Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.03.2010 18:34 - ФИЛОСОФЪТ-АГЕНТ на ДС АХМЕД ДОГАН бил и КЛАСЕН ЕНЕРГЕТИК
Автор: gerbsenior Категория: Политика   
Прочетен: 4997 Коментари: 4 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
   22.03.2010 г.
 понеделник
     ДОГАН-ДОНОСНИКЪТ и ДОГАН-КРАДЕЦЪТ
    Публикуването на досието на Ахмед Доган като агент-доносник на Държавна сигурност в продължение на цели 12 години с три псевдонима, не успя да срине неговото политическо влияние.
     Най-после обаче на бял свят излезе конкретна, доказана форма на крадене на повече от милион долара, която ще го погуби безвъзвратно като политическо животно.
      Когато става дума за пари, броени в милиони долари, българският гражданин не прощава; край на политическото битие на този най-крадлив български "политик", деградирал окончателно и завинаги.
       Оттук нататък думата е на прокуратурата и на съда. Но - което за държавата и нацията е по-важно - думата имат и българските граждани. Свърши ли Доган, опозорен заради кражбата на милиони, свършва и досегашното политическо влияние на ДПС.
       А сега се полюбувайте на безсрамната словесна еквилибристика, до която прибягва етническият българин и подкупен слуга на Доган - индивидът Камен Костадинов:
           
                                          +
                                    +          +
                                          +
Вземал ли е Доган комисионни като консултант по проекти на предишното правителство?
22 март 2010 | 10:22 | БНТ, „Денят започва” Начало / Мнение Камен Костадинов, зам.-председател на ПГ на ДПС


Водещ: Следваща тема – взел ли е и как лидерът на ДПС Ахмед Доган милион и половина лева като консултант за хидроенергийни проекти? Камен Костадинов е в студиото – зам.-председател на ПГ на ДПС, член на ръководството на партията, на Централното оперативно бюро. Добро утро.
Камен Костадинов: Добро утро.
Водещ: Да започнем с това, което се появи и отвори като тема – начинът, по който Ахмед Доган е получил тази колосална за представителите на населението сума и изведнъж се оказа експерт по хидроенергийни проекти. Съобщението беше за „Цанков камък”, Горна Арда, Доспат, Тунджа – като консултант, а самият той по-късно е дал 50 хиляди, в общи линии е бил разходът за други специалисти, за да извършат проучванията и разликата остава при него. Какъв е отговорът на ДПС?
Камен Костадинов: По-опасното от това да пишеш лъжи, е да пишеш полуистини. В информацията, която се помества в един от днешните ежедневници се съдържат части от истината и доста неистини, което прави един тюрлюгювеч, който прави едно внушение в съзнанието на читателите, което е невярно, манипулативно и доста неприятно.
Водещ: Не е ли взел милион и половина като консултант?
Камен Костадинов: Ако започнем внимателно да четем, вашите колеги пишат: „Доган е взел милион и половина като консултант по проекти на правителството”. Ерго излиза, че на него му е платено от правителството, от парите на данъкоплатците и то за хидровъзел „Цанков камък”, нещо, което всеки един български гражданин като прочете основателно би се възмутил и би се разгневил. Такава беше и моята първоначална реакция.
Водещ: Възмутихте се първоначално?
Камен Костадинов: Да, но истината е доста различна.
Водещ: Каква?
Камен Костадинов: Доган първо никога не е бил консултант на правителството и на него не му е плащано с държавни пари.
Водещ: Тези милион и половина у кого са?
Камен Костадинов: Той има договор с Института по минно дело, който е една частна структура и едно частно дружество. Това, че се нарича институт, по никакъв начин не го прави държавен и организация, която да получава някакви средства от бюджета.
Водещ: Тоест, тези милион и половина са от частна фирма, преведени на г-н Доган.
