Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.10.2009 17:54 - ИВАН КОСТОВ И ДСБ...
Автор: gerbsenior Категория: Политика   
Прочетен: 767 Коментари: 0 Гласове:
0



Иван Костов пред делегатите на Шестото национално събрание на ДСБ
image
03 октомври 2009 | 13:08 | Агенция "Фокус"
image
Лидерът на Демократи за силна България (ДСБ) Иван Костов представи политически доклад пред делегатите на Шестото национално събрание на партията, което се провежда днес в София. Агенция „Фокус” публикува пълния текст на доклада.

Уважаеми гости,
Скъпи делегати,
Нека припомня първо, че ДСБ бе създадена от нас, за да съхрани дясната кауза – каузата на българския антикомунизъм, на нашето демократично, европейско и атлантическо бъдеще. Създадохме партията си в период на упадък на доверието в автентичната десница. Общата ни слабост обаче се оказа толкова голяма, че се намериха противници, които попречиха на явяването на СДС на евроизборите и се опитаха дори да саботират регистрацията на нашата коалиция на националните избори. Тези противници бяха спрени от ДСБ. Без нас българската десница нямаше да устои на тази криза. Ние наистина съхранихме антикомунистическата демократична традиция в България.
Настоящото Национално събрание е свикано в изпълнение на изискванията на нашия Устав, за да отчетем участието ни в изборите за Европейски парламент и 41-во Народно събрание и да очертаем политическия си курс към следващите избори.
Петото НС на ДСБ даде мандат на Националното ръководство да стане инициатор и да направи възможното за създаване на дясна изборна коалиция, която да участва в управлението на страната. То поиска ДСБ да бъдат гарант и коректив на проевропейското, реформаторско управление на следващото правителство на България. То постави следните конкретни цели, които партията да отстоява: 1) БСП, ДПС и НДСВ да бъдат изпратени в опозиция, да се извърши ревизия на делата им и изправяне на виновните пред съдебната власт; 2) спасяване на България от престъпността; 3) възстановяване на европейското доверие и финансиране; и, 4) енергийна независимост и сигурност на страната ни.

Коалиционната ни политика преди изборите
ДСБ направихме всичко възможно да изпълним мандата на предишното Национално събрание и да формираме дясноцентристка коалиция преди изборите. Нека си припомним, че поехме по този коалиционен път, след неуспеха си на изборите за Европейски парламент през 2007 г. Приехме да преследваме целите си в бъдещото управление заедно с ГЕРБ като партия от семейството на ЕНП.
Не постигнахме напълно поставената коалиционна цел. Причината за това не е в политиката на ДСБ. В създадената Синя коалиция влязохме със СДС, земеделците на г-жа Мозер, БСДП и РДП. Останалите партии вдясно от политическия център не оцениха реалистично възможностите си и тенденцията на връщане на избирателите към партийния модел с една доминираща партия, в случая ГЕРБ. Вследствие на това повечето от тях не успяха да влязат в парламента, което доведе до известно разпиляване на демократични избиратели.
Ние оценяваме като необходима проведената преди изборите коалиционна политика. Без нея истинската антикомунистическа десница вероятно щеше да загуби ролята си в Европейския парламент и Народното събрание.
ДСБ трябва да вложат необходимите усилия, за да запазят и по възможност да разширят Синята коалиция за следващите избори. За нас е задължително да изпълним обещанията си по време на двете кампании. За нас Синята коалиция е дългосрочен политически проект, който дава надежда на десните избиратели за политическото бъдеще на страната ни.

