Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.03.2009 19:34 - БОЙКО БОРИСОВ - интервю
Автор: gerbsenior Категория: Политика   
Прочетен: 1203 Коментари: 0 Гласове:
0



   17.03.2009 г.
     вторник

image
17 март 2009 | 10:23 | Re:tv, Re:start
image
Бойко Борисов, кмет на София

Водещ: Продължаваме с политическите разговори. Приятно ми е да приветствам в студиото г-н Бойко Борисов, кмет на София. Здравейте.
Бойко Борисов: Добър ден.
Водещ: Видяхме, аз, разбира се, не говоря за това сериозно, за тези протести на чистачи от „Новера”, но те бяха организирани, очевидно, че това е някак си организиран протест. Вашият коментар и докъде се стигна със справянето с кризата с боклука? Има все още непочистени места?
Бойко Борисов: Че е организиран протестът, е организиран. За съжаление, тези хора стават жертва на самите себе си, защото, доколкото разбрах, вчера те са си ходили на работа, стояли си по сервизи, не са ги пускали да излизат на работа, всъщност една седмица не се явиха на работа и създадоха възможност за криза в града. Положихме огромни усилия, дето се вика, с много трудности, защото виждате - това е огромен по територия град, хиляди кофи, два милиона души изхвърлят всеки ден отпадък, не да го изчистиш и на другия ден да го няма, всеки ден се генерира това. Голяма част от него беше около кофите като си представите около 700-750 тона отпадък на ден, всичко това се вдига на ръка. Щангисти да са назначени, ще се уморят. Обективни трудности много, но хората, мисля, че 10 години негодуваха от почистването на София и зимно, и лятно, и от миенето, и от всичко, което беше. Естествено, някои казват - защо преди една година не сте прекратили концесията.
Водещ: Да, това щях да ви попитам и аз.
Бойко Борисов: Защото ние знаехме какво ще се случи и действително трябва много кураж да поемеш цялата тази отговорност, защото ние от самото начало знаем и какво би се случило, което и стана. Не вадят хората на работа, създава се криза, медиите я подемат и я развиват в пълния й обем, защото във всъщност това е единственото нещо, което БСП и ДПС ползват като компромат срещу мен и ГЕРБ.
Водещ: Прави впечатление, че много подробно е развита наистина тази тема във вестниците на „Нова медийна група”: „Експрес”, „Монитор”, „Телеграф”.
Бойко Борисов: Групата на ДПС, която изкупи вестниците, така че то е видно и ясно. Надявам се обикновеният жител на София да разбере, че това сме го направили в негов интерес, защото, когато Вълкът караше Бугатито си из София или Майбаха си, и всички тогава казваха - гледай от нашите данъци какво става. Затова сме я прекратили концесията.
Водещ: А направено ли е съобразно правото, така че да не плащаме ние софиянци голяма...
Бойко Борисов: Затова се съгласих и няколко дни по-късно я прекратих от обявеното поради простата причина, че искахме да се направи този правно-икономически анализ. Но във всички случаи съм убеден, че ще е за доброто на града, няма да е за лошото, защото те са генерирали голям процент печалба в това дружество до 2014 година. За съжаление, още декември месец официално ние искахме, така, както и Общинския съвет постави като задача контрол на концесията, данни за ценообразуването, но те по никакъв начин не ги дадоха. В петте района на София - големите „Младост”, „Люлин”, „Витоша”, „Овча купел”, искахме да ни дадат графика, по който ще си приберат кофите, за да можем да създадем и ние, образно казано, когато техния камион минава и взима кофата, да слагаме след нея веднага, за да могат гражданите да си изхвърлят боклука. Не само, че не ни дадоха кофите, но минаха, събраха си техните и изсипаха боклука от тях. Съгласете се, това са „Младост”, „Люлин” са градове колкото Пловдив, изведнъж, представете си, няколко града като Пловдив да изпаднат изведнъж в тази криза. Аз трябва да ви кажа, че Инспекторатът и администрацията направи геройство в това отношение, че успя да се справи през тези дни.
Водещ: Сега, предполагам, тече конкурс. Кога се очаква да има нов...
Бойко Борисов: Минава прякото договаряне с девет или 12 фирми участват, нашата идея е да не допускаме повече монопол, да създадем и общинско предприятие, което поне 1/3 от града да чисти, но когато концепцията е готова, ще я внесем в Общински съвет и ще я разгледаме. Мисля, че..
