Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.02.2010 05:50 - ГЕНЕРАЛ о.р. АТАНАС АТАНАСОВ: ИНТЕРВЮ-ДОКУМЕНТ
Автор: gerbsenior Категория: Политика   
Прочетен: 1191 Коментари: 0 Гласове:
0



Ген. Атанас Атанасов: Да, вербуваха Алексей по мое време, на 23. II. 2001 г.

- Г-н Атанасов, вярно ли е твърдението на Никола Филчев, че назначението на Алексей Петров е станало по ваше предложение?

- Точната дата на привличане към сътрудническия апарат на Алексей Петров се оказа, че е 23 февруари 2001 г. 3 месеца преди правителството на ОДС да сдаде властта. А привличането на хора към сътрудническия апарат на специалните служби е технология, която публично не трябва да се обявява.

- Според Никола Филчев е било през 1999 г.

- Аз няма да коментирам Филчев, защото ми е обидно. Но с едно изречение - високият пост на този човек беше използван от него и обкръжението му за реализирането на определени интереси, включително и дребни неща като пробутването на един човек към апарата на службите.

А сега малко теория, за да е ясно. Работата на специалните служби на първо място е да вербуват хора от средите на престъпния свят и сивата икономика. Да придобиват такива източници, които имат позиции, влияние и връзки за придобиване на информация. Секретните сътрудници нямат правомощия за вземане на решения. Те са инструмент за придобиване на информация.

Казвам това, за да се направи качествена разлика с това, което се случи през 2008 г. Тогава Алексей Петров беше назначен на публична длъжност и му бяха дадени правомощия да взема решения във важна институция като ДАНС.

Тук вече идва политическият въпрос. У нас, а сигурно и по света, има партии и политически лидери, които са готови да влязат в съюз с организираната престъпност само за да спечелят или да задържат властта. Класически такъв случай е решението на Сергей Станишев да влезе в колаборация с част от организираната престъпност, за да запази властта си и да се пребори с други части от ъндърграунда, с които бяха свързани негови съпартийци.

Мога да дам и други примери. През 2001 г. Илия Павлов и компания направиха път до Мадрид, за да доведат тук Симеон Сакскобургготски. Защото правителството на Иван Костов беше разбило най-голямата мафиотска организация в България тогава - "Мултигруп".

Тези хора си даваха сметка, че ако Костов има още един мандат, те ще свършат. Затова потърсиха друг политически проект за реализация на своите интереси. Костов отказа да сътрудничи с организираната престъпност и това бе една от причините да изгуби властта през 2001 г. Иначе можеше и до ден-днешен да е министър-председател.

- Само че сега излиза, че в края на мандата сте си взели за сътрудник човек, когото днес сочат за най-големия бандит.

- Затова е много важно да се разследва конкретната престъпна дейност, по време и място какво се е случило. Защото може някой още в момента на привличането си да е имал намерение да извърши някакво деяние. Въпросът е кога го е извършил.

Но синьото управление нямаше силна имунна система, за съжаление. Имало е пробиви като този за внедряване на такива хора в държавата. Но това не е било политика, а случайни неща.

- Вас натискали ли са ви за Петров?

- Няма значение дали са ме натискали,(24часа)или не, резултатът е този. Но към пролетта на 2001 г. аз комуникация с Филчев не съм имал.

- Алексей Петров свършил ли е нещо полезно?

- Не знам какво е свършил. Защото секретните сътрудници се ръководят от щатни оперативни работници на ниско ниво. Никога не съм чел документ или информация от него. Но навярно е бил много "полезен", щом през юли 2002 г. министърът на вътрешните работи Георги Петканов го е наградил за високи професионални заслуги със знак на МВР. Което той вчера излъга, че не е вярно. Попитайте го за какви заслуги точно го е наградил.

- Излиза, че никой няма отношение към попадането на Алексей Петров в МВР.

- От датата на привличането му ставаясно, че Алексей Петров е станал сътрудник, когато аз съм бил директор. Но пак казвам - технологията за привличане на секретен сътрудник е държавна тайна.

- Докога е сътрудничил Петров?

- Докато го осветиха. Нека си спомним онзи период, в който Румен Петков подаде оставка. Тогава един факт мина много незабелязано - Петков освети секретен сътрудник Петров.

- Имаше дело за това.

- Да, всички си спомняме как то завърши. Оправдателната присъда е показателна, че всичко беше оперативна комбинация. Осветяването на Петров бе напълно умишлено, за да могат после да го назначат на публична длъжност и да му дадат правомощия. И той се превърна в неформален председател на ДАНС, а ДАНС се превърна в силова групировка. Агенцията, която уж трябваше да се бори с корупцията по високите етажи на властта.

Затова ние от ДСБ приветстваме и силно подкрепяме тази операция, но в същото време настояваме за пълно разследване. Нека се види кога се е извършвала престъпната дейност и от кого е била покрита. Нека се види кой на държавно ниво е покровителствал тази престъпна група. Защото, питам, аз ли имам жилище в комплекса, построен от Алексей Петров? Не, има Никола Филчев. Моят син ли работи във фирма, контролирана от Алексей Петров? Не, там работи синът на Георги Петканов. Това са фактите. /24 часа. 17.02.2010 г./




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gerbsenior
Категория: Политика
Прочетен: 1819987
Постинги: 610
Коментари: 1666
Гласове: 3891
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930