Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.04.2010 20:07 - МИНИСТЪР ЦВЕТАНОВ е ИСТИНСКИ ДЪРЖАВНИК!!!
Автор: gerbsenior Категория: Политика   
Прочетен: 7195 Коментари: 6 Гласове:
3

Последна промяна: 25.04.2010 20:14

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
25.04.2010 г.
  неделя
   

Интервю с вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов пред Цветанка Ризова от Нова телевизия 

Водещ: Започва разговорът с вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Вие знаехте ли, че сте любимия министър на премиера Борисов?
Цветан Цветанов: Не.
Водещ: Не знаехте?
Цветан Цветанов: Не, но смятам, че може би това, че работим доста от дълго време, премиерът може би дава подобна оценка. Не смятам, че трябва да има любим или нелюбим министър. Всички сме един отбор и всички трябва да работим заедно. С капитана естествено.
Водещ: Добре, добре. Аз това го казах, за да ви предразположа, както се казва, защото започвам със следващите въпроси, които може би няма да са толкова предразполагащи. Кажете сега защо искате да се намеси изпълнителната власт в независимата съдебна власт като лансирате проверки на службите на магистрати? Това е страшно обидно и Висшия съдебен съвет реагира много остро на това ваше предложение.
Цветан Цветанов: Въпросът, зададен по този начин, действително създава усещането, че службите искат да проверяват и да вникват в тайните на съдиите. Не е така.
Водещ: А как да го задам? Не е ли така на практика?
Цветан Цветанов: Висшият съдебен съвет е орган, който всъщност няма никакви други компетентности, освен да администрира съдебната система. Те не участват в правораздаването. Те вече не са съдии. Ако са били съдии, те вече не са такива.
Водещ: Но в случай, че им изтече мандата, се връщат.
Цветан Цветанов: Нека само да кажа няколко основни аргумента, които всъщност са в тази посока. Те са хора обаче, които администрират цялата съдебна система, и според мен когато се взима правилно управленско решение, трябва да бъдеш максимално информиран. И тогава вече да вземеш своето убеждение за даден кандидат дали е достоен или не. Другото, което е, че те не се третират по това, което те излагат като аргумент, че по право им се дава, защото те не са част от съдебната система в качеството си като представители на Върховния административен съд. Другото, което е, че когато някои от съдиите, прокурорите и следователите са станали членове на Висшия съдебен съвет, те са си взели обезщетенията. Другото, което е, че има хора, които са членове на Висшия съдебен съвет, които са над пределната възраст 65 години, ако законът за съдебната власт подобни лица не могат да бъдат съдии и прокурори. И другото, което също е аргумент, че членовете на Висшия съдебен съвет не всички са били съдии, прокурори и следователи. Има и адвокати, има и научни работници. Така че в тази посока смятам, че няма нищо лошо да бъдат проверени. И аз давам за пример главния прокурор, който преди четири години самият той е инициирал да му се издаде допуск до класифицирана информация. Но за нас е изключително важно и самите членове на Висшия съдебен съвет да знаят хората, с които работят, квотите, които са от дадените политически партии или от дадените представители на други съсловни организации, да знаят кои хора са избрали и кои хора ги представляват. Защото аз съм убеден, че редовите съдии, които са по-специално младите в районите, те също искат една реална съдебна реформа и тя да бъде с правилните кадрови решения, които трябва да бъдат направени.
Водещ: Да ви кажа ли още по-просто как звучи този въпрос в очите на някои хора? Значи ченгетата ще се ровят, ще казват каквото си искат за съдиите и въобще за членовете на Висшия съдебен съвет...
Цветан Цветанов: Искам да ви попитам нещо.
Водещ: Кажете. Питайте ме.
Цветан Цветанов: Иван Димов, член на ВСС. Според вас той трябваше ли да остане като такъв?
Водещ: Не, излезе си нещо, аз специално съм говорила с Маргарита Попова.
Цветан Цветанов: Как излезе? Той как излезе?