Оценка на резултатите от изборите
На европейските избори СК и ДСБ постигнаха целта си. Мобилизирахме своите избиратели в много трудна обстановка. Намерихме политически решения на атаките срещу нас. Очакваме последните страни членки на ЕС да одобрят Лисабонския договор, за да можем със сигурност да кажем, че имаме своите двама представители в ЕП.
Едновременно с това резултатът от 7,95 на сто от вота на избирателите показва, че ДСБ едва ли щеше да прескочи изборната бариера от 5,88 на сто при самостоятелно явяване. СДС нямаше въобще да се яви на изборите, поради споровете за регистрацията си. Това трябва да убеждава и най-скептичните, че без коалицията десницата щеше да претърпи голяма загуба.
На националните избори очакванията на избирателите ни и резултатите на СК се разминаха. Истината е обаче, че опитът за пълно отстраняване на непопулистката демократична десница от българския политически живот не успя. Не беше постигната целта на нашите противници. Вярно е, че малката парламентарна група на СК не стана незаобиколим партньор за управлението на страната. От друга страна, резултатът от 6,76 на сто от вота на избирателите показва същото, което и резултатът ни от евроизборите: без формирането на СК, опасността ДСБ и СДС да загубят своето парламентарно представителство е била напълно реална и непосредствена.
След изборите възможностите ни да бъдем гарант за възстановяване на проевропейската и реформаторска политика се оказаха значително по-малки, отколкото очаквахме. Убедени сме обаче, че можем да бъдем коректив на управляващите от ГЕРБ.
Националните избори се оказаха тежка загуба на парламентарно присъствие за ДСБ. Вярно е, че системата за разпределение на мандатите, както и въвеждането на мажоритарни райони ни ощетиха. Може да се дискутира дали сме намерили сигурния път към доверието на своите избиратели; дали не сме провели кампания, която мобилизира, но в полза на ГЕРБ, колебаещите се избиратели; дали не сме вложили много усилия, за да преодоляваме слабости в своите партньори. Видя се, че БСП и ДПС отделиха значителни сили, за да ги хвърлят срещу Синята коалиция. И това е разбираемо, защото самото ни присъствие в 41-то Народно събрание направи тяхното участие в управлението на страната невъзможно.
Може да има два подхода към оценката на резултатите от националните избори. Първият е, че СК е имала преди изборите значителен брой избиратели, които, поради големия отлив на колебаещи се избиратели към ГЕРБ, са били частично изгубени. От тази позиция кампанията ни трябва да бъде оценена като неуспешна. Вторият подход отчита трезво изключително слабите социологически резултати на ДСБ и СДС в началото на 2009 г. Там ние практически отсъствахме като вероятен участник в следващия парламент. От тази позиция ние сме успели да възстановим поне част от доверието на избирателите.
Дискусията по доклада ще ни насочи към окончателната оценка на резултатите от изборите.

Участието на ДСБ в изборните кампании
Присъствието ни в Народното събрание е несъразмерно на усилията на партията по време на предизборните кампании за европейски и национален парламент. Усилията на членовете и симпатизантите на ДСБ, както и на стотиците доброволци на партията, трябва да бъдат приветствани и оценени по достойнство. Преобладаващата част от работилите в Националния изборен щаб на СК бяха членове на ДСБ. Такова беше състоянието и в по-голямата част от областните центрове на страната. На места дори тези щабове бяха съставени почти изцяло от наши членове и симпатизанти.
С дарения и спестена субсидия ДСБ осигури над 70% от финансирането на двете предизборни кампании и компенсира недостатъчните възможности на останалите коалиционни партньори. Медийната кампания на СК беше проведена също почти изцяло от екипа на Найо Тицин. Половината от членовете на комисии и застъпници в изборните секции бяха също наши членове и симпатизанти.
Благодаря от името на Националното ръководство на всички вас за положените усилия.
Едновременно с тази оценка, не можем да премълчаваме задълбочаващите се организационни слабости и проблеми на партията. На повечето места в малките общини и населени места партията не е представена, не е достатъчно добре представена или има пасивни ръководства. На повечето места, включително в областни центрове, не присъстваме активно в дебатите по общинските и регионални проблеми. Вследствие на това, привържениците ни нямат самочувствие на членове на най-смелата, волева и компетентна партия в нашата страна.
За мен съществена причина, освен посочената слабост на общинските ни организации, е почти отсъстващата вертикална структура на ДСБ. Ако я изградим и укрепим, тя ще бъде в състояние да компенсира част от дефицитите на хоризонталната ни структура. Затова моето предложение е до следващото Национално събрание да проведем вътрешна дискусия и да направим необходимите промени в Устава на ДСБ.

Попълване на Националното ръководство и избор на Национален арбитраж
Поради различни причини Националното ръководство бе напуснато от г-н Христо Даскалов и г-жа Любка Дойнска. Ако те пожелаят, могат да дадат пояснения за своите решения.
Като се основавам на правото, дадено ми в Устава на ДСБ, предлагам господата Радан Кънев и Петър Николов за членове на Националното ръководство на партията. Очаквам, в случай че им дадете своето доверие, те да дадат всичко от себе си за реализация на политиката ни до следващото отчетно-изборно събрание на ДСБ.
Изтече срокът, който Уставът на партията дава на Националния вътрешнопартиен арбитраж. В тази връзка, от името на Националното ръководство предлагам досегашният председател г-н Йордан Соколов да бъде избран за нов петгодишен мандат и го каня да предложи останалите членове, преди да се пристъпи към избора. Предлагам изборът на всеки от предложените кандидати да се осъществи с явно гласуване, както повелява нашият Устав.

