Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.07.2012 16:37 - Станишко - една кратуна , опакована с желязо....
Автор: gerbsenior Категория: Политика   
Прочетен: 2383 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
юли,    планината...

С лидера на БСП СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ разговаря Красина Кръстева

- Г-н Станишев, непрекъснато обвинявате премиера Борисов и правителството, че няма антикризисна програма, а какъв беше резултатът от вашия антикризисен план?

- Вече става смешно. Онзи ден в парламента Корнелия Нинова (депутатка от БСП - бел. ред.) цитира четири точки от “неговия” антикризисен план, които са от плана “Станишев”... И се опитват да ги изпълняват. Все пак ще ви дам и примери - летище Пловдив. Това е портата на Южна България към света. Подкрепата за общините. Бяха пренасочени разходи от министерствата към общините за ремонт на инфраструктурата, за подпомагане на местния бизнес и строителния бранш, който беше най-силно засегнат от кризата. Трети пример - банката за развитие. От фискалния резерв бяха заделени 500 млн. лв. за кредитиране на малките и средните предприятия.

- Тези 500 милиона изтекоха като вода в пясъка...

- Напротив! Никъде нищо не е изтекло! Пак глупостите на кабинета “Борисов”. Стотици български фирми получиха кредити и благодарение на тях оцеляват сега! Близо 8000 работни места бяха разкрити вследствие на направените инвестиции от усвоените кредити. Това са регистрирани факти. Аз не бих казал, че тези пари са изтекли в пясъка, когато говорим за човешки съдби!

- Тогава защо безработицата расте и заплатите се орязват?

- Защото няма визия и компетентност, защото управляващите не знаят какво да правят. По време на всяка криза нараства безработицата. Тук е моментът държавата да се намеси.

Ако има такава, както беше по наше време... Но това правителство няма идеи и не знае как. За м.г. нашият национален план по заетостта беше за 200 млн. лв., благодарение на което десетки хиляди души получаваха средства за съществуване. За т.г. в бюджета, приет от ГЕРБ и присъдружните му организации, парите са 65 милиона. Това означава, че тези десетки хиляди души ще останат без поминък.

Всеки антикризисен план има период на въздействие. Едни мерки се предприемат - те дават ефект, после трябват нови мерки. Затова беше логично новото правителство да актуализира плана, да заложи нови приоритети, да предложи нови мерки за 2010 г., което не стана.

Нямат капацитет. Толкова могат. Ще ви напомня, че министър Дянков (бел. ред. - министърът на финансите Симеон Дянков)каза, че кризата ще продължи до 1 април. Чакаме 1 април. Надявам се г-н Дянков, въпреки че много години не живее в България, знае, че 1 април е ден на лъжата. Дано след това не оправдае неуспехите си с чувство за хумор и типичната си арогантност.

- А уж само премиерът Бойко Борисов говорел на едро...

- Не са приказки на едро - получи се много тревожно писмо от Европейската комисия (ЕК), че има забавяне в работата по усвояване на средствата от Европейския съюз (ЕС). Спомнете си, Бойко Борисов казваше - на тях им спираха, на мен ми ги пускат. Всъщност пуснаха ги благодарение на нашите усилия преди това. Откакто ГЕРБ е на власт, няма нищо. За жалост. А в писмото се предупреждава, че ако не се вземат мерки, ще се спрат гигантски средства.

Последваха още две лъжи. Спомнете си колко пъти съм казвал, че за завода за битови отпадъци за Столичната община не е пусната дори апликационна форма. Колко пъти бях опровергаван от най-високо ниво?! А какво пише в писмото от ЕК - че не е подадена апликационна форма! Нали не мислите, че ЕК лъже?! Второ - автомагистрала “Тракия”. Вървят търгове. Министър Плевнeлиев (Росен Плевнeлиев, министър на регионалното развитие и строителството - бел. ред.)всеки ден прави пиар от това. Защо не са пуснали апликационната форма до ЕК?! Изобщо не е ясно дали тези проекти ще бъдат финансирани от ЕС, докато не бъдат одобрени от ЕК.

В същото време министър-председателят, вицепремиер и министър от българското правителство се ангажираха с явна съзнателна лъжа (криели сме им писмата от Брюксел!), за да си измият ръцете за своето бездействие. Предлагам всяко едно изказване на членовете на това правителство отсега нататък да се мери с детектор на лъжата, за да се знае дали това, което казват, е така, или не е.

- Критикувате бюджета на правителството, но стана ясно, че вашето правителство е коригирало бюджета за 2008 г. 700 пъти!

