Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.12.2009 06:27 - КОБУРГЪТ: ДОКУМЕНТ...
Автор: gerbsenior Категория: Политика   
Прочетен: 973 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 02.12.2009 06:29


02.12.2009 г.
  сряда

  A+ | A- Какво каза царят на прощаване с НДСВ* image Публикувана: Вторник, 1-ви Декември 2009, автор: 24 Часа; image

Царят на раздяла с политиката на конгреса на НДСВ. СНИМКА: РУМЯНА ТОНЕВА

Днес е голям ден за мен, тъй като ще се случи нещо, което отдавна очаквах - да предам "щафетата" на по-младите. Такъв момент рано или късно настъпва и аз го посрещам спокоен. Спокоен, защото през изминалите 9 години Движението ни безспорно успя в нещо, което бях заложил от самото начало - да изгради и възпита едно ново поколение български политици, които не отстъпват на европейските си колеги по своите професионални качества и модерни управленски идеи. Без съмнение, смяната на лидера ще е едно предизвикателство за НДСВ и аз добре съзнавам това. Не приемам обаче опитите за спекулации оттук оттам, че едва ли не изоставям своя политически проект. Подадох оставка на другия ден след парламентарните избори, защото един лидер носи отговорност пред своите избиратели. Но не бих могъл да изоставя проекта НДСВ, защото чрез него можах да изпълня дълга, за който съм се подготвял от дете, a именно - да служа на Родината си тук, не от километри разстояние. И аз съм благодарен на съдбата за този житейски шанс. Занапред новият ръкводен екип ще има моята подкрепа.

Държа да стане ясно, че не приемам предложенията за поста Почетен председател, за да избегнем намеците за зависимост на новия председател. А освен това вярвам много повече в екипността, отколкото в незаменимата роля на отделната личност.

Силата на центъра

Преди 9 г. бяхме на кръстопът - обществено движение или политическа партия, либерали или консерватори. Ние направихме своя избор. Определихме нашата позиция като центристка. Поехме нелеката роля на партия, която ще работи за съгласие, ще внася толерантност, ще гарантира стабилността в политическия живот. Неоспорим факт е, че успяхме. Не бива да се отказваме от тези приоритети. Не само защото те са част от нашата идентичност, но и защото България има нужда от това. Както виждате, отново преживяваме времена на конфронтация и изостряне на политическия тон. Нещо повече - налице е тенденция за връщане на неефективния двуполюсен модел. Бъдете сигурни - конфронтацията ще излезе от мода!

Хората не се хранят с компромати, досиета и скандали!

Грешките на НДСВ

Вероятно и вие много пъти от юли насам сте си задавали въпроса: защо при добри резултати и толкова ярки личности в тази партия хората не ни подкрепиха по-активно. Със съжаление трябва да отбележа, че на последните избори негативните послания надделяха. Отчитайки, разбира се, и пропуските в нашата организационна работа, ще кажа, че в тази негативна среда нямаше как позитивизмът на НДСВ да е печеливш. От друга страна, нашите структури не положиха достатъчно усилия да обяснят на хората, че ГЕРБ не е "резервната партия на царя". Не си дадохме сметка как в една крехка демокрация като нашата обществото е податливо на манипулации. Така не се постарахме да защитим проекти като този за магистрала “Тракия”.

Приоритетите занапред

- Мобилизираща цел в дългосрочен план. НДСВ трябва да се опита да определи мястото на България в ЕС за поне десетилетие напред. В какво ще се "специализира" страната ни, за да се открои сред останалите държави членки. Една такава политика, полезна за България, би било например, производството на екологично чиста продукция. Това е сфера, в която страната ни има сериозен потенциал.

- НДСВ да остане партия на хората, които желаят да се реализират професионално, искат спокойствие и сигурност, за да се трудят и да подобряват качеството на живота си.

- Акцент да бъде поставен върху семейните ценности.

- Местните избори - това е предизвикателство, в което движението ще покаже дали се е възстановило от загубата тази година. Необходими са ни кметове - мениджъри.

За “мантрата” - защо НДСВ бе в тройната коалиция

Това решение не беше никак леко, още повече че НДСВ и БСП например, имат различни виждания за самата философия, за подхода в управленската програма. На парламентарните избори през 2005 г. НДСВ бе втора сила - след един успешен управленски мандат. Бизнес климатът беше на най-добро ниво за целия преход, а корупцията най- ниска според международни организации. Влизането на НДСВ в коалицията трябваше да подсигури продължаването на тези реформи. НДСВ трябваше да настоява за приемственост - така, както направих през 2001 г. Категорично съм против всяко следващо правителство да отрича направеното преди него и да започва всеки път от нулата. Това е непростима загуба на време и обществена енергия. В крайна сметка участието в коалицията гарантираше европейската ориентация на България.

Царските имоти

По никакъв повод т.нар. царски имоти не са поставяни като условие за едно или друго управленско решение - нито от НДСВ, нито от партньорите от БСП и ДПС. Подчертавам - това е частен юридически въпрос, който умишлено бе превърнат в политическа интрига от същите тези, които преди 12 г. пред мен използваха фрази като "поправяне на историческа несправедливост", а днес призовават за повторна национализация, че дори конфискация. За тези 9 години бях подложен на всякакъв вид оклеветяване и дискредитиращи кампании, каквито не знам да са били организирани срещу друга личност. Съвсем съзнателно обаче не отговарях, тъй като не считам, че един премиер или лидер на управляваща партия трябва да обсъжда по медиите частен въпрос, при това от компетенцията на съда. Да не говорим, че след толкова парламентарни комисии, внесени мораториуми, решения на прокуратурата и заведени дела, очаквах казусът да е повече от прозрачен и ясен. А дали се чувстват спокойни тези 2 млн. сънародници, които също са си върнали наследствената собственост?

Не мислете, че ми беше лесно да гледам как систематично бе цапано името ми, клеветено семейството ми. Но стисках зъби и търпях, за да покажа, че в една нормална европейска страна, каквато искаме да видим най-после и България, трябва да има друг стил на поведение.

Сега вече не в качеството си на партиен лидер имам правото да реагирам, както намеря за добре.

Оставам в родината

През изминалите години някои "доброжелатели" все ме изпращаха с еднопосочен билет за Мадрид и това им доставяше удоволствие. Не е коректно, нито демократично подобно отношение към човек, който е бил 50 години в изгнание. От тази трибуна искам да им припомня, че съм роден в България и като български гражданин логично е да остана тук - в родината, до края на дните си. С Божия воля, така и смятам да направя.

Пълният текст - на www.kingsimeon.bg




Гласувай:
0



1. sestra - Мисля си,
02.12.2009 10:13
че царят се разделя с един етап в политиката, при това достойно изнесен. Чак раздяла...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gerbsenior
Категория: Политика
Прочетен: 1810666
Постинги: 610
Коментари: 1666
Гласове: 3891
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031