Водещ: Да припомним кой сключи договора с „Новера” и цялата история на тази ужасна концесия.
Бойко Борисов: Тя е концесия отпреди 10 години до 2014, когато изтече за тези пет района в София, ние ги отстранихме от тях, обявихме търг. Първи се класираха "Заубермахер”, австрийска компания. Знаете, че там общински съветници от БСП предварително отидоха и сложиха пред нотариус в една кутия, че ще спечели "Заубермахер”, което не беше и трудно да се предобеди, защото това е компания, която чисти над 1000 общини в Австрия и няколко след това други, но...
Водещ: Тоест, те компрометираха конкурса, така ли?
Бойко Борисов: Да, те по същия начин компрометираха и конкурса за трамваите, защото вчера ми казаха, че след като преди няколко дни излязоха и казаха, че е предопределен конкурсът за трамваите и всички сериозни фирми са си оттеглили офертата и няма да можем да купим сигурно ниво трамваи. Една оферта, мисля, че е подадена само, но сега като отида в Общината ще извикам заместник-кмета да го каже.
Водещ: Значи конкурсът за трамваи е също провален?
Бойко Борисов: Фирмите с име, когато излязат от БСП и казват, че нещо е предопределено, това е нещото, което най-много ги плаши тях - корупцията. Представете си спечели.
Водещ: То по тази логика БСП винаги ще се обажда и няма да може да се проведе нито един конкурс.
Бойко Борисов: БСП доказа, заедно с ДПС, разбира се, че цялото им управление е структурирано върху провали и търсенето вината и причината в друг.
Водещ: Само че провалът в София е по-скоро на десните, не мислите ли, не толкова на левите, макар че те са участвали активно като опозиция и в „Софийски имоти”? Преди малко четох една скандална информация и за другите неща.
Бойко Борисов: Този модел „Софиянски”, който е бил навремето много добро разбирателство между сини и червени, и затова са и допуснати тези стотици заменки на един общински съвет. Вие видяхте, че, освен че спряхме заменките, ето, вчера поредната копка правим на нови детски градини, около 20 тази година. Понеже и двамата с теб сме сини по времето на нашата синя София над 40 детски градини са били буквално разменени, продадени, унищожени, над 40.
Водещ: Това знам, но защо общината....
Бойко Борисов: А виждате, една детска градина е 3,5 милиона инвестираме вчера. Огромни пари са, когато я правиш наново, а стотинки са взимани за тях, когато са приватизирани.
Водещ: Сезирали ли сте прокуратурата за повечето от тези случаи?
Бойко Борисов: За всички е сезирана, за всички, включително и вчера, там, където започнахме детската градина, това е точно на Драшков измамата, където искаха да откраднат тези 10 декара. На тяхно място след 10 месеца и половина ще има плувен басейн, спортен комплекс, двуетажна детска градина, над 100 деца ще бъдат чудесно настанени там.
Водещ: А това, аз съм питал и хора тук от ДСБ и СДС, как може в София те да са опозиция на вас, а да се готвите за бъдещо общо управление, каква е логиката? Как си го обяснявате вие?
Бойко Борисов: Аз мисля, че те допуснаха грешка при бюджета, но пък в последните една-две седмици и сега в този кризисен щаб, който създадохме, не мога да отрека, че СДС и ДСБ се стараят чрез общинските съветници, които са там, да помагат много, за което им благодаря.
Водещ: Те ви критикуват, че не усвоявате добре парите и трябвало да върне общината миналата година пари при цялото оплакване, че няма пари.
Бойко Борисов: След това те се извиниха. Столична община декември месец усвои 97% от бюджета. За първи път ние влязохме в новата година без дори преходен остатък и затова един от доводите на „Новера” беше, че ние с една седмица закъсняхме с плащането и тези 17 милиона, които изплатихме януари и февруари, зачервиха касата, буквално, на бюджета, защото данъчната кампания започва от 1 март. Ние сега събираме фактически приходи в касата и се разплащаме с тези, които имат да получават пари. Не само нещо, което дори премиера, колкото и да му е неприятно, единствените големи проекти, които Брюксел финансира и не спря това са проектите на София. Над един милиард влизат в метрополитена, ще минат години и ще видите, че тогава поколенията, в смисъл, говоря за няколко години, ще разберат какво сме правили днес. Това да имаш метро от „Обеля”, „Младост”, от „Обеля”, „Люлин” до „Младост”, от „Обеля” през Централна гара под бул. „Витоша” до „Черни връх”, скоростен трамвай от Подуяне до Княжево са проекти, които коренно ще променят трафика на София, коренно, всичко друго е за голи приказки - оправете трафика. Когато имаш в пъти, 5, 6, 7 пъти повече автомобили, които може да поеме уличната мрежа на София, няма светофар, който да го отрегулираш така, че да ги поеме.