- Бюджетът за 2008 г. ще бъде помнен като най-добрия за икономиката и стандарта на живот на хората още дълги години! В консолидирания държавен бюджет влизат бюджетите на всичките 264 общини.

Всяка община коригира бюджета си. По веднъж всички да са го коригирали за повече разходи, защото това беше добра година, ето ви 264 корекции! Просто тогава осигурихме пари за всичко - и за коледна пенсия от 150 лева, която не беше планирана, и за близо 1,2 млрд. лв., които с решение на правителството, което беше представено пред парламента, бяха изразходвани за здравеопазване, за купуване на нова апаратура, за образователни цели. Това са все корекции в бюджета! Не върви да ни упрекват в това хора, които сменят по три пъти на ден собственото си мнение, да не говорим за решенията.

- Понеже и двамата сме от поколението, което знае какво е политическа учебна година, ще се позова на Ленин, който казва, че всяка кухненска работничка трябва да може да управлява държавата. Всяка домакиня пък знае, че добре изчистената къща не става мръсна за два дена. Защо сега в държавата всичко е толкова зле, след като съвсем неотдавна е било толкова добре? Не се връзва.

- Зависи как живееш в къщата и как се грижиш за нея. Ако не знаеш кое къде и как да използваш, съмнявам се, че къщата може да остане дълго време чиста и подредена. Не се връзва в главите на тези, които не искат или все още не са готови да го осъзнаят.

- Явно и в главите на повечето българи, защото рейтингът на БСП пада.

- Рейтингът на БСП не пада, а дори напротив - вдига се. Рейтингът на ГЕРБ се сгромолясва. Неодобрението на правителството е 20% над одобрението. И това е преди случая “Румяна Желева”. Но за това можем да говорим отделно. Както вече казах - всеки антикризисен план има своя период на въздействие.

Правителството какво казва сега на фирмите - ще ви платим, но ще намалите стойността на офертите си с 10%. Или какво значи това - правителството казва на българските фирми - всички вие сте крадци и лъжци, това, което предлагате, не струва толкова. Затова държавата ще си изпълни ангажиментите само ако намалите стойността. Държавата рекетира бизнеса! Спомнете си - премиерът гръмко обяви, че е намалил стойността за изграждане на спортна зала в София с 18 млн. лв., но спести да каже, че това е за сметка на намалена площ. Същевременно на “Мапа Дженгис”, която строи автомагистрала “Люлин”, същото това правителство е готово да увеличи с 25% проектната стойност.

- Непрекъснато говорите, че правителството е некомпетентно, но това е некомпетентността на администрацията, която му завещахте! Заради нейното бездействие ни бяха спрени 500 млн. евро по предприсъединителните програми ИСПА и САПАРТ.

- Поредните измислици. Ние започнахме да ги възстановяваме. Както знаете, 115 млн. евро. Да не забравяме, че беше вдигната и забраната за сключване на договори за 1,25 млрд. евро за изграждането на пътища и магистрали по две оперативни програми. А в администрацията се извърши такава чистка, каквато не е имало от времето на Костов.

- Колко са уволнените?

- 28-те регионални директори в МОСВ, в Министерство на земеделието, около двайсет от директорите на РДВР. В писмото на Дирк Анер (от ЕК - бел. ред.)се посочва, че има важни звена, в които от месеци са махнати шефове на дирекции, които се занимават с усвояване на еврофондове, и не са назначени други.

Чистката е тотална! Администрацията не смее да върши работа, защото се страхува, че всяка инициатива може да бъде наказана. Един посланик наскоро ми каза, че в края на юли е дал писмо до едно министерство - няма да го цитирам - с инициативи, които ще бъдат взаимно полезни в областта на икономиката. Досега няма отговор! Това е бездействие, а трябва да се търсят механизми за раздвижване на икономиката. Проекти като АЕЦ “Белене” могат да създадат десетки хиляди работни места. А какво се прави - пълен застой и провал! Предимството на “Белене” пред аналогични проекти в съседни държави бе, че сме по-напред с материала - подготвени договори, подготвена площадка, одобрение от ЕК, поръчани са и реактори. Времето е важно.

- То е важно и за строителството на “Дунав мост 2”, но се оказа, че и тук не е работено?

- Кой казва? Това също е лъжа! Именно в предишния мандат се започна реалната работа.

- “Коалиция за България” гласува против промените в кабинета, а преди тях депутати от левицата се отзоваваха положително за министър Николай Младенов. Защо?

