Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.07.2011 16:01 - ВСЕКИ МОЖЕ да ГОВОРИ КАКВОТО СИ ЩЕ, но БОЙКО БОРИСОВ е ОТЛИЧЕН МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ
Автор: gerbsenior Категория: Политика   
Прочетен: 3208 Коментари: 6 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
07.07.2011 г.
четвъртък
                      Бойко  Борисов  и  правителството  на  ГЕРБ  имат  яростни  противници;  направо  може  да  се каже -  имат   ожесточени  врагове.
                      Мнозинството  нормални  граждани  на България  обаче нито  са противници,  нито  са  врагове  на Бойко  Борисов  и  правителството.
             Защото  дори  от  това  интервю  е  очевидно  до очевадност - Бойко  е  безусловно  компетентен, решителен, далновиден и  отговорен  пред  гражданите  и  държавата  министър-председател.
                                                +
A+ | A- Бойко Борисов: Няма да харча пари като Костов и Станишев image  Павлина Трифонова image

Премиерът показва картата с нови пътища, които ще се строят с пари от ЕС. СНИМКА: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

 

В премиерския кабинет на Бойко Борисов вече е поставена карта на бъдещите магистрали и високоскоростни пътища, които ще се строят следващите години с пари от ЕС. Още с влизането министър-председателят започва да разяснява как след няколко години до Русе, Шумен и Варна ще се стига по четирилентови пътища, а разстоянието между Северна и Южна България ще се минава за минути по тунел под Шипка. Върху масата му има сателитни снимки на южната дъга на околовръстния път, където ще се правят тунел и естакада, за да се избегне кръстовището на "Цар Борис III". Държи да прочете и писмо от шефа на генерална дирекция "Регионална политика" на Европейската комисия Дирк Анер, който наблюдава 5 от общо 7 оперативни програми. В него той изразява задоволство от видяната при посещението си в България добра комуникация между министерствата и усилията, които най-накрая дават плодове за усвояване на средствата от ЕС.

- Г-н премиер, знаете ли коя е последната новина за вас в световната информационна агенция Ройтерс?

- Не.

- Ще ви прочета малка част от нея с молба за коментар - група във Facebook призова местните медии да се въздържат един ден от отразяване на действията на Борисов, който според най-новия виц сам е прерязал пъпната връв при раждането си и е обявил своето откриване.

- Целта на тези платени медии е да закачат тези чужди агенции за нещо пикантно, което обаче няма нищо общо с фактите. В България медиите са частни, независими и всяка една от тях може да прецени дали да отрази нещо, или не. Това е обида към българските медии.

- Не смятате ли, че има проблем и с вашия публичен образ, защото работата на медиите е да информират какво прави премиерът?

- Моята политика е всеки ден да се показва това, което прави правителството. А политика на медиите е дали ще го отразяват.

- Не е ли проблем на баланс? Не може веднъж да откриете покрива на спортната зала в София, а след няколко месеца и цялата сграда!

- Това е пълна лъжа. Отидох да проверя покрива, защото това е уникална конструкция, при която на четири колони бяха наложени стотици тонове. Залата ще е готова на 30 юли и ще я открия.

- Защо толкова много държите на това рязане на ленти? Според Сергей Станишев трябва да му дадете процент от тях, тъй като 2/3 от обектите, които откривате сега, са стартирали при предишното правителство.

- Това е пълна лъжа. Напротив, четох ви писмо на директорите в ЕК. Провалените проекти на Станишев аз ги възстанових и успях да ги пусна - и магистрала "Люлин", и Дунав мост 2. Той остави държавата с половин милиард пасив и на последното заседание на МС взе решение за увеличаване на пенсиите, за които също трябваше да намеря милиард. Разбирам неговата жал, че нямаше какво да открива, защото не работеше. Освен това аз като кмет си започвах обектите като южната дъга на околовръстното и сега си ги откривам. Хората трябва да знаят, че когато съседните държави буквално банкрутираха, строим повече, отколкото в най-цветущите години на социализма. Обект като естакадата на 3 нива при Перник не е строена, както и спортната зала в София.

- Синята коалиция излезе с декларация, че спасявате държавата от несъществуваща опасност, като сравнявате България с Гърция. Основният проблем на южната ни съседка е, че не може да си обслужва външния дълг, който е 150% от брутния вътрешен продукт, докато у нас е 15 на сто от БНП. И заслугата за това не е ваша, а на предишните правителства.

