Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.11.2009 07:22 - ЕТО ГО ЧОВЕКЪТ С ДВЕТЕ КУФАРЧЕТА ПАРИ!!! КОЛКО Е НАГЪЛ, НЕГОДНИКЪТ?!!
Автор: gerbsenior Категория: Политика   
Прочетен: 2514 Коментари: 1 Гласове:
0



Вие сте тук: Начало » Анализи » Интервю A+ | A- Куфарчетата са глупост! Но някои забогатяха image Публикувана: Неделя, 1-ви Ноември 2009, автор: Пенчо Ковачев; прочитания: 309; коментари: 0 image

Георги Атанасов у дома си през 1999 г. СНИМКА: СИЛВИЯ ГУРМЕВА

Георги Атанасов е последният премиер на България при социализма и първият на прехода. Роден е на 25 юли 1933 г. в с. Православен, Пловдивско. Завършва история в СУ "Св. Климент Охридски" през 1956 г. Заема различни постове в ДКМС, ръководител е на съюза от 1965 до 1968 г. После преминава в ЦК на БКП. От 1981 до 1984 г. е зам.-председател на Държавния съвет и председател на Комитета за държавен и народен контрол. През март 1986 г. става премиер на България и член на Политбюро на ЦК на БКП.

- Раздаваше ли БКП куфарчета с пари, г-н Атанасов? На заседанието на НС на БСП в неделя този въпрос беше коментиран и човек остава с впечатлението, че наистина са раздавани.

- Това са глупости. Най-наглите глупости, които новите властници измислиха. Те се уловиха за тази сламка, за да уязвят нас, предишните ръководители, и да отвлекат обществото от новите проблеми. Нищо такова с куфарчета нямаше!

- На заседанието обаче Росен Малинов каза: "Трябва да обясним как едни хора си легнаха с цървули и се събудиха с обувки от крокодилска кожа..." Това как ще го коментирате?

- Големият грабеж на България започна след 1989-а. Защо вече никой не говори за кредитните милионери? Те само от БСП ли бяха? Публикуваха навремето един списък. Колко хора от този списък върнаха парите? Никой не ги върна!

- Вие бяхте премиер на България до 10 февруари 1990 г. Твърди се, че това е времето, през което са раздавани най-много куфарчета. Така ли е?

- Куфарчета нямаше! Нито по мое време, нито след това. Имаше строга финансова дисциплина. Всеки лев минаваше през 12 ръце. Как си представяте, че при такъв строг контрол парите ще стигнат до куфарчета?

- Ако не е било по ваше време, значи е било по времето, когато премиер стана Андрей Луканов...

- Ако ги е раздавал той, защо сега вдовицата му Лили Герасимова живее в недоимък? Мислите ли, че той не би обезпечил семейството си поне с едно куфарче?

- Добре, но проф. Йордан Йотов в интервю заяви, че куфарчета е имало. Кой от двама ви лъже?

- Йордан Йотов е изкуфял вече. Беше много етичен човек, но, изглежда, е загубил разсъдъка си. Какво да говорим за него...

- На заседанието на НС на БСП Сергей Станишев каза буквално следното: "Татко беше в ЦК на БКП, но на мен не дадоха куфарче с пачки..." Значи индиректно казва, че куфарчета все пак е имало?

- Станишев е един загубен човек. Как ще получи, като тогава е бил 20-годишен младеж? Ако е имало, трябва да го е получил баща му Димитър Станишев. Но, пак казвам, куфарчета нямаше! А Сергей Станишев усвои вождистки стил. Аз, аз, аз... Ръководството на партията е на заден план.

- А колко милиарди левове бяха изнесени извън България?

- Това е друга голяма лъжа! Слушам Бойко Борисов да казва, че парите на България били изнесени в чужбина през 1989-1990 г. Тогава наистина живеехме трудно, от чужбина вече не ни даваха кредити. Резервът ни беше 1 млрд. и 300 млн. лв. До октомври 1989 г. беше непокътнат. Към края на месеца взехме 300 млн. лева от него за неотложни плащания, обслужвахме кредити. После деблокирахме още пари, направих предложение до Тодор Живков и той се съгласи. В архивите на външно-търговската банка (ВТБ) може да се види къде точно са отишли тези пари. Но има хора, които искат от време на време жаравата да се разгори отвътре. После ще дойде друго скандално събитие и жаравата пак ще се разгори...

- Колко пари имаше във ВТБ?

- 130 млн. долара. С тези пари купувахме заводи и фабрики в чужбина, които работеха за България. Например продавахме електрокари. Някои от купувачите настояваха точно в какъв цвят да бъдет те или как да изглежда еди-кой си детайл. И ние купихме фабрика, за да изпълним изискванията.

