Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.07.2010 23:59 - БОЙКО БОРИСОВ - ЕДИНАДЕСЕТИЯТ МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ на РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ в ГОДИНИТЕ на ПРЕХОДА
Автор: gerbsenior Категория: Политика   
Прочетен: 4226 Коментари: 3 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
25.07.2010 г.
неделя Премиерът Бойко Борисов с лична равносметка в края на първата година от мандата на ГЕРБ - част втора 25 юли 2010 | 22:22 | Нова телевизия, „На четири очи” Начало / Мнение Бойко Борисов, министър-председател на Република България

Водещ: Каква ще е съдбата на Ваньо Танов?
Бойко Борисов: Каква да му е съдбата?
Водещ: Питам ще остане ли шеф на митниците?
Бойко Борисов: Ако не си организира приходите така, както трябва, няма. Ако си организира приходите...
Водещ: Кога ще стане ясно дали ще си ги организира?
Бойко Борисов: Когато занулим бюджета. Така че Ваньо Танов не е някакъв различен човек от всички останали в кабинета. Защо точно за него питате, какъв е проблемът?
Водещ: Именно заради приходите. Защото се говори, че ще го махате. Нали знаете, че това е градската легенда?
Бойко Борисов: То няма вечни хора. Който не се справя...
Водещ: А доволен ли сте от работата на митниците?
Бойко Борисов: Не, не съм.
Водещ: А от Националната агенция за приходите (НАП)?
Бойко Борисов: По-доволен.
Водещ: Достатъчно ли?
Бойко Борисов: От работата на митниците на съм доволен. Има сфери, където те буквално не се справят.
Водещ: Къде?
Бойко Борисов: Особено в контрабандата, особено по начина, по който говори г-н Танов. Не можеш да излезеш и да кажеш: „Лъчо Иванов сам дойде да ми агитира за един човек, който аз не направих шеф на митниците”, а да не кажеш от другите партии кои са идвали.
Водещ: Имало ли е такива?
Бойко Борисов: Питайте го дали е имало.
Водещ: Ще го питам.
Бойко Борисов: Не може да излезе и да каже – олигарсите ще ме свалят. И аз го попитах кои олигарси ще те свалят, срещу кой аз съм казал да не се работи или срещу кой ти нямаш право да работиш, кажи му името. Ние сме дали пълен картбланш срещу всеки да се работи. Сиреч с няколко свои изказвания той направи напрежение между него и останалите министри, и депутати, ако щете. И заради това той, казал съм много ясно и точно – гледайте си работата, увеличавайте си приходите. Сега виждате, че почти няма ден да не се залавят огромни количества цигари. Сигурно пет – шест пъти повече контрабандни цигари и алкохол сме задържали, отколкото предишното правителство за цялата година, пет-шест пъти поне.
Водещ: Добре. Друга тема, г-н Борисов. Вие изпълнявате енергийната програма на президента Първанов ли напоследък? Така казват някои.
Бойко Борисов: Кои някои?
Водещ: Някои наблюдатели от десницата например.
Бойко Борисов: Коя десница?
Водещ: Българската.
Бойко Борисов: Българската десница сме ние.
Водещ: Казвате, че сте център дясно.
Бойко Борисов: Да, такава е ЕНП, такава е ГЕРБ – център дясно.
Водещ: Добре. Силно преувеличено ли е това твърдение, че изпълнявате...
Бойко Борисов: Така че българската десница казва това, което правим ние в момента. А тези, които няма какво да кажат или ни се дразнят за това, че се справяме добре. Разбира се, че във всяко едно отношение, във всяка една дейност, дори и днешното ни предаване сигурно може още по-добре, винаги може още по-добре, но ние се справяме като млада партия много добре. И в следващите години ще увеличим оборота, само ще ви дам пример и като главен секретар, и като кмет първите години ми бяха най-трудни, първата една, следващите вече всичко се подреди и сега вече и министрите, и екипите сработват, работят активно, вече се отчупиха, мина им стресът, така че... Ето видяхте, че при тази, възможно и умишлена авария, дай Боже да не е така, на ДАНС сме им възложили да провери...
Водещ: С тока на морето ли?
Бойко Борисов: Видяхте, министър Трайков, шефа на НЕК Първанов – заминаха там, на място, организираха, правиха и...