- Освен че това са неграмотни хора, които си приписват заслуги, друго не мога да кажа. Ако в България беше останала тройната коалиция на власт, откъде щяха да намерят пари, за да изпълнят своите ангажименти, след като им бяха спрели всички еврофондове? Трябваше да теглят пари от резерва. Вече този мач са го играли по времето на Жан Виденов, девалвират лева и България тръгва по пътя на Гърция. Обещаните високи пенсии и заплати няма с какво да се плащат. Ето ти Гърция. Какъв външен дълг, какви 5 лв.? Проблемите там идват от това, че трябва драстично да намаляват пенсии и заплати, защото, както и тук, много губещи държавни предприятия бяха дотирани, за да има социален мир. А ние догодина ще реализираме най-големия проект за всички времена в България - софийското метро. Вече пуснахме магистрала "Люлин". "Тракия" ще е готова догодина, "Марица" в началото на 2013 г. Юли ще открием спортната зала. Случвало ли се е такова нещо за 22 г.?

- За мен лично падането на визите и свободното пътуване, което ни донесе членството в ЕС, е голямо постижение.

- Както виждате, и други държави като Сърбия, Македония, Черна гора вече пътуват безвизово.

- Не си ли спомняте, че имаше много голяма криза в България през 1996 г., от която излязохме?

- Криза вследствие на некадърно управление е едно, а сегашната е съвсем друга. Сега всички анализатори казват, че светът се тресе, банкрутират държави, а вие ми говорите за 1996 г., когато имаше едно крадливо правителство, което девалвира лева, за да си оправи бакиите на банките.

- Светът започва да излиза от кризата.

- Не, светът не излиза с изключение на Германия. Само тя в Европа започва да дърпа напред. Америка е много зле. Третата икономика в света Япония буквално се срива. Това реално влияе и на нас. Кога е имало такива революции в Арабския свят, които се отразяват на петрола? Кога е имало такова недоверие към ядрената енергетика вследствие на аварията във “Фукушима”?

- Въпросът е какво може да направи правителството за бизнеса освен строителството на пътища? Едно от основните обвинения на опозицията е, че той загива, защото в опитите на финансовия министър Симеон Дянков да балансира бюджета се бавят плащания към фирмите.

- Има два варианта. Единият е да вдигнеш дефицита и да разтревожиш всички и да загубиш доверието, за да изпълниш договорите, които на юруш бяха контрактувани в последните месеци на тройната коалиция с техни фирми. Ето с първия разговор със строителите на спортната зала намалих цената с 19 млн. лв. Така сме спестили на много други места. Съжалявам тези, които са свикнали да се правят на бизнесмени с обществени поръчки, няма как да стане. Ние нямаме наши фирми. Даже ми се подиграват, че в енергетиката работят същите фирми, както и преди 2 г.

- Като говори за свързани фирми, каква ви е равносметката от едномесечния мораториум върху цените на горивата?

- В момента имаме най-ниските цени на горива в ЕС.

- Има ли либерализация на пазара?

- Абсолютно. Преди вас при мен беше директорът на митниците Ваньо Танов. В момента в страната се внася много гориво и изпратих при него шефа на НАП Красимир Стефанов. Искаме да проследим плащането на данъците по веригата на тези, които внасят от Гърция за Констанца Там обмитяват за жълти стотинки и връщат горивото обратно.

- Подозирате, че те заобикалят плащането на данъци?

- Искам да проверим дали си плащат данъците.

- Изпълни ли се искането на икономическия министър Трайков да се намалят производствените разходи на най-големия доставчик "Лукойл"?

- Те се намаляват в зависимост от количеството на преработения нефт. Преди са преработвали 7 танкера, сега - 5. Режимите и работните заплати са едни и същи. Или трябва да съкратят хора, или да намалят заплати. Там работят 12 хил. души и се надявам, че няма да го направят.

- Как ГЕРБ спести 17 млн. лв. от държавната субсидия за миналата година и какво правите с тези пари? Трябва ли да се намали?

- Държавната субсидия са я измислили преди нас, може би не са подозирали, че ще имаме такава изборна победа. Така че партията разполага с тези пари и това ни дава абсолютната независимост да не се обвързваме с никого за финансиране на изборите.

- Колко независими депутати се присъединиха към ГЕРБ и как ще разсеете съмненията, че като им давате парите от субсидията, ги стимулирате да гласуват за вас?

- По никакъв начин не ги стимулираме. И за разлика от Костов, Станишев и Сидеров, които от сутрин до вечер говорят за субсидии, мен парите не ме интересуват. Другата седмица ще видите какво ще предложа на изпълнителната комисия за независимите. Освен това другите партии си накупиха сгради, автомобили, какво ли не. В края на краищата не е на никого работа как партията ще си похарчи парите.

- Работа е, защото това са пари на данъкоплатеца.

- Аз съм спестовен и няма да харча като Иван Костов и Сергей Станишев. Имаме най-малкия партиен офис, но не си купуваме сграда.

- Какво е мнението ви за получаваните от МВР дарения? Според Симеон Дянков трябва да бъдат върнати, защото в бюджета на ведомството има достатъчно пари, стига да се управляват правилно, което зависи от Цветан Цветанов?

