Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.04.2010 06:44 - БАН: "ФЕОДАЛНИТЕ СТАРЦИ" били ОБЕЗПОКОЕНИ, ВЕЧЕ НЕ ИСКАТ ОСТАВКАТА на МИНИСТЪРА на МОМН, а само ДИАЛОГ с НЕГО
Автор: gerbsenior Категория: Политика   
Прочетен: 6513 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 10.04.2010 22:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
09.04.2010 г.
  петък

                                                Един приятен спомен 
 
Сергей Станишев и Даниел Вълчев се срещнаха с новия шеф на БАН акад. Съботинов
 
Академиците взимат депутатски заплати до живот   02 юли 2008 Академиците от БАН вероятно ще получават до живот всеки месец по една депутатска заплата.          Това съобщи премиерът Сергей Станишев след двучасова среща с новия председател на БАН акад. Никола Съботинов, предаде БТА. Според премиера те са "цвета на българската наука".
Подкрепяме идеята българските академици да получават доживотно възнаграждение, колкото един български народен представител, защото това са образно казано "народните представители на българската наука", аргументира се министър-председателят.
           Вицепремиерът и министър на образованието Даниел Вълчев, който също беше там, уточни, че за целта ще са необходими 2 млн. лв. годишно. Според него изплащането на парите може да започне от следващата година."
                                          + 
             Станишев обаче днес не е министър-председател, а Даниел Вълчев не е министър на образованието и науката.
        Академиците, станали популярни  като "феодални старци", водят война за собствените си привилегии... 
                                           +  
                         


          Някакво неидентифицирано "Ръководство на БАН" е написало и публикувало "Отворено писмо" до Министъра на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов.
         В странното  "отворено писмо" така нареченото "ръководство на БАН", което вероятно е по-благозвучното,  като за пред хората,  име на "феодалните старци",  вече няма трето поред   искане за оставката на министъра.
           Има "само"  обвинение към министъра, че той  публично изказва "неистини в медиите относно реформата в БАН".
            Преди да приведа целият текст на това нагло "отворено писмо", ще споделя моите лични съображения на учен, работил от редовен докторант до  хабилитиран пенсиониран "голям" доктор  на науките в БАН.
             1. В БАН не съществува никакво така наречено "Ръководство на БАН"; това е просто ежедневен термин за обозначаване на ЦЕНТРАЛНО УПРАВЛЕНИЕ на БАН, което включва ПРЕДСЕДАТЕЛ на БАН,  УПРАВИТЕЛЕН СЪВЕТ на БАН и ОБЩО СЪБРАНИЕ на БАН.
                  Кой от тези три органа - ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ на БАН академик СЪБОТИНОВ, УПРАВИТЕЛНИЯТ СЪВЕТ на БАН или ОБЩОТО СЪБРАНИЕ на БАН е автор и кой се е подписал под това писмо?
                Въпросът ми е фундаментално важен, защото в писмото до министъра се твърди следното:
               "Могат да бъдат посочени много примери в публичните изяви на доц. Игнатов, които силно ОБЕЗПОКОЯВАТ УЧЕНИТЕ  в БАН с демонстрирането на нежелание за диалог и честа смяна на позиции. Трудни реформи могат да се правят само в диалог с държавата, защото правенето им е свързано с конкретни държавни политики и приоритети, които на практика отсъстват."
                Кой в това писмо говори от името на учените в БАН? Председателят академик Съботинов, Управителният съвет или Общото събрание на БАН? Със сигурност може да се каже само това, че най-главният орган на БАН - Общото събрание, не е приемало такова писмо. Най-вероятно то е написано тъкмо от групата на "феодалните старци", в която влизат председателят, неговите заместници, научните секретари на БАН. Тази група обаче не е легитимно "Ръководство на БАН", легитимен е Председателят, Управителният съвет и Общото събрание на БАН.
         2. Какви са тези "неистини" за реформата в БАН, каквито "неистини" министър Игнатов бил изказвал в медиите?
           Три от тези уж "неистини" представляват главното съдържание на отвореното писмо на "Ръководството на БАН". Ето първата от тях:

            Твърдение на министър Игнатов:

1. „Ръководството на БАН не е дошло в министерството да представи своя проект за реформа...Аз зная как протича реформата от група Bulgarian Science Problem в yahoo.” (източник Dnes.bg)
                 "Опровержение" на "Ръководството на БАН":

  "На 22.01.2010г.  предложението на Управителния съвет на БАН за предлаганата реформа е изпратено по куриер на Министър-председателя, Министъра на образованието, младежта и науката, Министъра на финансите, Председателя на комисията по образованието, науката и въпросите на децата към НС и на кмета на София с молба за мнения и предложения. До този момент такива не са постъпили."
                               МОЙ КОМЕНТАР:
           Както се вижда черно на бяло, "феодалните старци" вече са забравили на кой свят живеят и още сънуват времето на техния благодетел и приятел Сергей Станишев.
          Как може Управителният съвет на БАН да изпраща по куриер  свой документ до Министър-председателя, до Министъра на образованието, младежта и науката, до Министъра на финансите, до Председателя на парламентарната комисия по образованието и науката, до кмета на София "С МОЛБА ЗА МНЕНИЯ И ПРЕДЛОЖЕНИЯ"?
          Документи с молба за мнения и предложения могат да се изпращат и да се движат тъкмо по обратния ред - от Министър-председателя и другите държавни субекти на управление КЪМ Управителния съвет и Общото събрание на БАН , но е абсурдно Управителният съвет на БАН да очаква и да иска от Министър-председателя мнението му за някакъв свой проект за решение, изпратен "по куриер".
          Не мога по никакъв друг начин да охарактеризирам това възражение на някакво "Ръководство на БАН" до Министъра на МОМН, освен като ИЗРАЗ НА ПЪЛНО САМОЗАБРАВЯНЕ  на "ФЕОДАЛНИТЕ СТАРЦИ" и ПЪЛНА ЗАГУБА НА ПРЕДСТАВА НА КОЙ СВЯТ ЖИВЕЯТ.
          ЗАЩО ПРЕДИ ГОДИНИ НЕ НАПИСАХА ПИСМО ДО ТОДОР ЖИВКОВ ДА МУ ИСКАТ МНЕНИЕТО ЗА СВОИТЕ ПРОЕКТО-РЕФОРМИ, ТА ВСИЧКИ ДА ГИ ПРАТИ НА ЧЕТВЪРТИ  КИЛОМЕТЪР? 

             
              Твърдение на министър Игнатов:

"2. Министърът казва: „Те планират една много тежка централизация. Аз казвам, че трябва да се случи обратното – широка автономия на институтите и финансова самостоятелност.”
                   "Опровержение" на "Ръководството на БАН":

"Министърът очевидно не е информиран, защото институтите на БАН според устава й са автономни. Те имат самостоятелен бюджет и няма намеса по отношение на неговото управление."
                                  Мой коментар:
Това "опровержение" си е най-обикновена и нагла лъжа. Директорите на институти в БАН са ПЪЛНОМОЩНИЦИ на УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ на БАН; именно посредством тези свои пълномощници ЦЕНТРАЛНО УПРАВЛЕНИЕ на БАН е превърнало цялата академия в един колосален по размерите си институт,  управляван от още по-колосално, централизирано и бюрократизирано ЦЕНТРАЛНО УПРАВЛЕНИЕ.
                                       
                          Твърдение на министър Игнатов:

"3. За реформа в БАН се  говори от месец ноември 2009 година и като стане това, което са си наумили,  цяла година няма да има кой да прави научни изледвания в България, защото хората са в нервна ситуация.  Една година ще бъде загубена за науката.

