Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.10.2013 17:23 - РАЙЧЕВ и МИНЧЕВ...
Автор: gerbsenior Категория: Политика   
Прочетен: 3803 Коментари: 0 Гласове:
2



  Андрей Райчев и Огнян Минчев за това води ли се война срещу президента Росен Плевнелиев 22 Октомври 2013 | 12:01 | Нова телевизия, "Здравей, България" imageСнимка: Информационна агенция "Фокус" Андрей Райчев, социолог; Огнян Минчев, политолог, в интервю за предаването "Здравей, България" на Нова телевизия

Водещ: И двамата са много умни, и двамата умеят изключително аргументирано да си развиват тезите – Огнян Минчев и Андрей Райчев. Води ли се война срещу президента, как мислите? Господин Райчев, вчера имаше обяснение на президента, свързано с темата за парите, за онази къща в Халкидки.
Андрей Райчев: Вижте какво, когато президента Плевнелиев го избраха той каза „аз съм милионер”, показа си и парите и това, което се опитват да кажат „вижте той е богат”, то е комично. Той си каза, че е богат. Между другото, слава Богу, най-после един богат човек, правим този знамения експеримент дали тези хора понеже наистина са богати няма да крадат, смея се. Смятам, че атака на тема „собственост в Атина или в Гърция, офшрки”, касае един период, в който той е бил бизнесмен, никога не е крил това нещо. Хората, разбира се, мразят офшора, защото им се струва голямо мошеничество, но нищо подобно няма.
Водеща: Всички правят всичко възможно да е черна дума офшорът…
Андрей Райчев: Да, но нищо подобно няма. Офшорът е нормална форма на бизнеса, освен ако е забранен в страната, което надявам се, между другото, в България да стане, сега по закона Цонев - Пеевски.
Водеща: Да стане или да не стане?
Андрей Райчев: Да стане, надявам се да стане. Но докато това е разрешено и на един бизнесмен абсурдно е да му кажеш „ти защо работиш в офшорки”, ако работиш офшорки. 
Водеща: Добре, тогава демонизира ли някой Росен Плевнелиев, приписвайки му някакви грехове, които всъщност са нормален бизнес в България?
Андрей Райчев: Дума не може да става, че Плевнелиев се е провалил на тази основа, с офшорките и прочие, тогава не е бил и политик. Няма никакво съмнение, че той се провали като президент на страната дотук. Това, което трябва да говорим за него не е, че е мошеник, а че просто не успява да изпълни функцията си.
Водещ: Атакуват го, че е мошеник обаче.
Водеща: Темата е: Атакува ли някой с компромати и с неистини Росен Плевнелиев – ако „да” – защо?
Огнян Минчев: Още от встъпването му в длъжност го атакуват, но откакто подаде оставка Борисов като премиер атаките срещу Плевнелиев не са спирали и ако забелязвате това са атаки по две посоки, които са взаимно несъвместими, логически една с друга. Първо го атакуват, че е слаб президент, и че не върши работа като президент, второ го атакуват, че както стана дума с компромати, с това, че е прекалено мощен задкулисно по някакъв начин. Очевидно е, че тези две неща са несъвместими. Започнаха атаките, ако забелязвате, в момента, в който той трябваше да сформира служебно правителство. Целта беше да не може да сформира нормално правителство и наистина натискът върху него да не може да сформира нормално служебно правителство беше много силен.
Водеща: Защо и от кого – да персонализираме атакуващия?
Огнян Минчев: Има една корпоративно-търговска общност в страната, която притежава изключително мощна медийна група, и която понастоящем контролира властта в България, в нейните парламентарни измерени и измерения на правителствена власт.
Водещ: Защо не се спогаждат с Плевнелиев?
Огнян Минчев: Тази общност на практика допринесе в решаваща степен в България да се формира този тип правителство и този тип мнозинство, което в момента действа, които са очевидно нелегитимни, и които дойдоха на власт с едни полупреврат, и които в момента нямат абсолютно никаква легитимност нито в страната, нито международна легитимност.
