Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.02.2009 18:38 - ЕТО РАЗГОВОРЪТ на БОЙКО с БЪЛГАРИ в ЧИКАГО
Автор: gerbsenior Категория: Политика   
Прочетен: 1178 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 07.02.2009 12:46


                  image Изказването на Бойко Борисов в Чикаго
image
05 февруари 2009 | 17:33 | Агенция "Фокус"
image

Лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов на среща с българи в Чикаго. Записът на изказването е предоставен от пресцентъра на ПП ГЕРБ. Агенция “Фокус” публикува пълния текст на стенограмата от разговора с българите. 


image Изказване на Бойко Борисов в Чикаго – емигрантска версия
image
05 февруари 2009 | 19:26 | Агенция "Фокус"
image

45-минутният разговор на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов е публикуван на интернет страницата www.bg-atlanta.com. Записът може да бъде изтеглен и тук:
http://www.4shared.com.
Разговорът се различава от изпратения от ГЕРБ до медиите по това, че липсват първите около 15 минути. Агенция “Фокус” публикува и пълния текст, според звуковия файл, качен на двете интернет страници.Водещ: Няма да говоря въобще. Направо ще дам думата на кмета на София. Той ще се обърне към вас. После ако имате някакви въпроси, ще ги обсъдим заедно с него. Давам думата на г-н кмета на София Бойко Борисов! (аплодисменти).
Бойко Борисов: Това дали се чува?
Водещ: Чува се, по-близо така. Седни си, аз ще го направя, така че да се чува.
Бойко Борисов: Добър вечер. Всички ще седнат и така малко като на концерт излиза работата. Сценарий за срещата няма. Първо благодаря ви, че сте дошли. (...) Врабевски са две момчета от ГЕРБ, които са с мен. Врабевски се занимава с българите в чужбина, особено с бесарабските българи.
(от залата подвикват, че не се чува)
Бойко Борисов: Не знам дали така е по-добре. Радо Точев ни е международен секретар. Врабевски се занимава с българите в чужбина, особено с децата бесарабските българи. И сега – със смесеното население, което е извън България. Имахме среща с кмета на Чикаго. Искаме да побратим двата града (ръкопляскания). В общи линии той е кмет на петия по големина град в България, реално погледнато – 140 000. Така че след София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе, Чикаго е следващият по големина с население българи. Сега след срещата летим за Вашингтон, там имаме три-четири срещи, закуска с президента Обама и с това приключваме. Поне от опита, който имам, за да е пълноценна една среща, е по-добре да зададете въпросите, които ви интересуват, да мога на базата на това, което ви касае, това да говоря.
Иначе вие четете вестници, интернет, имате тук български вестник, телевизия гледате, така че в общи линии сте запознати. По-добре да ви отговоря на въпроси, които имате конкретно. Така че по-бързо давайте. Ето ви микрофон, идвайте тук и питайте, ако искате по-бързо, да чуете другите какво питат.
Гражданка: Ина Бобовска, вестник „Стар”. Предполагам, че първо добре дошли на г-н Борисов. Благодарим за това, че уважи и дойде в Чикаго, съответно можем директно да зададем въпросите, които ни интересуват. Първият въпрос е какво, освен че работите и отговаряте за побратимяване на двата града Чикаго и София и кое в прерогативите на вашата дейност засегнехте и заинтересувахте г-н кмета на Чикаго - Дейли? Това е един от въпросите ми, други въпроси – има ли нещо в програмата, във вашата програма, която да касае българите, живеещи зад граница?