Камен Костадинов: От частна фирма... точно така. Второ, проектите, за които той е получил своето възнаграждение нямат нищо общо със сегастроящия се „Цанков камък”. Нещо, за което ние научихме за нередности, бяха изнесени в медиите, министър-председателят говори за такива и ако мога да съобщя нещо като новина от вашето студио – днес ние ще изпратим писмо на главния прокурор, ако министър-председателят е сезирал – ОК, но ние също от своя страна изпращаме писмо до главния прокурор, с което ще настояваме да бъдат извършени... да бъде направена проверка на всички изнесени факти относно финансирането на хидровъзел „Цанков камък”, как цената му от 200 милиона е станала 400 милиона, кои са изпълнителите.
Водещ: Ще съдите изданието ли?
Камен Костадинов: Не, ние настояваме да бъде проверено какво се е случило в „Цанков камък”, тъй като истината е... Това също е една полуистина, че г-н Доган е един от идеолозите за построяването на „Цанков камък”, аз ще се опитам в краткото време да обясня съвсем схематично за какво става на въпрос. България има задължение да построи 20% от своите енергоизточници, които да бъдат възобновяеми.
Водещ: Вода.
Камен Костадинов: Възобновяеми. Австрия като държава, която има надвишаване на парниковите газове, има нужда да получи отнякъде зелени сертификати, срещу които да инвестира в построяването на възобновяеми енергоизточници. Това се случва преди седем-осем години, когато в България никой не говореше за зелени удостоверения, никой не говореше за парникови газове, за протокола от Киото.
Водещ: Добре. Конкретно какъв е случаят?
Камен Костадинов: Тогава схемата, първоначалната, е австрийската страна инвестира, построявайки хидровъзела „Цанков камък”, срещу което България получава зелени удостоверения, но българската държава не плаща нито едно евро, нито един лев.
Водещ: Главен изпълнител е австрийската „Алпине бау”.
Камен Костадинов: Оттам нататък обаче, когато вече... какъв е техническият проект, инженерният проект, кои са изпълнителите, това няма нищо общо и никаква връзка с г-н Доган. Той е идеологът в България да се построи язовир, който да не бъде финансиран от българската държава, а да бъде финансиран от чужда държава, срещу което България да даде зелени удостоверения, които към онзи момент нямат никаква стойност и в България никой не говори за тях.
Водещ: Да изчистим само този казус. Милион и половина той е получил, казвате, от частна фирма, какъвто е Институтът по минно дело.
Камен Костадинов: Точно така.
Водещ: На кого е този институт?
Камен Костадинов: Не мога да ви кажа. Вие като журналисти бихте могли да направите своята проверка.
Водещ: Защо дават точно на Ахмед Доган, на един политик, да върши инженерна работа?
Камен Костадинов: Само да кажа, ще ви кажа и за това...
Водещ: Сигурно очакват нещо в замяна?
Камен Костадинов: Това е въпрос, който може би трябва да зададете на тях. Това, че г-н Доган е философ по образование, не му пречи да се занимава с...
Водещ: ... да разбира от каскади и от язовири.
Камен Костадинов: ... да разбира от каскади и от язовири, да.
Водещ: Мислите ли?
Камен Костадинов: Аз мисля, че отговорът на този въпрос би било по-редно да потърсите от специалисти по каскади и язовири, които са разработили с г-н Доган, които го познават и чийто отговор би бил по-авторитетен. Какво ще ви кажа аз в момента, едва ли има толкова голямо значение.
Водещ: Нищо, кажете. Според вас той разбира от тази материя, така ли?
Камен Костадинов: Според мен той разбира от хидроенергетика и е един от най-подготвените хора в България на тази тема, твърдя го.
Водещ: В тази публикация се твърдеше, че този милион и половина, който го е получил, вие сега казвате, че това не са държавни пари, а пари от институт, частен...
Камен Костадинов: Да, които апропо са обявени миналата година в неговата данъчна декларация март месец, доста преди изборите, и които са...
Водещ: Обявени са в декларация?
Камен Костадинов: Обявени са, на които са платени съответните данъци, обявени са в неговата декларация пред публичния регистър.
Водещ: Това, което прочетохме е, че милион и половина той взема, а пък е наел специалисти, които струват 50 хиляди...
Камен Костадинов: Аз не бих искал да навлизам в детайли какви са техните отношения за какво на него му е платено. Упълномощен съм от г-н Доган да заяви, че той не възразява проектът, трудът, за който той е получил пари, да бъде показан, направен публичен, стига съответният Институт по минно дело да няма нищо напротив, тъй като в момента, в който те...