Водеща: Защо им е да атакуват Плевнелиев?
Огнян Минчев: Защото той остава единствената независима от тях институция. Независимо от това, че той няма голям политически опит, независимо от това, че го считат за слаб президент, независимо от всичко останало той е единствената независима институция, която за разлика от правителството има определена международна легитимност. Правителството няма никаква международна легитимност. Да е ходил някъде премиерът, освен…
Водеща: В Китай ходи.
Огнян Минчев: В Китай на бизнес посещение и на ритуално посещение в Брюксел това е всичко. Външният министър дори не ходи, но да не говорим затова. Президентът е единствената институция, която е запазила легитимност и независимост от задкулисните корпоративни нелегитимни фактори на власт в България. 
Водещ: Господин Райчев, единствен е независим и затова го удрят, каза Огнян Минчев.
Андрей Райчев: Вижте, това, което чух от господин Минчев е теза, която я слушам около 6 месеца, на митингите главно и тя се състой в изключително комичното съобщение, че Делян Пеевски и Цветан Василев, евентуално, за него не се казва, но така се намеква, командват Станишев, Местан и Сидеров.
Водещ: Комично е според вас това твърдение.
Андрей Райчев: Това е комично твърдение. Няма нужда да търсим нищо зад съюзниците, като гледаме кой иска да свали Плевнелиев от власт. Това са съюзниците, защото разглеждат Плевнелиев като елемент от Борисов.
Водещ: А тази корпоративно-търговска общност къде стои?
Андрей Райчев: Те, разбира се, понеже имаше много тежка и дълга война между групата „Прокопиев” и тях, с много закачки, те правят всичко възможно…
Водеща: Меко казано закачки.
Андрей Райчев: … от себе си да си изкажат това. Но дума не може да става, че Плевнелиев страда главно от тези хора.
Водеща: А от кого?
Андрей Райчев: Сега ще ви кажа. Волен Сидеров му провали Съвета за национална сигурност. 
Водеща: С мълчаливото съгласие на тези хора. 
Андрей Райчев: Да, естествено. 
Водещ: Това е на повърхността обаче.
Андрей Райчев: Защо на повърхността? Това е главен инструмент и той не може да се справи с него. Вижте какво, Плевнелиев от самото начало сам себе си натика не в ролята си на обединител на нацията, а на страна. Той чисто и просто беше избран от Бойко Борисов, посочен от него, сложен там да му топли мястото и започна да си играе тази роля. Това е абсурдно за президент. Нека да завърша. 
Водеща: Тогава обаче…
Андрей Райчев: Президентът на страната, особено в този много тежък мандат, който му се падна, апропо, трябва да направи две неща. Той се провали и в двете. Той трябва да е в диалог с всички партии, които да виждат в него начин да се смекчат напреженията. Той загуби този диалог. И второ – трябва да образува честни избори, нещо, в което само се провали. 
Водещ: Да де, ама не го атакуват толкова за това, а го атакуват за друго – за квитанции, за ордери и за имоти в Гърция. 
Андрей Райчев: Това е /…/ г-н Минчев.
Огнян Минчев: Райчев, извинявайте вие, откровено демагогска теза. 
Андрей Райчев: Добре /…/
Огнян Минчев: Първо, това правителство е изцяло марионетно и начинът, по който беше поставена кандидатурата на Пеевски, е най-доброто доказателство за това. 
Андрей Райчев: Защо да е? Искате да кажете, че Пеевски командва Волен Сидеров? 
Огнян Минчев: Всички калинки…
Андрей Райчев: Сериозно ли говорите?
Огнян Минчев: Волен Сидеров се командва дистанционно. 
Андрей Райчев: Че Пеевски командва Станишев?
Огнян Минчев: При Волен Сидеров въпросът не е какво, а колко. 