Бойко Борисов: Това, което споделих с кмета е, че при толкова много българи, трябва да имат по-високо и по-голямо представителство в общината. Между другото, той е с отлични впечатления от българите, които сме тук и доста от тях знаеше по име от по-известните, по-старите, които са тук. Чикаго ще кандидатства 2016 година и това му е целта, да сложи на знамето петата звезда, за Олимпиада 2016, за летни Олимпийски игри на среща на Международния олимпийски комитет (МОК) информира, че лично президентът Обама ще отиде да представи Чикаго, а знаете, че ние искаме да кандидатстваме за 2016 за юношеските зимни Олимпийски игри, така че и тук можем да си помогнем. В общи линии това са по-важните неща, с които говорихме с него. А и считам, че е хубаво да се познаваме, да имаме по-пряк контакт и ако възникнат проблеми тук, да може да се решават. Не знам досега как е било, но е важно, според мен.
Приоритетите, колкото може, повече българи на практика да се върнат в България. Затова в ГЕРБ взимаме само нови лица и целта е да може веднъж - завинаги да се ометат тези, които са досега. За мен реформи в държавата не са правени и самият факт, защото ми давате вестник, ако извадите един днешен вестник в България и един отпреди 25 години, ще срещнете същите фамилии. Дали ще е Живков, Велчев, Пръмов, всичките! Не знам какво се е променило, според мен не е, защото крушата пада под крушата, не може да пада под ябълка.
Водещ: Всички, които искат да задават въпроси, да преминават напред.
Илия Консулов: Добър вечер г-н Борисов, добре дошли! Аз се смятам представител на старата политическа емиграция и ви поздравявам с това, че идвате и мога да ви задам някои въпроси. Казвам се Илия Консулов и съм от 42 години емигрант и искам да ви задам един-единствен въпрос. Положението в нашата родина е тежко и плачевно, кой каквото ще да говори, сега е третият шанс, когато може да се направи нещо за бъдещето на България. Тук чух възрожденска песен, се пее за Райна Попгеоргиева и другите, които си дадоха живота за България преди сто и колко години. ’92-a се явиха предатели, които свалиха правителството на Филип Димитров, демократично избран. 2001 година се намериха предатели, които доведоха невменяемия цар Симеон, така наречен, за да не може Иван Костов да се избере за втори път, сега е третият шанс, не само трети, но последен. Или ще вървим напред, или България ще се унищожи, България ще я завладеят цигани и мюсюлмани, и най-недостойните, които не заслужават да живеят и управляват. И до ден-днешен от 60-70 години насам, вие сте този, който българският народ сега очаква да направите нещо и искам да ви задам единствен въпрос. Какви са различията между вас, лично теб, твоята партия и другите десни партии, специално Иван Костов? Какви са вашите различия? Това е, друго нищо не искам.
Бойко Борисов: Уважаеми г-н Илия, няколко думи ще кажа и малко история, което е важно. На 9 септември ’44-а година моят дядо е бил кмет на едно село до София, (...) се казва и са дошли комунистите са го извели и са го утрепали с тояги. В смъртния акт се водеше „безследно изчезнал”, чуваш ли ме?
Илия Консулов: Чувам много добре.
Бойко Борисов: Водеше се безследно изчезнал и като главен секретар в МВР отидох да потърся документи, намерих ги. Оказа се, че са го утрепали, след това са го пренесли в болницата на затвора и там са издали смъртен акт, даже и тук са били цинични, че починал от червен вятър. Отвял го червения вятър. Затова трябва да ти кажа, че към Станишев и тази компания там – БСП, ДПС... Ето това ми е различието с Костов - защо не отвори досиетата? Цялата власт имаше Костов – прокурор, президент, парламент! Това ми е основното различие. Кой не му даде? Защо не им каза имената, каква е разликата между червената и синята корупция? Защо не им каза имената, защо не ги вкара в затвора? Затова се стинаха на един-два процента. И ако сега се доближим повече до тези десни, почвам да нося пасив, който аз нямам. Да вземем София, ако за държавата са ни виновни комунистите, София е управлявана само от сини и е разграбена по най-безобразния начин. Само от „Софийски имоти” - над един милиард. По кое управление? По това управление! Това са ми различията и въпреки всичко аз не си позволявам, именно заради това, че толкова ги мразя червените, че към десните дума не казвам. Те ни атакуват, ние не казваме нищо, ако забелязваш. Факт! На всички избори те излизат и гласуват, и се бият срещу мен, за БСП. Девет пъти падат. Ако има нещо радостно е, че сега с г-н Костов намерихме общ език. Това българските медии не го знаят, но ние направихме няколко срещи. Общият противник е ясен, той е толкова силен.
