Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.10.2010 13:58 - СТЕФАН СТАМБОЛОВ бил ВЕЛИК ДЪРЖАВНИК?
Автор: gerbsenior Категория: Политика   
Прочетен: 3922 Коментари: 3 Гласове:
2

Последна промяна: 16.10.2010 14:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
16.10.2010
 събота    Няколко предварителни думи...
         В моята академична  монография със заглавие "ЧОВЕКЪТ и БЪЛГАРИНЪТ в СЛОВОТО на ИЛИЯ БЕШКОВ ДУНОВ" съм отделил повече от 100 /сто/ печатни страници за личността, животът  и делото на Стефан Стамболов.
        Изследването ми е изградено изцяло върху автентични исторически документи. Та в тази своя монография аз направих документално безупречно доказаното заключение, че докато не разбере кой в действителност е Стефан Стамболов, какъв човек, политик и държавник е той, българската нация никога не ще докаже, че действително си е изградила национално самосъзнание.
        Защото и днес около нас все още щъкат минаващи за мастити историци, а на тях пък се опират злокористни политици, които величаят Стамболов без никакво истинско знание и само затова, за да самовъзвеличават и себе си покрай неговото абсолютно митологизирано величие...

                                                      +

       СТЕФАН СТАМБОЛОВ бил ВЕЛИК ДЪРЖАВНИК???
      Я ВИЖТЕ КАКВО ПИШЕ дядо ПЕТКО Р. СЛАВЕЙКОВ...
          "За личността на Стамболова аз искам да кажа няколко думи, тъй като в устата на всички българи е днес това име, едни го въздигат  в небеса, а други го обсипват с хули,, укори и ругания, всякой според разположението си към него...
             Когато омразната на Стамболова и своекористната според него Русия проливаше кръвта на своите синове за свободата на България, когато истинските синове на България се записваха в редовете на дружините, други инак се... господин Стамболов като истински стамболски герой  видя за добре да събере малка една чета нехранимайковци и вагабонти и да ходи по турските села да развратничи, да мърсува, да плени и да обира турското население в полза на България.
                   А когато редът му дойде и връстниците му, записани за войници, искаха и Стамболов да влезе в реда на войниците, патриотический Стамболов се ухитри, та се записа интендантин, да ходи с интендантите да лъже и съблича населението в полза на кесията си и на евреите интенданти.
                   Нека господин Стамболов и неговите обожатели ни кажат, , ако могат, че тези два факта не са истинни и че това не е било тъй, а някак по-другояче.
                 Когато България се нареждаше  и имаше голяма нужда от хора умни и опитни, и на г. Стамболов, както и на други, се даде подходящата му длъжност, но той след месец захвърли званието и служението си, а прегърна това звание, което по негово време беше най-прибиточно /печелившо - б.м./, но в същото време е и най-безчестно.
               Господин Стамболов се залови като адвокатин и като влиятелно уж лице да разправя турците и де с лъжа, с измама, де насила си подсвои цели турски села в Тузлука.
              Като адвокат кир Стамболов е имал голям успех, , но какво е правил, знаят само тия, които е опърлил, и за неговата  честност всичка търновска кааза сведочи, тъй що ако се намери някой да опише подвигите му  на това поприще, ще има да украси челото му с неуведаеми лаври.
             Избутялото му от разврат сърце изобличаваше гнилотата на душата му, нямаше вече какво да обори куфата  /кухата- б.м./  и безумната негова гордост.
               Човек, развратен душевно и телесно, у него е само характерно безсърдечието, с което се относи към своите еднородци.
              Под предлог, че водят борба за правата на княза Батенберга, когато князът се върна в България, не рачиха да го задържат, но се погрижиха да се докопат те до властта, , а сега, както по всичко се види, те не я употребяват за доброто на страната и на населението, ами как да оздравят изгодни места за себе си и за своите съюзници.
              Те сега забравиха, дори отрекоха се от принц Батенберга и само гледат в негово име /като регенти - б.м./ как да се натрапят на народа, те да го управляват, както искат, и за да можат да оправдаят своето съществувание на народний счет, друго и не правят освен да злоупотребяват над него.
               Кога друг път, дори и в турско време, е имало повече души запрени, екстернирани, интернирани, бити, избити. Те ни най-малко желание нямат да изпълняват своите правителствени обязаности...
                И на всички тия злострадания на народа виновник не е толкоз Батенберг,, колкото непомерното властолюбие на няколко негодяи начело със Стамболова."   


