Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.03.2012 09:44 - РЕЧ ЗА СЕНАТА ... Тодор Икономов...
Автор: gerbsenior Категория: Политика   
Прочетен: 2717 Коментари: 3 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
03.03.2012

В своите мемоари Тодор Икономов разсъждава за атмосферата по време на Учредителното събрание в заседанията, когато се приемала Търновската конституция, със следните думи:

              “В главата за изборите се допусти таквози число представители, щото не беше ни трудно, ни невъзможно да се предвиди, че толкози умни хора засега у нас няма и че с толкози представители мъчно се дохожда до споразумение. Във въпроса за сенат /или държавен съвет/, който аз и някои другари искахме да противопоставим временно против увлеченията на тъй съставеното Народно събрание, противниците се показаха не само нетърпими, но и докачителни.

              За да съборят това предложение, те употребиха не само убеждението. В деня на разискванието въпроса за сената Каравелов ме измами, а Цанков придоби няколко гласове с не толкози изповедими обещания. Той купи гласа на Ангелаки Иванович и на няколкото негови последователи из берковските представители с обещанието нему поста окръжен началник; а пък Каравелов, като изслуша от мене начина, по който аз разбирах да се състави сената и който беше чисто избирателен, обяви, че той е съгласен с такъв сенат, че той подписва с две ръце и че подир изчерпванието на другия дневен ред той ще прекъсне заседанието, за да имаме време да си разменим мислите до утре и да се споразумейме върху въпроса по-пълно.

              Но какво стана по-сетне? При изчерпванието на другия дневен ред той се обръща и ми казва, че ще продължи разискванията, ще постави тозчас въпроса за сената и ще комбатира това учреждение, понеже така бил дал дума на другарите и единомислениците си. Тогази се поченаха докаченията на Славейкова без най-малката задръжка и забележка от страна на председателствующия и тогава в негодуванието си аз напустих седалището си заедно с някои други депутати и владиците...

              Несъгласията и омразите така ми бяха дотегнали, щото аз се отказах от всяка кандидатура за избирателното събрание. Аз бързах да се отдалеча от Търново, гдето се развиха толкози страсти, изказаха се всевъзможни хули и се посяха толкози лоши семена, семена за ненавист, за взаимни гонения, за незачитание. Ако ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ на българския народ, ако отборът и цветът на народа погледнаха така на своето призвание към свободен политически живот, какво ли ще прави простият народ? Не ще ли докара нашите примери до крайност и не ще ли направи от тоя живот източник на по-големи злочестини?

              Дано бог ни опази!” / 76, 207-209/

              Въпреки неочакваната и неприятна изненада, която му поднесъл Петко Каравелов, продължавайки внезапно заседанието с обсъждането на точката за сената, Тодор Икономов прочел своя доклад, който бил предварително написан и дори предоставен на Каравелов и Славейков за запознаване с неговото съдържание. 

              “Народната воля – започва Икономов -, както се изразява в законите, трябва да бъде твърда и постоянна, защото и законите трбва да бъдат яки и определени, а не дело на каприза на минутата. А за да бъдат законите следствие на дълбоко уяснени причини и цели, те трябва да бъдат плод на здраво обмисляние и всестранно разглеждание... Тая подробност много добре се изпълнява от сената. Избирането на представителите на Народното събрание всякога става при известно настроение на обществото. По тая причина събранието всякога ще бъде наклонно да удовлетворява повечето таквизи искания, нужди и интереси, които имат временно значение. Това всякога ще придава на законите временен характер и ще влече стремления за постоянни изменения, ако с второ разглеждане от други хора, с други тенденции, с повече постоянен ум не се придаде на тези закони по-голяма общност, по-голяма трайност...

             Не трябва да криеме от себе си – продължава той -, че елементите за устроявание и закрепявание у нас са твърде малко и че по възпитанието си ний повече сме приготвени да разваляме, отколкото да съзиждаме. А на това като се притури, от една страна, слабата умствена подпорка на всички онези от нас, които могат да бъдат членове на бъдещите наши събрания, а от друга страна, необмисленото увлечение подир всяка нова идея, то най-очевидно става, че таквози Народно събрание не ще остане /нито/ вън от увлеченията, /нито/ далеко от прибързаните и едностранчиви решения в делото на узаконенията по различните части на управлнието.