Спомена царя, царя не бих го споменавал, защото той има личен интерес, който си го гледа и ако някой е предаден, то съм аз и такива много като вас. Защото, когато ме даде на Румен Петков да съм му главен секретар, аз отидох при царя и му казах – аз не мога с тези да работя и като се шегувам и им казвам, всъщност истинският създател на ГЕРБ е Румен Петков. Ако не го бяха сложили него министър, сигурно още щях да марширувам там по плаца. Всяко зло за добро. Но царят ме жертва за...така. Ходих, молих му се е точната дума - да дадем военно министерство, да остави вътрешно, за да мога да остана. Така че за това не го броя. БСП и ДПС са изключително силен противник и нищо не се е реформирало или променило от там. Рублата я смениха с долар, Варшавският договор - с НАТО, СИВ - с Европейския съюз. Същите хора, това са фактите и това е основното различие.


Оттук нататък следва текстът, предоставен за публикуване от пресцентъра на ГЕРБ


Бойко Борисов: ... и това е основното различие между някои лидери. Това е точно това, с което започна въпроса и към мен. Хората чакат от мен. Вярно е, че е много важно една партия да има лидер, да има отговорен човек. Затова не можем ние с тази народопсихология - да чакаме някой да дойде да ни оправи. И вие сте пример за това, като не сте дочакали и всеки от вас си е вдигнал торбата кой в Чикаго, кой по Франция, по Италия, изкарва пари и се оправя.
Идеята ми да съм тук е да можем ваши деца или тези, които искат да се занимават, да се върнат обратно. То няма как, в България да останат... Ами това е основата на населението в момента – един милион цигани, 700 - 800 хиляди турци, два милиона и половина пенсионери. Ей това е срещу ГЕРБ. Пенсионерите с цялата си глупост, носталгията и младостта ги води, те си викат: „Едно време на Хаинбоаз какъв проход правихме... Имаше един Пешо, какъв беше хубав...” Все едно, че ще се върне пак. Никога няма да се върне младостта. Обаче това си ги води под строй и си гласуват за Станишев. И вие като избягахте милион и половина, материалът, който се явява на избори или можем да избираме като кадри, никак не е голям.
Лесно е да кажеш: „На теб разчитаме”. Ако така се разсъждава - „На теб разчитаме”, значи след една година ще се издъня и аз.
Трябва и потенциалът на нацията да се използва. Виждате, американците не са по-умни от нас, обаче си избират хора, които да ги водят и по този начин просперират.
Така че относно БСП и ДПС, в момента, понеже съм по-възрастен от вас, как да кажа – дядо Илия или чичо Илия, не знам как да се обърна към вас - но в момента те, за самия червен електорат, коалицията с Доган и с царя е пагубна. Това са хората, които те мразят. И затова ГЕРБ им е толкова сладък за коалиционен партньор.
Това, че ние не ги искаме и сме толкова твърди, това ги вбесява до голяма степен и пускат от сутрин до вечер... ма то са професори, то са политолози, то социолози... Аз никога не съм вярвал, че имаме толкова много такива. И всеки излиза и вика: „Е да де, ама в политиката всичко е възможно, може и да се направи коалиция между ГЕРБ и БСП”. И това се наслагва поради две причини. Първата – десният електорат, да го наречем - понеже царят един път ги лъга, става мнителен и викат: „Дали и този няма да ни излъже...”. Левият електорат, който би гласувал за нас, защото не харесва тази коалиция, си вика: „Абе, нашите сигурно се оправят с Бойко, така че пак ще си гласуваме за БСП”. Това е едно много активно мероприятие, което всеки ден го правят, всеки ден! Пусни и гледай примерно при Бареков - всяка сутрин има някой, който казва, че БСП - ГЕРБ коалиция, някаква. И после набиваме на хората в главите и всеки вика: „Ами щом толкова се говори, може и да стане”. Сиреч, те умишлено ни нанасят щета всеки ден.