А във Франция имахме предприятие, което работеше по уникалния метод на акад. Ангел Балевски - леене с противоналягане. Всичко това не говори за ограбване на държавата. Но след 1989 г. настъпи хаос. Някой може и да е заграбил парите на външнотърговските дружества (ВТД).

- В първите години на демокрацията се утвърди следната практика: който депутат започваше да търси парите от ВТД, бързо забогатяваше и някои се оттегляха от политиката...

- И аз съм чувал за това нещо. Но не забогатяха ли много хора и от приватизацията. Нещата така се направиха законодателно, че този процес да не се контролира. Определени хора забогатяха за една нощ.

- Кои бяха тези хора?

- Знам ги, но не искам да им казвам имената.

- Вие навремето какви комисиони вземахте?

- По наше времи имаше строги правила за комисионите. Парите от тях отиваха в държавния бюджет.

А сега отиват в джобовете на определени хора Министърът на външната търговия Христо Христов беше роден търговец. Имаше много контакти, сключвал е какви ли не договори. Но не е взел дори един лев комисиона. Бил съм председател Комитета за държавен и народен контрол. Всяка година проверявахме ВТД и докладвахме резултатите от проверките.

- Кога все пак се живееше по-добре: преди 1989 г. или след това?

- Сега в България господства разрухата. 20 години не са шега работа, но ние стоим на едно място или се връщаме назад. Преди 1989 г. не бяхме кой знае колко богата държава, но народът не живееше бедно. Сега няма икономика, няма производство. Пълна деградация на повечето хора, всеки ламти за много пари. Всички се оплетоха - и червени, и сини.

- Вие интересувате ли се какво става в БСП?

- Интересувам се, разбира се. Целият ми съзнателен живот е свързан с БКП. Сега там обаче е безнадеждна работа. Работи се за унищожаване на партията, не знам дали някога тя ще успее да се възстанови. БСП вече никога няма да застрашава властта. Борбата срещу нея се води от Бойко Борисов, но не знам дали е негова инициатива, или е внушение отвън. БСП не разбира в какво положение е поставена. Това поколение ръководители, което няма опит, интелект и политическа воля, трябва да бъде изметено и да се търси друго решение на проблемите.

- Да, но това са децата ва вашите другари, с които бяхте в един екип...

- Какво значение има дали някой е син, внук, или пък на роднина на деец, свързан кръвно с БКП. Сергей Станишев не може да решава съвременните проблеми. Партията предаде властта още преди година и половина. И резултатите от изборите го доказаха. Сградата на БСП ще се срути, защото развитието си има своята логика. Трябва да се стъпи на здрава почва.

- БСП ще управлява ли пак България?

- Трети път народът няма да се излъже. Сега хората имат безпрекословна вяра в ГЕРБ. Но утре може и да се разочароват. Властта трябва да се пази, но като се стъпи на здрави основи.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. gerbsenior - Наблюдател - 20:40, 31 окт ...
02.11.2009 08:49


Наблюдател - 20:40, 31 окт

Лично ми е разказал и ми е предал добре съхранявани записки бивш главен прокурор на България. Не желая и не мога да спомена името му, защото съм поел личен нравствен ангажимент пред него да не споменавам името му, докато е жив.
Разказал ми е - предавам накъсо - следното:
"Наскоро, след като бях избран от Народното събрание за главен прокурор, отивам в сградата на ЦК на БКП да разговарям с Андрей Луканов. Когато слязох от асансьора на ВТОРИЯ етаж, там ме посрещнаха, чакайки асансьора за слизане надолу, Георги Атанасов и Николай Дюлгеров. Георги Атанасов държеше в двете си ръце ДВЕ дипломатически куфарчета, Николай Дюлгеров държеше ЕДНО куфарче.
Георги Атанасов ме запита: "И ти ли идваш за парите? Хей там, в стая номер ... е списъкът, първо провери и се разпиши там, а куфарчетата са в стаята отзад, с вътрешната врата."
Изумих се, каза ми бившият главен прокурор, нямах никаква представа за никакво даване на пари, но след кратък размисъл реших все пак да надникна в стаята и да попитам дали е идвал Георги Атанасов, а после да се върна от вратата, защото отговорът ми е ясен, естествено.
Влязох и попитах, видях списъка на бюрото и хората, които бяха в стаята, трима на брой. Погледнаха ме изненадани, все пак бях главен прокурор, но след като зададох своя въпрос, те ми отговориха положително, обаче не ме поканиха да вляза да се разпиша в списъка. От което разбрах, че аз не съм в този списък и се върнах още от вратата."
По-късно, както е добре известно, зетьовете на Георги Атанасов и на Николай Дюлгеров, които бяха състуденти и приятели, станаха едни от първите български милионери.
Това е стопроцентов факт!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gerbsenior
Категория: Политика
Прочетен: 1818830
Постинги: 610
Коментари: 1666
Гласове: 3891
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930