- Промените не са резултат от осмисляне на необходими корекции в политиката на това правителство. Г-н Борисов беше принуден да направи промени, след като видя, че неговата лична кандидатура за еврокомисар г-жа Румяна Желева няма да бъде одобрена и че заради нея се създава риск за цялата ЕК. Истинският проблем на г-жа Желева беше нейната некомпетентност, комбинирана с арогантно отношение към депутатите от ЕП. Г-н Младенов без съмнение е по-добре подготвен от нея, но “Коалиция за България” няма как да подкрепи него и г-н Аньо Ангелов - хората, които обезличиха военното ръководство, превръщайки го в слугинаж на министъра с предложените промени в закона за отбраната и въоръжените сили.

- Премиерът Борисов обяви, че само ДПС са достоен опонент на ГЕРБ, останалите са кресльовци. Как ще коментирате това?

- Нека си припомни своето поведение отпреди година, а и сега. За съжаление г-н Борисов не е излязъл от ролята на опозиционен деец пенкилер. Видях да обяснява как се правят медицински операции преди няколко дни. Имаше такава песен: “Товарищ Сталин, вы большой учений...”

- Май ревнувате, защото за Борисов има песни, а за вас нямаше?

- Кой казва, че е нямало? Аз не се интересувам от автореклама... При г-н Борисов култът към собствената му личност е на доста по-високо ниво. Неговият публичен образ е единственото, което го интересува. За мен е важно друго. Какви политики следва държавата. БСП е съдържателна опозиция. По всеки закон ние имаме свое алтернативно предложение. Да, в здравеопазването има нужда от реформа, но тя трябва да бъде грамотна. А как се подхожда към реформирането на БАН. С 20% се намаляват средствата за научни изследвания.

- Може би защото не се вижда ефективността от тези изследвания?

- Финансирането за наука нарасна три пъти по време на предишното правителство.

- А ефективността от това увеличи ли се три пъти?

- Тя не идва веднага. Не всичко в науката може да се мери с проста финансова ефективност. Как да измерим ефективността на хуманитарните науки?! Идеологът на тези реформи - министър Дянков, просто поставя ултиматум на БАН: или ще се реформирате както ние сме ви казали - за един месец ще уволните неколкостотин учени, или няма да получите пари.

С лидера на БСП СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ разговаря Красина Кръстева

- Г-н Станишев, непрекъснато обвинявате премиера Борисов и правителството, че няма антикризисна програма, а какъв беше резултатът от вашия антикризисен план?

- Вече става смешно. Онзи ден в парламента Корнелия Нинова (депутатка от БСП - бел. ред.) цитира четири точки от “неговия” антикризисен план, които са от плана “Станишев”... И се опитват да ги изпълняват. Все пак ще ви дам и примери - летище Пловдив. Това е портата на Южна България към света. Подкрепата за общините. Бяха пренасочени разходи от министерствата към общините за ремонт на инфраструктурата, за подпомагане на местния бизнес и строителния бранш, който беше най-силно засегнат от кризата. Трети пример - банката за развитие. От фискалния резерв бяха заделени 500 млн. лв. за кредитиране на малките и средните предприятия.

- Тези 500 милиона изтекоха като вода в пясъка...

- Напротив! Никъде нищо не е изтекло! Пак глупостите на кабинета “Борисов”. Стотици български фирми получиха кредити и благодарение на тях оцеляват сега! Близо 8000 работни места бяха разкрити вследствие на направените инвестиции от усвоените кредити. Това са регистрирани факти. Аз не бих казал, че тези пари са изтекли в пясъка, когато говорим за човешки съдби!

- Тогава защо безработицата расте и заплатите се орязват?

- Защото няма визия и компетентност, защото управляващите не знаят какво да правят. По време на всяка криза нараства безработицата. Тук е моментът държавата да се намеси.

Ако има такава, както беше по наше време... Но това правителство няма идеи и не знае как. За м.г. нашият национален план по заетостта беше за 200 млн. лв., благодарение на което десетки хиляди души получаваха средства за съществуване. За т.г. в бюджета, приет от ГЕРБ и присъдружните му организации, парите са 65 милиона. Това означава, че тези десетки хиляди души ще останат без поминък.

Всеки антикризисен план има период на въздействие. Едни мерки се предприемат - те дават ефект, после трябват нови мерки. Затова беше логично новото правителство да актуализира плана, да заложи нови приоритети, да предложи нови мерки за 2010 г., което не стана.

Нямат капацитет. Толкова могат. Ще ви напомня, че министър Дянков (бел. ред. - министърът на финансите Симеон Дянков)каза, че кризата ще продължи до 1 април. Чакаме 1 април. Надявам се г-н Дянков, въпреки че много години не живее в България, знае, че 1 април е ден на лъжата. Дано след това не оправдае неуспехите си с чувство за хумор и типичната си арогантност.

