Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.02.2012 10:59 - Правителството на Иван Костов и корупцията /из парламентарна стенограма от поискан вот за недоверие.../
Автор: gerbsenior Категория: Политика   
Прочетен: 2479 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 07.02.2012 11:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
07.02.2012
16  май,  2000 г.,  вторник
Дами и господа народни представители, господа министри! Шестдесет и трима народни представители от Парламентарната група на Демократичната левица и Евролевицата внесоха този вот за недоверие към Министерския съвет с министър-председател Иван Костов за провежданата от тях политика на корупция и прикриване на нейните конкретни проявни форми.
Аз съм убеден, че в тази зала има поне още толкова народните представители, които биха се подписали под нашето искане, защото болшинството народни представители в тази зала са честни хора и не трябва да бъдат опетнявани с мръсните финикийски знаци на властимеещите сребролюбци. Заради тяхното високомерие, корумпираност и за да се спаси България трябва да гласуваме този вот на недоверие.
Някои народни представители казват, че днес е рано. Аз ви казвам: утре ще бъде късно. Затова тези, които раждат и прикриват корупцията трябва да си ходят днес!
За тригодишното си управление СДС начело с Иван Костов издигна корупцията в ранг на държавна политика. Корупцията се превърна в бич за хората, обществото и държавата. Чрез една криминална приватизация държавната собственост бе раздадена на активисти и приближени на СДС или формирани от тях работническо-мениджърски дружества, тоест управляващите и техните сини братовчеди разграбиха националното богатство, разграбиха фабрики, заводи, складове, магазини - всичко що има и може да бъде плячкосано. Ограбиха и собствеността на уж омразния им ЦК на БКП, заграбиха части от Борисовата градина до Южния и Западен парк, изхвърлиха десетки хиляди семейства от домовете им.
Братовчедите на премиера и управляващите, водени от древната максима: "Парите не миришат!, като африкански скакалци оглозгаха България! (Оживление в залата, провиквания: "Е-е-е!".) Присвоиха и по-точно ограбиха това, което нашите родители с лишения и труд построиха на тази земя. В замяна днес им подхвърлят жълти стотинки под формата на пенсии, които не достигат за хляб и кофичка кисело мляко.
Никой не обича старостта, но всеки иска да я доживее. Старостта е мъдростта и тя трябва да се уважава, а не унижава. Управляващите ограбиха труда на две поколения чрез квазидемократичната си власт, за да забогатеят. Това е син пир по време на чума!
В новата ни история не е имало по-корумпирано правителство, което да използва властта за лично облагодетелстване. Как така за тези три години бедните хора станаха още по-бедни, а шепа сини управници станаха по-богати, построиха си жилища-палати, вили, возят се в най-луксозни автомобили като нефтени шейфове, децата им учат по чужбина?
Това ваше богатство, господа, което натрупахте на гърба на народа като рибена кост ще ви заседне на гърлото. И не си въобразявайте, че още веднъж ще излъжете хората, за да ви я извадят без упойка.
Политиката на управляващите уронва престижа на страната сред международната общност. Като се започне от "Ройтерс" до "Свободна Европа", Хайнке и почти всеки чужденец посочва, че България е разядена от корупция.
В резолюция № 12-11 от т.г. на ПАСЕ е посочено, че има, цитирам: "широко разпространение на корупцията, която е резултат в частност от незаконни подходи в приватизацията и прекалено голямо лицензиране", край на цитата. Не социалистите и социалдемократите, а и Европа ви казва, господа, че вашата приватизация е равнозначна на корупция.
Премиерът и управляващите се опитват като Пилат Понтийски да си измият ръцете със съдебната власт - видите ли, няма присъди. Ами, как ще има, като 10 години, включително и през последните три, вие разбихте съдебната власт и я докарахте до нейната агония и тези, които назначихте се отвърнаха от вас, защото имат съвест? Магистратецът е призван да служи на закона, а не на политическите ви далавери. Докарахте я дотам, че един уважаван прокурор като господин Джамбов да се самоубие, за да спаси честта си! (Шумно неодобрение сред мнозинството.)
Вие, господа, доведохте главния прокурор в тази зала вероятно, за да ви бъде адвокат. Обръщам се към господин Филчев: господин Филчев, арестувайте корумпираните и не се унижавайте да адвокатствата, ако искате да защитите Вашата чест и честта на прокуратурата! (Ръкопляскания от опозицията.)
Премиерът каза: "Няма факти!". Нима не е факт кръгът "Олимп"? Нима не са факт съпружеските фондации, които източват пари и после ги раздават под формата на милостиня? Нима не са факт куфарчетата от митниците и Таушанов, или "ММ" или цигарената афера, кафеената афера и т.н.? Нима не са факт 380-те висши държавни служители с данни за корупция, за която беше уволнен генерал Радев? Нима не е факт, че бившият и най-популярен вътрешен министър Богомил Бонев изнася факти за личната Ви корупция и прикриването на корупцията, господин премиер?
Факти за корупция има! Политически морал няма!
В заключение ще цитирам казаните думи от президента относно корупцията в правителството. Господин Петър Стоянов каза: "Иване, кажи си!". Ние ви казваме: "Иване, ходи си!". Ходи си с мир, после съдът ще говори! Благодаря ви. (Ръкопляскания от блока на Демократичната левица.)



Гласувай:
2



1. vmir - След време този текст ще бъде христоматиен пример за популизъм.
26.02.2012 23:17
Да искаш вот на недоверие за корупция е като да искаш глоба на убиец, пътуващ без билет в обществения транспорт.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gerbsenior
Категория: Политика
Прочетен: 1810637
Постинги: 610
Коментари: 1666
Гласове: 3891
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031