Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.07.2009 18:06 - БОЙКО БОРИСОВ - НОВИЯТ ПОЛИТИК
Автор: gerbsenior Категория: Политика   
Прочетен: 1031 Коментари: 0 Гласове:
0



   06.07.2009 г.
 понеделник

       БОЙКО БОРИСОВ - НОВИЯТ ПОЛИТИК

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов посети участък от разширението на метрото в столицата. Борисов отговори на въпроси на журналисти, свързани със състава на новия кабинет, както и с резултатите от изборите.
В интервюто са използвани въпроси на различни медии.


Въпрос: Започвате ли от днес преговори за кабинет?
Бойко Борисов: Колегите все още почиват. Разбрах, че до три-четири часа е имало пресконференции. Нека първо да видим крайните резултати. Аз все пак имам надеждата, че може да имаме пълно мнозинство. Когато завършим срещите или преговорите, както искате ги наричайте, ще ви съберем и ще ви кажем.
Въпрос: Колко бройки си давате за съставяне на правителство?
Бойко Борисов: Аз и сега го имам съставено. Въпросът е да имаме крайните резултати от изборите и съответно да чуя какво мислят колегите от другите партии, защото поне от това, което чувам на пресконференциите, са разнопосочни. Надявам се, че това е за пред камерите. Като седнем да говорим ще чуя по-конкретни и по-сериозни неща.
Въпрос: Ахмед Доган каза снощи, че етническия мир е поставен на карта...
Бойко Борисов: Този, който произнася думите „етнически мир” при този изключителен силен вот, тази масова активност на изборите и всички знаем как бяха постигнати резултатите и на кои партии в смесените райони, аз мисля, че всеки, които произнесе думичката „етнически” вот трябва да бъде отговорен за това, което създава. Вие видяхте в Кърджали как населението толкова се радва, че ние изпратихме етнически турчин – Вежди Рашидов, и за радост поне до този момент знам, че взимаме мандат в Кърджали. Какъв етнически вот?
Въпрос: Той каза, че можело да стане и тъжно, че вие ще управлявате?
Бойко Борисов: Той много добре знае, че в европейския доклад бяха написали точно това, което той каза в село Кочан – че конкурсите и финансирането в държавата се прави от политици, а не по одобрение от европейския стандарт и морал начин. Те знаят какво са ми оставили, така че безспорно не само, че не е радостно, че сме победили. Че е трудно и че огромни проблеми ще наследим, това за всички е ясно. Хубавото е, че поне за София проектите ни работят, финансиранията са ни осигурени, строежите ни действат с пълна сила и се движим в график. Категорично мога да кажа, че още от 10-я – 15-я ден от съставянето на правителство по магистралите „Марица”, „Тракия” и „Люлин” ще започне да се работи активно.
Въпрос: Какво ще стане в София, кой ще заеме длъжността изпълняващ кмет и кой е вашият фаворит за поста?
Бойко Борисов: Първо, София не е Ватикана и не е държава-град. Ние понеже свикнахме да работим в условия на правителство, което буквално не ще да погледне към София. Само давам пример с парите, които ни дадоха сега при последното раздаване, 5 милиона за София, 85 млн. за Кърджали. Така че постът на премиер и съответно, следващия кмет на София, аз просто мога само да му завидя, защото лично ще се занимавам с всичко, което сме започнали, и ще си го изкарам докрай. Знам, че в историята ще останем с метрото, със завода за битовите отпадъци, с това, което сме направили.
Въпрос: Ако имате пълно мнозинство, ще поискате ли коалиция с Иван Костов?
Бойко Борисов: Ще видим какво ще кажат другите партии. Налага се коалиция, защото колкото по-стабилно управление...
Въпрос: Във връзка с купуването на гласове, понеже и в момента има акция на ДАНС към Министерството на извънредните ситуации, имате ли яснота какво се случва и над какво работят?
Бойко Борисов: Заместник-министърът ли? Отдавна трябваше да го направят. Аз съм убеден, че службите за сигурност, прокуратурата много, много по-бързо, по-ефикасно и по-добре ще започнат да работят със спечелването вчера на изборите. Убеден съм, защото вече няма да има фактически чадъри, няма кой да им казва недейте пипа този или онзи. Даже сутринта с главния прокурор се чухме да ми честити. Още в сряда ще направим една среща с ръководството на Главна прокуратура и още от сега мога да ви кажа какви ще са посланията. Аз гарантирам и ще направя всичко възможно да доведа парите от Европа, спрените пари, прокуратурата трябва да ги защити. И съответно да извади от докладите в Европейския съюз проблемите в съдебната система. Проблемите в съдебната система трябва да си ги решат те, за да няма негативни доклади. Това ще ни е разговорът и разбира се много други теми.
Въпрос: С господин Сертов в диалог ли сте в момента по конкретната акция, какво можете да кажете за какво се отнася този арест?
Бойко Борисов: Аз винаги съм бил в диалог с колегите от ДАНС, защото направиха много операции, които са получили сигнали от нас. Убеден съм, че ДАНС ще работи много по-добре. Много по-добре не, че не могат, на тях просто им се пречеше. Тази формула 8-5-3, където и да пипнат някой им пречи. Вие помните след операцията им в Миинистерство на земеделието на другия ден ги караха да им се извиняват, че са били там. Във ведомостта за извеждане на заменките има поне 70 празни места оставени да се впишат със стара дата имот, така че всичко това ще излезе и ще отиде в прокуратурата. Те затова толкова са подплашени и нервни.