            При постановлението, че бъдещите народни събрания трябва да се състоят от представители, избрани от народа, ний можем да бъдем уверени, че болшинството на Събранието ще съставляват, от една страна, млади и ревностни момци, а от друга, самодоволни граждани от еснафите, че тъй съставеното Събрание никога не ще бъде чуждо на увлеченията. Ревностните ще тласкат много надалеч, а другите ще ги последват по незнание или добродушие и във вотирането на много закони ще се допусне, БЕЗ СЕНАТ, таквази ПОСПЕШНОСТ, която във всеки случай гибелно ще действува върху държавния порядък в страната.

            Ако таквизи закони се приемат от княза, те ще имат нетраен характер и ще отслабват и подкопават авторитета на закона въобще; ако ли не се приемат и се отблъснат от княза, стълкновнията между двете власти ще бъдат неизбежни и отслабването на една от тях ще дойде от себе си. Равновесието между двете власти ще се наруши и страната ще се подвергне на сътресения. Несъгласията между камарата и княза ще влияят над цялата администрация и ще разклащат обществения порядък. Промененията на министерствата и на чиновниците ще бъдат тогава нескончаеми и изпълнението на законите до висша степен отслабено.”




Гласувай:
3



1. bgman13 - Абсолютна неизменност не съществува. Трябва да си подвижен в подвижното!
03.03.2012 20:25
цитат: “Народната воля – започва Икономов -, както се изразява в законите, трябва да бъде твърда и постоянна, защото и законите трбва да бъдат яки и определени, а не дело на каприза на минутата"

Карам си колата. Път прав широк и аз карам по инерция, без много да му мисля. Но ето че стигам до завоя и там или се подчинявам на каприза на минутата и завивам, или катастрофирам.
За да бъде подсигурена тая възможност за бърза и адекватна реакция на цялото общество, трябва първо да бъдат отчетени природните закони. А те са стабилни. Така стабилни, както и завоя, който не може да бъде изправен от някакво си автомобилче, дето се е катастрофирало в него.
Т.е. че на основните обществени сили трябва им се даде легално право да се проявят. Не може да не се даде право на обществената воля. И именно доброто управление е това, което съобразявайки се с народната воля реагира в реално време, от позицията обаче на овчар, а не на овца.
цитирай
2. bgman13 - Икономов е доста в грешка
03.03.2012 20:34
цитат:"А за да бъдат законите следствие на дълбоко уяснени причини и цели, те трябва да бъдат плод на здраво обмисляние и всестранно разглеждание..."
Ето пак абсолютизиране. Още не се е родил тоя, дето може да вижда до края на пространството и времето.
цитирай
3. bgman13 - Оставете народа да търси сам цяр за болките си
03.03.2012 23:48
цитат:" Несъгласията и омразите така ми бяха дотегнали, щото аз се отказах от всяка кандидатура за избирателното събрание. Аз бързах да се отдалеча от Търново, гдето се развиха толкози страсти, изказаха се всевъзможни хули и се посяха толкози лоши семена, семена за ненавист, за взаимни гонения, за незачитание. "

Това са семената на "разделяй и владей". Посяли са ги лобистите, които дърпат конците на депутатите. От тая възможност иде и разделението между балканските народи. Именно посредством държавните власти. Сенатът нямаше да го промени това. Сега като имаме коституционен съд, та какво? И тая възможност за раздори произтича именно от липсата на реален народен конторл. Липса на конторл и със сенат и без сенат. Просто ключа на бараката не е в сената. А Славейков е прав - дай на народа демокрация и той няма да изпорти нещата.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gerbsenior
Категория: Политика
Прочетен: 1810745
Постинги: 610
Коментари: 1666
Гласове: 3891
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031