Водещ: Само че тези неща се повтарят. По това време точно преди две години, г-н Борисов, на мен ми гостуваше бившия министър на икономиката Петър Димитров, не знам дали си спомняте, същото се беше случило, хора в асансьора, разтекли се хладилници, отровени меса и храни. Това се повтаря.
Бойко Борисов: Как няма да се повтаря?
Водещ: Каква е тази държава, която никога не си взима поука от такива абсолютно отвратителни неща?
Бойко Борисов: Вижте, не искаме да ме слагате в един кюп с Петър Димитров или тройната коалиция.
Водещ: Припомням, че се е случвало.
Бойко Борисов: Защо?
Водещ: Защото се е случвало.
Бойко Борисов: Защото този министър, тази тройна коалиция дадоха близо един милиард лева за Цанков камък. Ако вместо за тази глупост за 80 мегавата, само 8% от единия реактор на АЕЦ „Козлодуй”, ще дават Цанков камък за един милиард, а бяха сменили електропреносната система за този един милиард, нямаше да има това. И неслучайно и министър Трайков каза – безумните авантюри на тези хора, които са направили. Е, откъде в условията сега на криза аз да бръкна и да извадя един милиард, за да сменя кабелите, а кажи, откъде? Ще ги сменим догодина, по-догодина, когато приходите и държавата се стабилизира. Когато е имало пари, те са ги хвърляли в Цанков камък, за да могат оттам да си взимат официални комисионни от два милиона и нагоре.
Водещ: Добре.
Бойко Борисов: За първи път сега НЕК излезе с 85 милиона на печалба. Досега Националната енергийна компания е на загуба. За първи път сега започна да генерира печалба.
Водещ: Добре. Но кажете, силно преувеличен ли е упрекът, че вие изпълнявате енергийната програма на президента Първанов?
Бойко Борисов: Не, не мога да коментирам глупост.
Водещ: Работите по трите проекта, които са наречени от него „големият шлем”.
Бойко Борисов: Не мога да коментирам глупости на някои си.
Водещ: Работите по трите проекта, наречени „големият шлем” от г-н Първанов.
Бойко Борисов: Така. Трите проекта подписани ли са от държавата?
Водещ: Подписани са.
Бойко Борисов: По „Бургас – Александруполис” какво съм казал, каква е нашата политика? Чакаме международна екологична оценка.
Водещ: Ако тази оценка е...
Бойко Борисов: Няма как да стане, защото този петролопровод минава през земите на Натура.
Водещ: Ясно, твърде убеден сте.
Бойко Борисов: Няма как да мине. Но ако аз изляза сега от този проект, това означава всички неустойки по този проект да ги плати само България. И Папандреу ще се разсърди, и Путин ще се разсърди. А когато дойде международната екологична оценка и кажат за буйовете.
Водещ: Не допускате, че може да е положителна тази оценка?
Бойко Борисов: Не допускам, да.
Водещ: Добре. Да ви попитам обаче за АЕЦ „Белене”.
Бойко Борисов: Така. За „Южен поток” – подписан договор, на него са накичени всички държави в региона, ние просто го изпълняваме. Това е подписан договор, изгоден за България и ние стриктно го изпълняваме.
Водещ: Добре. АЕЦ „Белене”.
Бойко Борисов: Така. За АЕЦ „Белене” – подписан договор, платени 300 милиона евро за първия реактор, сега септември трябват половин милиард лева.
Водещ: Ми трябва да ги платите.
Бойко Борисов: Ако не се разберем и не намерим инвеститор, отново ще задам въпроса – откъде да ги намерим тези пари.
Водещ: Аз това се учудвам.
Бойко Борисов: Заради това ние с европейските партньори... сега на 28-ми юли, след няколко дни, ще дойде европейският комисар Йотингер, заедно ще отидем на АЕЦ „Белене” и ще мислим какво да правим солидарно и как да привлечем за този един месец, август, до септември европейски инвеститори, за да можем да продължим по този проект, защото иначе освен двата милиарда загуби, трябва да извадим сега и да плащаме още пари.
Водещ: Какъв е шансът? 280 милиона за реактора, който е готов.
Бойко Борисов: Виждате какво наследство имам. Виждате какво наследство имам.