- Парите се управляват добре, но не са достатъчни. Така са управлявани от всички министри досега.

- И всички са правили една грешка - да поддържат щат от 61 000 души, които изсмукват бюджета със заплатите си и не остават средства за компютри, камери и модернизация.

- МВР не може да работи с по-малко хора, точно обратното. Навсякъде се увеличава числеността на полицаите, защото никой не може да замени живата патрулираща охрана, дори и камерите.

- Колко време отделяте на ден за четене на проектозакони и бъдещи правителствени решения?

- По цял ден.

- Защо тогава непрекъснато кабинетът гласува срещу заявени от вас в началото на мандата приоритети? Ето днес въведохте лимит от 180 хил. лв. за лечение в чужбина, при положение че за трансплантация се плащат средно 266 хил. лв.

- Защото толкова пари има държавата и много от трансплантациите могат да се проведат в България, а обикновено всички отиват на най-скъпия вариант. Това е предложението на здравното министерство и затова се съгласих с него. И аз можех да отида за операция на коляното в Щутгарт, но се оперирах във ВМА. Там струва 6000 евро, а тук - 600 лв.

- Защо се отказахте от фонда за трансплантации в чужбина, който създадохте?

- Не по-лоши трансплантации се правят и в България. Въпросът беше как да осигурим повече органи за трансплантиране, но за жалост това не се случва. Здравеопазването е много тромава система и реформите в нея трудно се случват. Първо трябваше да оправим милионите задължения на болниците, за да може да започнем да подреждаме. Даваме 3 млрд. лв., най-много пари дори когато не е имало криза.

- Но те потъват в една нереформирана система и здравните услуги стават все по-лоши.

- Ами отидете в малките населени места и кажете, че трябва да им закриете болниците. Ще ви отвърнат, че бабата ще умре, защото трябва да се кара на 100 км. Махаме клиничните пътеки и правим диагностично свързаните групи. И така, когато отиде в болницата с апандисит и ви открият и херния, ще ви оперират и от нея. До края на мандата ще приключим с реформата.

Няма да затваряме болници

Ще гледаме да оставим по-малки отделения с квалитетен персонал. Важното е да се намалят разходите.

- Ще има ли частни здравни фондове?

- Не сме готови за това и ще стане грешка. Не знаем кои ще дойдат във фондовете и ще стане като с пенсионните.

- Променливите решения обаче създават усещане за хаос. Според проучване на "Алфа рисърч" 56% смятат, че кабинетът действа хаотично и му липсват ясни приоритети. При допитване на "Отворено общество" 52 процента са на това мнение.

- Усещането идва от следното: ДДС вдигна ли се? Не, а колко се пишеше, че се вдигна. Човекът чува един ден едно, на другия - друго, и си мисли, че е хаос.

- Можете ли да назовете 3 важни промени, които правителството ви е прокарало без колебания?

- Данъците не се вдигнаха и в момента са най-ниските в ЕС. В културата, в археологията, в туризма.

- Какво точно в туризма?

- Над 30% повече туристи има в момента.

- Но това не е ваша заслуга, а на кризи в други евтини дестинации като Тунис и Гърция например.

- Глупости на търкалета. Отидете да видите как външно министерство аутсорства даването на визи и това рязко увеличи идващите туристи.

- Това започна от миналото правителство чрез пускане на частни фирми да събират документите на руските туристи в Москва.

- Напротив, направи го Николай Младенов. Даже шефът на БНБ Иван Искров ми се обади, че вчера печатницата им е пуснала нови 280 хил. визи. Спряха отвличанията, убийствата, магистралните грабежи, най-голямо строителство от 20 г.

- Следващите 2 г. какво ще се случи?

- Метрото, повишаване на доходите, надявам се, икономиката да тръгне нагоре. Вече увеличихме минималната заплата и тя ще стане 270 лв. от септември. Вдовишките пенсии ще се увеличат.

- Защо събаряте незаконни колиби по морето, а писти върху заграбени от държавата земи - не?

- Подозирам, че ме питате за концесията в Банско. Ами там всичко е направено с мълчаливото съгласие на общината и държавата. И вече, когато имаме един утвърден световен курорт, трябва или да го разрушим, или да узаконим това, което е проспано и направено. Кое да избера? Да съсипя Банско като курорт? Не мога, там се провеждат световни купи, идват хиляди туристи, които носят приходи. Затова ще променим закона за концесиите и ще предоговорим какво концесионерите да плащат за земите, които са взели в повече. Няма двоен аршин. Освен това по морето и язовирите не събаряхме само бараки. Имаше къщи, дворци на митничари, все на хубави хора. Ако си затворим курортите, откъде ще формираме брутен вътрешен продукт? Няма да формираме от туризъм, защото ще си го развалим. Няма да дойде инвеститор повече, защото сме направили всичко да е "Натура 2000" и ЮНЕСКО и всичко е на места, където нищо не може да се пипа. Е, ще дойде някой за селски туризъм, но с това 2 млн. пенсионери няма да бъдат нахранени, нито ще има пари за съфинансиране на европейски проекти за магистрали. Това е. Ще се въртят правителства, ще си говорим 5 за 6 и всеки ще вика: Къде ще отидат нашите деца?