         Опровержение на "ръководството" на БАН

"Реформата в БАН е стартирала много преди ноември месец 2009г., което е представяно в публичното пространство не веднъж. В края на 2008г. реформата в БАН започна с подготовка на международна оценка, която завърши в края на 2009г. Тя беше част от процеса на промяна, който беше залегнал в програмата на настоящия председател на БАН, акад. Никола Съботинов при неговото избиране. Няма възможност всички, които преживяват реформа да бъдат доволни. Винаги има засегнати интереси или нагласи. Следователно аргументи като нервност и конфликтни отношения не тежат срещу процедурите предприети в БАН като реформа. Важно условие обаче е тя да бъде спокойно обмислена и наистина да постави началото на по-добри и съвременни условия за извършване на висококачествени научни изследвания, т.е. целта е системата да заработи по-ефективно."
                   
           
                                                    Мой коментар:
              Министър Игнатов е съвършено прав. Квазиреформата, която "Ръководство на БАН" започна да провежда, не е нищо друго освен една АДМИНИСТРАТИВНА РЕОРГАНИЗАЦИЯ, извършвана по съвкупност от процедури,  които действително ще стопират най-малко за цяла година всякакви ефективни научни изследвания.
                 Още от края на миналата година в БАН СЕ КОМЕНТИРА АКО НЕ САМО, ТО ГЛАВНО ТОВА, КОЙ ИНСТИТУТ ЩЕ БЪДЕ ЗАКРИТ, КОЙ С КОГО ЩЕ БЪДЕ  СЛЯТ, КОЙ УЧЕН КЪДЕ ЩЕ ОТИДЕ, КАКВА ЩЕ БЪДЕ ТАЗИ АТЕСТАЦИЯ, КОЙ И КАК ЩЕ Я ПРОВЕЖДА, КОЛКО ЧОВЕКА ЩЕ БЪДАТ СЪКРАТЕНИ  и т.н., а въобще не се мисли за реални научни изследвания.
                    Няма и как да се мисли, защото бюджетно финансираните научни проекти трябва да се приемат и утвърдят от легитимни научни звена и структури, а тяхното създаване действително е мнгомесечен и процедурно сложен процес.
                   "Ръководството на БАН", загрижено единствено как да запази самото себе, е готово да хвърли цялата академия в един деструктуриран хаос, за който е повече от ясно, че никаква наука не може да произвежда дотогава, докато продължава КВАЗИРЕФОРМАТА, която е реално само АДМИНИСТРАТИВНА РЕОРГАНИЗАЦИЯ.

 


                                                   +

           

Ето сега и текста на "отворено писмо": Отворено писмо
8 април 2010  

до министъра на образованието, младежта и науката
във връзка с изказани неистини от министър Игнатов в медиите относно реформата в БАН

 

В края на м. март (радио К2) и на 7 април 2010 г. (Dnes.bg)  Министърът на  образованието, младежта и науката, доц. Сергей Игнатов изказа няколко неверни твърдения относно реформата в БАН. Това е  сигнал за необходимостта да се реагира на вече дълго време проточилата се  липса на диалог между министерството и БАН. Доказателство са твърдения като: 

1. „Ръководството на БАН не е дошло в министерството да представи своя проект за реформа...Аз зная как протича реформата от група Bulgarian Science Problem в yahoo.” (източник Dnes.bg)

На 22.01.2010г.  предложението на Управителния съвет на БАН за предлаганата реформа е изпратено по куриер на Министър-председателя, Министъра на образованието, младежта и науката, Министъра на финансите, Председателя на комисията по образованието, науката и въпросите на децата към НС и на кмета на София с молба за мнения и предложения. До този момент такива не са постъпили.

Доц. Игнатов беше поканен на 16.02.2010г. на разширено заседание на Управителния съвет на БАН,  на което той не се отзова.

Министър Игнатов присъства на част от заседанието при представяне на реформите в БАН пред Комисията по образованието, науката и въпросите на децата към НС, на 24.03.2010г., в която Председателят на БАН, акад. Никола Съботинов детайлно представи протичащата реформа в нея. Министърът предпочете участие в сбирка на малка група опоненти на реформата. Той за съжаление напусна заседанието по-рано без да вземе отношение.