Водещ: Какво е това – труд...
Камен Костадинов: Това са анализи, това са доклади, но г-н Доган не възразява те да станат публични.
Водещ: Да се види?
Камен Костадинов: Да, но те са собственост все пак, отварям една скоба, на този институт.
Водещ: На кого е този институт?
Камен Костадинов: След като този институт си е платил... Това е частно търговско дружество. Аз не бих могъл да ви отговоря на кого е. И ми се струва, че плъзгайки се в момента да гадаем десет минути на кого е и как е...
Водещ: Да. Защото излиза, че той получава 1.5 милиона, казвате абсолютно законно, обявено и декларирано, твърдите, което също звучи като новина, понеже се твърдеше друго. От тях се дава 50 хиляди на конкретни специалисти и разликата остава.
Камен Костадинов: Добре е тези, които твърдят друго, да си направят труда, журналистиката в България да стане малко по-отговорна и да носи отговорност за това, което пише, а да не работим на слухове – една жена казала на пазара.
Водещ: Какво точно е разгърнало... Може би ако се отвори това, наистина ще се види. Казвате, че той разбира от тази материя.
Камен Костадинов: Казвам, че разбира, да. Както твърдя, че той разбира и от други алтернативни източници на енергия. Смея да твърдя, че може би е един от най-добре подготвените хора във връзка с водородните технологии в България, почетен член е на водородното дружество, притежава няколко...
Водещ: Хоби ли му е това?
Камен Костадинов: Той счита, че политикът е този, който трябва да мисли с няколко хода напред, а не да тича след събитията.
Водещ: Защото това е работа като на учен.
Камен Костадинов: Самият той е учен, може би забравяте.
Водещ: Но не знаех, че по хидроенергийни... и от енергетика, и от хидровъзли разбира.
Камен Костадинов: Когато имаш навик да четеш и да търсиш новото, не е според мен голям проблем да започнеш да се специализираш в определени теми, които според теб са важни за обществото.
Водещ: Той си разбира от това и си заслужава изработените пари. Така разбирам от...
Камен Костадинов: Това са частни отношения между една частна фирма и него.
Водещ: Това, че той беше на върха на държавата и на тройната коалиция, разбирате съвсем логично, че...
Камен Костадинов: Аз разбирам, да, и...
Водещ: Друг вкус привнася.
Камен Костадинов: Би имало конфликт на интереси, ако този институт работи по някакъв държавен проект, който е финансиран или това са проекти, които са финансирани с държавни пари, макар и минали през този институт.
Водещ: Да не би да е плащане за нещо друго?
Камен Костадинов: Доколкото аз имам информация, нито един от тези проекти все още не е стартирал. Може би поради настъпване на икономическа криза... А връзката с „Цанков камък” е само до толкова, доколкото единият от проектите е на темата какво би се случило, ако водите на река Места бъдат прехвърлени в каскада Въча. Едно от стъпалата, на които е язовир „Цанков камък”, но няма нищо общо с този скандален проект, за който в момента твърди министър-председателят и за който, аз повтарям, ние ще сезираме прокуратурата да бъде извършена цялостна проверка.
Водещ: Конфликт на интереси няма, твърдите. Да не би тази фирма по този начин да е имала други стремежи, да речем следващи поръчки или нещо от този род, безплатен обяд няма.
Камен Костадинов: Според мен е по-добре да погледнете, ако може по някакъв начин да достигнете до въпросните трудове и до въпросния интелектуален продукт, за който е платено, да разберете, да се консултирате с други специалисти, които разбират какво струва това нещо...
Водещ: На какво ниво е текстът?
Камен Костадинов: На какво ниво е текстът и оттам нататък да търсим под вола теле. Защото това са, пак казвам, това е опит за внушение...
Водещ: Съизмеримо ли е това плащане с други плащания в бранша?
Камен Костадинов: Не мога да ви кажа, аз не съм специалист в бранша, не разбирам от енергетика. След като е платено, най-вероятно е и измерим труда срещу цената.