Водещ: Да, това е очевидно.
Бойко Борисов: А метрото ще поеме огромния трафик от бързащи за работа хора в София.
Водещ: Сега малко политически теми. Цитиран сте пред...
Бойко Борисов: За да завърша отговора. Делата по „Софийски имоти” няколко човека, целият борд обвинение, „Топлофикация” целият борд обвинение, „Озеленяване”, „ВиК”, „Трамкар”, „Електотранспорт” всички фирми, където зададохте въпроса, имат повдигнати обвинения и са на съдебна фаза. Това съм проверките, които съм направил.
Водещ: Това са с вашите сигнали.
Бойко Борисов: Не сигнали, проверки. На базата на тях директно образуват дела. А знаете и Вретенаров беше вече на базата на „ареста”, който направихме с прокурора в моя кабинет.
Водещ: Цитиран сте тук във всички вестници пред Ройтерс да казвате, че ако хората поискат, ще приема да стана министър-председател на България – това заявява столичният кмет пред Ройтерс. „Ще съберем достатъчно гласове да формираме собствено правителство. Изключвам варианта да се налага да сформирам коалиция.” Наистина ли вярвате, че успеете сами да се справите с правителството?
Бойко Борисов: Да, разбира се. Вярвам, че българите схващат, че коалициите в България, всъщност то е много хубаво нещо това коалицията. Дори на нашето Народно събрание пише „Съединението прави силата”. Но ако вие ми кажете в България някои, които са се съединили дали са фирми, дали са холдинги, дали са банки, дали са бизнес партньори и са останали заедно в последните 20 години, аз поне мисля, че познавам хората в държавата по-сериозните такива няма, напротив, накрая стигат до стрелба. Навсякъде във всички сфери, така че дори нашият девиз на Народното събрание не отговаря на нашата народопсихология. Ние никога не сме били за съединение, говорим за коалиция, говорим за обединение, но всъщност винаги правим точно обратното и затова нещо, което всеки нормален човек би казал, колкото по-обединени сме, толкова по-силни не, то не е така. Веднага в коалициите по-малките започват да поставят такива условия, че стават все едно те са по-големи. Вие виждате 20 години Ахмед Доган благодарение на тези си твърди 8-10% управлява държавата и всеки голям, както и навремето СДС, НДСВ, БСП се съобразява единствено с това, което казват те. И сега имаме и мандатоносител от малцинството.
Водещ: Да, и липса на всякаква отговорност. В това отношение аз съм съгласен с вас, че колкото по-ясна е отговорността, толкова по-добре е.
Бойко Борисов: Това съм казал. И ако гласовете са достатъчно, естествено ще направим правителство и ще носим отговорност.
Водещ: Така не попарвате ли надеждите на дясното обединение, което се случи именно с идеята да бъде дясната патерица в това управление?
Бойко Борисов: Напротив, напротив. Ако ние имаме болшинството, за което говорим, естествено, че ще поканим, дай Боже всички да се представят добре, и ние, и те, на разговори. И всички експерти и възможности да обединим, да разширим тогава, да търсим парламентарно мнозинство, което да направи възможно, защото реформите тепърва трябва да се правят от следващото правителство, особено в съдебната система, особено във времето на финансова и икономическа криза, особено във време, когато всички, всички еврофондове или са замразени, или са безвъзвратно загубени. И аз не мога да разбера – от сутрин до вечер се занимаваме дали още колко кофи с боклук не са вдигнати някъде. Те ще се вдигнат. Безвъзвратно загубените милиарди няма да се върнат. Ето, и вчера това, което става – замразени над 2, 5 млрд., близо 3 млрд. лева стоят замразени, месеци наред няма да се ползват. Във финансово-икономическа криза, за най-важното за българските градове и села. Това е водоснабдяването и канализацията. Стоят заради това, че не са си асамблирали законите в сравнение с европейското законодателство. Това означава пълен провал на парламентарните групи на тройната коалиция, пълен провал. Българинът не иска да схване, че първите страници от вестниците са с ромите от „Новера”, които една седмица отказваха да ходят на работа и сега идват да стачкуват, че им взели работата. Ако вие не идвате една седмица на работа и дойдете на осмия ден, тук дали няма да стои друг човек?