Затова с ... последния ти въпрос с Костов. Действително, особено първите две години на управление, бе добро управление. Но когато трябваше да започне да реже неговите хора, той ги махна, но не каза защо. И наскоро в едно интервю той самият го отчита като вина, че не им е отрязал главите. Само че в политиката като не им режеш главите, те режат твоята. Затова кой кмет, заместник-кмет някъде да вдигне главица и да направи нещо, го омитам веднага, а не го връщам в партията. Навънка и това е! Това е единственият начин и превенция. Защото хората винаги ще ме разберат, че от всички тези хора, които идват при мен като нова партия, винаги ще дойдат и боклуци. Няма да ме разберат, ако не ги махна, когато стане вече факт, че са направили някаква грешка.
Така че ситуацията, в която се намираме, ГЕРБ, е много, много не за завиждане. Срещу нас - Тройната коалиция, срещу нас - „Атака” и много, много слаби десни. Много слаби десни, не заради друго господине, защото там не махнаха лицата, които бяха символ на корупцията. И сега както и да искат да се обединят, пак нищо механично. Сборът в политиката на две и две не е четири, а обикновено е три или две и половина. Затова лично съм много притеснен, но съм абсолютно категоричен, че не ги ли бием сами и не успеем ли ние да си направим правителство и да си носим отговорност, оставаме опозиция!
Ще дойдат други избори, такива като вас, които с право сега могат да са мнителни, да кажат: „Абе, дай да те видим дали ще го направиш”. Тогава със сигурност ще дойдат и ще гласуват за нас. Защото ще видят, че сме били искрени и честни с тях. Много ми е трудно, защото съм изправен срещу няколко милиарда откраднати пари и се плаща за всичко на всеки. Моите хора също имат цена, надявам се, че няма да ме предадат. Ако примерно на това младо момче, или на това, дойде някой и му каже: „На ти 10 милиона, 20 милиона само излез във важния момент и се махни”. Дали ще устиска? Надявам се! Вие сте хора, които живеете вече години на Запад и знаете, че парата е нещото, което много бързо се услажда, много бързо развращава.
Един от най-сериозните ми сътрудници го бяха викнали скоро на една среща, му бяха предложили 20 млн. евро. И му казвам – виж, няма как (...). Напиши колко е... защото знаят, че докопам ли ги, не „Булгартабак”, Държавен резерв, това са много пари, „Топлофикация” ще им се види детска игра. И правят всичко възможно да не се случи.
Не е много весело, но всъщност и вие по кожата си чувствате, че в България реформа няма! Просто те я нагаждат, комунистите са като хамелеона, мимикрират, нагаждат се, това е!
Въпрос: Г-н Борисов, един въпрос. Много се радвам, че сте тук и съм убедена, че ще спечелите изборите.
Бойко Борисов: Зависи с колко, това също е много важно.
Въпрос: ... обаче, има един много трънлив въпрос, който винаги, от всяко едно правителство е избягван. И това е македонският въпрос, българите, живеещи в Македония. Имам един такъв въпрос към вас, какво бихте направили, каква ще бъде вашата политика спрямо Македония, в която българите са бити и преследвани, заради българския си произход? (чуват се реплики – „Те и в България ги бият”, бел.ред. „Фокус”) А също така и българската история е изопачавана и присвоявана от македонски политици и историци. Вие имате ли някакво обяснение защо от ‘89-а година до сега нито едно правителство просто този въпрос винаги го е избягвало. Може би един от най-парливите въпроси за България? (чуват се реплики и караници между присъстващите на срещата, бел.ред. „Фокус”)
Бойко Борисов: Госпожата има право, просто понеже има и медии и ще се опитам много дипломатично да отговоря, за да не ме изкарат утре в... Един месец, като се прибера, ще има от сутрин до вечер „Борисов каза, че еди какво си” и ще се явят около стотина анализатори да ми анализират думите.
