Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.12.2010 08:20 - ЧОВЕКО! ЗНАЕШ ли КАКВО ИСКАШ, когато искаш СВОБОДА на МИСЛЕНЕТО, СВОБОДА на СЛОВОТО и СВОБОДА на ДЕЙСТВУВАНЕТО?
Автор: gerbsenior Категория: Политика   
Прочетен: 1939 Коментари: 2 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
10.12.2010 г.
  петък 
            

ЧОВЕКО!

     ЗНАЕШ ли, РАЗБИРАШ ли КАКВО ИСКАШ,

                 КОГАТО ИСКАШ СВОБОДА?

            Преди четири десетилетия започнах научната си кариера в БАН с първа докторска дисертация на тема „ИСТИНА и НАУЧНО  ТВОРЧЕСТВО”.  А върху проблема за ИСТИНАТА писах даже дипломната си работа в Софийския университет, където завърших специалностите ФИЛОСОФИЯ и ИСТОРИЯ.

          Така че от студентските ми години, та до ден днешен, почти цял един човешки живот, изследвам проблема за ИСТИНАТА.

        Търсенето и постигането на ИСТИНАТА, говоря за всяка НОВА ИСТИНА, разбира се, винаги е ТВОРЧЕСКИ духовен и познавателен процес. Опрем ли до изследването на ТВОРЧЕСКИЯ ПРОЦЕС, ние – искаме ли  не искаме -, опираме до СВОБОДАТА на МИСЛЕНЕ, до СВОБОДАТА на ГОВОРЕНЕ,  ПИСАНЕ и ПУБЛИКУВАНЕ, до СВОБОДАТА на ДЕЙСТВУВАНЕТО.

            Опираме до СВОБОДАТА ЧОВЕШКА изобщо.

           Иска ми се тук, в една по-кратка или по-дълга  /както  се получи/ поредица от статии да систематизирам и да изложа резултатите, до които съм стигнал в своята изследователска дейност по въпросите, свързани с фундаменталните понятия ИСТИНА, СВОБОДА и ТВОРЧЕСТВО.

          И да покажа как от анализа на тези категории ще надникне нещо друго, първоначално съвсем непредвиждано и неочаквано, как ще надникне понятието ВЛАСТ, което беше вече основна категория във втората ми доторска дисертация на тема „РАЗУМ, ВЛАСТ и ВЯРА”.

        В края на това кратичко въведение ще цитирам един /почти!/ афоризъм на великия протестантско-християнски философ и мислител, датчанинът СЬОРЕН КИРКЕГОР.

         „Хората – пише С. Киркегор -, са ГЛУПАЦИ. Глупаци са затова, защото, вместо да се задоволят със СВОБОДАТА на МИСЛЕНЕТО, която изначално си притежават, те искат и СВОБОДА на ГОВОРЕНЕТО, на  ПИСАНЕТО и ПУБЛИКУВАНЕТО, т.е. искат непременно да кажат и на другите хора това,  което са измислили, искат да ги убедят в истинността на резултатите от своето мислене”.

                              /следва.../    



Тагове:   Какво,   мисленето,


Гласувай:
5



1. razkazvachka - Така си е,
10.12.2010 11:06
хората сме си фръцльовци!
И то е, защото единицата, която би трябвало да бъде човек, някак не е сигурна в своето достойнство, а трябва да се мотивира да живее като накара другите да я помолят: човекът Петър, който познава себе си чрез човека Павел - и вече иска и одобрението на всички останали познати и непознати му човеци - изглежда човешката същност се смалява абстсрактно относително с разширяването на познанието ни за света като цяло:)))
Ще дойда пак да си помисля на следващата част:)))
цитирай
2. vmir - Аз също се интересувам от истината, (макар и непрофесионално)
10.12.2010 14:30
и не мога да се начудя колко нелогични и противоречиви са повечето хора у нас.
Не е за вярване колко много време се губи за преповтаряне на медийни измислици, и колко нищожно време се отделя за проверката и обмислянето им.

Ще ми е интересно да прочета за тези неща, Професоре!

Поздравления!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gerbsenior
Категория: Политика
Прочетен: 1818364
Постинги: 610
Коментари: 1666
Гласове: 3891
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930