Водещ: Толкова е платено, колкото струва, не се очаква нещо друго...
Камен Костадинов: Така е според мен.
Водещ: ... от друга порция.
Камен Костадинов: Така е според мен.
Водещ: А имате ли коментар около основната защитна полемика и на правителството, стана дума за това, че над два милиарда скрит дефицит има, по договори – 150, за които е нямало финансиране. В Закона за бюджета е пишело, че трябва да има такова финансиране и че сега плащаме за стари необмислени раздавания на проекти и договори.
Камен Костадинов: Аз считам, че това е потвърждение и на позицията, която преди малко ви развих за прокуратурата, че изпълнителната власт за всяко едно свое съмнение, че има нещо нередно, че има извършено нарушение, трябва да сезира прокуратурата.
Водещ: Призовавате прокуратурата.
Камен Костадинов: Да, прокуратурата да се произнесе. Ако някой е нарушавал закона, това е било наша постоянна позиция, той трябва да си понесе наказанието.
Водещ: Не ви притеснява това в никакъв случай?
Камен Костадинов: Не. По никакъв начин. За всяко едно съмнение да се подават сигнали, прокуратурата е тази, която ще отговори. Разбира се, аз разбирам опита на правителството да намери решение на тежките проблеми, пред които се намира в момента...
Водещ: Антикризисните мерки как ви се видяха – данък лукс, ето и яхтите... обвиняваха Доган и за яхтите, жилищата...
Камен Костадинов: Напълно се солидаризирам с твърденията на преждеговорящите преди мен, тези мерки едва ли ще имат сериозен фискален ефект.
Водещ: Коя мярка пропускат...
Камен Костадинов: Те по-скоро ще имат някакво усещане за справедливост, ще покажат в обществото... Което, разбира се, има нужда и от справедливост. Но по-скоро трябва да се търсят мерки и ефекти, които да имат фискален ефект.
Водещ: Скептичен сте към тези, които бяха огласени на този етап.
Камен Костадинов: Специално за данък лукс считам, че той е справедлив, но няма да има съответния фискален ефект, който се очаква от него. Според мен трябва да бъде разплатено веднага на фирмите, които имат да получават. Трябва да се направи възможност да се връща веднага ДДС-то, т.е. да е в съответните срокове...
Водещ: Да, схванах.
Камен Костадинов: Да се стимулира потреблението, да се стимулира здравината на икономиката. От друга страна, не считам, че самата мярка за налагане на данък върху лихвите над определена сума ще има ефект, тъй като това би създало проблем, според мен, на банковата система.
Водещ: Тоест хората да си ги изтеглят и да ги пратят другаде парите си.
Камен Костадинов: Да, ако ще плащат данък върху лихвите, каква е причината да си държиш парите в банката.
Водещ: Само пропуснах нещо по първата тема. За секунда ще се върна. Връзката с „Мултигруп” каква е? В статията е спомената „Мултигруп”.
Камен Костадинов: Не мога да ви кажа. Аз ви казвам, че в тази статия има доста неистини.
Водещ: А това за „Мултигруп”?
Камен Костадинов: Не мога да ви кажа.
Водещ: „Инстрой Холдинг”?
Камен Костадинов: Това е нещо, за което може да си направите нещо като разследване. Аз пак казвам – няма нищо общо между проектите, за които г-н Доган е получил консултантски възнаграждения и „Цанков камък”. Парите, с които на него му е платено, не са държавни пари. Това са частни отношения...
Водещ: Декларирал ги е.
Камен Костадинов: ... между частно търговско дружество и него. Това са суми, за които той е обявил своята данъчна декларация в декларацията си пред Сметната палата. Доколкото имам информация, той се е регистрирал като физическо лице по ДДС още миналата година.
Водещ: По друг проект работи ли в момента?
Камен Костадинов: Мисля, че работи по други проекти. Най-вероятно /.../ сигурно ще научите и за други. Не мога да ви кажа.
Водещ: В каква област?
Камен Костадинов: Не мога да ви кажа. Най-вероятно, да, той основно се занимава с проекти в алтернативната енергетика.
Водещ: Има ли и други консултантски договори?