- А уж само премиерът Бойко Борисов говорел на едро...

- Не са приказки на едро - получи се много тревожно писмо от Европейската комисия (ЕК), че има забавяне в работата по усвояване на средствата от Европейския съюз (ЕС). Спомнете си, Бойко Борисов казваше - на тях им спираха, на мен ми ги пускат. Всъщност пуснаха ги благодарение на нашите усилия преди това. Откакто ГЕРБ е на власт, няма нищо. За жалост. А в писмото се предупреждава, че ако не се вземат мерки, ще се спрат гигантски средства.

Последваха още две лъжи. Спомнете си колко пъти съм казвал, че за завода за битови отпадъци за Столичната община не е пусната дори апликационна форма. Колко пъти бях опровергаван от най-високо ниво?! А какво пише в писмото от ЕК - че не е подадена апликационна форма! Нали не мислите, че ЕК лъже?! Второ - автомагистрала “Тракия”. Вървят търгове. Министър Плевнeлиев (Росен Плевнeлиев, министър на регионалното развитие и строителството - бел. ред.)всеки ден прави пиар от това. Защо не са пуснали апликационната форма до ЕК?! Изобщо не е ясно дали тези проекти ще бъдат финансирани от ЕС, докато не бъдат одобрени от ЕК.

В същото време министър-председателят, вицепремиер и министър от българското правителство се ангажираха с явна съзнателна лъжа (криели сме им писмата от Брюксел!), за да си измият ръцете за своето бездействие. Предлагам всяко едно изказване на членовете на това правителство отсега нататък да се мери с детектор на лъжата, за да се знае дали това, което казват, е така, или не е.

- Критикувате бюджета на правителството, но стана ясно, че вашето правителство е коригирало бюджета за 2008 г. 700 пъти!

- Бюджетът за 2008 г. ще бъде помнен като най-добрия за икономиката и стандарта на живот на хората още дълги години! В консолидирания държавен бюджет влизат бюджетите на всичките 264 общини.

Всяка община коригира бюджета си. По веднъж всички да са го коригирали за повече разходи, защото това беше добра година, ето ви 264 корекции! Просто тогава осигурихме пари за всичко - и за коледна пенсия от 150 лева, която не беше планирана, и за близо 1,2 млрд. лв., които с решение на правителството, което беше представено пред парламента, бяха изразходвани за здравеопазване, за купуване на нова апаратура, за образователни цели. Това са все корекции в бюджета! Не върви да ни упрекват в това хора, които сменят по три пъти на ден собственото си мнение, да не говорим за решенията.

- Понеже и двамата сме от поколението, което знае какво е политическа учебна година, ще се позова на Ленин, който казва, че всяка кухненска работничка трябва да може да управлява държавата. Всяка домакиня пък знае, че добре изчистената къща не става мръсна за два дена. Защо сега в държавата всичко е толкова зле, след като съвсем неотдавна е било толкова добре? Не се връзва.

- Зависи как живееш в къщата и как се грижиш за нея. Ако не знаеш кое къде и как да използваш, съмнявам се, че къщата може да остане дълго време чиста и подредена. Не се връзва в главите на тези, които не искат или все още не са готови да го осъзнаят.

- Явно и в главите на повечето българи, защото рейтингът на БСП пада.

- Рейтингът на БСП не пада, а дори напротив - вдига се. Рейтингът на ГЕРБ се сгромолясва. Неодобрението на правителството е 20% над одобрението. И това е преди случая “Румяна Желева”. Но за това можем да говорим отделно. Както вече казах - всеки антикризисен план има своя период на въздействие.

Правителството какво казва сега на фирмите - ще ви платим, но ще намалите стойността на офертите си с 10%. Или какво значи това - правителството казва на българските фирми - всички вие сте крадци и лъжци, това, което предлагате, не струва толкова. Затова държавата ще си изпълни ангажиментите само ако намалите стойността. Държавата рекетира бизнеса! Спомнете си - премиерът гръмко обяви, че е намалил стойността за изграждане на спортна зала в София с 18 млн. лв., но спести да каже, че това е за сметка на намалена площ. Същевременно на “Мапа Дженгис”, която строи автомагистрала “Люлин”, същото това правителство е готово да увеличи с 25% проектната стойност.

- Непрекъснато говорите, че правителството е некомпетентно, но това е некомпетентността на администрацията, която му завещахте! Заради нейното бездействие ни бяха спрени 500 млн. евро по предприсъединителните програми ИСПА и САПАРТ.