Водещ: След като излезе сюжетът около Красьо Черния.
Цветан Цветанов: Така. А имаше ли дисциплинарно производство?
Водещ: Мисля, че не.
Цветан Цветанов: Не. Беше възобновен, т.е. беше инициирано подобно, след като Маргарита Попова в последния ден, в който изтичаше срокът за подобно дисциплинарно производство, точно преди седмица. Другото, което е. Ще дам пример защото по принцип когато се говори за съдебната система е хубаво да се дават примери. Иван Димов беше член на ВСС. Иван Димов е част от хората, които са участвали като представители на неправителствения сектор, едно сдружение, което той представлява, той всъщност участва по оперативната програма за административен капацитет. 2008 година той участва, кандидатства, 2009 година се сключва договор с ВСС и то в лицето на госпожа Мингова, след което обаче в същата дата – май месец 2009 година, когато се сключва този договор за пари по оперативната програма за административен капацитет, Иван Димов сключва договор пък с госпожа Мингова, за да бъде човекът, който да участва активно в този проект. Сдружението, което представлява Иван Димов, по принцип трябва да е с нестопанска цел. Но в негови документи, които той си е депозирал, за да може да участва и да отговаря на изискванията, за да може да стане бенефициент, той всъщност декларира, че неговото сдружение ще се занимава и със стопанска цел. А съгласно закона за съдебната власт, член 18, ал. 1, точка 3, подобни лица не трябва да бъдат в съдебната система.
Водещ: Вашият отговор е, че ако е имало такава проверка, това е щяло да излезе и той нямало да бъде нарушен, така ли?
Цветан Цветанов: Разбира се. И най-интересното е, че в това сдружение, което представлява Иван Димов, е господин Сашо Пенов – това е юридическият съветник на президента. Също така има едно лице, което е много актуално в последните няколко месеца – Николай Велков, който беше част от задържаните по „Октопод”-а, който беше в една килия заедно с братята Дамбовци, където вървяха едни хубави СРС-та, в които се говореше за близки връзки с даден висш магистрат и т.н. Хубаво е когато говорим за притесненията, да говорим защо ги има. Защото аз не бих имал притеснения, и съм си минал по цялата процедура, както всички държавни служители, които заемат подобни постове в държавата, по допуск за класифицирана информация. Но подобни неща ще бъдат ясни. Подобни неща ще говорят за тази връзка между „октопод”, изпълнителна, законодателна, политически партии – всичко, което го наблюдаваме в рамките на 20 години и хората винаги гледат едни добре говорещи оратори пред медиите. И по някакъв начин се манипулират с влиянието, което имат определени медии. И по този начин обществото 20 години не вижда това, което очаква и което се говори, че ще бъде направено. Нека да затворим тази страница.
Водещ: Последен въпрос по този случай. В името наистина на демократичните процедури ще ви го задам още по-опростено въпроса защото вие трябва да ни убедите. Смущаващо е да искате съдиите да бъдат проверявани. Вие, господин Цветанов...
Цветан Цветанов: Не говорим за съдиите.
Водещ: Добре, за Висшия съдебен съвет. Вие, господин Цветанов, сте шеф на спецслужбите в България. Вие ръководите и ДАНС и МВР. И ако тръгнат да проверяват някого, когото вие не харесвате, или не предпочитате да бъде там, винаги, казват хората, срещу всекиго може нещо дребно да се извади и по този начин да се реши проблемът с някой.
Цветан Цветанов: Първото, което е, че аз не отговарям за ДАНС. За ДАНС отговаря премиерът.
Водещ: Наблюдавате. Нали наблюдавате?
Цветан Цветанов: Но имаме съвместна работа по координацията и това, което правим съвместно с прокуратурата. Какво ви притеснява?
Водещ: Мен нищо. Съдиите се притесняват, ВСС и се чувствам длъжна да попитам.
Цветан Цветанов: Всичко, което ще бъде направено и всичко, което ще им бъде предоставено, е на база конкретни факти, обстоятелства и събития.