Въпрос: Гласувате доверие на досегашното ръководство на ДАНС?
Бойко Борисов: Нека все пак да направим правителство. Нека седнем там в рабохтна обстановка. И много пъти съм казвал, ще прегледаме, ще видим какво работят, как го работят и това, което и в МВР ще ги питам – всички медии извадиха как се купуват гласове, всички. Искам да видя те какво са направили по въпроса и кой им е пречил да го направят. Защото не може журналистки да отиват и да доказват за половин час как се купуват гласове, а Мишо Миков го гледах сутринта при Бареков, да не знае и да мрънка – то петима имало, трима имало. Вие трябва да имате поне 500 арестувани при това масово движение на автобуси в цялата страна. Дали някой ги е организирал? Трябваше да заложат мероприятия и да ги хванат всичките.
Въпрос: По-голямата част от държавната администрация да си търсят ли нова работа или ще има все пак приемственост?
Бойко Борисов: Тези, които са провалили проектите, тези заради, които са спрени парите от Европа естествено, че трябва да си намерят нова работа. Иначе хората не биха гласували толкова масово за нас, за да се търси промяна на статуквото. Значи тези, които са провалили проектите, да ги оставим да провалят и нас?
Въпрос: Господин Борисов, ще подмените ли хората в бордовете на държавните фирми?
Бойко Борисов: Не само ще ги подменя, а и ще ги закрия. Или тези, които ще отидат в бордовете на държавните фирми ще могат да вземат максимум една заплата, а не както сега по шест, по седем, по осем и да формират доход, както приятелският кръг на Станишев по десет хиляди и на горе лева на месец. Аз мисля, че това е справедливо.
Въпрос: Ще търсите ли споразумение с Международния валутен фонд?
Бойко Борисов: Имам най-добрите експерти във финансите, когато проверят какво е реалното състояние на бюджета, защото ние сме убедени, че те лъжат в момента много, тогава вече ще издлезем вече и публично ще кажем какво е реалното състояние, дали е необходимо да се прави нещо в тази посока.
Въпрос: Какво ще предприемат за състоянието на бюджета вашите експерти? Бойко Борисов: Всички виждат, че е песимистична картината
Въпрос: Какъв е най-тежкият сценарий, който може да се осъществи?
Бойко Борисов: Госпожо, нали след десет дни или 15 ще говорим на тази тема. Сега какво да ви кажа. Не съм гадател.
Въпрос: Г-н Борисов, предстои избор за български еврокомисар, Вие имате ли фаворити за този пост, смятате ли, че Миглена Кунева може да остане?
Бойко Борисов: Госпожа Кунева си избра нова професия, тя е евродепутат. И вие това сега разбирате, моля ви да го кажете, защо Станишев и Доган разделиха двата избори в два различни месеца. Ако бяха в една дата двата избора ГЕРБ щеше да има поне 11 - 12 евродепутата. Щеше там да влезе Калфин и никой друг, по един-двама от ДПС. Това щяха да бъдат изборите за евродепутати. Те откраднаха от Европейската народна партия поне 6 депутата, с тази глупост да правим в два месеца избори. Сметнете при тази избирателна активност колко евродепутати щеше да има ГЕРБ.
Въпрос: Станишев обади ли Ви се да чистити победата?
Бойко Борисов: Може и да ме е търсил.
Въпрос: Ахмед Доган ли се оказа Троянският кон в “Tройната коалиция”, той ли провали БСП?
Бойко Борисов: БСП си се провалиха сами. НДСВ си се провалиха сами. Всъщност това, което винаги съм казвал, който се доближи до Ахмед Доган губи катастрофално след това и те трябва да си обяснят защо. И ако царят, за първи път си позволявам да го кажа, навреме беше излязъл от коалицията, хем нямаше да съсипе държавата, хем нямаше да има коалицията, хем нямаше по този безславен начин да си тръгне, за което и съжалявам.
Въпрос: Какво ще бъде възмездието за “Tройната коалиция” и кои министерства ще съкратите?
Бойко Борисов: Със сигурност - бедствия и аварии, на Гергана Паси, защото така или иначе не знам за какво отговаря, на Плугчиева. Сигурно и друго.
Въпрос: Възмездието за “Tройната коалиция”, приоритетите?
Бойко Борисов: Сега тук да ви казвам приоритетите, когато откривам метрото. Приоритети са ми да правя метро, да правя метро-диаметри, да правя магистрали. Това са ми приоритетите. Които да ползват реално хората.
Въпрос: Кога ще е новият избор за кмет (приблизително това е смисълът).
Бойко Борисов: Ще ви кажа. Засега аз съм си кмет. Когато стана премиер, само тогава се отменя изборът за кмет.
Въпрос: Кои са европейските ви партньори?
Бойко Борисов: Госпожа Меркел, президентът Саркози, Европейската народна партия. За радост всичките ми се обадиха още снощи и сега ще работим с тях много добре. Надявам се чрез тях да пуснат и еврофондовете. Те са ми добри партньори.
Въпрос: Обади ли Ви се президентът Първанов да ви поздрави?
Бойко Борисов: Нямам навик да обявявам това, което говоря по телефона.
Въпрос: А как се чувствате вече, вие ли сте най-успелият мъж?
Бойко Борисов: Това показва резултатът.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gerbsenior
Категория: Политика
Прочетен: 1818870
Постинги: 610
Коментари: 1666
Гласове: 3891
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930