Очаквайте продължението в събота. Тогава ще научите защо премиерът мрази служебната си вила в Бояна, с кого ходи на лов и риболов и кой му подсказва кого да уволни.





Гласувай:
6



1. haralanov - Бодигардът на Тодор Живков...
07.07.2011 16:23
и главен секретар на МВР в правителството на НДСВ и ДПС ще разбере,че се е провалил най-късно от всички!Тогава ще говори,като всички останали преди него,че народът не го е разбрал.
цитирай
2. alhimik1 - Ами, добре бе, Хараланоглу:)да дойдат циганина, комарджията и момчето от Херсон...че да видим какъв ще го извадят(((
07.07.2011 16:41
разкажи за Доган, влязъл в затвора и станал човек...на ДС, акой е, Станишев, та той не е работил един ден, синът на др. Д.Станишев от ЦК, ами онзи, измисления цар, от черногорски (крадлив) произход, дето не можа да проговори правилен български, обещаваше 800 тин дневни чудеса ха ха ха, а си взе горите и то с горница...искаше дори и планински връх((((
Разкажи и за Киряк Стефчовците, Хараланоглу, Цонев рулетката, Бисеров...айде да не продължавам.
Кой да дойде...може би Костов, драгалевския черньо, а ....ххехехехехе фискалния гений;(, специализирал в Ленинград, какво мислите, а, соц. политикономия ха ха ахахахахаах
цитирай
3. vmir - Противниците на правителството са на етап "ва банк" -
07.07.2011 17:28
излагат на показ нелепостта си в цялото й гиздаво кичозно очарование и чакат публиката да ахне по дрънкулките. Надявам се повече хора да си дадат сметка какво биха постигнали тези циркаджии, празнодумци и подстрекатели. Вярно е, че мнозина са засегнати и съпротивата е мобилизирана във всичките й възможни форми. Това обаче ще помогне да се види кой кой е и кой на какво е способен. Предусещам нов етап в обясненията за харизмата на Бойко Борисов и голямо огорчение за хората, които не се интересуват от реалните проблеми или реалните възможности за решаването им, но по-важното е, че ГЕРБ се оказва първата партия, която налага прелом в политиката от празнословна всезнайковщина към реални дела.
С пожелания за нататъшни успехи!!!
цитирай
4. haralanov - До alhimik1
07.07.2011 17:44
Не съм си позволявал просташки език като твоя тук в блога!Само написах два общоизвестни факта.1.Бойко Борисов е бодигард на комунистическия диктатор Тодор Живков.2.Бойко Борисов е главен секретар на МВР в правителството на Крадлив дедо и Ахмед Доган.Това вие отричате ли го?И изобщо не съм коментирал кой да дойде!Бъдете живи и здрави!
цитирай
5. gerbsenior - Бойко никога нищо не е разбирал последен и няма да разбере последен..., това е стандартна фраза...
07.07.2011 18:19
Напротив - аз години наред вече не преставам да се удивлявам на слепотата на противниците на Бойко Борисов. Нито политиците от другите партии, нито така наречените политолози, социолози... тути кванти анализатори не научиха и не разбраха що за личност е Бойко, що за партия е ГЕРБ, КАКВИ личности и какви умове работят за Бойко и ГЕРБ...
Аз живея в един и същи вход с професор Петър-Емил Митев, колеги сме, там денонощно преди време висеше и Андрей Райчев, все анализи и прогнози правеха, срещахме се по два пъти на ден, а така и не загряха какви умове сътрудничат на и с Бойко...
Наесен печелим президентските избори, печелим около 20 областни кметове и прочие... Станишко и Костов ще увиснат във въздуха като балони...
цитирай
6. d3bep - БОйко борисов е умряла работаи х...
07.07.2011 23:28
БОйко борисов е умряла работаи хората никога няма да забравят терора, на който ги подложи и кризата, която им навлече за да могат братушките му да лапат...
Сам ода се надяваме че ще навлече точно същата съдба и на мафията, кояот наложи на общините.
Всъщност давам повече шанс на кметовете му, отколкото на него. Те поне имат кого да прнудят да гласува...

ТОя вече може да ни принуди само да вземем пушки в ръце.
Не знам дали не е това целта....
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gerbsenior
Категория: Политика
Прочетен: 1818335
Постинги: 610
Коментари: 1666
Гласове: 3891
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930