Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.06.2009 16:32 - ЕВРОИЗБОРИ 2009: КОЙ КАК ЩЕ ЗАМРЪКНЕ на 07 ЮНИ, в НЕДЕЛЯ?
Автор: gerbsenior Категория: Политика   
Прочетен: 1978 Коментари: 4 Гласове:
0



   06.06.2009 г.
   събота

АКАДЕМИЧЕН ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКИ
                ЦЕНТЪР
"ОБЩЕСТВО и ПУБЛИЧНОСТ"
     Проф. д.ф.н. Здравко Дунов

          Приключи една черна,  
     ежедневно     клеветническа
    предизборна кампания против
  политическа партия ГЕРБ и лично против нейният лидер Бойко Борисов.
          Утре, в денят неделя, едни български граждани ще упражнят своето конституционно право и ще гласуват,  други ще си останат по домовете, трети ще се оттеглят нейде на почивка   по села, море и планина, четвърти ще се хилят доволно където и да бъдат, че са натрили носовете на гадната "политическа класа", като са отказали да гласуват, защото, видите ли, "няма за кого".
              Но всички те, взети целокупно, макар и по различен начин, ще участвуват в определянето на крайният резултат. Едни пряко, със своя реален избирателски вот, други косвено - с неявяването си пред избирателните урни.
        Утре българската нация ще покаже доколко изобщо е модерна европейска нация, годна сама да решава националните си проблеми.
         Учените,  които суверенно и доброволно си сътрудничат в Академичен изследователски център "ОБЩЕСТВО и ПУБЛИЧНОСТ", проведоха обобщаваща дискусия, в която бяха анализирани както цялата достъпна публична информация, така и техните собствени изследователски резултати.
           Какво е нашето становище за вероятните резултати, с които нацията ще замръкне на 07 юни, неделя?

            1. ИЗБИРАТЕЛНА АКТИВНОСТ
           Въпросът за поне приблизително точното прогнозиране на утрешната избирателна активност ще си остане открит въпрос до ранните следобедни часове на неделния ден.
             Защо?
             Главно затова, защото самите избиратели нямат окончателно решение всеки поотделно дали ще гласуват.
            В съзнанието на българския избирател същността на евроизборите така и не стана ясна. Не стана ясно даже най-простото и най-главното нещо - наистина ли е толкова важно да се гласува утре, след като всички знаят, че големият залог се прави за нашите национални парламентарни избори на 05 юли 2009 година?
              Така че утре може да се случат две доста различни едно от друго неща:  може да се случи както рисково  ниско участие на избирателите в гласуването, така и непредвидимо висок процент на гласуващите, мобилизирани още отсега с  вътрешна установка за участие на националните парламентарни избори.
            Както винаги досега, така и при настоящата кампания политическите субекти се делят на две противоположни по интересите си групи относно позицията им за необходимостта от активно участие в гласуването.
            Категорично за възможно най-ниска ОБЩА избирателна активност ожесточено се бориха, продължават да се борят до последно и даже се молят върхушките на БСП и ДПС.  Това е абсолютно единственият  начин  те да се спасят от тежка загуба, която ще ги сполети после и на нашите национални парламентарни избори. От  ниска избирателна активност са заинтересовани също така коалициите НАПРЕД и ЛИДЕР.
             На другия полюс в отношението си към избирателната активност са ГЕРБ, НДСВ, Синята коалиция, РЗС.
              Най-ниска избирателна активност в България досега е регистрирана на евроизборите през 2007 г., когато тя падна под критичното равнище от два милиона гласуващи.
          Имаме достатъчно основания аргументирано да допуснем, че високата обща нагласа на българския избирател така и така да гласува през това лято, ще окаже влияние и върху активността на евроизборите  утре и ще доведе пред урните от два милиона и двеста хиляди до  два милиона и четиристотин хиляди гласоподаватели. 

