Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.01.2010 19:53 - БРАВО, КРАСИ! - ОТЛИЧНО ИНТЕРВЮ!!!
Автор: gerbsenior Категория: Политика   
Прочетен: 1230 Коментари: 0 Гласове:
0



06.01.2009 г.
   сряда

  Страх ме е да не посегнат на Борисов   Публикувана: Сряда, 6-ти Януари 2010, автор: 24 Часа image

С Красимир Велчев, организационен секретар на ГЕРБ и съпредседател на парламентарната група на партията, разговаря Кристина Кръстева:

- ЧРД, г-н Велчев! 3 години в политиката и 5 месеца в парламента – как гледате на новия си живот?

- Точно това си мислих тази сутрин (вчера - б.р.). Направих си равносметка какво съм постигнал, как стигнах дотук. В последните 3 г. се впуснах в поприще, към което никога не съм се стремял, и за това време постигнах нещо, за което много хора мечтаят. Без да се стремя към него, съм стигнал ниво, което даже не мога да осъзная колко е отговорно. Колкото и банално да звучи, дължа го единствено на Борисов. Само благодарение на него и заради него съм в политиката. А що се отнася до идеализма, за мен той е крайна форма. Аз съм реалист. Може би отстрани изглеждам по-голям идеалист, но човек трябва да си поставя много високи цели, за да постигне нещо. Който сложи летвата на 2,30 м, може никога да не я скочи, но във всички случаи резултатът му ще е много по-добър, отколкото на този, който си я е сложил на 1 метър, постоянно си я прескача и вика: “Колко съм добър.” Сигурно, като ме гледате отстрани, моето поведение на моменти може би е дори глупаво Казваш си: “На тая възраст какъв наивник.” Не съм, но не мога да не си поставя някаква много висока цел и да се стремя да я постигна. Така и в бизнеса. Преди 20 г., когато започнах в частния сектор, не съм си представял, че фирмата ще се развие така добре. Не съм забогатял толкова, колкото много хора в България чрез приватизация или по друг начин, но всяко нещо, което съм направил, е било с много труд и работа в екип. А българинът е индивидуалист. Но и на Запад са - колко групи, вземете “Бийтълс”, стигат върха на творчеството и популярност и в един момент се разделят, защото всеки си мисли, че възходът се дължи единствено на него.

- Има ли опасност синдромът да зарази и ГЕРБ?

- Да. Не само опасност, в повечето случаи това е нормалното развитие на всяко общо начинание. Въпросът е да просъществуваме по-дълго. Защото ГЕРБ и личността Борисов имат мисия. Виждате живота в България какъв е - трябва да се оправи. Може да ме блазни мисълта един ден да кажа на внуците: “България тръгна към промяна и аз бях сред основните участници в нея.”

- Роден сте на една дата с Христо Ботев, но не давате и намек за сравнение между вас. Без колебание правите обаче паралел между Бойко Борисов и Стефан Стамболов. Да не се опасявате, че и на него могат да посегнат физически?

- Това са моите най-големи опасения и аз съм му ги казвал директно на Борисов. Той също много добре ги отчита. Но трябва да си изпълниш мисията. Една от светлите личности в историята ни е Стамболов - човек, дръзнал да се опълчи срещу руската инвазия, да се пребори България да остане сравнително независима. Вярвам, че Борисов трябва да успее в това, което прави. Въпреки че много хора около него го подвеждат, опитват се да го подвеждат с най-различни користни цели Но той има интуиция и съм сигурен, че ги усеща.

- Но той се прави, че им вярва, не се издава?

- Не е и редно. В политиката за съжаление не можеш и не е редно да показваш какво мислиш.

- Користните ласкатели около премиера къде са? В партията, бизнеса или?

- Не само. Всякакви хора по всякакъв начин се стремят да постигнат лични цели. Но се надявам на неговата интуиция. Тръгнах да създаваме ГЕРБ, защото си казвах, че трябва да се промени нещо основно в България. Защото тези 20 г. държавата се ръководеше скрито. Може би един ден ще се разбере кои всъщност са ръководили тези 20 г. държавата, но не са тези, които ние ги знаем. Тези скрити хора не носеха отговорност и им беше много лесно да си правят далаверите. Борисов каза и извади досиетата, но хората, които управляваха досега държавата, бяха вече подготвени за този процес. Те имаха достатъчно време и вече набавиха друг вид досиета - не на ДС, а кой е хомосексуалист, кой е вземал пари... И се опасявам, че и новите папки ги правят същите структури, които са държали и предишните.

