Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.03.2009 05:27 - ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ: ОЧАКВАМЕ ПАРЛАМЕНТАРНО МНОЗИНСТВО
Автор: gerbsenior Категория: Политика   
Прочетен: 1049 Коментари: 0 Гласове:
0



   16.03.2009 г.
  понеделник

                        ЦВЕТАН  ЦВЕТАНОВ

  На никаква цена няма да делим властта с БСП Част от ръководството заложи имуществото, за да можем да изтеглим кредит за кампанията си, с което даваме личен пример, казва председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов Любен Обретенов
image

Цветан Цветанов

Снимка: БОРИСЛАВ НИКОЛОВ

Цветан Цветанов е роден през 1965 г. в София. Завършил е НСА и УНСС. Бил е оперативен помощник на Бойко Борисов в МВР и негов зам.-кмет по сигурността. От декември 2006 г. е председател на партия ГЕРБ.

 

 

- Г-н Цветанов, защо решихте да изтеглите кредит, за да финансирате кампанията си за изборите? Какво послание пращате към избирателите?

- ГЕРБ не е парламентарна партия и няма държавна субсидия. А нормалното протичане на всяка кампания изисква средства. Затова решихме да поискаме кредит от 440 хил. лв., колкото ни разрешава законът, за да финансираме част от кампанията си.

- Имате ли разчети колко гласа очаквате да получите на изборите, от което зависи и субсидията, която ще получите?

- Смятаме, че субсидията, която ще получим след влизането ни в парламента, ще ни стигне, за да си върнем кредита в рамките на 2 години.

- Вече казахте, че кампанията ви за двата вота ще струва около 1 млн. - 1.5 млн. лв. Защо не разчитате изцяло на фондонабиране, след като повечето пари така или иначе ще дойдат от него?

- Разчитаме на нашите членове и симпатизанти да подпомогнат кампанията. За да изтеглим този кредит хора от ръководството, включително и аз, залагаме свое имущество, с което искаме да дадем личен пример.

- След създаването на коалицията между СДС и ДСБ се появиха прогнози, че дясноцентристкото управление е вече гарантирано. Споделяте ли този оптимизъм?

- Не бих искал да коментирам решенията на която и да било партия, в това число и на сестринските партии, членки на ЕНП. За мен е важно в следващия парламент да има и друг политически субект освен ГЕРБ, който да бъде част от ЕНП. Мога само да пожелая успех на всички, които ще гласуват за реалната промяна и премахването на това правителство.

- Но все пак гарантирано ли е, че ГЕРБ и този нов субект със сигурност ще имат мнозинство?

- Мога да бъда съвсем убеден в това, след като минат парламентарните избори. Избирателят е този, който определя конфигурацията. С проекта ГЕРБ ние даваме перспектива на българските граждани, които искат реална промяна. Нашата цел е самостоятелно управление и поемането на цялата политическа отговорност. Затова искаме по-голяма парламентарна подкрепа. Трябва да бъдат осъществени и довършени доста реформи.

- Високият рейтинг на ГЕРБ се дължи най-вече на това, че е нова партия, която се представя за противник на статуквото. Няма ли да е странно да седнете да преговаряте с Иван Костов, който е част от това статукво не по-малко от БСП?

- Аз вярвам в българските гласоподаватели и смятам, че те разбират ситуацията, в която се намираме, и необходимостта да търсим най-добрите решения. Като една нова партия, ние не искаме да сриваме направеното досега, а да търсим възможностите за поддържане на диалога както със сродните дясноцентристки партии, така и с бъдещата опозиция в лицето на днешната тройна коалиция. Защото има основни приоритети, за които трябва да се търси широк политически и обществен консенсус, за да бъдат реализирани. Крайно време е да бъдат загърбени личните противопоставяния, които не водят до нищо добро.

- Дайте пример за приоритет, който изисква национално съгласие.

- Водеща за нас е антикорупционната политика. Това е важно за развитието на страната и за връщането на доверието на ЕС към нас. Трябва да се гарантира прозрачност при усвояването на европейските фондове. Корупцията е основен принцип на взаимоотношенията в българското общество, което за мен е недопустимо.

- Как ще постигнете консенсус против корупцията с хора, които отказват да приемат реален закон за конфликт на интереси?

- Ние ще бъдем отворени и ще дискутираме всички проблеми в по-широк формат. Днешното високомерие на българското правителство ни лиши от възможността както за нормален политически диалог, така и от диалог с гражданското общество. В самия процес на диалог, ако някой се самоизолира, това си е изцяло негов проблем.

- Има няколко фундаментални въпроса за обществото, които очевидно и в този парламент няма да бъдат решени и ще останат за следващия мандат. Какво е отношението на ГЕРБ към мажоритарния елемент в изборите например?