Андрей Райчев: Чакайте, добре. Прощавайте, Пеевски командва Станишев? Пеевски командва Местан? Това е комично.
Огнян Минчев: Пеевски е една фигура, изведена напред, да свърши определена мръсна работа и вие добре го знаете.
Андрей Райчев: Кой командва Местан тогава?
Огнян Минчев: Корпоративната структура и тези, които са свързани с нея, командват марионетното правителство, защото вие недейте да считате, че Орешарски и Станишев са толкова ниско интелигентни, че ако имаха избор, биха предложили Пеевски за шеф на ДАНС. 
Андрей Райчев: Тоест има отзад кой? Путин ли?
Огнян Минчев: Подценявате ги, подценявате ги.
Андрей Райчев: Добре, кой, кой? Путин ли? Дяволът ли?
Водеща: Е кой?
Водещ: Е кой е голям въпрос, големият симпатичен въпрос „Кой?”
Андрей Райчев: Кой е тоя, бе? Кой е дето може да командва едновременно Местан и Сидеров? Много ми е интересно да чуя името му. Той е гении.
Огнян Минчев: Единият от тези, които може да ги командва, се казва Ахмед Доган, а него също има кой да го командва. Но така или иначе, тази корпоративно-търговска общност, която съществува вече четири мандата с нарастващ потенциал и в момента доминира икономическата и политическата сцена на България, командва тези хора, които споменахте. Но ние няма какво…
Андрей Райчев: Очевидно и мен командва, така че какво да говоря?
Огнян Минчев: Вас не ви командват пряко /…/
Андрей Райчев: Манипулират, добре.
Огнян Минчев: Тук става дума обаче за президента. Президентът, цялата тази демагогия, че е обединител на нацията, президентът вижда как в страната се осъществява един практически стъпаловиден преврат - с брутална акция по време на деня за размисъл се променя гласоподаването на хората. 
Водещ: За Костинброд говорите. 
Огнян Минчев: Да, за Костинброд. Създава се правителство, което в парламента предлага начело на ДАНС да застане един човек, който очевидно отива там с открито репресивна цел. Създават се всички предпоставки в страната да бъдат дезинтегрирани демократичните гаранции, гаранциите за демократичната политическа система и президентът трябва да се опита, като обединител на нацията, да примири превратаджиите и тези, срещу които те работят.
Водещ: Г-н Райчев?
Андрей Райчев: Превратаджиите? Ако има голям провал на Плевнелиев, освен неговата неспособност наистина да разбере каква му е функцията… Вижте, президентът няма политическа линия, президентът не е сложен, за да има политическа линия. Политическата линия се създава от парламента. Задачата на президента е от тази политическа линия да направи едно, доколкото е възможно. 
Водещ: Но той имаше реакция за няколко неща…
Водеща: Само че има голям въпрос – дали президентът спазва политическата линия на ГЕРБ, защото ние забелязваме, че от страна на ГЕРБ и от страна на Бойко Борисов има едно мълчаливо съгласие с атаките и войната, която се води срещу него. Бойко Борисов мълчи. 
Огнян Минчев: Това е вторият проблем. 
Андрей Райчев: Не знам, тук не знам…
Водеща: Бойко Борисов мълчи, според мен е факт. 
Андрей Райчев: Но нека да кажа…
Огнян Минчев: Вижте, не слушате Райчев, че ролята на президента е да бъде крупие. Ролята на президента е да бъде държавник. Друг е въпросът доколко Плевнелиев има опита и потенциала да изиграе тази роля успешно от самото начало. 
Водещ: Добре, това, че не си е /…/
Андрей Райчев: Нека да довърши.
Огнян Минчев: Ролята на президента не е да бъде крупие, да ходи да помирява Пеевски с протестиращи и т.н. Ролята на президента е да има позиция от гледна точка на националния интерес и Плевнелиев възприе подобна позиция и я защити. Това не може да /…/
Водещ: Това, че имаше позиция по назначаването на Пеевски, това, че отново ще вкара в Конституционния съд казуса „Пеевски”, това, че намеква за позицията си за държавните пари, концентрирани в една банка, е ли достатъчен аргумент, за да повярваме на това, което ни каза г-н Минчев?