           2. ВЕРОЯТНО РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ
               НА ГЛАСОВЕТЕ
           Практически това ще  означава, че за един евродепутатски мандат ще са необходими между  сто и тридесет хиляди и сто и четиридесет хиляди бюлетини.
           Колкото и да се натяга и самохвали Ахмед  Доган, без гласове от Турция, без фалшификации в секционните протоколи, опиращи се на фиктивно пристигнали от Турция избиратели, без масово купуване на ромски гласове ДПС няма как да получи повече от триста и двадесет хиляди - триста и четиридесет хиляди бюлетини в урните.  При условието на допуснатата по-горе избирателна активност от два милиона и двеста хиляди - два милиона и четиристотин хиляди избиратели ДПС напълно сегурно ще спечели два евродепутатски мандата, като третият ще бъде  рисково проблематичен.
          На свой ред БСП няма  никакъв реален ресурс, който да надхвърля петстотин хиляди бюлетини, поради което нейните възможности твърдо ще бъдат редуцирани до максимално четири броя  евродепутатски мандата.  
            Ето защо с една напълно допустима степен на достоверност може да се предвиди, че съвкупно БСП и ДПС ще получат най-вероятно седем евродепутатски мандата.
            Пак толкова, седем евродепутатски мандата, е най-вероятният резултат и за политическа партия ГЕРБ. Като изключим бруталните спекулации, които сега правят някои от най-продажните социометрични агенции, ГЕРБ резонно е набирал такива проценти на доверие, които надвишават или най-малкото са равни на съвкупният процент на БСП и ДПС.
            АТАКА води агресивна предизборна кампания, но нагло-провокативното поведение на Сидеров на втори юни във Врачанския балкан, както и   повече отблъскващите, отколкото привличащи лица на неговите водачи в листата за евродепутати, вероятно ще ограничи възможностите на партията до максимум два мандата, а може и да ги редуцира до един единствен мандат.
              Следователно, най-вероятно е да се предвиди, че извън евродепутатските места на ГЕРБ, БСП, ДПС и АТАКА  могат да останат незаети най-много два мандата, но може само един, а може и нито един.
              ВСИЧКО ТОВА, ЕСТЕСТВЕНО, ПРИ НАЛИЧИЕТО НА ДОПУСКАНАТА ИЗБИРАТЕЛНА АКТИВНОСТ ОТ  ДВА МИЛИОНА И ДВЕСТА ХИЛЯДИ ДО ДВА МИЛИОНА И  ЧЕТИРИСТОТИН ХИЛЯДИ  ГЛАСОПОДАВАТЕЛИ.

                               


Тагове:   активност,   мандати,


Гласувай:
0



1. emil60 - За съжаление изчисленията са верни...
06.06.2009 16:38
Нямам какво да добавя....освен мъка, страдание и съчувствие към хората, които нито четат, нито слушат, нито мислят... Простено да им е...
цитирай
2. lado - и аз ви сячуства за вашата мъка,
06.06.2009 16:44
че няма как да накарате всички да гласуват за вас
цитирай
3. emil60 - Ладо, ладо ле, вярвам,
06.06.2009 17:00
че ни "сячуства"... Но не е въпроса точно за кого ще гласувам. Не се срамувам и съм заявил публично за кого ще дам гласа си, но не да агитирам другите и да правя реклама - това се моите лични убеждения. Въпроса е - защо повечето хора изобщо не искат да гласуват? Според мен повечето не гласуват, защото са обезверени и отчаяни... Но нека да признаем - знаят ли тези хора причината за отчаянието и безразличието, което е изпълнило наранената им душа? Защо да не им кажем? По-точно трябва да го казваме ежедневно и с истинските думи - тези, които забогатяха без да вложат една стотинка от джоба си, без грам интелект - само с участието си във властта!
цитирай
4. kosara2008 - пожелавам ти...
06.06.2009 20:10
успех!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gerbsenior
Категория: Политика
Прочетен: 1818082
Постинги: 610
Коментари: 1666
Гласове: 3891
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930