Водещ: Отричате, че е възможна полицейска манипулация за съсипване на съдии.
Цветан Цветанов: Другото, което е, всеки един когато има възможността да се запознава с подобна класифицирана информация, той ще бъде убеден дали трябва да вземе правилното решение за даденото кадрово назначение, което трябва да бъде извършено в даден апелативен или окръжен съд или прокуратура. Така че в тази посока информацията е най-ценното в днешно време. И когато ти си максимално информиран, ти можеш да вземеш правилното управленско решение.
Водещ: Разбрах ви. Вие имате своите аргументи. Аз бях длъжна обаче наистина докрай да ги извадя защото, погледнато отстрани, звучи смущаващо.
Цветан Цветанов: Това е аргументът и това е позицията, която се заема от компетентния орган ДИКСИ. И аз смятам, че в тази посока трябва да се придържаме към правилата на играта и не трябва да имаме притесненията от нещо, което е може би притеснително за някои от тях.
Водещ: А вие имате ли какво още да кажете, за да падат нечии зъби? Има ли още информация, която вие таите в себе си?
Цветан Цветанов: По принцип нямаше как на срещата, която беше с ВСС, аз да ги запозная с информацията, която имах и която съм запознал главния прокурор. Защото главният прокурор има допуск и той самият всъщност е убеден, че това, което искаме и това, което трябва да бъде направено, е в правилната посока. Защото това е начинът да излезем от тази патова ситуация.
Водещ: А имаше какво да им кажете, така ли?
Цветан Цветанов: Има зависимости на съдии, на прокурори, на следователи. Каквито зависимости има и в системата на МВР. И аз смятам, че с отдел „Вътрешна сигурност” на МВР ние работим в тази посока.
Водещ: Зависимости какви?
Цветан Цветанов: Всякакви.
Водещ: Кажете примери.
Цветан Цветанов: Икономически, които също са свързани и с наркотици. Свързани са и с други сексуални ориентации. Така че в тази посока тук вече говорим и за неща и факти и обстоятелства, които влияят на правилното правораздаване. Ние живеем в една демократична държава и искаме правораздаването да бъде обективно и да бъде справедливо. Аз не съм убеден, че днес ние получаваме това правораздаване.
Водещ: Вие току що казахте нещо много страшно. Аз направо изтръпнах. Обвързаности на хора високопоставени с наркотици, хора, зависими от сексуалната си ориентация. Нали така?
Цветан Цветанов: Точно така. Точно така.
Водещ: Това е страшно.
Цветан Цветанов: Точно затова притесненията и болката, с която говоря и на срещата, която отидох с тях, аз исках да променим нещата и те да са активната страна. Защото ВСС е органът, който трябва да го направи. Никой друг не е в състояние.
Водещ: Ако не се съгласят, ще развалите ли, ще разтурите ли, както казват хората, този съвет?
Цветан Цветанов: По принцип идеята са законодателни промени. Но знаете, че ние също имаме позиция, че толкова голям ВСС не е необходим. Макар че тезата на представителите от ВСС беше, че той трябва да бъде толкова, дори може да бъде увеличаван защото обемът от работа се увеличава.
Водещ: Освен това казват, че по-малко хора по-лесно се купуват. Но това е друга тема.
Цветан Цветанов: Има администрация, има експертен потенциал, който има във всяка една администрация, във всеки един орган. Така че в тази посока не бихме могли да увеличаваме директорите и началниците заради увеличаване обема на работа. Просто увеличаваме експертизата.
Водещ: Така, питам ви директно, ще бъде ли разтурен ВСС?
Цветан Цветанов: Ако не се съгласят, първо трябва да има едно тълкувателно решение, което е № 3, повторно на Конституционния съд, където конкретно да се пише за органа на ВСС, дали може да бъде намален и с обикновено Народно събрание, а не както е записано там, че промяната на органите за управление в държавата могат да бъдат променяни само и единствено от Велико Народно събрание.
