Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.02.2010 05:58 - ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ - ТОВА СЕ КАЗВА ПОЛИТИК и ДЪРЖАВНИК!
Автор: gerbsenior Категория: Политика   
Прочетен: 1553 Коментари: 0 Гласове:
0



  A+ | A- Алексей Петров става агент по молба на Никола Филчев image   image  

СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

С Цветан Цветанов, министър на вътрешните работи, разговаря БЛАГА ГЕОРГИЕВА

- Министър Цветанов, кой е на върха на Октопода - Алексей Петров или друг?

- Той е респектиращата фигура при укрепването на тази йерархична организирана престъпна група и е имал основна роля във всичко. Разследването ще установи дали има друго ниво над него, което чисто интелектуално да е давало сценария за реализиране чрез силовите структури и срастването на Октопода с държавния апарат.

- Операцията е започнала с показанията на бизнесмени - как се престрашиха?

- Днес много от хората, които са потърпевши от Петров или неговите приближени, са загубили вече чувството на страх, като виждат, че има правителство, което иска да отскубне държавата от Октопода. Моментът е добър да призова отново всички българи, за да обединим усилията на потърпевши и граждани.

- Какво е спечелила тази група? Доказано ли е, че са вземали 50-70% от месечния оборот на много фирми през последните 10 г.

- Тепърва ще се правят изчисления, но надали ще можем да установим целия финансов ресурс. Има фирми, които са загубили изцяло имуществото си или дружеството си под натиска на силоваците на долните нива в тази група. Всичко обаче е опирало до тежката дума на Петров, като с годините се е създал един страх у хората дори да споменават името му.

- Вдовицата на прокурора Николай Колев го обвинява дори в убийства.

- Това е част от разследването, което продължава. Фактът, че близките се притесняват, че разследването на убийството не е стигнало до самия край,а е било свързано с Октопода, говори, че имаме срастване на всички нива в държавата. Вече съм разпоредил на директора на столичната полиция да се проверят всички нови обстоятелства, които биха могли да излязат по тези случаи. Там, където не е работено в дълбочина по някакви причини, имаме пълната оперативна свобода да се стигне докрай.

Ще разследваме абсолютно всички неразкрити престъпления - случаи, за които е останало някакво впечатление у близките, че държавата не е работила активно. Като изчезналите в Добрич.

- Значи изваждате стари дела, за които има съмнения, че не са разследвани докрай?

- Точно така. Ще дам един пример - при подготовката на операция "Октопод" имахме информация за много интересно оперативно дело, което незнайно по какви причини беше отишло във военна прокуратура, а не се е работело по него. То е за периода от 1998 г. назад и показва как започва подемът на хората в Октопода.

В момента това дело вече е иззето от прокуратурата след мой разговор с главния прокурор Борис Велчев. Там е имало достатъчно данни, с които е могло да бъде спряно развитието на Октопода и той да бъде разбит. Но за съжаление силният старт, който е даден тогава на групировката, и силното й укрепване в последните години със създаването на ДАНС, са я накарали да се чувства недосегаема. Мога да ви кажа, че има доста хора от управлението на държавата, за които сега имаме данни, че са били съпричастни към Петров и групата му.

- Издирвате ли още хора по операция "Октопод"?

- Да, сред тях е човекът в групата, който се е занимавал с проститутките, Митко Полицая. Търсим и още едно лице, което се издирва по операция "Наглите", но е свързано с Хамстера и дейноста на Октопода.

В криминалните среди Хамстера е човекът, поддържал контакти с всички добри автокрадци. Мога да изброя Релето, Гребеца, Сапата, Дабата, Лъвицата - те са на по-ниско ниво, а Хамстера е координирал тяхната дейност, свързана с автокражбите.

- И е прибирал процент от печалбата?

- Освен че е вземал процент, той осигурявал защита на автомобилите, застраховани от дадени застрахователни компании. В същото време е организирал атакуването на другата част от пазара, за да бъде неутрализирана конкуренцията.

- Правилно ли ви разбирам - организирал е кражба на колите, застраховани в други фирми?

- Точно така. А колите, застраховани в определени компании, са били под някакъв специален режим на недосегаемост.

Може да попитате представителствата у нас на големи европейски застрахователни компании какви са щетите, които те търпят от подобна дейност. В тази посока възнамеряваме да променим законодателството, за да няма индикатори, които да насочват - коя кола в коя компания е застрахована.

- Тосет да не се слагат лепенки по колите?

- Да, точно така.

- Има ли полицаи - ятаци на Октопода?

- Определено има. Установяваме всички техни контакти и връзки и ще търсим или тяхното отстраняване по дисциплинарен ред, или предаването им на компетентните органи.

- Те са помагали най-вече с информация?

- Да, информацията е най-ценното нещо.

