авторитет. Изкараха 8%. По четири процента за двете партии. Ние имаме 58%. Защо искате да ни съборите? Аз да им задам обратен въпрос.
Водещ: Мислите ли, че искат да ви съборят?
Бойко Борисов: Защо го правят?
Водещ: Мартин Димитров ми се струва много искрен в това, което говори.
Бойко Борисов: В кое е искрен?
Водещ: В упреците, които има по отношение на реформата.
Бойко Борисов: Кои упреци, какво казва той? Дайте едно конкретно нещо да го обсъдим.
Водещ: За разходите, които правите, че този бюджет има много повече разходи, отколкото дори предходното правителство.
Бойко Борисов: Добре, сменяме си местата за момент. На тютюнопроизводителите можеше ли 116 милиона да не дадем?
Водещ: Не знам.
Бойко Борисов: Просто ще умрат тези хора, край.
Водещ: Но те ще умрат и догодина, господин Борисов.
Бойко Борисов: Не, няма. Защото ние сега им обясняваме, даваме програми.
Водещ: Те им водеха биволици, биволско мляко. Сега какво, ще им докарате биволи ли?
Бойко Борисов: Така или иначе те са ги оставили 20 години и отново тяхната партия – ДПС, защото за нея си гласуват.
Водещ: Какво ще стане за една година? От тютюн роза няма да стане. Пак ще трябва да им давате и догодина.
Бойко Борисов: За съжаление това ми е оставено на главата. И затова взех тези пари от фискалния резерв, защото няма друга алтернатива. Как да не дадем на социално слабите в условия на криза? Да ги оставя да измрат? Как да не дам пари да не достроим „Люлин”, „Брюксел”? На вашия мост тук на „Брюксел” при телевизията в какво състояние е?
Водещ: Ужасно.
Бойко Борисов: 15 милиона ще струва ремонтът.
Водещ: Добре, обаче аз ви попитах реформатор ли сте, защото отново отложихте пенсионната реформа. Тъкмо щеше да тръгне. Вие ли бяхте по-мекушав, или министър Младенов беше мекушав?
Бойко Борисов: Не сме отложили пенсионната реформа.
Водещ: Защо с един месец я отложихте? Сега пак приказки.
Бойко Борисов: А да изкарам синдикатите на улицата ли? След като те като дойдоха на среща с мен, казаха: ясно е за всички, че в Европа ще се вдига пенсионната възраст. Ясно е за всички, че трябва да се осигури осигуровката.
Водещ: Ясно е. Това е толкова ясно. И аз затова се учудвам какво правим.
Бойко Борисов: Нека да оставим, то не е един месец, една седмица поискаха. Да говорим в понеделник с работодателите, да направим... Връщаме се, и доктор Тренчев, и представителите на КНСБ ми казаха: връщаме се веднага, още същия ден на преговорите. Една седмица ли ни е фатална? Значи 20 години не са я правили, сега за една седмица ни е фатална и вие казвате: мекушавост. Какво, да хвана да ги изгоня? Да кажа: излизайте и стачкувайте. Защо?
Водещ: Доколкото разбирам ще се промени технологично.
Бойко Борисов: Тя държавата не е моя. И когато се взима решение за всички българи, защото всички, които доживеем, ще се пенсионираме, аз съм длъжен да питам всички кръгове какво мислят от обществото. И една седмица не ми е фатална.
Водещ: Ваше ли беше това решение, или на министър Младенов?
Бойко Борисов: Мое лично. Една седмица ще се забавите, ще проведете преговорите. И като кажете: това е правилното, както направихме за отпуските, стоим докрай зад това решение. Сиреч ние обсъждаме по-дълго, но като отрежем, режем веднъж.


Следва втора част



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gerbsenior
Категория: Политика
Прочетен: 1819792
Постинги: 610
Коментари: 1666
Гласове: 3891
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930