Ще бъда кратък, за другите, които това не ги интересува, да го разберат. В съвременната ситуация, да го наречем, ние имаме толкова инструменти, с които на Македония и на нейните управници, да им влияем. Първото, най-елементарно, проспано време. Преди 10 - 15 години, когато продаваха „Макпетролиум”, мисля, че се казваше тяхната държавна компания, цената беше, ако не ме лъже, към стотина милиона. За един бюджет 50 млрд. – троха. Ние трябваше да я купим, защото като държава. В съвременната ситуация в света икономиката е водеща, чрез икономиката ние можем спокойно да влияем на тези процеси. Тогава България се замота, не го направи, веднага гърците го купиха. Веднага! След това техният „Телеком”, защо в България гърци и всякакви купиха телекомуникациите, а ние не? Държиш информацията, държиш петрола. Оттук нататък можеш да накараш да признаят такава, и не да признаят грешна, а да признаят истинската история.
След това кандидати са за НАТО, кандидати са за Европейски съюз. Толкова е важно да имаш лобисти там, да ти помогнат, държави-лобисти. Това трябваше ние да използваме и по-добър приятел и съсед от Македония нямаме да имаме. Просто те самите щяха да ни обичат, защото ако щеш, и техният език е наш развален български и си го говорят. Мисля, че горе – долу ме разбра. С икономически инструменти, с нашето влияние, което имаме като страна в НАТО и ЕС, можем да си постигнем всички цели там. Не е нужно публично дори да се говори на тази тема. За съжаление нямаме национална стратегия и нито към Македония, нито към Сърбия, ако щеш, нито към Турция. И трябва да ви кажа, че като нация нямаме. Днес се видях тук и с други българи. Това, че нямаме тук българско училище и тук след поколения децата ще говорят на английски, няма да говорят български – вашето...
Гражданин: Ние имаме училища, четири училища имаме!
Бойко Борисов: Казвам, че пет хиляди деца близо, но няма училище. (бел.ред. прекъсват го от залата - В църквите има училища). Трябва държавата да има пръст в тази работа, дали ще е с пари, дали ще е с учебници, дали ще е с учители, дали ще е с внимание. Във Франция, в Париж бяхме по същия начин.
Гражданка: Най-вече в семейството е това, ако в семейството се говори български, децата говорят български или поне разбират. Дори да отказват да говорят, разбират.
 Бойко Борисов: Просто трябва да се държим в това отношение и да имаме стратегия като държава. И аз съм доволен, че примерно такива неща, ежедневието в България е такова, че не сме му обръщали внимание. Но когато съм срещнал, видял, съм убеден, че ще настоявам и ще го направя един ден, ако имам възможност, да е по-добре. Убеден съм в това, защото това е стратегическо за нацията.
Бяхме заедно в, не знам дали сте били при бесарабските българи, към Молдова, Украйна. Примерно един град като Созопол, са останали само три семейства навремето. Турците като са дошли там, покрай морето (...) села, градове. Има един град Болгар се казва, само българи, 300 000, ама същите са като нас. Ей така бяхме само че в механа, подобно, те бяха в църква се събрали. Всичките, ама 100% чисти българи, избягали от турците. И украинската държава си ги асимилира бавно, бавно, защото са качествен материал. България нищо. Пратиха им от фондацията на Врабевски сателити, да могат да гледат българска телевизия, на колко месеца по пет автобуса деца, от 15 до 17 години, докарваме на наша сметка във Варна, в Дружба, по една седмица да почиват. През тази седмица ги водим до Търново, до манастири и сега работя да издействам стипендия от няколко университета в София, безплатни, за да можем да ги докараме да учат и да си ги връщаме. Просто това е тема, на която навремето Съветският съюз не ни е давал да говорим, защото голям съюз. Сега ДПС не ни дава да говорим. Защо турците идват и гласуват в България, а нашите българи там в Бесарабия никой не им обръща внимание? А там са 300 000. С една дума ще се опитам, там където има големи общности, държавата да се постарае да помага и да толерира. Между другото, в Будапеща, мисля, че там българите за пример, не знам дали знаете, но навремето Будапеща се е изхранвала само от българи-градинари. И до ден днешен, ако се качи градинар, каже – аз съм български градинар, го возят в трамвая без пари. С много голям авторитет, страхотна църква са направили, българска, и общността, купили са един дом, до него хотел, ресторант си направили. Приказна общност! Много сплотена, над две хиляди човека са някъде, и са богати вече, и уважавани хора. Така че госпожо, мисля, че ме разбрахте.