- Поредните измислици. Ние започнахме да ги възстановяваме. Както знаете, 115 млн. евро. Да не забравяме, че беше вдигната и забраната за сключване на договори за 1,25 млрд. евро за изграждането на пътища и магистрали по две оперативни програми. А в администрацията се извърши такава чистка, каквато не е имало от времето на Костов.

- Колко са уволнените?

- 28-те регионални директори в МОСВ, в Министерство на земеделието, около двайсет от директорите на РДВР. В писмото на Дирк Анер (от ЕК - бел. ред.)се посочва, че има важни звена, в които от месеци са махнати шефове на дирекции, които се занимават с усвояване на еврофондове, и не са назначени други.

Чистката е тотална! Администрацията не смее да върши работа, защото се страхува, че всяка инициатива може да бъде наказана. Един посланик наскоро ми каза, че в края на юли е дал писмо до едно министерство - няма да го цитирам - с инициативи, които ще бъдат взаимно полезни в областта на икономиката. Досега няма отговор! Това е бездействие, а трябва да се търсят механизми за раздвижване на икономиката. Проекти като АЕЦ “Белене” могат да създадат десетки хиляди работни места. А какво се прави - пълен застой и провал! Предимството на “Белене” пред аналогични проекти в съседни държави бе, че сме по-напред с материала - подготвени договори, подготвена площадка, одобрение от ЕК, поръчани са и реактори. Времето е важно.

- То е важно и за строителството на “Дунав мост 2”, но се оказа, че и тук не е работено?

- Кой казва? Това също е лъжа! Именно в предишния мандат се започна реалната работа.

- “Коалиция за България” гласува против промените в кабинета, а преди тях депутати от левицата се отзоваваха положително за министър Николай Младенов. Защо?

- Промените не са резултат от осмисляне на необходими корекции в политиката на това правителство. Г-н Борисов беше принуден да направи промени, след като видя, че неговата лична кандидатура за еврокомисар г-жа Румяна Желева няма да бъде одобрена и че заради нея се създава риск за цялата ЕК. Истинският проблем на г-жа Желева беше нейната некомпетентност, комбинирана с арогантно отношение към депутатите от ЕП. Г-н Младенов без съмнение е по-добре подготвен от нея, но “Коалиция за България” няма как да подкрепи него и г-н Аньо Ангелов - хората, които обезличиха военното ръководство, превръщайки го в слугинаж на министъра с предложените промени в закона за отбраната и въоръжените сили.

- Премиерът Борисов обяви, че само ДПС са достоен опонент на ГЕРБ, останалите са кресльовци. Как ще коментирате това?

- Нека си припомни своето поведение отпреди година, а и сега. За съжаление г-н Борисов не е излязъл от ролята на опозиционен деец пенкилер. Видях да обяснява как се правят медицински операции преди няколко дни. Имаше такава песен: “Товарищ Сталин, вы большой учений...”

- Май ревнувате, защото за Борисов има песни, а за вас нямаше?

- Кой казва, че е нямало? Аз не се интересувам от автореклама... При г-н Борисов култът към собствената му личност е на доста по-високо ниво. Неговият публичен образ е единственото, което го интересува. За мен е важно друго. Какви политики следва държавата. БСП е съдържателна опозиция. По всеки закон ние имаме свое алтернативно предложение. Да, в здравеопазването има нужда от реформа, но тя трябва да бъде грамотна. А как се подхожда към реформирането на БАН. С 20% се намаляват средствата за научни изследвания.

- Може би защото не се вижда ефективността от тези изследвания?

- Финансирането за наука нарасна три пъти по време на предишното правителство.

- А ефективността от това увеличи ли се три пъти?

- Тя не идва веднага. Не всичко в науката може да се мери с проста финансова ефективност. Как да измерим ефективността на хуманитарните науки?! Идеологът на тези реформи - министър Дянков, просто поставя ултиматум на БАН: или ще се реформирате както ние сме ви казали - за един месец ще уволните неколкостотин учени, или няма да получите пари.




Гласувай:
3



1. анонимен - Ако Смехурко
26.07.2012 17:36
по някаква причина изчезне от политическата сцена на България, България ще загуби най - комичния си политик с най-трагичен глас. А като се вземе опд внимание, че и самият той не вярва вътрешно на това , което говори, драмата му е пълна. В такова състояние Смехурко не може да измисли нещо ново и продуктивно, защото съзнанието му е ангажирано с дълбокото чувство на малоценност и безизходност от ролята, която сам си е избрал, но разбира, че е негоден да я изпълнява.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gerbsenior
Категория: Политика
Прочетен: 1818218
Постинги: 610
Коментари: 1666
Гласове: 3891
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930