Водещ: Естествено, още на втория ден, предполагам.
Бойко Борисов: Така. Но ето, пак, разбирате ли, тази пак толкова хубава поговорка – „Евтин на брашното, скъп на триците”. Значи милиарди изчезват и се погубват, няма един метър магистрала, трите основни магистрали са замразени заради корупция. Това го няма на първа страница. Една седмица кофа след кофа се снима в София! Кофа след кофа, все едно това е държавата. Просто...
Водещ: Хората биха гласували за вас обаче, ако биха били сигурни, че ще потърсите сметка за това, което сега описвате като корупция и разруха.
Бойко Борисов: Аз неслучайно давах пример в София с колко общински предприятия сме се разправяли по тоя начин. И в други вървят проверки в момента. Защото имайте предвид, че както в „Софийски имоти” са мислени от умни хора схемите, много майсторски са източвани – през едно дружество, то прави дъщерно с друго, законите позволяват това да се направи. Сега прокурорите се натъкват на всичко това. Видно е, че има крупна далавера, но много трудно е, когато имат и богати хора, понеже това са богати хора, много добри адвокати, много по-добри дори от прокурорите, могат да устискат в съдебна зала и да успеят да ги повдигнат. Затова аз много се надявам на прокуратурата да не се получи като с „Топлофикация”, а да ги изпипат нещата добре.
Водещ: Имате ли подготвени хора за управление? Това е другият рефрен, идващ от десни политици – „Бойко Борисов има популярност, но няма експертиза ,ние ще помогнем с експертизата в управлението”.
Бойко Борисов: Вижте, в ГЕРБ има много, много добри експерти, много качествени хора, и на тези кръгли маси, тези секторни политики, така, както е модерно да се каже, ние ги показваме. Почти всяка събота и неделя имаме подобни кръгли маси, за което благодаря и за финансовата помощ на Конрад Аденауер, на Робърт Шуман, фондацията – това са най-големите европейски фондации, които залагат именно на това. Разбира се всичко добро, което има в център дясно, трябва да му се намери работа, трябва да му се намери място максимално експертно, бързо да се решават проблемите, които са натрупани в България. Така че аз в случая бих посъветвал нашите партньори и приятели в център дясно да ползват рекламите на авиокомпаниите. Ако авиокомпания не казва „Нашите самолети падат по-малко, отколкото на еди-коя-си компания, а са по-безаварийни”. Радвам се, че имат експерти, и то добри. Аз съм човек, който винаги съумява да намери най-добрия екип, с който да работи.
Водещ: Имаше новини от Каденабия, че едва ли не Екатерина Михайлова и Цветан Цветанов са договаряли бъдещото управление. Знаете ли всъщност какви разговори са водени там?
Бойко Борисов: Знам, разбира се. Това, че има диалог, че си говорят и участват заедно на този семинар, който е с много широк похват и много хора, е само похвално. Това са добри сигнали към дясноориентираните хора. Защото нормално е, когато можем да си говорим, в един момент да седнем и да намерим най-добрия вариант, когато поставиш България над всичко.
Водещ: Но въпреки това вие се борите за мнозинство в следващия парламент.
Бойко Борисов: Ние сме различни партии. Когато за първи път се заговори за подобно дясно обединение, казах „Къде е логиката да има толкова десни партии, по отделно членове на ЕНП, когато като дойдат избори, се явявате заедно на избори”. Защо има ДСБ и СДС? Дойдат ли избори, те участват с една листа. Да има само две ръководства ли? Ами и ако ние дойдем там? По-добре да разформироваме партиите, да направим един дясноцентристки блок, да го наречем, и тогава има едно ръководство. В противен случай много вождове, а накрая малко индианци ще останат. Затова ние казахме, че сме конкуренти за изборите, но имаме основен противник – тройната коалиция, и сме насочили цялата си енергия срещу тях. А оттук нататък надявам се колегите от център дясно да подходят партньорски по време на предизборната кампания.
Водещ: Благодаря ви за този разговор. Г-н Бойко Борисов, кмет на София.

image



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gerbsenior
Категория: Политика
Прочетен: 1818552
Постинги: 610
Коментари: 1666
Гласове: 3891
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930