Водещ: Т.е. пречките да го направите с формални на този етап.
Цветан Цветанов: Разбира се. Но аз смятам, че всеки един има възможността да преодолее това вътрешно съпротивление да бъде подложен на един такъв допуск, който всъщност би могъл да го облекчи и да му създаде повече...
Водещ: В по-предно изказване казахте за връзки на магистрати с олигарси. Това сериозно ли е?
Цветан Цветанов: То е взаимно свързано. За 20 години смятате ли, че няма връзки между олигарси, политици, криминални субекти?
Водещ: Аз знаете ли колко неща знам и съм чувала, и допускам, но все пак друго е, когато вътрешният министър го потвърди, защото градският фолклор е нещо съвсем различно. Много ли са олигарсите у нас?
Цветан Цветанов: Нека да дадем все пак дефиниция за олигарси...
Водещ: Вие ли ще я дадете или аз?
Цветан Цветанов: ... защото все още такава дефиниция няма. Това, което има като впечатления в обществото, че има лица и хора, които под въздействието, с протекцията на държавата, на политиците, на политическите партии са натрупали едни огромни богатства и някои от градовете са едва ли не монополизирани и са станали частно владение на всички тези, които вече са станали собственици на основните структуроопределящи обекти, които има в даденото населено място.
Водещ: Много ли са?
Цветан Цветанов: Не са малко, не са малко.
Водещ: Има ли добри и лоши? Едно време знаехме, че има едни олигарси, които са много добри.
Цветан Цветанов: Тук е моментът, който смятам, че е много важен. Има изключително голямо време, което е пропуснато да бъде ефективна, както правораздавателната, така и правоохранителната система и всичко това се е случвало под диктовката на политическите протекции и на политическите облаци, които са били около дадените кадрови назначения, които са извършвани на местно ниво. В тази връзка много ще е болезнен този процес, много ще е труден този процес и аз съм убеден, че днес дори и това предаването и поредицата други изяви, които съм имал, може би ще има хора, които ще протестират, които ще бъдат недоволни, които не ще одобряват това, което говори министърът на вътрешните работи, но аз искам да им задам следният въпрос, защото за 20 години и това, което аз съм имал като възможност като млад политик в последните 3,5 години да обиколя цялата страна по три – четири пъти, знаете ли колко е болно, когато виждаш едни изключително отрудени хора с напуканите ръце, с гумените ръце и с напуканите чорапи, с които идват на дадените срещи, които сме провеждали и които говорят, че искат някаква справедливост. И всъщност ние какво сме създали през последните 20 години – една малка прослойка от обществото, която става все по-богата и по-богата и една по-голяма прослойка от обществото, която става все по-голяма, но все по-бедна. И това може да бъде променено.
Водещ: Говорите като ляв популист. Вие какво искате ...
Цветан Цветанов: Не ляв популист.
Водещ: .. да смените галошите на хората, а богатите да станат бедни?
Цветан Цветанов: Ако не бяха откраднати парите на българския данъкоплатец, ако я нямаше тази липса на възмездие, тази липса на справедливост, смятам, че дисциплинирането на обществото щеше да бъде коренно различно. Всички щяхме да бъдем много по-всеотдайни в това, което правим и всички щяхме да милеем за нашите родители и за тези райони, които ...
Водещ: Нещо смущаващо, подобно на това, което казвате и вие, каза и главният прокурор, който ни гостува миналата седмица – прокурори, полицаи и политици протичат в разговори с престъпниците.
Цветан Цветанов: Факт, факт.
Водещ: Знаете ли за тези неща?
Цветан Цветанов: Да, знаем.
Водещ: Политици си говорят с престъпниците, добре за какво си говорят, не ми казвайте имена. За какво си говорят тези хора с престъпниците?
Цветан Цветанов: Аз мога да кажа за полицаите това, което веднага ние реагираме.
Водещ: Кажете.
