Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.04.2011 06:04 - СТЕФАН СТАМБОЛОВ - СВИДЕТЕЛСТВА И РАЗМИСЛИ... - 8.
Автор: gerbsenior Категория: Политика   
Прочетен: 2519 Коментари: 0 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
12.04.2011
вторник
                    

. В Русчук обаче Батенберг подписва и един друг документ освен прокламацията за възвръщането си на българска земя и на престола. Това е секретната му телеграма до руския цар, изпратена лично от консула Шатохин. Смята се, че именно тази телеграма, дала на императора пряка възможноост да изрази волята си без дипломатически гаф, довела до отричането на принц Батенберг от княжеската корона.

“Ваше Величество,

Като поемам управлението на моята страна, осмелявам се да поднеса на Ваше Императорско величество моите най-почтителни благодарности за официалното присъствие на вашия представител в Русчук на посрещането ми, което показа на българския народ, че бунтовническият акт, насочен против моята личност, няма да бъде по никой начин одобрен от императорското правителство…

Аз бях принуден от монархическия принцип да въдворя законността и реда в България и Източна Румелия.

От Русия съм приел короната, готов съм да я сложа в ръцете на нейния владетел.” /64, 186/

Три дена Стамболов развежда княза през Свищов, Търново и Пловдив, докато височеството чака и си мисли единствено за отговора на руския цар. Никой не знаел за изпратената телеграма. Затова Стамболов изпаднал в необуздана ярост, когато едновременно с отговора научил и за самата княжеска телеграма. Този отговор бил седният:

Получих телеграмата на Ваше височество. Предвиждайки страшни последствия за тъй зле изпатилата страна, не мога да одобря Вашето връщане в България.  Ще се въздържам от всяка намеса в положението, в което бе България, и ще бъде, докато Вий оставате в нея.

На Ваше височество остава да решите какво трябва да правите. Аз резервирам мнението си върху линията на поведение, която ми налагат скъпата памет на баща ми, интересите на Русия и мирът на Изток.” /64, 195/

Има предположения, че съдържанието на отговора е повлияно от издевателствата, които подполковник Сава Муткуров, изпълнявайки заповедта на Стефан Стамболов, е извършил в София. Не мисля, че императорът се е мотивирал с тях, но те са безусловно отвратителни. Муткуров влязъл в София на 18 август 1886 г., вече след получаването на княжеската прокламация. Симеон Радев пише, че предния ден (17 август) “Муткуров и неговият военен съвет мислеха да влязат в София и додето се върне князът, да екзекутират всичките виновници по преврата, прями и косвени. В числото на тия виновници влизаха на първо място Климент, Цанков, Каравелов, Никифоров и Цанов. Към полунощ обаче се получи телеграма от княза да не се предприемат никакви репресии. Заповедта бе дадена в такава настойчива форма, че Муткуров се уплаши от собствените си намерения и ги преустанови.” /64, 192/ Тази телеграма не е намерена като писмен документ; за нея на Симеон Радев са разказали Иван Стоянович и телеграфистът П. Арнаудов. Но сведенията за нея трябва да се приемат като напълно достоверни, защото тя е абсолютно свързана с тайната княжеска телеграма до руския имтератор.

Екзекуциите се разминали, но Муткуров не се въздържал да направи масови арести при позорни обстоятелства, особено ареста на владиката Климент. В митрополията, придружаван от войници, влязъл поручик Айранов. Климент започнал да му говори за своя сан и за своите навършени години, но поручикът креснал:

“ – Папаз, къч атма! Късо я режи…

--Срамота е за мундира ти – забеляза архиереят.

--А за расото не е ли срамота, че си станал предател?

И Айранов, като го хвана за раменете, заклати го с чисто солдашка бруталност.” /64, 193/

Стефан Стамболов се опитвал да озапти Муткуров, след като лично и безпрекословно му наредил да завземе София. Но като се има предвид, че в столицата до този момент се разпореждал напълно верният на княза майор Попов, а положението било спокойно, аз не мога да намеря никакво оправдание за Стамболовата заповед към Муткуров, освен личното му желание и воля да вземе цялата държавна власт в ръцете си. Арестуван бил, разбира се, и Петко Каравелов. Този арест произвел изключително лошо впечатление върху чуждите дипломати. Князът наредил незабавното му освобождаване, но впечатлението не могло да бъде заличено.

Както пише в телеграмата на руския император, Батенберг сам трябвало да реши какво да прави. Сам, но след като му е казано, че царят не ще да знае нито него, нито България, докато той я управлява. И Батенберг решил да напусне престола. Три години агония след 1883 г.! И един контрапреврат на Стефан Стамболов, който послужи единствено за удовлетворяване на неговата воля за власт. На 26 август 1886 година принц Александър Батенберг напуска България, като оставя за регенти Стефан Стамболов, Петко Каравелов и подполковник Муткуров. Главният проблем между България и Русия е сякаш решен. Но не би… “Контрапревратът – пише Симеон Радев – бе направил от привържениците на княз Александра, по силата на ролята, що играха – врагове на руското влияние.” /64, 244/

Русия отказала да признае регентството. От законова гледна точка тя била права, защото нито Стефан Стамболов, нито Сава Муткуров имали конституционно право да бъдат регенти. Впрочем, на Стамболов не му е за първи или за последен път да нарушава Търновската конституция. По-рано пак в нарушение на основния закон той се кандидатирал и бил избран за депутат, защото нямал навършени 30 години. Оправдавал се със своите заслуги пред отечеството в национално-освободителната борба срещу Турция. Сега пък възразявал на Русия, като твърдял, че за едно революционно положение са подходящи и не съвсем законни средства…

Следователно, от 11 август 1886 г., денят, в който с прокламация се самообявил за нещо като наместник на княза, а по същество за диктатор, Стефан Стамболов узурпаторски завзел цялата фактическа власт в държавата. Регентството му е също противоконституционно и реално представлява само продължение на диктаторската му роля. Освен това Петко Каравелов, единственият законно назначен регент, нямал никакво влияние върху държавните дела; него Стамболов го взел само заради Европа.




Гласувай:
8



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gerbsenior
Категория: Политика
Прочетен: 1811961
Постинги: 610
Коментари: 1666
Гласове: 3891
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031