Водещ: Добре. Но нека още малко по тази тема. Г-н Първанов казва, че е удовлетворен от потвърдения от вас ангажимент за АЕЦ „Белене”, значи той приема, че той е 100% потвърден. Според г-н Първанов готовността ви да се ускори проектът и да се направят първите вноски още тази есен прави неговата реализация необратима, а нямаме външен инвеститор, а реализацията е необратима. Позовавам се на г-н Първанов, тъй като той е много наясно с тези проекти.
Бойко Борисов: Да, много е наясно.
Водещ: Именно заради това...
Бойко Борисов: Той е наясно, защото той е водил разговори и с комисар Йотингер, разговарял е и с много други...
Водещ: Според него няма никакъв шанс това да не се случи, независимо дали има външен инвеститор или няма.
Бойко Борисов: Да, разбира се. И ние сме убедени, че ще намерим външен инвеститор. Защото в много държави от ЕС има референдуми, които са минали, и няма възможност да строят ядрени централи. Ние имаме реалния шанс да даваме ток и да подпишем със Сърбия, с Македония, с Гърция. И с този енергиен център на Балканите, който сме, плюс седми реактор в АЕЦ „Козлодуй”, живот и здраве, ние действително можем да храним региона. Защото ако има контра въпрос, който разбира се Станишев веднага се възползва от него, ако спрем проекта „Белене”...
Водещ: Те сега мълчат и баят да се случат всичките неща.
Бойко Борисов: Естествено.
Водещ: Дума не обелват срещу руския проект.
Бойко Борисов: Те не казват една много съществена работа. Декември месец, след като турското правителство взе решение и парламентът им взе решение, да даде земя, за да се построят четири реактора, същите като нашите в Белене, в Турция и декември месец да започне строежът, четири реактора, какво казва опозицията – Борисов иска да обслужи интересите на Турция.
Водещ: Те. А, сега сте доволен от тази реплика, а като ви казват друго, не сте доволен.
Бойко Борисов: Заради това ние ще обслужваме само българския интерес. А българският интерес е да печелим.
Водещ: Да има АЕЦ „Белене”, това е вашата твърда позиция?
Бойко Борисов: Да, разбира се, по формулата, която казах – с европейски инвеститори.
Водещ: Без европейски инвеститори?
Бойко Борисов: Не. И премиерът Путин го знае това.
Водещ: Добре. Сега да не стане малко като договорът на Румен Овчаров с газа. Има някаква тайнственост. Вие заявихте преди да отиде на поговорките...
Бойко Борисов: Вие изглежда само си говорите с някакви шамани, сини, които се... и се държите с...
Водещ: А, сини, и с червени си говоря.
Бойко Борисов: Е, и с червени. Каква тайнственост има, като ние един час говорихте, Шматко, Медведев, аз и Трайков.
Водещ: На каква цена. Преди това вие казахте, че ще търсите цена 300 долара.
Бойко Борисов: Да.
Водещ: Постигнахте ли я?
Бойко Борисов: Постигнахме я, разбира се. Те отидоха да работят и да говорят по тази цена с Путин. И аз в петък като се обадих, го попитах, кога ще ни върнете цената.
Водещ: Добре.
Бойко Борисов: Кога ще ни потвърдите цена, в противен случай все още нищо не сме се разбрали. Исках да видя той дали е информиран за това, което сме се разбрали.
Водещ: Информиран ли е?
Бойко Борисов: Фанфари имаше ли, няма, че сме подписали например пътна карта за „Южен поток” или нещо от този род. Не, ние си мълчим и си работим.
Водещ: Потвърди ли Путин, че цената е 300 или под 300 долара на 1000 куб.м?
Бойко Борисов: Каза, че му е трудно да влияе на "Газпром", но ще се опита да помогне. И аз го похвалих, че е действително голям демократ.
Водещ: Изключително голям демократ, добре. Да ви попитам нещо друго. Наистина ли ви се е обаждал Симеон Сакскобургготски да ви каже, че ще съди България в Страсбург? Вярна ли е тази информация?
Бойко Борисов: Вярна е. Аз му казах, че ние не сме направили нищо и поех ангажимент, защото той искаше за санитарна сеч да се провери, веднага говорих с министър Найденов. Казах му да изпрати експерти. И ако се налага санитарна сеч, за да не се съсипва гората, да се разреши. Но това, което министър Найденов ми каза, че не се налага според експертите.