Цветан Цветанов: Ние веднага започваме оперативна разработка и вървим към реализация в съвсем кратък срок от време и в момента не е необходимо...
Водещ: Изтича информация ли, например във вашия случай?
Цветан Цветанов: Изтича информация, предупреждават се дадени субекти, които предприемат определени действия.
Водещ: Между другото имаше ли изтичане на информация при последната ви акция с тези, които наричат хората популярно ДДС-ари? Имаше ли изтичане? Май да.
Цветан Цветанов: Може би. Всичко е въпрос на доказване.
Водещ: Значи, да, градският фолклор понякога помага.
Цветан Цветанов: Така че в тази посока не смятам, че трябва да се придържаме към запазване на това, което имаме като информация и това, което наблюдаваме и в тази връзка са и подобни допуски, които трябва да бъдат издадени на хората, които администрират съдебната система.
Водещ: Имало ли е заплаха от килията на Октопода срещу вас?
Цветан Цветанов: Нека тази тема да не я коментираме, защото касае лично мен и не бих искал да коментирам.
Водещ: Добре, с може би, може би да, може би не?
Цветан Цветанов: Тук не бих отговорил по никакъв начин.
Водещ: Аз вече имам отговор на този въпрос. Обаче не ви ли е много тежък кръста, господин Цветанов, с полицейски методи да борите кризата? Общо взето премиерът Борисов преди две седмици каза „тази криза я бори Цветанов”.
Цветан Цветанов: Антикризисните мерки, които бяха приети от правителството и основната антикризисна мярка е да спрем изтичането на държавата, защото всичко това, което правим в последните месеци доказа правотата в разходването безогледно на парите на българския данъкоплатец и опитите за кражба от европейските фондове. Всичко това трябва да бъде прекратено и това трябва да стане само и единствено, когато имаме адекватна правоохранителна и правораздавателна система, защото по никакъв друг начин не бихме могли да спрем това, което наблюдаваме последните 20 години.




Тагове:   министър,   държавник,


Гласувай:
6



1. eien - Една удивителна в заглавието е абсолютно
25.04.2010 20:10
недостатъчна.
цитирай
2. анонимен - само питам...
26.04.2010 08:40
"защото по никакъв друг начин не бихме могли да спрем това, което наблюдаваме последните 20 години." 20 години не са ли твърде дълъг срок за едно съзерцание???
цитирай
3. ok3223 - Цветанов е прав.
26.04.2010 11:52
Има нещо гнило в ВСС. Да го разтурят бе. Да го намалят да 5-6 човека. Двадесет човека са прекалено много. Половината са мошеници и продажници. Да не се контролират и зависят от никой, и да са над всички, и да се отчитат само пред горния... Добре са го нагласили адвокатчетата. Яки заплати и привилегии, за всеки кабинет и кола с шофьор и полагаща се безплатна държавна квартира. 7 год., царуване в охолство и фактически нищо не правене в ползу роду и народу болгарскому. Тази прескъпа институция, рай за юристите мошеници, е измислена и създадена от адвокатчетат от тях и за тях.
Трябва да е направи, налага се да се направи така, че тази институция да бъде реформирана(подотчетна поне на НС)или заместена с нещо по добро.
Какво може да се мисли. Има примери по света.
Няма да откриваме отново топлата вода, нали?
цитирай
4. pin777 - Всички трябва да могат да се проверяват
26.04.2010 12:12
Не трябва да има недосегаеми. Видяхме какво се случва с недосегаемите толкова време. Като няма контрол има корупция. Да не би да са някакви свръхчовеци ?! Всички са преди всичко хора, няма безгрешни.
цитирай
5. evrazol - Да
26.04.2010 20:48
Да
цитирай
6. анонимен - Ама истински държавник, мдаааа. . . ...
27.04.2010 01:22
Ама истински държавник, мдаааа....
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gerbsenior
Категория: Политика
Прочетен: 1810725
Постинги: 610
Коментари: 1666
Гласове: 3891
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031