Въпрос: Може ли няколко думи по линия на насърчаване на малкия, дребния и средния бизнес в България, да кажете дали има някакви възможности държавата, примерно по линия на европейските фондове, накратко казано да задам един въпрос дали е възможно да се търсят някакви начини за подпомагане на дребния и среден бизнес в България, по линия на държавна помощ и европейски фондове, какви възможности има в тази насока и какво може да се очаква примерно, ако човек /.../
Бойко Борисов: Ще отговоря много бързо. По оперативните програми на ЕС има около два милиарда евро, заделени за малкия и среден бизнес. Проблемът какъв е? За ЕС, за Европейската комисия по-точно е ясно, че това е крадливо правителство. Те са дипломати, не могат да го кажат така. Вие знаете, на езика на Запада и на капитала, отношението към един човек или към една фирма, или към една държава в какво се изразява. Ако работиш добре, ти дават по-голяма заплата, ако не работиш – първо ти я намаляват, накрая ти я спират и казват, че можеш да си ходиш. ЕС действа по същия начин към България. Спира САПАРД, спира ФАР и реже трите програми, които финансира и носят свежи пари на всяка една държава. Днес са спрели последните пари по разплащателната Агенция САПАРД.
Няма друга нация, те няма да си отидат, защото как да ти кажа, представи си ти да си премиер и заради теб България да губи милиарди в момента и ти да стоиш и да викаш: „Искам още четири години стоя, за да не загубя още”. Какво остава да имаш като достойнство или като чест, ако щеш? Тези, заради които толкова се радвахме, че влязохме в ЕС, казват: „На вас не ви даваме, защото вие крадете”... и ти искаш още четири години?! Просто, господине, нямам коментар. Докато са тези, ще ни пускат по толкова, колкото да оцеляваме като нация.
Въпрос:Не се чува.
Бойко Борисов: Мога да го обобщя въпроса, за да могат да разберат и хората, че въпросът е дали мажоритарна или пропорционална система, защото вие грешите. В САЩ има две партии, демократи и републиканци, и вътре в партиите е подредена мажоритарната система. Но едно е, кой е републиканец и носи отговорност, и кой е демократ и носи отговорност. И като не се справи, се срива партията. Идва другата. Още Чърчил навремето е казал, че за съжаление, нищо по-добро от партиите не е измислено. Аз самият съм антипартийно настроен човек. Винаги съм бил за мажоритарното, за личното, за успеха на самия човек. Защото успелият човек си има мнение, има си характер, има всичко. Практиката обаче показва, че държавите, в които има силни политически партии, те са много напред, а там, където се заложи на мажоритарния и на личностния характер, рано или късно отиват към диктат – навсякъде. Партията е нещото, което контролира и обществото, и лидера. Там, където един човек го изправиш – и аз включително, защото аз съм много готин, но представи си цялата власт, 15 години на власт, какъв ще станеш, един Господ знае. И затова хората са наложили партийната система, и тя държи обществото във възможно най-добро състояние. Какво е мнението, моето?
Ще дам пример с Гърция. Поправките на избирателните закони се правят през един парламент. Сиреч, ако сега, да речем, това е българският парламент тук и речем да залагаме поправки в избирателния закон, те ще влизат в сила не в този парламент, сега, а за следващия. Защото в България промените се правят заради партиите и хората.
