Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.08.2010 05:48 - БАН - ФЕОДАЛНИ СТАРЦИ НА ДЕНОНОЩЕН ТРУДОВ ДОГОВОР, БАРОНЕСИ за СЕКРЕТАРКИ, АЛЧНОСТ и МРЪСНИ ЛЪЖИ...
Автор: gerbsenior Категория: Политика   
Прочетен: 9451 Коментари: 11 Гласове:
9

Последна промяна: 11.08.2010 17:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
11.08.2010 г.
   сряда            Категорично  и  абсолютно добросъвестно мога да си позволя да кажа, че никак не са много хората като мен, които лично познават, лично са работили с тях и изпитват дълбинно уважение към истинските учени в БАН.
             Десет години ръководих Катедрата по философия в БАН, която заедно с Лектората по чужди езици  работеше с всички - без никакво изключение -, редовни, задочни и на самостоятелна подготовка докторанти /аспиранти/ на БАН.
         До ден днешен при различни поводи общувам със близо 2.000 /две хиляди/ учени, продължаващи да работят в БАН или пък мигрирали по целия свят... Какви блестящи умове има сред тях!
           Но аз познавам не само добрите страни на БАН, аз дълбоко познавам и язвите в тялото на тази нереформирана бюрократична структура, мръсните,  подмолни  игри, които винаги са играели възлови фигури в Централно управление на БАН и директори като негодника Васил Проданов например, които продължават със зъби и нокти да бранят собствените си НЕСПРАВЕДЛИВО ПОЛУЧАВАНИ, НЕЗАСЛУЖЕНИ ПРИВИЛЕГИИ.
                          А  сега....             Препечатано... 
В закъсалата БАН: 1523 лева за секретарка Главсекът с четири бона заплата, трудел се по 24 часа
               Секретарка от затъналата в безпаричие БАН взема повече от старши научен сътрудник първа степен /професор/.              Жената, която прави кафето на шефа на академията - акад. Никола Съботинов, и вдига телефона му, се разписва срещу 1261 лв. всеки месец.             Това установи разследване на "Стандарт".             Според документите от Математическия институт на БАН, с които разполагаме, Съботинов е уредил секретарката си и с още два граждански договора.             Тя прибира 150 лв. от Института по океанология във Варна и още 112 лв. от Института по хидро- и аеродинамика също в морската столица.                Самият Съботинов е с два договора за общо 2392 лв. Плюс още 2.000 лева доживотно на месец като феодален старец-академик, естествено.
                
           Най-скандален обаче е случаят с главния научен секретар, водач и тартор на протестите на БАН Стефан Хаджитодоров.
                Той получава заплати от 4 места за общо 4330 лв. Освен това е свръхчовек, защото по документи се труди от 0 до 24 ч.
Димитър Илиев



Тагове:   бан,   мръсни,   алчност,


Гласувай:
9




1. hikari - Здравейте гербсеньор!
11.08.2010 07:37
Въпреки че не споделяме еднакво становище по отношение на БАН, най-вече в частта за промяната - защото продължавам да смятам, че трябва да се заложи на академичната автономия и каквато и промяна да се управлява - тя да бъде инициирана и проведена отвътре, без външна намеса - да, въпреки различните ни гледни точки, поздравявам ви за статията във вестник Стандарт. Тъй като се говори с конкретни имена и цифри, Централно Управление ще трябва да отговори също така конкретно и публично. Защото публичността и въздействието върху общественото мнение са част от промяната. И ако искаме да настанат добри дни за българската наука - промяната ще трябва да тръгне от главата - т.е. ако някой е злоупотребил с позицията си или с доверието ще трябва персонално да отговаря за това. Но тук говорим за личности и за евентуално проявление на поговорката - алчен г*з - кръв с*ре, не за организацията. Организацията си е вътрешен проблем и следва да бъде решаван от хората, които работят в БАН. Колкото до моето мнение - въпреки изнесените данни за евентуални злоупотреби /според статията във в-к Стандарт/, продължавам да смятам, че ИМА нужда от Централно Управление. Във време на промяна не е добра идея да обезглавиш тялото, освен ако не си решил да го затриеш. Все пак - нека хората в БАН, които реално работят в системата да вземат решенията си, защото именно на техните умове, е разчитала и продължава да разчита като на експерти България. Имам им доверие.
цитирай
2. vmir - Привети и поздравления!!!
11.08.2010 08:34
Само да добавя, че водачът и тартор на протестите на БАН Стефан Хаджитодоров беше също така водач и тартор срещу реформите на първото демократично избрано правителство през 1992 година, но понеже още беше далеч от високите постове, успя да се изяви само в рамките на Радикал-демократическата паргия, която тогава беше една от водещите партии в СДС, и за около година подривна дейност успя да я разцепи, този иначе мълчаливичък и некомуникативен, (дори темерутест), но действащ задкулисно и подмолно ненаситен за власт човечец.