Водещ: Санитарна сеч.
Бойко Борисов: Да.
Водещ: А как си говорите с господин Сакскобургготски сега?
Бойко Борисов: Така, както винаги ще си говорим. Аз му казвам „ваше величество”, той ми казва „генерал”.
Водещ: Сериозно? Величество? Добре. А ще ни съди ли в Страсбург величеството?
Бойко Борисов: Това не знам.
Водещ: А вярно ли е, че сте получили писмо от депутат от ДПС, който разказва за смъртта на Ахмед Емин, за натиск, оказван от депутат. Пише „168 часа”, че сте получили такова писмо.
Бойко Борисов: Хайде да не ми се месите в личния живот.
Водещ: Това не е личен живот, господин Борисов, това е обществен.
Бойко Борисов: От кой получавам писма. Моята лична кореспонденция обществена ли е?
Водещ: Той ви пише, за Ахмед Емин е лична? С ДПС си имате лична кореспонденция? Ако получите от червените или от сините, е обществена.
Бойко Борисов: В случая аз съм пощальона на ДАНС. В смисъл, като дойде при мен в моята пощенска кутия, отива в ДАНС.
Водещ: Не искате да потвърдите, или потвърждавате, че наистина има някаква информация, която е дошла при вас на тази тема?
Бойко Борисов: Има информация, която надлежно е предадена на колегите в ДАНС.
Водещ: А кой от БСП е идвал да се договаря с вас?
Бойко Борисов: Кой го казва това?
Водещ: Бившият премиер Станишев, лидерът на партията.
Бойко Борисов: Вие защо му обръщате внимание? Тези хора са сега в партийна надпревара. Чудят се кой да става лидер там, карат се помежду си, обиждат се. Там с червените куфари не могат да се оправят – кой на кого е давал. Правят си нови партии, движения вътре в тях. Ние ако на всяка тяхна глупост обръщаме внимание да я коментираме...
Водещ: Наистина идва ли някой? Защото някакви хора с някакви папки влизали в Министерски съвет, излизали без папки. Колеги са ги видели.
Бойко Борисов: Искам да помоля нещо. Когато говорите с мен, да ме питате по официални неща. Факти и доказателства, които са се случили. Такива...
Водещ: По-официално от бившия премиер е само настоящият премиер.
Бойко Борисов: Той сега е подсъдим човекът. Той си търси да се спасява. Нали той казва: някакви документи, не съм секретен деловодител. След като не можеш и секретен деловодител да си, защо се буташ за премиер? Това са все доклади, свързани с организирана престъпност и корупция. И когато някой ми е донесъл един доклад, аз съм излязъл публично пред медиите и съм казал: току що получих този доклад. Ето, давам го на прокурора. Донесе ми го този човек. Оттук нататък не искам едно и също нещо да ми се повтаря. Станишев казал, еди кой си казал.
Водещ: Как да не ви питаме, когато вие сте много важни фигури в политическия живот?
Бойко Борисов: Както виждате, аз за сериозните му неща винаги съм се отнасял сериозно и с уважение към господин Станишев. За добрите неща, които е направил, винаги съм му казвал: благодаря, това добре е направено. В случая ако той иска да не препраща вас при мен, или който и да е от вашите колеги, трябва да излезе и да каже: моите съпартийци Петрова, Иванов, еди кой си, или хикс, не ме интересува.
Водещ: Да, ние се сещаме имената.
Бойко Борисов: Са ходили да се договарят с Борисов. Това си е тяхна партийна работа. Какво ме интересува мен какво мислил Станишев, че кой идвал да се договаря с мен? За какво да се договаря?
Водещ: Да си спаси кожата може би някой?
Бойко Борисов: Да му каже името. И вие сега щяхте да ме питате: идвал ли е при вас еди кой си? Аз ще ви кажа да или не. Сега ние с вас загубихме три минути да гадаем какво мисли Станишев. Да е казал какво мисли.
Водещ: Добре, ще го питаме като дойде.
Г-н Борисов, в предното ни предаване не остана време да ни кажете, аз ви попитах, кои са нещата, за които съжалявате и не искате да са се случили с вас?