- Кой може да посегне на премиера?

- За съжаление има много врагове. В последните 8-10 г. той ги натрупа и сред престъпния свят, и в политическия елит.

- Като премиер отряза ли пипалата на мафията?

- Стреми се. Откакто ГЕРБ е на власт, по същия начин се притеснявам и за Цветанов. Той, за мен единствен в правителството, направи много решителни крачки, това, което трябваше да направят всички министерства. Колко са нагли понякога политиците - шумят, че се прави чистка. А как да оставиш в министерствата ключови фигури, много близки на Овчаров, на Петър Димитров, на всички тези, които докараха държавата в това състояние?! Много от министрите ни нямат решителността да махнат хората, които работят против идеята на ГЕРБ. А вижте историята - винаги в основата на един военен преврат са полковниците, средният ешелон. И Кадафи е бил полковник. Ние какво правим? Махаме министрите, а средния ешелон, през който минава цялата информация, без да носи отговорност? Само Цветанов бе категоричен, но той 4 г. не спря да обикаля страната по партийна работа, познава хората и сега махна всички областни шефове на полицията, но без да назначава във ведомството си членове на ГЕРБ. Както подходи и в партията, където имаше смелостта да маха хора, а назначенията - да съгласува с хората по места.

- Къде се спотайват така наречените полковници?

- По всички министерства, по агенциите. Да, образно ги наричаме “полковници”. Има и полковнички, даже те повечето са в поли. Защото мъжете са подполковници. (Смее се.)

- Цветанов сега присъства всеки вторник на заседания на парламентарната ви група. Вдругиден, след като Бойко Борисов стане на конгреса председател на ГЕРБ, кой ще идва?

- Нищо не се променя, лидерът винаги си е бил Борисов. За да ги скарат с Цецо и да събудят съмнения между тях, играят с формалностите и казват “Лидерът е Цветанов”, но ние вътрешно си знаем нещата. Една организация върви добре, когато всеки си знае мястото. Ти гледай да си свършиш работата най-добре. Така че нищо кой знае какво не чакайте от конференцията ни в неделя. Нещата вървят добре. Единственото, върху което трябва да мислим, е как да се ускорят темповете.

- Темповете на кое?

- На развитие, на продължаване изграждането на партията. Не може да кажеш, че една партийна организация е завършена. И БСП, макар на 100 г., има много да работи по организационните неща. Партийното строителство, колкото и грозно да звучи терминът, е цяла наука - да умееш да работиш с много хора, да намериш правилните, които не поставят своя личен интерес пред общия, или, понеже е невъзможно, поне поставят двата наравно.

- През 2006 г. казахте, че ще направите от ГЕРБ партия, когато намерите 2000 свестни, честни и достойни хора. Открихте ли ги?

- Оказа се, че ни трябват много повече. Поне10 000. Да се върнем на “полковниците” - точно те трябва да са свестни хора. А възловите длъжности в България са над 7000. Тук са и кметове, и шефове на ВиК - все хора, от които зависи в този район дали ще се подобрява положението. В партията, щом върви добре, имаме много свестни, но ни трябват още.

 

ВИЗИТКА

- Роден на 6 януари 1951 г.

- Завършил автоматизация на производството във ВМЕИ, управление на човешките ресурси и управление на качеството в УНСС, със специализации в Токио, Цюрих и Милано. Възпитаник и на Школата за висшата летателна подготовка на Русия, и на учебния център на БГА “Балкан”. Икономически директор на сдружението за ултралека авиация КУЛА

- Организационен секретар на управляващата партия ГЕРБ, член на изпълнителната й комисия и съпредседател на парламентарната й група.



Тагове:   интервю,   отлично,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gerbsenior
Категория: Политика
Прочетен: 1817905
Постинги: 610
Коментари: 1666
Гласове: 3891
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930