p.s. Поучително е да се наблюдават напълно безлични същества като Ст. Хаджитодоров как непрекъснато и в потайна доба си организират групички за узурпиране на партийни и служебни постове - безсловесно, без идеи и каузи, без аргументи (с изключение на вечното им недоволство) и как в крайна сметка тези безлични и почти безсловесни мишоци, постепенно завземат съответните постове, опирайки се на не по-малко безсловесни и съмнителни субекти, които изглежда не са способни на друго, освен да искат докато има кой да им дава. Винаги и услужливо готови да рушат партии, организации и държава, стига да има добра далавера за тях.
цитирай
3. godlieb - FUNDAMENTAL
11.08.2010 10:14
НА
...11.08.2010; 18.08.2010; 25.08.2010; - ОТ 17:30 ЧАСА ПОДИР ОБЕД -
ВЪЗПОМЕНАТЕЛНИ ЧЕТЕНИЯ В ПАМЕТ НА ЖРЕЦЪТ ОТ МАДАРА
ПИСАТЕЛЯТ-ИЗСЛЕДОВАТЕЛ НА "ВЕДА СЛОВЕНА" ТОДОР РИЗНИКОВ ПРИ "ШЕКСПИР И
ПРИЯТЕЛИ" ВЪВ ВАРНА, УЛ. "ДРАГОМАН" № 17.КАНЯТ СЕ ПРИЯТЕЛИ И СПОДВИЖНИЦИ. ВХОД СВОБОДЕН!
цитирай
4. bros - Леля ми работи в БАН...
11.08.2010 14:44
...Ходи или поне, ходеше. когато си поиска на работа (не и преди 12.30ч) има време за частно. Не би ми пукало, ако тия не смучеха една толкова закъсала държавица. Това, просто, е соц наследство, както и гнусната бюроадминистрация
цитирай
5. apostapostoloff - И аз...
11.08.2010 16:51
И аз работех там. Колегите ми съвсем сериозно твърдяха, че ако се изгорят всички дисертации, защитени в БАН, от това човечеството нищо няма да загуби.
цитирай
6. razkazvachka - Заплати - а за т.нар. атестационни комисии, които се състоят от древни изкопаеми и
11.08.2010 21:44
когато предложиш дисертация по водещи направления от световната наука, ти разправят, че няма кой да ти е рецензент или гласуват въздържал се, защото не им харесва интонацията на научния ти ръководител...
В същото време - по т.нар. европейски проекти, студентите, спечелили стипендия, получават някъде около една трета от очакваните субсидии, което означава, че трябва да си плащат, за да правят наука в чужди лаборатории...
цитирай
7. gothic - Силно се
12.08.2010 00:31
опасявам обаче, че от една евентуална (впрочем, не евентуална а наложителна реформа в БАН) най-малко засегнатите ще бъдат точно допотопните изкопаеми. А истинските учени ще се задъхват в немотия - и в битов, и в професионален план. Реформа - да, но в никакъв случай не и душене на финансова основа....
цитирай
8. vmir - 7. gothic,
12.08.2010 02:58
gothic написа:
Силно се опасявам обаче, че от една евентуална (впрочем, не евентуална а наложителна реформа в БАН) най-малко засегнатите ще бъдат точно допотопните изкопаеми. А истинските учени ще се задъхват в немотия - и в битов, и в професионален план. Реформа - да, но в никакъв случай не и душене на финансова основа....