Андрей Райчев: Първо, това за банката се оказа абсолютно несъответстващо на нищо. Говорим за Пеевски. Пеевски – този господин има нещастието… Аз му се чудя на акъла защо…
Огнян Минчев: Не говорим само за Пеевски, и за Пеевски говорим. 
Андрей Райчев: Да, но в случая Пеевски се оказа някак си главният проблем. Според мен отдавна аз на негово място бих се оттеглил, защото той просто освен негативи, аз не виждам какво взима. Той е дълбоко сатанизиран, ролята му е силно преувеличена. Имаме съвършено ясна политическа диспозиция. Борисов, в очите на своите противници – Сидеров, Местан и Станишев, прибегна до опит заедно с президента, който, доколкото твърдеше главният прокурор – това не е мое сведение, в петък още знаел, че има тия бюлетини, се опита в нейните очи да фалшифицира изборите. Това доведе до поява на нечуван съюз между „Атака” и ДПС, и БСП, разбира се, които се стремят в момента да унищожат този /…/ 
Огнян Минчев:Водещ: А тази корпоративно-търговска общност къде стои?
Андрей Райчев: Те, разбира се, понеже имаше много тежка и дълга война между групата „Прокопиев” и тях, с много закачки, те правят всичко възможно…
Водеща: Меко казано закачки.
Андрей Райчев: … от себе си да си изкажат това. Но дума не може да става, че Плевнелиев страда главно от тези хора.
Водеща: А от кого?
Андрей Райчев: Сега ще ви кажа. Волен Сидеров му провали Съвета за национална сигурност. 
Водеща: С мълчаливото съгласие на тези хора. 
Андрей Райчев: Да, естествено. 
Водещ: Това е на повърхността обаче.
Андрей Райчев: Защо на повърхността? Това е главен инструмент и той не може да се справи с него. Вижте какво, Плевнелиев от самото начало сам себе си натика не в ролята си на обединител на нацията, а на страна. Той чисто и просто беше избран от Бойко Борисов, посочен от него, сложен там да му топли мястото и започна да си играе тази роля. Това е абсурдно за президент. Нека да завърша. 
Водеща: Тогава обаче…
Андрей Райчев: Президентът на страната, особено в този много тежък мандат, който му се падна, апропо, трябва да направи две неща. Той се провали и в двете. Той трябва да е в диалог с всички партии, които да виждат в него начин да се смекчат напреженията. Той загуби този диалог. И второ – трябва да образува честни избори, нещо, в което само се провали. 
Водещ: Да де, ама не го атакуват толкова за това, а го атакуват за друго – за квитанции, за ордери и за имоти в Гърция. 
Андрей Райчев: Това е /…/ г-н Минчев.
Огнян Минчев: Райчев, извинявайте вие, откровено демагогска теза. 
Андрей Райчев: Добре /…/
Огнян Минчев: Първо, това правителство е изцяло марионетно и начинът, по който беше поставена кандидатурата на Пеевски, е най-доброто доказателство за това. 
Андрей Райчев: Защо да е? Искате да кажете, че Пеевски командва Волен Сидеров? 
Огнян Минчев: Всички калинки…
Андрей Райчев: Сериозно ли говорите?
Огнян Минчев: Волен Сидеров се командва дистанционно. 
Андрей Райчев: Че Пеевски командва Станишев?
Огнян Минчев: При Волен Сидеров въпросът не е какво, а колко. 
Андрей Райчев: Чакайте, добре. Прощавайте, Пеевски командва Станишев? Пеевски командва Местан? Това е комично.
Огнян Минчев: Пеевски е една фигура, изведена напред, да свърши определена мръсна работа и вие добре го знаете.
