Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.10.2009 16:19 - СОФИЯ: КМЕТСКИ ИЗБОРИ 2009 Г.....
Автор: gerbsenior Категория: Политика   
Прочетен: 3782 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 29.10.2009 16:51


27.10.2009 г.
вторник
       Академичен изследователски център
              "ОБЩЕСТВО и ПУБЛИЧНОСТ"

      СОФИЯ: КМЕТСКИ ИЗБОРИ 2009 г...

    1. Вероятна избирателна активност         В София са регистрирани около 1.000.000 избиратели. На местните избори през 2007 г. от тях са гласували около 400.000 граждани, а на парламентарните избори през настоящата 2009 година - около 620.000 граждани.
        Предстоящите кметски избори са извънредни и частични. Този факт сериозно ще повлияе  за намаляване на избирателната активност на гражданите, но пък, от друга страна,  в столицата е все още налице, макар и отшумяваща, вълната на активното гражданско поведение, което беше демонстрирано на парламентарните избори от 5 юли 2009 година.
         Разбира се, високата избирателна активност, проявена на парламентарните избори, макар и проведени съвсем наскоро, не може и не бива да се разглежда дори само като максималистичен ориентир за вероятната гражданска активност на предстоящите кметски избори. 
         Обективно  надали може да се очаква даже избирателната активност, проявила се на редовните местни избори за кмет и общински съветници през 2007 година. Когато се избира единствено кмет, но не и общински съветници, широкият граждански интерес е по-слаб, а предизборната кампания е винаги по-семпла, по-евтина и в последна сметка далеч по-неефективна. И ако на редовните местни избори през 2007 година пред урните се появиха около 400.000 избиратели, на 15 ноември 2009 г. техният брой е възможно да бъде значително  по-малък.
         Върху избирателната активност на гражданите , естествено, влияние оказва и наличието или пък отсъствието на равностойна конкуренция,  която внася елементи на състезателен дух, на желание за влагане на по-големи лични усилия за постигане на победата.
         А в момента, както специално ще бъде подчертано и обосновано по-нататък, ние вървим към избори със строго предизвестен краен победител. Доколкото изобщо е налице някаква степен на непределеност,  тя се свежда единствено и само до това, дали госпожа Йорданка Фандъкова ще "седне" на кметския стол още на 15 ноември вечерта или пък седмица по-късно.
            И все пак - на каква хипотеза относно избирателната активност може  да стъпи днес, към края на месец октомви, един  опит за анализ и прогнозиране на резултата?
            Аз и моите колеги от Академичен изследователски център "ОБЩЕСТВО и ПУБЛИЧНОСТ"  стигнахме  до извода, че вероятната избирателна активност на предстоящите кметски избори в столицата София може да се изрази в реалното гласуване на 250.000 - 300.000 граждани.
               Какви резултати могат да се получат върху основата на една такава  - оценявана като най-вероятна - активност?

                2. КАНДИДАТИТЕ ЗА КМЕТ НА СОФИЯ
               Кандидатите за кмет на София са 18 /осемнадесет/ на брой. На пръв поглед внушителна група от личности, но огромното мнозинство от тях не само нямат абсолютно никакви шансове, но не могат дори да повлияят върху изборните резултати. 
               ТРИНАДЕСЕТ от тези общо осемнадесет кандидати вероятно  СЪВКУПНО  ще съберат гласовете  на 3-5% от избирателите, поради което в качеството им на кандидати за кмет на София те изобщо не  могат да мотивират една самостоятелна преценка на техните шансове.
                 Други ТРИМА  от кандидатите - архитект Попов на РЗС, Илия Божинов на левицата, наскоро отцепила се от БСП  и Антикаджиев от партията ССД,   пак СЪВКУПНО в най-оптимистичният за тях вариант могат също да  разчитат на  резултат в рамките на  около 10%  от гласовете. Или - при общо 18 кандидати 16  /шестнадесет/  от тях СЪВКУПНО  вероятно ще получат  към 12-15%  от гласовете на избирателите.
              Останалите около 85% от реално подадените гласове ще се разпределят между  кандидата на БСП  Георги Кадиев и безпорният  фаворит и бъдещ кмет на София госпожа Йорданка Фандъкова   от ГЕРБ. 