- Ние направихме цялостен анализ на изборното законодателство в страните от ЕС. Повечето страни прилагат пропорционална система с преференция. Чистият мажоритарен елемент се прилага в по-малко държави. Подходяща според нас е пропорционалната система с възможност за преференциално гласуване, но с нисък праг. Така се дава възможност на избирателите да пренареждат листите. Защото зад всяка партийна листа се предполага, че стои политическата отговорност. Смятаме, че това е най-демократичното, то дава възможност за мажоритарен елемент, но и за носене на политическа отговорност от партиите. От друга страна, ако един избран мажоритарно кандидат влезе в изпълнителната власт, в неговия район трябва да се прави нов избор. От БСП предлагат на мястото на мажоритарно избрания да влезе човек от пропорционалната листа. Той обаче не е бил подкрепен от гласоподавателя.

- Какво е отношението на ГЕРБ по въпроса за референдумите и за даването на право на гражданите да ги инициират сами, без санкция от НС?

- Това е тема, която в момента се употребява във връзка с парламентарните избори. Референдумът е една допълнителна демократична форма, използвана в много държави за определяне на политиките и взимането на решения.

- В закона, който се обсъжда, е записано, че при 600 хил. подписа референдумът става задължителен. Това едва ли ще се приеме сега, но дали ще се приеме при следващ мандат, ако ГЕРБ има мнозинство?

- Смятам, че при приемането на подобно законодателство трябва да има широка обществена дискусия. Склонен съм да приема съществуването на такава възможност. Чрез нея политиците ще се съобразяват и ще правят политика в интерес на обществото. Но референдумите трябва да бъдат провеждани тогава и така, че да се избегне елементът на популизъм и субективизъм.

- Ако ГЕРБ отстоява твърдо позицията си, че няма да прави коалиция с БСП, това би могло при определена конфигурация в НС да означава нови избори наесен. Готови ли сте за такъв вариант?

- Аз вярвам във волята на българското общество да гласува за реална политическа промяна. Убеден съм, че до нови избори наесен няма да се стигне. Но ви уверявам и декларирам още веднъж, че ГЕРБ няма да участва на каквато и да е цена в едно управление с БСП. Тя, заедно с ДПС, е основният виновник за спрените пари, за корупцията, за непрозрачното управление и др.

- С други думи, ако опциите са коалиция с БСП или нови избори, отиваме на нови избори.

- Всичко зависи от избирателите. Аз съм убеден, че ще има висока активност на изборите, защото процентът на тези, които подкрепят това статукво е много малък. Разчитам много и на разумното гласуване от демократично мислещите български граждани.

- Как ще се формират листите на ГЕРБ за двата вота?

- Ние даваме инициативата на местните структури за издигане на кандидати. Решенията ще бъдат взети от областните структури. Искаме да имаме абсолютно прозрачно номиниране на кандидати за евро и национални депутати . Практиката ни досега е била номиниране отдолу нагоре. Не бихме искали да бъдем като останалите политически формации, които спускат парашутисти от София. Няма как да обясниш на хората, че човек от София е запознат с проблемите на гражданите от друго място. Възможно е един и същ човек да води две листи, но това ще бъде много ограничено. Доста от структурите имат желание водач при тях да е Бойко Борисов, но той не може да води във всички области.

- ГЕРБ вече започва да трупа негативи от присъствието си в местната власт. Появиха се обвинения за несправяне с работата, за нагласени обществени поръчки. Как ще ги коментирате?

- Съвсем нормално е при тази тежка политическа криза в управлението БСП и ДПС да търсят форма и начин да обвиняват ГЕРБ за злоупотреби. Ако погледнем цялостната дейност на ГЕРБ в София обаче ясно се вижда пълната прозрачност, в която се работи. Това е единственият мандат на кмет на София, в който са извадени наяве реални корупционни практики и схеми в общинските предприятия, за които вече има повдигнати обвинения.

- Някои от фундаменталните въпроси на София - тежкият трафик, боклукът, бездомните кучета обаче все още не са решени.

- Никой не може да отрече, че се работи по тези проблеми, че истината за трудностите не се спестява, че решенията се търсят в името на столичани, а не заради партиен интерес.

В София ГЕРБ демонстрира, че има политическа воля срещу корупцията, че се справя с инфраструктурни проекти, като не трябва да се пренебрегва и помощта на държавата в някои случаи като южната дъга на околовръстното. Когато има взаимодействие между държава и местна власт, а не разделение на наши и ваши, това е една от формите за решаването на проблемите.

Смятам, че за разлика от държавата столицата има възможност да се възползва от европейски пари за инфраструктурни проекти. С пускането на метрото до "Младост" трафикът ще се отпуши. Вече сме пред прага на първата копка на изграждането на завод за битови отпадъци. Имаше доста процедури и детайли преди това.

При нас вече работят експертни групи, които подготвиха секторните политики. Аз поне не знам друга политическа партия, която 6-7 месеца преди провеждането на парламентарните избори да представя своите политики на обществено обсъждане и дискусия. Скоро предстои да се обсъдят нашите политики в екологията и културата.



Тагове:   очакваме,   мнозинство,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gerbsenior
Категория: Политика
Прочетен: 1818315
Постинги: 610
Коментари: 1666
Гласове: 3891
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930