Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.02.2009 21:51 - БОЙКО БОРИСОВ: ЩЕ ПОСТИГНЕМ УБЕДИТЕЛНА ПОБЕДА на ИЗБОРИТЕ
Автор: gerbsenior Категория: Политика   
Прочетен: 1353 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 02.02.2009 21:56


 02.02.2009 г. 
     понеделник  
                         КАК   ЩЕ  СЕ  ИЗДИГАТ  КАНДИДАТИТЕ  ЗА  ДЕПУТАТИ?


                         Агенция "КРОСС"                         image
Г-н Борисов, ГЕРБ създаде структури по европейски - на предприемачите, на старейшините, на жените и младежка. Вашият основен опонент БСП може да Ви завиди за това. Доколко тези структури ще ви помогнат на предстоящите избори, има ли време те да заработят ефективно?

Бойко Борисов:Разбира се, че има достатъчно време. Ние затова и ги създадохме, за да стигнем до всички населени места.

Създадохте структури на ГЕРБ по европейски, но получавате постоянни критики от различни страни, че нямате икономическа програма. Готова ли е ГЕРБ да управлява?

Бойко Борисов:Съжалявам наистина, че по темата за икономическата ни програма се изказват партии, които изобщо нямат такава програма. Не случайно нашата програма стои вече 2 години на сайта и който се съмнява, че не съществува, може да я види. Тя се обновява постоянно, за да могат в нея да се включат всички предложения от експертите от кръглите маси, от всички дискусии. Тя не само, че я има, но и се променя. Световната финансова криза наложи рязко да се променят много от параметрите й.

Но все пак готова ли е ГЕРБ да управлява? Ако след изборите спечелите убедително, имате ли готов състав за кабинет?

Бойко Борисов:Естествено, че имаме хора, завършили престижни университети, доказали се професионално и Ви уверявам, че във всички случаи са много по-добри от Румен Петков и Румен Овчаров, от Добрев. Много по-добри.

Какъв ще е подходът на ГЕРБ при определяне на депутатските места?

Бойко Борисов:Смятаме, че правилният подход е структурите по места отдолу нагоре да предложат своите лица и след това да си носят отговорността за тях. Ние сме демократична партия и мисля, че това е най-добрият вариант.

И ни уверявате, че няма да има предложения от националното ръководство и хора, спуснати отгоре?

Бойко Борисов:При нас никога не е имало и няма и да има.

Усилено се водят преговори за Десен Алианс. Замислих се, че ако ГЕРБ поеме тази инициатива и обедини преди изборите всички десни сили - и СДС, и ДСБ, РЗС, БНД, ще реши мача с изборите, преди съдията да е хванал свирката. Възможен вариант ли е това?

Бойко Борисов:Първо - от нас не е искано такова нещо. Второ - всички партии от формата на ЕНП имат своята идентичност, свое ръководство, своя програма и затова мисля, че всяка една партия трябва сама да премине през състезанието - избори.

Не е ли по-честен подходът на предизборна коалиция, отколкото на следизборни пазарлъци според процентите?

Бойко Борисов:Честният подход е гражданите да дадат вота си за тези, които искат, и този вот да се отчете реално.

Но помислете си, само за миг едно обединение на десните сили ще ви донесе една категорична победа. Социолози и политолози остават без хляб, а на БСП няма да й се наложи да събира стая с компромати...

Бойко Борисов:Никога не ми е била близка идеята за механично събиране на партии. Механичното събиране на партии не означава механично събиране на гласове. Категоричен съм в това. Има хора в ГЕРБ, които не биха гласували за такъв вариант, и от такова механично сливане ние ще загубим. Аз съм убеден също, че и в другите политически сили има техни избиратели, които също няма да харесат подобен вариант.

Каква предизборна кампания очаквате от своите основни опоненти?

Бойко Борисов:Те я водят вече 2 години срещу нас и тя може да се определи като най-тежкия удар под кръста. Отрязаха всички пари за София. Това е най-тежкият удар за мен, а компроматите не ме интересуват толкова много, дори не им обръщам внимание. Орязването на средствата за София от страна на премиера е вече наистина тежък удар.