Моето мнение – смесената система е най-добра. Пропорционална, сиреч гласуването за партия, а вътре в партията, в листата мажоритарна система. Можеш, ако аз съм пръв, а на теб ти харесва Врабевски, който е пети, ти можеш да го поставиш първи, и ако всички харесват повече Врабевски, той ще излезе начело в листата, той ще стане депутат. Аз независимо, че съм водач на листа, ставам пети и няма да стана депутат. Така че в тази система това е най-доброто.
Освен това, специално аз съм привърженик на германския модел. Ходил съм, гледал съм, ние можем да прекопираме немците добре и можем да постигнем един добър успех. Това, че два месеца преди изборите почват да търсят варианти за смяна, нищо хубаво не очаквайте от предложението за мажоритарен вот. Какво имат предвид, да ти го обясня сега къде е капанът. Допускаме, че ГЕРБ печели 100 депутати, за правителство примерно трябват 130. Не можем да направим с другите политически партии поради ясни ограничения, които вие сте ни ги сложили – хората, които ще гласуват за нас. Те ни казват – ще гласуваме за теб, но не щем комунистите, не щем турците, не щем с „Атака”. Предварително ни казват с кой не щат и фактически ние имаме един избор – или да бием, да вземем пълно болшинство, или оставаме опозиция. Аз нямам варианти да се срещам и да се пазаря с други партии, което е и хубавото за страната. Ако те ми вкарат 20 или 30 мажоритарни депутати – България не е Америка, всеки един могат да го пробият, човек – ще го купят, ще му платят, близки, ще му намерят кусур, досие, нещо ще му намерят. Тези хора ще се манипулират много лесно. И тук фактически е капанът, който се опитват да заложат с мажоритарната система. Той звучи много хубаво – както казвате, има личности в политиката. Да, разбира се, че трябва да има личности, но те трябва да са от всичките партии. Ние трябва да си възобновим доверието в партиите, защото видяхте – когато демократите извадиха Обама, какъв потенциал изведнъж обществото придоби. Партията го крепеше него, демократите му правеха предизборната кампания. Там се събираха на първичните вотове. И фактически се получават както във футболните отбори – трябва да имаш един силен отпред да вкарва голове, но отзад ти трябват и вратар, и защитници, трябва ти цял тим, а това го има само в партиите. Така че ние трябва да избягваме, госпожо, порочното мислене, че стане ли някой партиец, той автоматично става маскара. Това ние си го правим. По-добре да изкараме такива хора и затова аз съм тръгнал да се оглеждам и в чужбина, които да не са окаляни, да не са омаскарени, да са придобили качества и опит като работници, и да ги върнем обратно. Да не са зависими – това е най-големият проблем. Аз досега бия на два избора без пари и усещам, че това са ми последните, които можем да изкараме на мускули срещу огромните пари, които се дават за медии от другите партии, за купуване на гласове и за всичко останало. Мисля, че ме разбрахте.
Въпрос:Не се чува.
Бойко Борисов: Да, не може, разбира се.
Въпрос:Не се чува.
Бойко Борисов: Това е промяната.
Въпрос:Не се чува.
Бойко Борисов: Това е, госпожо, този призив, ако може да го кажете по микрофона. Не са ни виновни нито турците, нито циганите. Ако излезем да гласуваме седем милиона, те ще си вземат техните 8-10% и не могат да влияят на политиката. Като отидат 30% да гласуват, от тях 10% роми и турци, естествено, че ще ни управляват после.
Въпрос: Това трябва да се разясни.
Бойко Борисов: Ето това наемам те, разяснявай. Всеки ден го приказвам. Моля ти се.

 


Тагове:   Чикаго,


Гласувай:
0Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gerbsenior
Категория: Политика
Прочетен: 1838968
Постинги: 610
Коментари: 1666
Гласове: 3891
Календар
«  Юли, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031