Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.02.2011 20:42 - Д-р РУМЕН СТОИЛОВ - един ЗДРАВ ДУХ в едно ЗДРАВО ТЯЛО!
Автор: gerbsenior Категория: Политика   
Прочетен: 2174 Коментари: 0 Гласове:
0



18.02.2011 г.
  петък    Трябва да има данъчни облекчения за фирми, подкрепящи науката    автор
Лиляна Клисурова image

С депутата от ГЕРБ Румен Стоилов разговаря Лиляна Клисурова

- Г-н Стоилов, вие бяхте основният вносител на законопроекта за БАН, който премиерът оттегли. Жълт картон ли бе това за вас? Изненада ли ви?

- Това не бе изненада. Не го приемам и като жълт картон, защото е решение на партията.

- Защо се съгласихте да сте вносител на закона? Не сте автор на текста, писан е в МОН, защо не го внесе министърът?

- Това е политическо решение. След като съм представител на ГЕРБ, нормално е да подкрепям политиката на партията. Второ, аз съм от академичните среди - хора от ВАК, от БАН, са били рецензенти на част от работите ми. Имам диплом за докторска степен. Така че е нормално да поема част от политическата отговорност за определени решения.

- Чувствате ли се употребен, след като повечето от колегите ви от ГЕРБ от образователната комисия се скриха и не подкрепиха закона?

- Не. Аз съм биткаджия и от битки не се притеснявам.

- Но странно изглежда вашето име под този закон. Не сте от средите на БАН, независимо дали сте хабилитиран преподавател, известен сте като самбист...

- Когато ме връщат в спортните ми години, ми е приятно, защото имам хубави спомени. Но развитието на човек не свършва на 26-27 г. Интересно е дали хората, които като юноши са се занимавали с класическа музика, а после са професори по история, ги връщат към миналото? Малко нещата нямат никаква връзка в еволюцията на човешкото развитие. Няма да цитирам колко колеги познавам от различни държави, които са били самбисти, а сега са професори по енергетика, ядрена физика.

- Това прави ли ви експерт по академичните въпроси?

- Със сигурност не ме прави експерт. Но ще дам пример с колега, който работи в БАН и е носител на наградата “Джон Атанасов” - Петър Петров, също е самбист.

- Още на първото заседание на новата работна група се видя, че май трудно ще се сработите - уж вие щяхте да пишете закон, а министърът вкара свой проект...

- Първо искам да уточня, че работната група мина много добре. Това, че МОН има предложение в съвсем суров вид, не означава, че това е предложението на ГЕРБ. Има предложения и от БАН, и от Веселин Методиев. По идеята за настоятелството, която се подкрепя от абсолютно всички, и от БАН, се консолидирахме около мнението, че нещата трябва да тръгнат в по-добра посока от досега, независимо от вида и функциите, които ще му бъдат вменени.

- Какви са идеите ви за настоятелството? С него няма ли да отнемете автономията на БАН?

- Никой не търси да отнеме автономията на БАН. Искаме то да помага за приоритетните звена на академията. В него ще членуват и представители на БАН, и на бизнеса, дори и депутати - не се знае дали ще бъде прието. Има идея да влязат представители на министерствата на финансите и икономиката, защото трябва да имаме приоритетни направления на науката.

- Така ще позволите на всички да се бъркат в БАН - изпълнителна власт, парламент, бизнес...

- Настоятелството няма да се меси в работата на БАН, то трябва да е в помощ на академията. Колегите в БАН казват, че трябва държавата да дава направленията в науките, подкрепени финансово. Настоятелството ще дава това направление на науката и научните изследвания.

- А ще има ли децентрализация на научните институти?

- Те ще останат към БАН, но ще има приоритетни. Всички са за тази идея.

- Какво значи приоритетни?

- Академията ще определя. Г-н Юхновски на заседанието на работната група показа таблица как са спаднали научните изследвания в последната 1,5 г. Те самите са наясно - за да се тръгне напред, не може цялото кълбо да тръгне. Ще се съобразяваме най-вече с хората от БАН и с това, което е приоритет за държавата. След 2-3 седмици ще излезем с предложение, което ще бъде подкрепено от 80% от партиите.

- Кои ще са приоритетни институти - кой и по какви критерии ще ги определя? Настоятелството ли?

- Това е работа на държавата и на БАН. Не искаме настоятелството да отнема автономията на БАН. Не искаме да има еднолично решение.

- Кой тогава ще взема решенията кои ще са приоритетните институти, как да бъдат разпределяни средствата - настоятелството или общото събрание на БАН?

- Ако има приоритетни институти, ще се знаят, дори може да има и целеви финансирания. Кой по-добре от бизнеса или от министрите на икономиката и финансите може да знае в следващите 10 г. в кое направление ще имаме политика? Оттам може да тръгне целевото финансиране. Също и да се видят нуждите на бизнеса - преди време на среща за селското стопанство производителите казаха, че не откриват нужните иновационни технологии у нас, а ги търсят от други държави. Затова настоятелството ще съдейства.

- А общото събрание на БАН остава ли, или ще го разтурите?

- Общото събрание се запазва и то ще взема решенията. Поне за момента. Настоятелството няма да отнема управленските функции. То ще има право на съвещателен глас, ще съдейства за новите иновации, които самата академия иска да прави. Настоятелството няма да има право на вето.

- Толкова години никой не се занимава с БАН. Защо точно вие и сега? Заради имотите ли?

- Със сигурност ГЕРБ и правителството нямат апетити към тях. За стотен път ще подчертая - и не само аз, а и колегите са го казвали, и премиерът, че имотите на БАН няма да се пипат. Никой няма интерес.

- Вие бяхте заподозрян в личен интерес заради хотела, който строите срещу централното управление на БАН.

- Тази тема вече ми е смешна. Не могат да се връзват неща с бизнеса ми, който е отпреди години, и дейността ми в момента.

- Разпореждането с имотите на БАН как ще става? С решение на НС или както досега?

- Това е тема, за която чакаме предложенията на самата БАН. Но се върви повече в посока разпореждането да става с решение на НС.

- Захващате се с този закон, а пък в бюджета за тази година парите за наука са орязани.

- Ако се налагат приоритетни изследвания, предполагам, че правителството ще направи необходимото и ще намери средства.

- Президентът поиска данъчни облекчения и гратисен период при иновационни фирми, стимули за бизнеса, който подкрепя научната дейност.

- Ако не се лъжа, това предложение е част от програмата на ГЕРБ. Друга тема е откъде го е погледнал президентът.

- Като не е реализирано, тогава...

- Много по-лесно е да се каже да се дадат данъчни облекчения, отколкото да се вкарат в правовата рамка. Това го има и в момента в предложенията на работната група.

- Личното ви мнение - трябва ли да има данъчни облекчения?

- Трябва да има.

- Ще го предложите ли?

- Абсолютно. За финансиране по определени условия - които могат да ги кажат само от финансовото министерство при прозрачност и възможност за проверка - такива данъчни облекчения трябва да има за фирмите, които инвестират в науката.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gerbsenior
Категория: Политика
Прочетен: 1810803
Постинги: 610
Коментари: 1666
Гласове: 3891
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031