Бойко Борисов: Да има финансова и икономическа криза и точно тогава ние да дойдем на власт. Цял свят да се тресе, че няма пари, да се тресе банковата система на света, да няма пари в хората, в инвеститорите, в правителствата. Виждате, че всички правителства летят надолу поради това, че трябва да правят „реформи” – реформите са съкращаване на хора и заплати, навсякъде. Можеше да не ми се случи това.
Водещ: Можеше в по-добри времена да дойдете...
Бойко Борисов: Можеше в по-добри времена.
Водещ: А има ли предателства тази година? Вас някой предаде ли ви и вие предадохте ли някого?
Бойко Борисов: Не.
Водещ: А кое е решението, за което съжалявате, че взехте през тази година?
Бойко Борисов: Че не направихме така, че още с първия бюджет да стане ясен огромният дефицит, който ни е оставило предишното правителство. Там трябваше да поработят по-добре.
Водещ: Вие по-умислен ли сте станал, по-малко ли спите, откакто сте премиер или не?
Бойко Борисов: По-уморен съм, видно е, защото повече се работи. Няма сфера, в която да няма проблеми. Не е като в кметството. Там си бях подредил нещата, особено втория мандат. Метро се строи, магистрали се строят, всичко си вървеше.
Водещ: С кой министър ви е най-трудно да разговаряте, да се разберете, къде водите най-големи дискусии?
Бойко Борисов: Всички много се стараят. Кой повече, кой по-добре се справя, но то зависи и от ситуацията. Например, на Дянков му е много трудно да се справи във финансово-икономическа криза. Няма... Той ако успее да намери и да приложи такива мерки, че да ни извади само нас от кризата, те ще му дадат Нобелова награда, ще го признаят за министър номер едно в света. Сиреч... Социалният министър...
Водещ: С него ли най-много спорите?
Бойко Борисов: ... голям проблем му е, защото трябва да съкращава, трябва да вдига пенсионна възраст. Министърът на здравеопазването трябва да реформира, да съкращава, да преструктурира болници, легла какво ли не. Сиреч това са само негативи. Няма положително, което да извадим. Тези министри ще бъдат оценени след две, три, четири години, когато реформите вече станат факт.
Водещ: А ще има ли рокади в правителството? Последен въпрос.
Бойко Борисов: Първо на вас ще кажа.
Водещ: Първо на мен ще кажете. Обещавате?
Бойко Борисов: Да.
Водещ: Добре. Благодаря ви, г-н Борисов за този разговор. Благодаря и на вас, че отново избрахте „На четири очи”.



Гласувай:
2



1. vankata6899vankata6899 - sram za balgaria
26.07.2010 12:42
Pravitelstvoto na Bat Boiko ni varna sas 10,15 godini nazat v mesto da varvim kam EVROPA TE NI ZAVEDOXA V AFRIKA PRI ''TOZEMCHITE,ABORIGENITE''SAS TEXNITE ANTIKRIZISNI MERKI..
JAN VIDENOV I BOIKO BORISV SA SRAM ZA BALGARIA;-|
цитирай
2. rebellion - Въпреки многобройните призиви и ...
26.07.2010 13:42
Въпреки многобройните призиви и публикации, прокуратурата още не е започнала разследване на тази афера, която беше наречена "най-престъпното икономическо досие на прехода." Става дума за прословутата българска двойка Борисов и Бориславова.

В края на миналата година СИБанк, или както я наричат "Цветелинбанк" има 41 милиона държавни средства. Три месеца по-късно те са удвоени. Депозитите на държавните фирми в банката са се увеличили двойно. От шесто място сред българските банки по този показател СИБанк заема втора позиция след Корпоративна търговска банка. Това се случва по време на криза. Докато общият размер на депозити от държавни фирми в банки намалява "Цветелинбанк" процъфтява и с комисионни от данъци, винетки, здравни вноски, такси за издаване на нови паспорти, глоби от МВР и др.
цитирай
3. bayhuy - Само Цветелина да е. . . здраве му ...
26.07.2010 14:15
Само Цветелина да е...здраве му кажи....
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gerbsenior
Категория: Политика
Прочетен: 1814532
Постинги: 610
Коментари: 1666
Гласове: 3891
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930