Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.06.2023 16:28 - За Ботев
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 3432 Коментари: 15 Гласове:
27


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Днес станах свидетел на нещо любопитно! Сирените ме свариха на главната улица, случайно
Застанах си чинно, това е най- малкото уважение ,което той, Ботев безспорно заслужава!
На отсрещния тротоар стои млад циганин, отдаващ също почит на Ботев! По средата на улицата невъзмутимо върви един,  оприличих го на джендър! Циганинът го фиксира и го пита ,  накъде се е разбързал, не знае ли кой е Ботев, колко е голям?

Имам спомен от култова заря във Враца, годината е 1975! Очакваше се Тодор Живков да присъства  за пръв път от 10 години, след случаят Горуня! При страхотни мерки за сигурност и подбор на тези, които участват в нея
Говореше си, че няма да дойде
Но той пристигна Приемаше рапорта на нашия командир, преди това ни поздрави
Полковник Панайотов имаше говорен дефект и понякога заекване така, че дълго време не можеше да каже думата Това се случи и на рапорта му   Тишината беше такава, че чувах думите на Живков, произнесени шепнешком- Спокойно, спокойно.... Той се успокои и довърши рапорта Отчетох изненадваща червена точка на Живков, човечност!

На другия ден поехме към  Вола, да се срещнем с подвига на героя! Начело на колоната застана командирът на батальона ни, подполковник Диновски, 40 годишен як врачанин Мислихме , че ще е разходка, но той наложи такъв ход, че близо 15 -те километра взехме почти бегом Въпреки натренираността ни, направо изтиска водата от нас в горещия юнски ден .Същата история се повтори и на връщане
На Вола беше , този път , Тано Цолов! Той многократно ни поздрави с великия празник, кой знае защо  определен като Втори юли?....

Интересното в случая е, че човек от рода е имал среща с Ботев в Букурещ! Твърди се, че писаното от Ботев за Комуната, е в резултат именно на тази среща
Стефан , Братът на прадядо ми , учил в семинария в Париж и останал там Той е един от двамата Българи- комунари Няма нищо необичайно в това,  попове да препашат оръжие! Заловен е и осъден на смърт! Но е турски поданик! Османската империя  в случая демонстрира характер, застъпва се за него, да бъде освободен!
Така той се озовава в Букурещ и оттам в родния си край
Двамата братя, с чета, отиват в Стара Загора, да участват във въстанието Но ги пресрещнат напускащи града въстаници, предвождани от Стефан Стамболов По пътя към Балкана ги обгражда турски аскер  Прадядо ми казва да скрият пушките и избутва брат си напред, като му заръчал да говори на френски  Оказало се, че и дошлия турски офицер говори езикът Попитал го, след като подозрително ги огледал, какви са и какво търсят тук Поп Стефан казал,  че е инженер, френски, проучва трасе за ж.п.линия, останалите хора са местни, помощници му са!
Доволен от отговора, турчинът казал да си продължават работата, но да внимават много, в района шетат бандити, той е пратен да се разправя с тях!
Тази история е пропусната, както и участието на двамата братя в Освободителните борби! Единствено по политически причини, заради нищо друго,  от Захари Стоянов в записките му!?
Руски възпитаник, какъв друг е можел да бъде прадядо ми, русофоб ли?



Гласувай:
27



1. kvg55 - leonleonovpom2,
02.06.2023 22:30
Интересен разказ.
Той и в Панагюрище Живков дойде за пръв път през 1976–та година за Стогодишнината, след разправията за Цватко Баров през 1954–55 година.
цитирай
2. karpis - Прадядо ти..
02.06.2023 23:04
Прадядо ти изглежда е бил читав чиляк!Туй е важното!Разделяй и владей е специалност на други!
Поздрави!
цитирай
3. leonleonovpom2 - Здравей , Краси!
02.06.2023 23:23
kvg55 написа:
Интересен разказ.
Той и в Панагюрище Живков дойде за пръв път през 1976–та година за Стогодишнината, след разправията за Цватко Баров през 1954–55 година.


Да, обикаляше страната, като се съобразяваше, къде е желан и къде- не! ПоморийскотоТКЗС няколко години поред беше национален първенец и в тази връзка идваше в града през февруари месец. Е, учениците бяхме сред първите посрещачи Впечатли ме веднъж, как му поднесоха като подарък касета разкошни, дефицитни портокали В свой стил попита, какво е това? Услужливо му се отговори- портокали, др. Живков!
Последва категорично не, портокалите да се занесат в детската градина!
цитирай
4. leonleonovpom2 - Здравей, Кристина!
02.06.2023 23:40
karpis написа:
Прадядо ти изглежда е бил читав чиляк!Туй е важното!Разделяй и владей е специалност на други!
Поздрави!