Отношението ни към управляващите
Синята коалиция, в това число и ДСБ, подкрепиха убедено като част от мнозинството в 41-то Народно събрание съставянето на правителство на ГЕРБ – избора на министър-председателя, структурата и персоналния му състав. Мотивите за това решение бяха: волята на българските избиратели, общите ни ценности и принципи като партии от ЕНП, изпращането на БСП и ДПС в опозиция, ревизирането на делата им и заслужено наказание за виновните политици. С подкрепата, която дадохме, осигурихме възможност да бъдат постигнати многобройните съвпадащи цели в предизборните програми на двете формации и да бъдат изпълнени конкретни решения от Политическата програма на СК.
Нека отново подчертая, че решението за съставяне на правителство на малцинството беше изцяло на ГЕРБ. Ръководството на управляващата партия отклони всички наши предложения за изграждане на силна и стабилна управляваща коалиция. Това предизвика голямо разочарование у нашите избиратели. Разбира се, ние оценяваме като положително ликвидирането на абсолютно порочния модел на политически пазарлъци и делби на властта, наследен от Тройната коалиция. Веднага ще уточня, че в нашите предложения никога не сме настоявали за подобна коалиция. Ние предлагахме страната ни да се управлява от отговорен министър-председател, който да разполага с възможност да създаде, а впоследствие да обновява своя екип. Изрично подчертавахме, че сме напълно против парцелирането на изпълнителната власт.
СК и ДСБ бяхме напълно готови да участваме със своята експертиза и решения в изработването на правителствена управленска програма. Това не стана, поради нежеланието или неспособността на ГЕРБ да потърсят компетентна помощ. Ние запазваме готовността си да постигнем официално съгласие за парламентарно сътрудничество. На практика, в определена степен такова се осъществява, без обаче да е постигнато писмено споразумение.
При тези обстоятелства се засилва необходимостта да изпълняваме добре политическата си задача да бъдем гарант и коректив на управлението на ГЕРБ.
Ролята ни на гарант е преди всичко за възстановяване на европейското доверие и финансиране на страната. Искаме да гарантираме, въпреки че не участваме пряко в управлението, че ще започне война с мафията и корупцията. На първо място това трябва да стане в сектора за сигурност и в съдебната власт. Те са в изключително лошо състояние. Тук следва да посоча, че вследствие на поставено от съпредседателите на СК питане, министър-председателят започна действия за възстановяване на щетите, нанесени от Симеон Сакскобургготски на българските гори.
ДСБ и СК ще бъдем истински коректив за управлението на страната. Ще заемем критична, но и конструктивна позиция по отношение на промените в данъчните закони и Бюджета за 2010 г. В тази връзка, искам да информирам делегатите, че по наше предложение, политическото отношение към Закона за бюджета ще бъде изработено на общо заседание на ръководствата на партиите от СК. Очаквам така да бъде при изработването на всички важни за българските граждани държавни политики.

Отношението ни към опозицията
ДСБ и СК заемат остро критично отношение към наследството на Тройната коалиция. БСП, ДПС и НДСВ оставиха страната в крайно тежко положение. Практически, мандатът на Станишев не донесе никакви ползи за българските граждани. Ние продължаваме да настояваме, че партиите от Тройната коалиция трябва да понесат цялата отговорност за това, че: 1) въведоха партийния модел „8:5:3”, който съсипа българските институции; 2) за корупцията и престъпността по най-високите етажи на властта, които доведоха до загубата на европейското доверие и финансиране; и, 3) за това, че водиха политика на пренебрегване на кризата, а след това засилиха вредите от нея, само и само да бъдат запазени обръчите от фирми на всяка партия от коалицията.
Ние считаме, че днешните управляващи не извършват задълбочена ревизия на управлението на Тройната коалиция. Всички виждаме как те се плъзгат по повърхността на обществените скандали, най-често с дребни, медийно атрактивни теми. Не се констатират тежки закононарушения на висши политици. Не се дават доказателства за образуване на обвинения от прокуратурата. Изминаха 68 от 100-те дни на ГЕРБ, но ние още не сме чули истината за управлението на тройната коалиция.
ДСБ настояваме за пълни и откровени заключения за най-тежките заварени проблеми във всеки един сектор. Настояваме за обявяване на тежките проблеми, засягащи хората, а не властта. Не се интересуваме от розови коли и излишни самолети. Настояваме, след посочване на проблемите на хората, да се посочат управленските цели, които ще доведат до тяхното решаване. Настояваме, вместо обли и непонятни чиновнически фрази, да бъдат посочени на разбираем политически език конкретните мерки, които правителството ще приведе в действие за постигането на тези цели.