Андрей Райчев: Кой командва Местан тогава?
Огнян Минчев: Корпоративната структура и тези, които са свързани с нея, командват марионетното правителство, защото вие недейте да считате, че Орешарски и Станишев са толкова ниско интелигентни, че ако имаха избор, биха предложили Пеевски за шеф на ДАНС. 
Андрей Райчев: Тоест има отзад кой? Путин ли?
Огнян Минчев: Подценявате ги, подценявате ги.
Андрей Райчев: Добре, кой, кой? Путин ли? Дяволът ли?
Водеща: Е кой?
Водещ: Е кой е голям въпрос, големият симпатичен въпрос „Кой?”
Андрей Райчев: Кой е тоя, бе? Кой е дето може да командва едновременно Местан и Сидеров? Много ми е интересно да чуя името му. Той е гении.
Огнян Минчев: Единият от тези, които може да ги командва, се казва Ахмед Доган, а него също има кой да го командва. Но така или иначе, тази корпоративно-търговска общност, която съществува вече четири мандата с нарастващ потенциал и в момента доминира икономическата и политическата сцена на България, командва тези хора, които споменахте. Но ние няма какво…
Андрей Райчев: Очевидно и мен командва, така че какво да говоря?
Огнян Минчев: Вас не ви командват пряко /…/
Андрей Райчев: Манипулират, добре.
Огнян Минчев: Тук става дума обаче за президента. Президентът, цялата тази демагогия, че е обединител на нацията, президентът вижда как в страната се осъществява един практически стъпаловиден преврат - с брутална акция по време на деня за размисъл се променя гласоподаването на хората. 
Водещ: За Костинброд говорите. 
Огнян Минчев: Да, за Костинброд. Създава се правителство, което в парламента предлага начело на ДАНС да застане един човек, който очевидно отива там с открито репресивна цел. Създават се всички предпоставки в страната да бъдат дезинтегрирани демократичните гаранции, гаранциите за демократичната политическа система и президентът трябва да се опита, като обединител на нацията, да примири превратаджиите и тези, срещу които те работят.
Водещ: Тя и Мая Манолова е по-рано преди да подаде сигнала, ако говорим за Костинброд, ако говорим. 
Огнян Минчев: Във Висшия съвет доста хора са знаели очевидно. 
Андрей Райчев: Доколкото Цацаров, каза – сега извинявайте, аз просто не съм следовател…
Водеща: /…/ с „Атака” не е ли направен преди Костинброд? Такива съмнения има.
Андрей Райчев: Предизборни съюзи никакви няма, те мислеха кой ще победи, те не знаеха кой ще победи. Достигна се до това, че в техните очи тази структура подлежи на унищожаване. Това правят те…
Огнян Минчев: Съвършено независимо и демократично всички тия лидери излизат събота следобед и казват „В България се прави държавен преврат”. /…/
Андрей Райчев: Подобно на мен те мислят…
Водеща: Това ги обедини – Костинброд ги обедини и нищо друго. 
Андрей Райчев: Подобно на мен… Аз мисля… Костинброд е едно от нещата. А подслушванията? Това, че…
Огнян Минчев: Райчев, извинявайте, а защо от тия подслушвания нямаше нито едно на хора от БСП? Всички бяха подслушвани хора от ГЕРБ. Ама как един човек от БСП не беше подслушан?
Андрей Райчев: Кой казва, че не е бил, кой казва?
Огнян Минчев: Ами, няма, не излезе нито един компромат, свързан с подслушан човек от БСП. 
Андрей Райчев: То не е излязло още просто. Надявам се да излезе. 
Огнян Минчев: А, още не е излязъл? Предстои, предстои, това е добре. 
Андрей Райчев: Надявам се да излезе. Те правят следствие по това. Чакайте, те правят следствие по това, г-н Минчев. 
Огнян Минчев: Разбирам, да, разбирам. 
Андрей Райчев: Аз разбирам, че /…/
Водещ: За „Крайслер”-а говорите. 