Така е, вярно е! Бил е роден за водач! Аз само съм чувал за него Но не мога да забравя дядото на жена ми , бяхме още само приятели , как ме попита веднъж, беше лозар, как се казва дядо ми ? Не го познаваше, явно се ориентираше по фамилията ми Попита за прадядо ми? Считайки въпроса за излишен, казах ,че след като не познава дядо ми, откъде ще познава пък прадядо ми? Скастри ме , в негов стил да не знам много и да казвам
И като чу името му , скочи!
Той ли не го знае? Внесъл първия трактор за лозя в Бургаско, първата вършачка!...
И с предприемчивостта, и с новаторство си, беше си изградил авторитет сред бургазлии!
цитирай
5. shtaparov - Много интересна и красива история- ...
03.06.2023 21:02
Много интересна и красива история- браво,поздравления!
цитирай
6. leonleonovpom2 - Здравей, Ангеле!
03.06.2023 23:42
shtaparov написа:
Много интересна и красива история- браво,поздравления!


Благодаря ти приятелю! Ценя и уважавам мнението ти, знаеш това! Така, че думите ти ме задължават, много!

Лека нощ!
цитирай
7. bezistena - Поздрави, Адаш, и благословение за достойния ви Български възрожденски род!
04.06.2023 10:08
Ето и от Кои са водачите, какъвто е бил и прадядо ти:

ВОДАЧ от рода на=от рода на Богиня Диана и Ешуа

Ешуа и Богиня Диана са Българските Всесилни и Всемогъщи Богове Творци и Демиурзи, Господари и Властелини на световете и Автори и Постановчици на транс епохалната експериментална екстремална риалити драматизация "Българите и човешката цивилизация" – Господ Бог Отец Исус и Великата Богиня Майка Диана, познати от последните им аватарни проявления преди 2000 години в Тракия пред Българите като Христос и Мария Магдалена, по – късно манипулирана като Богородица или Дева Мария (Богиня Диана Мария/Богиня Мадара), Родоначалниците на новоепохалната генерация на Арианите/Арии/Раи/Арийци от Българския жречески род Дуло, от който род са всички духовни водачи и лидери и интелектуалният творчески и прогресивен елит на всички народи и племена, както и изродените им реакционни управленчески и богаташки елити, от този род сме и всички тия феноменни Българи и крипто Българи със задължително начално ниво на IQ > 70 и следващите висши нива на IQ > 130 > 140..., които познаем Боговете ни и се познаем, че сме Тяхни генетични потомци с унаследени Техните характеристики – сиреч сме богове, все още с малка "б", с помощта на

Свещения шифър, който ви разкриваме чрез Тайната на Свещения Български език
http://bezistena.blog/history/2013/05/24/tainata-na-sveshteniiat-bylgarski-ezik-chast-1.1113546

Дядо ти е РОДЕН ЗА ВОДАЧ=Дядо ти е от Рода на Богиня Диана и Ешуа

От този род си и ти, Адаш!
цитирай
8. leonleonovpom2 - Здравей, Адаш!
04.06.2023 10:35
Благодаря ти за отзива!
Прав си, роден за водач е! Участва във войната, но като разузнавач, владее руски и турски За приноса му му е присъден офицерски чин, въпреки, че не е завършил военното училище! След войната е народен представител в две учредителния народни събрания, Областен управител
Пише история на живота си, за съжаление , унищожена от този, на когото се доверил, че ще я издаде! Заради неудобните факти в нея!
Не е успял да я възстанови!
След пожара в Анхиало, правителството отправя призив към Българите, да заселят опустелия град Гърция има претенции, че е неин!
Един ден, той събира рода и казва, че тръгва към Анхиало Ще се занимава със стопанска дейност От политиката е получил само огорчение, край с нея !Който желае, да го последва, той поема отговорността за бъдещето! По- голямата част от рода го последва! Та, не ни долюбват местните гърци Прадядо ми им показал, как се прави голямо стопанство и как се работи в него!
Приказките ,че ограбил земи , опровергал с нотариални актове, че са купени от общината А тези, че парите са от хайдутлука, отминал с презрение! Само показвал двете си, железни ръце!
Да , с тях удушил най- големия тиранин по долината на Тунджа и се наложило да бяга в чужбина, защото турците знаели, че само той е способен да свърши това
Купил първият трактор за риголване на земи за лозя, вършачка, създал модерно земеделие!
Затова дядото на жена ми беше възмутен, как може изобщо да си помисля, че той, стар поморийски грък, лозар, не знае , кой е прадядо ми! Какво е направил и постигнал!