Кризата и нейният изход
Страната ни е в криза. И точно това прави нашите искания към правителството толкова силно аргументирани. Предишното правителство загуби повече от година и не реагира с правилна политика срещу кризата. С голямо съжаление трябва да посочим, че представителите на ГЕРБ заимстваха от Тройната коалиция обясненията за естеството на кризата. Без да са разкрили вътрешните и управленските причини за българската икономическа криза, те безкритично възприеха, че кризата е породена изцяло отвън. А вътрешни причини и управленски грешки има и те са следните:
Не са реформирани социалната защита, здравеопазването, образованието и секторът за вътрешна сигурност; там отиват милиарди левове данъци, взети от българския данъкоплатец, без да му носят никаква полза;
Харчат се парите на данъкоплатеца за мега енергийни проекти, без доказана полза за България и без въобще да е известна тяхната стойност;
Дават се без условия кредити на обръчите от фирми на БСП и ДПС;
Министерствата и общините са сключили и трябва да изпълняват договори с изпълнители за стотици милиони, а може би и милиарди левове, без да имат отпуснати средства за това;
Скъпо струващата администрация е раздута и неефективна; тя е поразена от „ендемична” корупция;
Съсипано е националното ни богатство в неговата най-атрактивна част – българското черноморско крайбрежие и планинските курорти;
Нашите курорти са бетонирани и свръх застроени; в тях, както и в София и няколко други града, са блокирани огромни инвестиционни средства – единствените значителни частни активи в страната;
Спукаха се ценовите балони на туристическия пазар и на пазара на недвижими имоти и строителството;
Българската икономика днес няма собствен двигател, за да изведе страната от кризата.
ДСБ искаме ясни цели и конкретни мерки от правителството на ГЕРБ, за да бъдат неутрализирани последиците от кризата и страната да излезе от нея. Самите ние можем да посочим тези цели и тези политически мерки. Изход от кризата има.

Уважаеми делегати,
Безспорно за нас най-важната предстояща политическа тема са:
Предстоящите местни и президентски избори
По Устав в правомощията на нашите местни организации е да решат, заедно със СДС и останалите ни партньори от СК, въпросите за явяването ни на предсрочните местни избори. Каквито и да са техните решения, вън от всяко съмнение е, че ние всички ще ги подкрепим. В ДСБ имаше остра дискусия и противоположни мнения по този въпрос, особено в София. Това обаче не бива да ни разделя, а да бъде свидетелство за демократичния характер на нашата партия. Искам силно да подчертая, че решението на софийската ни организация за предстоящите избори в София по никакъв начин не предопределя общата политическа стратегия на ДСБ за бъдещето. Това конкретно решение е взето с оглед на започнатия кметски мандат, със състоянието и възможностите ни в момента и с нашите партньори от СК.
Тук категорично заявявам волята на Националното ръководство на предстоящите редовни местни избори да се явим със Синята коалиция като самостоятелна формация. И навсякъде да търсим максималния резултат.
Трябва да направим всички усилия да разширим и укрепим Синята коалиция като обединение на цялата антикомунистическа и антипопулистка демократична десница и да поискаме доверието на избирателите за себе си, а не за чужди кандидати.
Същото трябва да направим на предстоящите президентски избори. СК трябва да има свой кандидат за президент, който да ни мобилизира като национална политическа формация, носител на изстраданата българска демократична кауза.
Тази политическа стратегия е без алтернатива. Тя е израз на нашата отговорност за запазване на влиянието на десницата у нас и за категорично противопоставяне на БСП и ДПС в следващото 42-ро Народно събрание.
Не трябва да имаме илюзии: БСП и ДПС ще направят всичко възможно да вземат реванш от ГЕРБ на президентските избори, като се възползват от тежестите на кризата, от безработицата и спадналите доходи. Защото най-тежките последици от кризата ще се почувстват точно по време на следващите местни и президентски избори. БСП ще се опита със сигурност да повтори хода с избирането на Първанов през 2001 г. – първо овладяване на президентската институция, а след това – на цялата власт в страната.
Политическата ни стратегия може да бъде реализирана посредством седем стъпки:
Възстановяване и изграждане на авторитетни местни организации;
Значително усилване на вертикалната структура на ДСБ;
Разширяване на Синята коалиция;
Изграждане на ефикасни изборни щабове на СК в цялата страна;
Обща политическа подготовка на кандидати за кметове и кандидати за общински съветници навсякъде в местната власт;
Издигане на кандидати на коалицията за президент и вицепрезидент;
Самостоятелно явяване на Синята коалиция навсякъде на изборите, с поставени максимални цели.
Най-важната и същевременно най-трудна е първата стъпка. Възстановяването и изграждането на силни местни организации на ДСБ, при сегашната сложна политическа обстановка, е най-важната наша политика. Работата с хората лице в лице, обясняването на нашата политическа позиция за ролята ни на гарант и коректив на ГЕРБ, е главното ни предизвикателство.
Призовавам всички делегати на открита и честна дискусия.
Призовавам ви, скъпи приятели, да посрещнете – мобилизирани и всеотдайни, изпитанията, които ни предстоят.
Пожелавам успех на нашето VІ-то Национално събрание!



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gerbsenior
Категория: Политика
Прочетен: 1818312
Постинги: 610
Коментари: 1666
Гласове: 3891
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930