- На видеозаписа от ареста на Петров изглежда, че той си е облякъл дънки и се е приготвил за задържането си - засякохте ли изтичане на информация за готвената операция?

- Не, няма изтичане на информация. Вероятно у арестуваните е имало съмнения какво се готви. Многомалко бяха хората, коитоработиха по тази операция, както беше и при "Наглите". Хората, които се включиха във финалната част, разбраха едва на инструктажа около 4,30-5 ч сутринта.

За да влезем обаче в неговата добре охранявана къща, намираща се на частна улица, нямаше как да не се разбере. Щом външната охрана забележи засилено полицейско присъствие естествено, че те подават информация на собственика и той има достатъчно време да бъде облечен по начина, по който е бил задържан.

- Защо през 1999 г. правителството на Иван Костов внедрява Алексей Петров като агент под прикритие?

- Доста спекулативно се говори, че едва ли не той е бил с определени оперативни задачи, отчитал се е и т.н. Създаването на образ на Петров като Робин Худ е доста несериозно, трябва да се каже какво наистина се е случило тогава.

Петров стана агент по молба на Никола Филчев, който дава и политическа протекция, и санкция за това. Знаете какви назначения се случваха тогава, а после нещата продължиха и при вътрешния министър Георги Петканов. Надали има хора, които да искат да са в конфликт с главния прокурор.

- Обявихте, че в офиса на басейна "Спартак" са намерени папки. Какво има в тях?

- Най-ценното, което може да те направи успешен в Октопода, е да боравиш с информацията. Защото с нея можеш да манипулираш, да изнудваш, да постигаш цели изцяло на користна основа и да държиш в зависимост хора, за които имаш данни. Това според мен е недопустимо!

- Станишев призова да се разкрие телефонният тефтер на Алексей Петров. С кои политици и държавници е говорил?

- Проверяваме ги. Станишев е един от хората, които неглижират операциите "Октопод" и "Наглите". Но назначаването в ДАНС на Петко Сертов и Алексей Петров е станало с политическата санкция на министър-председателя Станишев, който отговаря за агенцията.

Давам за пример като човек от тефтера на Петров съветника по енергийните въпроси на Станишев Боян Чуков - много близък на Алексей Петров. Октоподът е имал директен контакт с политическия кабинет на тогавашния премиер.

Затова разбирам притеснението на Станишев и устрема му да неглижира, да пренасочи вниманието към днешния кабинет. Но аз само искам да го попитам защо неговото правителство не разкри Наглите - извършили 19 отвличания, 18 от които в неговия мандат като премиер.

Защо допусна лице като Алексей Петров да бъде назначено на позиция съветник в ДАНС и да кани на кафе кого ли не. Разговорите, които са водени вътре, никой до ден днешен не знае от какво естество са били и дали не са били чисто манипулативни. Виждате, че днес ги няма скандалите в ДАНС отпреди лятото на 2009 г., няма и гръмки разкрития на някои политически функционери, боравещи с информация, която не беше редно да се разгласява, защото това обезсмисля работата на службите.

- Страх ли ви е за сигурността на свидетели срещу Октопода?

- Всичко зависи от това, което държавата може да направи. Ако сме тръгнали в правилната посока, ако институциите имат воля да се противодейства на Октопода, не се притеснявам и се надявам, че ще имаме много повече граждани, които ще бъдат част от разкриването на тази престъпна дейност. Най-важното за една демократична държава е да се постигне тази така дълго чакана от българите справедливост.

- Октопода ли е най-сериозната група, сраснала се с властта у нас, или има и други?

- Според мен тази група е наистина най-сериозно срасналата се с държавните органи предвид факта, че включването на Петров в държавните служби става под въздействието на главния прокурор. Разбирате, че оттам се създават изключително сериозни предпоставки за разрастване на Октопода в съдебната система.

Там са ми най-големите притеснения за това дали тази правораздавателна независима система не е в изключително голяма зависимост от Октопода и да не се окаже Октопода държава в държавата. Защото моите наблюдения в МВР са, че тази групировка е простряла пипалата си на сериозни нива, и затова в момента изолираме определени служители от работата по този случай и вземаме мерки.

CV

Цветан Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София

Дипломиран магистър е от Националната спортна академия в София. Завършил е и следдипломна квалификация специалност "Право" в УНСС

През 1987 г. започва работа в МВР като специалист, после става главен експерт и оперативен помощник на главния секретар на МВР. От 2005 г. е заместник-кмет по сигурността, координацията и контрола в Столичната община

2005 г. става председател на партия ГЕРБ, избран през 2009 г. за депутат. На 27 юли т. г. става вицепремиер и вътрешен министър

Женен, с 2 деца



Тагове:   казва,   държавник,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gerbsenior
Категория: Политика
Прочетен: 1818032
Постинги: 610
Коментари: 1666
Гласове: 3891
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930