Какво Ви е отношението към Движение "Напред"? Когато се създадоха, те ви подадоха ръка, посочиха ви за евентуален партньор.

Бойко Борисов:Ето това е пример на механично събиране на партии, които нямат нищо общо помежду си. А за партньорството - всяка партия има своите стратегически планове, но те са си тях, аз не искам да се меся.

Но все пак, ако след изборите се наложите да управлявате заедно?

Бойко Борисов:Надявам се да не се наложи. Ще постигнем убедителна победа на изборите и ще постигнем мнозинство.

Ако след 5 месеца сте първа политическа сила и управлявате сами, ще пуснете ли 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй"?

Бойко Борисов:Позицията на ГЕРБ отдавна е ясна по този въпрос. Ние, като партия, винаги сме били за повторното пускане на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй", но това трябва да стане с абсолютното разбиране и разрешение на ЕС.

Преди седмица направихте една песимистична прогноза, в която ДПС подарява по 50 000 гласа на НДСВ и Движение "Напред", а ГЕРБ остава в опозиция? Възможен ли е наистина този вариант и ако този сценарий се разиграе, какво ще е политическото бъдеще на ГЕРБ в опозиция?

Бойко Борисов:Имаме много надеждна информация, че се готви такъв сценарий, но се надявам да не се случи. Много вероятно е за изборите да се създаде една по-широка коалиция от партии срещу нас.

А как се подаряват 50 000 гласа?

Бойко Борисов:Вие видяхте президентските избори. Защо Ви се струва невъзможен вариант? Избирателите дошли от Турция показаха за кой президент гласуват. Те не знаят да четат и гласуват за бюлетина номер 3, а като дойде и наредба отгоре за кой номер да се гласува, структурите по места изпълняват заповедта. Купуването на гласове е факт и днес г-жа Мозер говори как се пазаруват депутати, как се купуват цели избирателни комисии.

Доста песимистичен вариант, но ако сте в опозиция, не мислите ли, че ще постигнете политическото бъдеще на НДСВ, т. Е. ще се разпаднете?

Бойко Борисов:Не, няма да се разпаднем, ние сме партия, която се развива бавно, но планомерно. Разликата между ГЕРБ и НДСВ е много голяма.

Коя теза защитава Бойко Борисов - на президента или на премиера за датата на изборите?

Бойко Борисов:Това не е теза на президента, това е наша теза. Благодаря на президента, че е видял нашето искане за правилно. Радостен съм този път, че президентът не застана на партийни позиции и това е един от малкото случаи, когато се държи като надпартиен президент.

В интервю за вестник "Труд" президентът Георги Първанов говори, че след 7 години в политиката, на върха е възможен вариант да омръзне на хората, говори за изхабяване на авторитети. Мислите ли, че това може да се случи и с Вас?

Бойко Борисов:Естествено е да се случи, но аз нито считам, че от мен започва държавата, нито пък мисля, че светът ще се свърши с мен, затова правя и ще правя така - партия ГЕРБ да остане и след мен и да се развива като една демократична партия.

За финал на нашия разговор ми се иска да приемем оптимистичния за ГЕРБ вариант. Ако приемем, че спечелите убедително и станете първа политическа сила, ще напуснете ли кметския пост? Да имам ли сега усещането, че разговарям с бъдещия премиер?

Бойко Борисов:Има много време до тогава. Премиерският пост все още не стои във вниманието ми, имам редица проблеми и задачи всеки ден като кмет. За премиерския пост ще решаваме след изборите. ГЕРБ е колективен орган, след изборите ще седнем, ще обсъдим, ще преценим кой на кое място е най-полезен. А за усещането - това си е Ваше право.


Тагове:   победа,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gerbsenior
Категория: Политика
Прочетен: 1818335
Постинги: 610
Коментари: 1666
Гласове: 3891
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930