Камен Костадинов: Не мога да ви кажа. Знам, че работи и по други проекти. Дали те са предмет на поръчка или тепърва ще бъдат, или са някакви негови търсения, научни, не мога да ви кажа. Но знам, че той има сериозни занимания в тази посока. Има лаборатория, има постоянно... общува с учени, постоянно се среща с хора от БАН...
Водещ: Има лаборатория? Къде има лаборатория?
Камен Костадинов: Да.
Водещ: Къде?
Камен Костадинов: Там, където живее.
Водещ: В тях.
Камен Костадинов: Да. Има учебници около него постоянно по химия и по физика.
Водещ: Добре. Трябва да приключваме. Последен въпрос. Ако имате развитие по една друга тема, преди време съобщихте покрай случая „Емин”, че той е трябвало да ликвидира г-н Доган. Нещо друго.
Камен Костадинов: Аз по тази тема, извинявайте, че ви прекъсвам...
Водещ: Да.
Камен Костадинов: Но обявих в една друга телевизия, че прекратяваме говоренето. Оставяме...
Водещ: Вече не ви се говори?
Камен Костадинов: Не, има органи, които...
Водещ: Защото излезе, че натривки не са взети.
Камен Костадинов: Има органи, които разследват. Очакваме те да излязат със своите заключения и бихме ги коментирали, ако...
Водещ: Но стоите зад тази ваша теза...
Камен Костадинов: Да, разбира се.
Водещ: Че това е била целта? А източниците на ги посочихте?
Камен Костадинов: Считам, че каквото е имало за казване, сме го казали, очакваме отговора на компетентните институции.
Водещ: Много ви благодаря. Камен Костадинов с позицията на ДПС по скандала, в който беше набъркано името на лидера на партията Ахмед Доган, коментар за антикризисните мерки. Благодаря ви.
Камен Костадинов: Благодаря и аз. Успешна седмица.
Водещ: Успешна седмица и на вас.


Тагове:   Доган,


Гласувай:
3



1. vmir - При положение, че специалистите ни емигрират поради ниски заплати, да се плаща на философ
23.03.2010 14:21
да менаджира хидроенергиен проект, си е чисто безумство и знак от най-високо държавно ниво, че тук никой не трябва да си гледа работата. Той затова и Доган толкова години се води на щат парламентарист, без да е стъпвал в НС. Много любопитни са безценните мнения на Доган, за които е получил повече от милион. Подозирам обаче, че няма да имаме щастието да се насладим на толкова високо оценени творения на човешкия гений.
цитирай
2. luben - Абе тук бъка с глупости
23.03.2010 15:43
Първо, този момък си няма представа от кога в България се говори за парникови газове и протокола от Киото - от поне 13-14 години насам, като преди 12 години имаше и Проекти съвсемстно изпълнение точно по протокола от Киото. Та - аре молим ви, ако мога така да се изразя - да не е било чувано за тези неща - тогава Доган явно не е чувал за тези неща, но в България имаше не малко специалисти и мероприятия, свързани с този проблем.

Второ - ако с наличие на учебници по физика и химия се става спец по енергетика, хидровъзли и водородна технология - да вземат да закрият ЕмАйТи, Принстън и куп университети и да разпространят тези учебници. Леле, колко са прости в чужбина, а не се поучат от този гений Костадинов...

Тези полуграмотни типове (всъщност ... правилно казва, че не е добре да се редят полуистини) съвсем са се самозабравили и мислят, че Вселената тръгва от тях и те са незаменими и най-знаещи и можещи... Боже пази сляпо да прогледа!!!
цитирай
3. cornflower - айшето пак ши гласува..
23.03.2010 15:50
айшето пак ши гласува..
цитирай
4. vmir - Милион и половина са заплатите за повече от сто години на професор - енергетик.
24.03.2010 00:48
Да не обяснявам, че в къщи акциите ни от масовата приватизация са в "Минстрой", които официално нямат пари и прочие глупости, явно, защото са имали велик мениджмъннт...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gerbsenior
Категория: Политика
Прочетен: 1810050
Постинги: 610
Коментари: 1666
Гласове: 3891
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031