Бъди благословен, Адаш!
цитирай
9. blagovesteliseev - Бог споменава Ботев в Късният дъжд, свенлината на приключилия съд
04.06.2023 20:01
На теб, гугутке Моя, чух ти гласа, когато те къпех в лехата и те по­ливах с росата. И от върха Синай погледнах те, когато рубинът ръмеше. Рано в зора беше, пак гугутка не спеше и глас се носеше над полята. Пееше жетварка сред нивята песента: “Жив е той, жив е…” Да! Христо Ботев на Земята, но ти тогава със забрадка беше, бродеше из нивята със синчец в косата, а чучулигата летеше и на щурчето мълвеше: Гъдуларьо малки, на дъб – осен ти си. С остен гъдулката ти малка, днес пее жетварка. А корда ти е гладка и днес песен ти е сладка.
цитирай
10. blagovesteliseev - ето още за Ботев, от Бога
04.06.2023 20:01
Елате, ангели крилати, свийте на удостоение венци! Елате, Войнство строено и свийте от полски жасмини, здравец и теменуги, незабравки сини венец и на България в удостоение поставете чрез стражите – нейни съдби, че тя Ми е в десница чрез Кирила и Методия, Наум, Климент и Ангеларий, озарени в съдби, Славянката Моя – единна, Паисий, Левски, Ботев и мнозина, хиляди по хиляди герои. Това са Мои издигнати стълбове и врати за нейните правдини! И днес тя като девица съдбоносна младее. И хубавее – Мария, Благовеста, София, Радослава и Вестта под десницата на Сионовата дъщеря и царското свещенство на Йодай те седморка са – невястина прикя. Седем девици – българки стоят за България, за църквата и Земята Моя.

О, българи, младежи, старейши и деца, сведете глави в този миг на съдба, чрез бдението стражево поставям ви свише от благословението на вси Авраамови обещания, от благословението на вси бъдещи изкупления. О, благословени бъдете седем пъти по седем и седем пъти по седем пъти, носете благословенията над крехки си плещи, вий, Мои и на Сина Мой съдби.

Ела, Гвардийо лична, и строй се в съдби, в одежди бели, двуостър нож сложете и път поемете,...
https://slovosvetlina/?p=26555
цитирай
11. blagovesteliseev - Още за Ботев
04.06.2023 20:02
„В славяните благоволих! Кирила и Методия употребих и като българи изявих!“

„Елате, ангели крилати, свийте на удостоение венци! Елате, Войнство строено и свийте от полски жасмини, здравец и теменуги, незабравки сини венец и на България в удостоение поставете чрез стражите – нейни съдби, че тя Ми е в десница чрез Кирила и Методия, Наум, Климент и Ангеларий, озарени в съдби, Славянката Моя – единна, Паисий, Левски, Ботев и мнозина, хиляди по хиляди герои. Това са Мои издигнати стълбове и врати за нейните правдини!“
„Ела, любима Моя, с фустан, извезан от любовта, от четмата и писмата български. Ела, любима Моя, ела, в Предела те каня, сред полята росни плъзнали са стада, блеят агънца пред Небеса, но ножът коварен не щади ги сред Земя. А ти, вярна Моя, вярна Ми бъди! Ела кат войн смел да те препаша през чресла. Двуостър нож полагам ти в уста. Яхни жребеца бял, ще обиколим Земя, сред нощ тъмна ще летиш и знамето си бойно ще вееш. Вест съдбоносна съдебна ще разнесеш над пет континента земни, семе ще посееш! Ела, любима Моя невясто, Аз те зова чрез стражите ти верни, обкръжили съдба! Ела, сред Предела подали сме си ръка. Ти – в чин ”Рила”, Аз – ”Пирин”. Окръжили са ни Стражи смели. Яхни жребеца бели, ела, Земя ще обиколим, Вест съдебна ще оповестим.“
цитирай
12. leonleonovpom2 - Здравей, Благовест!
04.06.2023 20:24
Благодаря за отношението, което взе по темата за Ботев!
А при него всичко е уникално, творчеството му, героизмът му, физическата му красота...!
Ботев никога не бива да бъде забравян!
Той е еталон за национална гордост!
цитирай
13. leonleonovpom2 - Веднъж дядото на жена ми ме попита за ...
05.06.2023 22:52
Веднъж дядото на жена ми ме попита за директора на гимназията, беше баща на мой съученик, който обичаше да се хвали!
На свой ред го попитах, познава ли дядото на съученика?
Отговори пренебрежително:
Знам го бе, яздеше едно куцо магаре!
цитирай
14. vladtepes - За Ботев
06.06.2023 11:00
Ботев е получил съдействие от омбудсмана на Букурещ и му е благодарил за добрите богоугодни дела.
цитирай
15. leonleonovpom2 - Здравей, Влад!
06.06.2023 11:45
vladtepes написа:
Ботев е получил съдействие от омбудсмана на Букурещ и му е благодарил за добрите богоугодни дела.


Това е неизвестен за мен факт, но никога не е късно, да се научи нещо ново!

Хубав ден!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9136717
Постинги: 1348
Коментари: 29644
Гласове: 102596
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031