               3. МИНИСТЪР ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА - КМЕТ на СОФИЯ след ПЪРВИЯ ТУР?!!!
                    
                При гласуването за кмет на общинските  избори в София през 2007 година сегашният министър-председател господин Бойко Борисов спечели още на първия тур с около 53% от всички гласували, като получи около 203 хиляди гласа от близо 400 хиляди гласували граждани. 
                   Разбира се, личният авторитет и престиж на Бойко Борисов е неподражаем и недостижим от никого в България през последните години. Все пак трябва да се има предвид, че тогава той се конкурираше както със самостоятелен кандидат на "Атака", така и със самостоятелен кандидат на "Алианс за София" /почти идентичен по състав със "Синята коалиция"/, които съвкупно привлякоха около 21% от гласовете на избирателите.  
                  Кандидатът за кмет и настоящ министър г-жа Йорданка Фандъкова  от една страна заслужено се  ползува  с неговото и на партия ГЕРБ стопроцентово доверие, докато пък, от друга страна,     притежава  и неоспорими личностни достойнства.  
                   Доказаните собствени избиратели на политическа партия ГЕРБ в София на парламентарните избори бяха около 300.000 граждани. Половината от тях да гласуват и на изборите за кмет, със своите бюлетини те гарантират победа още на първия тур. А тяхното активизиране в голяма степен е въпрос и на ефективна предизборна кампания.
                       Резонно е да се предположи, че значителна част от поддръжниците на "Атака" ще се явят пред изборните урни и ще дадат своят глас за г-жа Фандъкова. По-малко вероятна и проблематична ни изглежда практически активната, реална избирателна подкрепа от гласоподавателите на Синята коалиция.   
                       
                  Количественият диапазон, в параметрите на  който биха могли да се разположат гласоподавателите "ЗА" г-жа Йорданка Фандъкова, е широк и непредвидим в неговата конкретност. Но за нейният основен конкурент, кандидатът на БСП Георги Кадиев, може основателно да се допусне, че той ще получи максимум 55.000 плюс минус 5.000 гласа,  който абсолютен резултат е равностоен на 15-20% от броя на вероятните гласоподаватели.
                        Следователно, напълно резонно и обосновано е да се допусне, че г-жа Йорданка Фандъкова ще победи на кметските избори още на първия тур с около 60% от гласовете, което в абсолютни цифри означава около 150.000 гласували за нея граждани.

                      
                              
                  



Гласувай:
1



1. universalnite000 - Окултният закон и правото да гла...
12.11.2009 19:41
Окултният закон и правото да гласуваш!Трябва ли да предоставяме своето право на глас някому или казано накратко, трябва ли да гласуваме за хора, които не познаваме добре!Окултният закон за правото на избор да не гласуваш!Негласуването означава, че не подкрепяш утвърдените с насилие инструменти за управление и държане в... подчинение от страна на силовата държава. Зад държавата не винаги стоят тези, които трябва да поддържат реда в обществото!Всяка власт е от Бога, но в случая на казаното се има предвид, всяка реална праведна власт, а не тази, която е резултат на вмешателство в работите на държавата от страна на престъпни групировки и някои тайни общества. Държавата е само един инструмент в ръцете на тези, които имат властта, извоювана чрез силата на принудата в изборите. Избирателната система и формите на манипулация в обществото предопределят вида на държавното управление. Демократична избирателна система няма никъде в момента на планетата, тъй като тези, които държат материалните блага нямат интерес от смяна на формата, която им дава привилегия и сила, поради което и изборът осъществяван и манипулиран от тях никога не може да бъде истински демократичен. Той е винаги под контрола им, тоест под контрола на държащите властта.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gerbsenior
Категория: Политика
Прочетен: 1811789
Постинги: 610
Коментари: 1666
Гласове: 3891
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031