Трудно ми е да си представя “истински” учен, който витае в някакви висши сфери на познанието и не забелязва за какво се харчат парите, предназначени за наука. Защото науката е скъпа дейност, за да носи самата пари, се нуждае от пари. В Европа и САЩ един учен харчи средно стотици хиляди за материални разходи, които са пъти повече от заплатата му. У нас и с просто око се вижда, че разходите за наука се изразходват основно за заплати, а вероятно повечето учени от години не са разполагали и с лев за материални разходи. Нека спрем да се лъжем, че сме толкова гениални, че можем да правим наука и без пари. Без текуща научна и справочна литература, без телефони, без срещи и посещения, без опити, без актуални проучвания, без оборудване, материали, инструменти, софтуер и хардуер, и всичко онова, липсата на което практически вече не се чувства, защото просто е забравено и отпаднало от научната дейност като досадно бреме, изследванията са с компилативен характер, или преповтаряне на добре известни положения, без никаква гаранция, че не са отдавна изхвърлени от практиката. Даже не се вижда мястото на “истинския” учен в тази схема, щом не му прави впечатление, че липсата на разходи за изследвания не е пречка за множество разходи, които ръководството на науката безгрижно и дори щастливо си позволява, прикрива или замазва.
Излиза, че ръководството на науката не желае да използва средствата за правене на наука, а за имитиране на наука.
цитирай
9. gothic - 8. vmir
12.08.2010 03:16
Аз не казах нещо по-различно. А добре познавам един истински (без кавички) учен (сестра ми е) с когото доволно често, надълго и нашироко сме обсъждали същата тази тема. Тя като научно грамотна, а аз - като финансово грамотен. И, откровено казано, дълбоко се съмнявам че някой от управляващите има точна представа какво трябва да се направи в науката, за да се върне тя в нормалните си релси. Има и един друг момент с някакви си там имоти, които също са съставна част от формулата в случая.
цитирай
10. vmir - 9. gothic,
12.08.2010 08:46
gothic написа:
Аз не казах нещо по-различно. А добре познавам един истински (без кавички) учен (сестра ми е) с когото доволно често, надълго и нашироко сме обсъждали същата тази тема. Тя като научно грамотна, а аз - като финансово грамотен. И, откровено казано, дълбоко се съмнявам че някой от управляващите има точна представа какво трябва да се направи в науката, за да се върне тя в нормалните си релси. Има и един друг момент с някакви си там имоти, които също са съставна част от формулата в случая.


Решението за мен поне е очевидно и е свързано с факта, че огромната част от научната дейност в ЕС се финансира с конкурси на конкурентен принцип. Естествено, нашите научни разработки са далеч от спечелването на финансиране от съществуващите за целта фондове, най-важната причина за което е, че средствата за наука се харчат неправилно, т.е - за секретарки и "наши" хора, коли, готини джиесемчета и лъскави атрибутчета, придаващи важност, стоки от категория "лукс" или напълно излишни, АБСОЛЮТНО необосновани (освен с яки лъжи) ремонти, безсмислени пътувания и покупки и не на последно място - заплати, но не за работа, а за имитация, ох, колко са нещата, които почти ежедневно показват управленското нехайство към простичката истина, че включването на българската към европейската наука е последна грижа у нас... Но, котато нямаш пари, а ти трябват, отиваш в банката, нали? Ипотекираш, нали така? Е, като сме толкова ненадминати в хвалбите, защо не си заложим имотите, за да достигнем европейските стандарти в изследванията и да спечелим не просто спасителното еврофинансиране, а да си удвоим и утроим имотите и всичко, без което в науката си оставаме жалки платиати и имитатори на научна дейност, ако европарите сравним с Витоша, това, което се отделя за качество на изследванията у нас е като къртичина в сравнение с тях, и за тази къртичина, ще се препираме и караме, и правим на разсеяни с десетилетия ли???
цитирай
11. kerezov - Технологични - постижения
12.08.2010 13:15
Всичко това което е написано за алчноста и за начина на работа на тези феодални старци от БАН е показателно на какво ниво е държаватани в ЕС, а защо не и по света.Но това което се случва при тях се случва и при цялата бюджетна администрация на държавата.ЗА ЖАЛОС !!!.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gerbsenior
Категория: Политика
Прочетен: 1810718
Постинги: 610
Коментари: 1666
Гласове: 3891
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031