Огнян Минчев: Защото в предизборната кампания съвършено и по интересен начин само за едната страна излязоха компромати, за другата не.
Андрей Райчев: Това, което говорите, истински ме притеснява, защото в страната безспорно имаше недемократична тенденция, видима с просто око. Тази тенденция трябва да бъде спряна. 
Огнян Минчев: Тя се засили, задълбочи и стигна до днешните си мащаби, когато ние се ръководим от марионетно правителство, на което му се теглят конците зад сцената. 
Андрей Райчев: Добре, дайте да ви питам нещо. Това марионетно правителство, което е завзело всички медии – извинете, запуши митингите, не ги виждахме. Или митингите прекалиха, според мен, по телевизорите. 
Огнян Минчев: Слава Богу, все още не можете да запушите митингите. 
Андрей Райчев: А, вие вече и мен ме слагате там, добре.
Огнян Минчев: Слагам ви и ще ви кажа защо. 
Андрей Райчев: Митигните ли се запушиха, на някой му взеха думата, подслушват политическия си противник, нещо правят нелегитимно? Не ми разказвайте.
Водещ: Към финал засега по тема без финал, може би, по принцип. Казахте „ще ви кажа защо” на реплика „вие ме слагате там, в това нещо”.
Огнян Минчев: Вижте, един от механизмите, чрез които се върви към политически и всякакъв друг монопол в България, е монополизирането на социологическата информация, към което Райчев има доста пряко отношение. В България точно от това мнозинство и от неговото парламентарно ръководство беше закрит Националния център за изследване на общественото мнение, т.е. не беше закрит, а беше разгромен. И няколко други агенции, които си позволяваха от време на време да не действат в синхрон със социологическия картел, не са оперативни вече, поради което засега имаме шанса само изследвания на хора и фирми, близки до този картел, да слушаме и да наблюдаваме. Резултатите от тях са, че БСП неудържимо върви нагоре, което е чудесно, а ГЕРБ пада надолу, което е обяснимо. 
Водещ: Трябва да отговори г-н Райчев и да приключим. 
Андрей Райчев: Извинявай, това е абсурдно. Има „Алфа рисърч”, която досега поне никой не е обвинил, че е близка с нас. Има МБМД, макар че нейният лидер засега се изявява в съвсем друго амплоа…
Водеща: Е, г-н Михаил Миков по адрес на „Алфа рисърч” каза…
Андрей Райчев: И те ли са му агенти?
Водеща: … „хубаво, хубаво изследванията, обаче шефката на „Алфа рисърч” зае позиция срещу кабинета”. 
Андрей Райчев: Извинявайте, тя просто е един много добър социолог, който аз познавам от 25 години и никой не е лъгал. Но както и да е, това са глупости. Вижте какво, искам просто да обясня…
Водещ: Край…
Водеща: Е този социолог каза, че 70% от българите искат оставка…
Андрей Райчев: /…/ На осъдения на смърт му дават последно желание. 
Водеща: Да, добре, давайте. 
Андрей Райчев: Е, моето последно желание. Вижте какво, това, което говори г-н Минчев, е разбираемо. За съжаление, не е вярно, напълно не е вярно, но е разбираемо. Ще си послужа с фраза на един класик във философията. На бакалина, като му изгори бакалницата, не може да различи края на бакалницата от края на света. Сините дейци не могат да различат своя край от края на България. Те непрекъснато ни казват за някакъв апокалипсис. Нищо такова няма, просто те умират.
Огнян Минчев: Само че аз не съм толкова дълбоко пристрастен към сините, колкото вие сте пристрастен към всяко правителство.
Водеща: Финал на този разговор, благодарим ви. 
Водещ: Благодарим ви.


Тагове:   Минчев,   Райчев,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gerbsenior
Категория: Политика
Прочетен: 1811624
Постинги: 610
Коментари: 1666
Гласове: 3891
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031