Тагове:   държавник,


Гласувай:
3



1. mkvl - ...
16.10.2010 14:13
Господине вие май нямате връзка с главния мозък. Проверете в тълковен речник значението на думата държавник. Да, Стамболов е велик държавник. Вие ще превърнете ли една рухнала страна в първа икономическа сила на Балканите и седма в цяла Европа за две години? И да се пребоядисате, и абривиатурата да си смените пак си оставате същите политически импотентни комунисти! Вън на номенклаТУРчиЦите
цитирай
2. gerbsenior - ОТВОРЕНОТО ПИСМО на дядо СЛАВЕЙКОВ до ВЕЛИКОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ
16.10.2010 17:12
Отвореното писмо на дядо Славейков до представителите на Великото народно събрание, с дата 20 юни 1887 г. В този момент все още не е било ясно, дали Събранието ще може да избере княз. Най-напред П. Р. Славейков разяснява на депутатите, че те са обект на много спекула и манипулации. “Желал бих, г. г. представители, преди да влезете в залата на събранието, да получите това мое отворено писмо и да имате търпение да го прочетете. В него за последен път желая да ви поразправя за състоянието на работите, което е ужасно и заслужава вашето особено внимание…
Вие сами, господа представители, виждате че работите не отиват добре, макар и всичко да (не) знаете, защото крият от вас, но аз съвестно мога да ви уверя, че следствията на тая лудешка политика са гибелни за народа. Ако би аз да замълча истината, ще бъда непотребен син на България и съучастник на злото, което ще сполети народа ни. Твърде е възможно за тая си смелост аз да бъда изложен на жестокости, твърде обикновени за сегашното време….Откак е попаднала България в ръцете на тия неразбрани политици (Стамболов и Радославов – З. Д.), работата е взела твърде лоши направления…По честолюбие ли, по користолюбие ли, или просто по неразумие те се увлякоха и отидоха далеч: отстраниха се от целта си, удариха ни чикар икмас и докараха България докрай на погибел.
Нека каже, който може, че не е тъй!
Вие знаете, господа представители, че е запретено да се говори за лошото състояние на работите на България и никой не смее зъб да обели и да каже, че тя стои и не отива на добре…
Положението на България в отношението към вънкашните сили е метеорно, т. е. виси на яхърабим, ние няма на кого да се наслоним, както доказаха това всичките ни досега лутания по Европа. С Русия сме спречкани, дори и във враждебни отношения, а пък вътрешно не питайте, то е ужасно и томително за всички, а най-вече за по-свестните и добри граждани. Работата е, че управляющите днес външно се оказаха несъстоятелни, а вътрешно безсовестни. Под предлог, че защитават външно независимостта на България, те вътрешно са затрили всяка диря на независимост у българите, те своеволничат и са извършили такива безобразия, щото човек го е срам да казва, че народът му е можал да ги изтърпи…
Ето десет месеца става, всичка България, Северна и Южна, без война е във военно положение; в името на това положение навсякъде българските граждани се преследват по един най-жесток начин…Почти третата от населението от цяла България е било изложено на произволни мъки и изтезания. Тъмниците, както в столицата, тъй и по всички градове, бяха и са още пълни с политически арестанти, измъчвани по един най-безчеловечен начин….
Из най-напред неизвестни сопаджии само върлуваха против народа, отпосле сопаджиите станаха редовни чиновници на администрацията или администрацията стана редовно-сопаджийска и навсякъде сопа играе. Ако търсят някого за нещо – сопа; ако искат от някого нещо – сопа; екстернират някого – сопа; интернират някого – сопа, арестуват някого – сопа, пращат ли някого на оня свят, изпращат го с ужасно спасителното действие на сопата: бой до бога, бой на път и под път, бой на плет и зад плет, но бой навред!…
Какво е това грозно и възмутително управление, което простият народ характеризира по-лошо и от кърджалийските времена? Каква е тази харамийско-сопаджийска администрация? …Като частно лице в името на народа, господа народни представители, за едно нещо ви моля и на едно нещо само настоявам: за име божие, съдействувайте, както можете, да се вдигне това несносно военно положение, за да може да си отдъхне този тъй зле измъчван народ. Настойте да се премахне тая злокобна морга на печатното слово – пъкълната цензура, която не допуща явни разисквания и води към тайни съзаклятия. Що за безбожна мяра? Велико народно събрание заседава, а страната във военно положение! Събранието мисли, размишлява за доброто на отечеството, а печатното слово вързано! Де се е чувало такваз конституционна държава!” /67, 630/
цитирай
3. vmir - Ми като гледам, то и днес май само сопата ще ни вразуми.
16.10.2010 18:00
Въпреки, че описанието на Славейков ми се вижда пресилено - никой не може да бъде докрай обективен, защото всеки е зависим от това, което се случва само покрай него. Дано да се окажем дозрели за демокрацията след такъв поучителен преход и да не се налага да се поучаваме със сопи.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gerbsenior
Категория: Политика
Прочетен: 1811827
Постинги: 610
Коментари: 1666
Гласове: 3891
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031