2. Министърът казва: „Те планират една много тежка централизация. Аз казвам, че трябва да се случи обратното – широка автономия на институтите и финансова самостоятелност.”

Министърът очевидно не е информиран, защото институтите на БАН според устава й са автономни. Те имат самостоятелен бюджет и няма намеса по отношение на неговото управление.

3. „За реформа в БАН се говори от ноември месец 2009 г. и като стане това, което са си наумили, цяла година няма да има кой да прави научни изследвания в България, защото хората са в нервна ситуация. Една година ще бъде загубена за науката.”

Реформата в БАН е стартирала много преди ноември месец 2009г., което е представяно в публичното пространство не веднъж. В края на 2008г. реформата в БАН започна с подготовка на международна оценка, която завърши в края на 2009г. Тя беше част от процеса на промяна, който беше залегнал в програмата на настоящия председател на БАН, акад. Никола Съботинов при неговото избиране. Няма възможност всички, които преживяват реформа да бъдат доволни. Винаги има засегнати интереси или нагласи. Следователно аргументи като нервност и конфликтни отношения не тежат срещу процедурите предприети в БАН като реформа. Важно условие обаче е тя да бъде спокойно обмислена и наистина да постави началото на по-добри и съвременни условия за извършване на висококачествени научни изследвания, т.е. целта е системата да заработи по-ефективно.

4. Министърът твърди, че БАН „имаха нужда от 3 млн. лв. (за процедурата по пенсиониране) и ние ги осигурихме”.

Истината е, че 3 млн. лв. могат да бъдат използвани от БАН, защото беше увеличен лимита на Академията в рамките на гласувания й бюджет, а не, защото тези пари са осигурени допълнително. Дали конкретните допълнителни пари ще бъдат отпуснати, ще разберем в края на годината.

Във връзка с пенсионирането министърът добавя „..... аз не разбирам пенсионирането като самоцел. Учени, които са на пенсионна възраст, но са активни, могат да се върнат на работа по силата на граждански договор с пари от проекти.”

Внушението е, че това което се прави в БАН по проблема за пенсионирането е неправилно. На практика точно това, което казва Министъра се случва в Академията. Хората се пенсионират в съответствие с всички законови разпоредби. На тези, които  имат проекти им се дава възможност да работят по тях.

Могат да бъдат посочени много примери в публичните изяви на доц. Игнатов, които силно обезпокояват учените в БАН с демонстрирането на нежелание за диалог и честа смяна на позиции. Трудни реформи могат да се правят само в диалог с държавата, защото правенето им е свързано с конкретни държавни политики и приоритети, които на практика отсъстват.

Чрез това писмо Ръководството на БАН се обръща с апел за коректност, диалог и истинска загриженост за проблемите на науката в България. Ние декларираме нашата готовност за среща с министър Игнатов за изясняване на натрупалите се недоразумения. Единственият начин да се прави компетентна политика е използването на резултатите от научните изследвания, но за тази цел е необходимо влагането на разбиране и усилие от страна на държавата. 
 

08.04.2010                                                                   Ръководство на БАН







Гласувай:
3



1. zaw12929 - Най напред ги нарекох феодални с...
10.04.2010 07:08
Най напред ги нарекох феодални старци за причина най съществената, на което никой не взе отношение
цитирай
2. demograph - Това са политкомисари на преклонна възраст!
14.04.2010 18:23
Преди изборите, един от тях дойде да ме агитира да ставам член на някъкъв си патриотичен съюз на учени от БАН, който да работел за БСП "под прикритие"..!!!??? Представяте ли си каква наглост! Какви учени?! Одъртели руски комуналки!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gerbsenior
Категория: Политика
Прочетен: 1811987
Постинги: 610
Коментари: 1666
Гласове: 3891
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031