Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.10.2010 18:14 - БАН ЦЯЛА ТОДИНА НЕ ПРОВЕЖДА НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ - НО ПАК ИСКАТ ПАРИ
Автор: gerbsenior Категория: Политика   
Прочетен: 2321 Коментари: 0 Гласове:
0



07-10-2010
четвъртък  
                       БАН НЕ ПРАВИ НАУКА,
                       НО ПАК ИСКАТ ПАРИ  
          Цяла тодина в БАН не се провеждат никакви научни изследвания, защото всички се занимават с едно абсолютно безрезултатно престуктуриране на институтите, преизбиране на ръководства и преназначаване на учените.
            Престуктурирането е пълна имитация на реформа; имитация, която има една единствена вътрешна, скрита за обществеността цел - да бъде запазено и съхранено Централното управление на БАН  с всички привилетии на ръководството и на академиците.
            Наближава краят на тодината и БАН няма какво да отчете като свършена изследователска дейност - резултати няма, защото просто не е работено и не се правеха научни изследвания, а преназначавания, т.е. имитираше се реформа.
            Затова със своето открито писмо ръководството на БАН иска да прехвърли вината за това, че учените не са се занимавали с правенето на наука, върху парламента и правитлството на Бойко Борисов - орязана била субсидията, заплатите намаляли, затова учените не са вършили своята изследователска работа.
             За жалост, тези абсолютно етоцентрични "феодални старци" действително ще пожертвуват цялата академия, за да самъсъхранят самите себе си....
                               +
                           +      + 
                               +
Открито писмо на Ръководството на Българската академия на науките относно бюджетната субсидия на БАН
6 октомври 2010  

 

 

 


       ДО
       НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ДО
МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

О Т К Р И Т О  П И С М О

НА РЪКОВОДСТВОТО НА БЪЛГАРСКАТА АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ


Относно:Бюджетната субсидия на БАН


Уважаеми господа депутати,
Уважаеми господа министри,

 Изследователите в Българската академия на науките са  поставени в унизителни условия на материално съществуване. Възнаграждението на учените в БАН е едно от най-ниските в света (628 лв. средна месечна брутна заплата). България продължава да е на едно от последните места в Европа по средства за наука и брой учени на глава от населението. За сравнение Чешката академия на науките, в която има съизмерим с БАН брой (54) научни институти и съизмерим с БАН брой служители (около 7000, от които над 3000 учени) има бюджетна субсидия за 2010 г. 90 млн. евро или 180 млн. лв.,  а бюджетната субсидия на БАН за текущата година е 59 млн.лева. При това Чешката академия не изпълнява общонационални дейности, обслужващи държавата.

 През 2010 г. БАН извършва тежка реформа. От 1 юли 2010 г. броят на институтите е намален с 39 % , поради пенсиониране броят на учените е намален с 8.5%, а отделно администрацията в Централно управление се намалява с 24 %. В момента завършва процедурата на атестация на всички служители на БАН и на нейна база предстои по-нататъшно редуциране и оптимизиране  на състава на Академията.

 През текущата 2010 г. бюджетната субсидия на БАН беше намалявана три пъти, като първоначално аргументираната от нас сума от 110 млн. лева, в Парламента бе гласувана субсидия от 85 млн. лв., а тя впоследствие беше редуцирана на 59 млн. лв. Това силно финансово орязване поставя Академията в невъзможност да провежда нормална изследователска работа поради драстично намаляване на заплатите на учените под регламентираното с трудовите договори равнище. Освен това не остават средства за поддържане на ежедневната дейност на институтите, за заплащане на електроенергия, вода, отопление и други консумативи.

Със силно редуцирана бюджетна субсидия до края на годината (а и с предвижданията за следващите години) много от изследванията и дейностите, обслужващи правителствените и държавните институции в областта на околната среда, енергетиката, земеделието, индустрията, националните културни институции и други ще трябва да бъдат силно ограничени или спрени. Нима трябва, например:

    • прогнозите за времето да се дават през 1 – 2 дни;
    • мониторингът на атмосферните процеси, агрометеорологията и хидрологията да се правят инцидентно;
    • да се прекъсва и нарушава качеството на функциониране на четири научно-оперативни уникални за страната ни служби: Националната сеизмологична служба, Геомагнитната служба, Йоносферната служба и Мрежата за наземни измервания на ултравиолетовата радиация;
    • да се спрат наблюденията на Националната астрономическа обсерватория – Рожен;
    • да се унищожат уникални сбирки от тропически и субтропически растения в колекциите на Ботаническата градина;
    • да се спрат археологическите разкопки по опазване на археологичното наследство във връзка с предстоящото строителство на магистрали и инфраструктурни проекти.

Този списък с важни общонационални и оперативни дейности, обслужващи държавата, може да продължи и да се допълни с богатата изследователска дейност в останалите научни направления, както и с множество експертни мнения, доклади и рецензии за национални правителствени и държавни институции.
С настоящето открито писмо искаме да се обърнем към Вас, уважаеми народни представители и министри, за поемане на отговорност. Ако не се промени отношението към науката като цяло и не се предприеме адекватна корекция на финансирането на БАН, то изследователската, научно-приложна  и иновационна дейност в Академията ще бъдат обречени на провал и това ще бъде пагубно за страната, както и в пълно противоречие с политиката на Европейския съюз и ангажиментите, поети от Правителството на Р България. Освен това започнатата реформа, която отваря БАН към проблемите на нашето общество, ще спре.
Минималното увеличение на предвидената субсидия за поддържане на приемливо ниво на научните изследвания и продължаване на реформата е 25 млн.лева, с което ще се върнем на равнището от 2009 г., а именно 84.5 млн.лв. Това е критичният праг за съществуване на Академията и ще осигури необходимите предпоставки БАН да реализира предвидените собствени приходи. По този начин ще се изпълни със съдържание формулата на Правителството – „пари срещу реформа”. Друг подход ще доведе до фактическото унищожение на науката в България.


            ЗА РЪКОВОДСТВОТО НА
     
        БЪЛГАРСКАТА АКАДЕМИЯ НА НАУКИТЕ

      ПРЕДСЕДАТЕЛ:
       (АКАД. Н. СЪБОТИНОВ)

05.10.2010 г.
София



Тагове:   бан,   научни,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gerbsenior
Категория: Политика
Прочетен: 1810762
Постинги: 610
Коментари: 1666
Гласове: 3891
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031