Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.04.2010 20:53 - КЕВОРК КЕВОРКЯН, ЕЗИКЪТ на БОЙКО БОРИСОВ и САМИЯТ БОЙКО БОРИСОВ
Автор: gerbsenior Категория: Политика   
Прочетен: 13804 Коментари: 23 Гласове:
7

Последна промяна: 26.04.2010 21:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
26.04.2010 г.
 понеделник           Кеворк Кеворкян е не само рядко даровит журналист и културен деятел от висок национален ранг. Кеворк е и умен, впечатляващо умен човек, само дето умът му е от една особена порода. Това е породата на умниците, при които личната пристрастност, личният интерес са много плътно имплантирани в техния ум.
            Аз добре помня какви думи пишеше съвсем доскоро Кеворк за Ахмед Доган. Защо не ги напише и сега, десетина месеца по-късно?
           Сега Кеворк пише за Бойко Борисов. Пише си като Кеворк, разбира се, талантливо и внушително като изказ. Но пише отново пристрастно, негативно-пристрастно. Във всичко, написано от него за Бойко Борисов, дълбинно прозира и наднича  фундаменталната неудовлетвореност на Кеворк от факта, че Бойко съвсем не му обръща онова внимание, което Кеворк си мисли, че напълно заслужава. Не се вслушва в неговите съвети, подминава го сякаш между другото, а като че ли надава ухо за непремерените хвалби на разни "идиоти"...

            "Този човек - съжалително-себенапомнящо  казва Кеворк - е оставен сам на себе.

           Кой му дава съвети, има ли някакви разумни хора около себе си?

          Първият набор от думи, който истински ме смути, бе изречен в “Тази сутрин” (20 април). И гласеше така: “Изключително малко са неоцапаните хора в България!”

          Много опасно изречение.

         Пък в същото време намерил новия си министър край една бензиностанция. Трябва да го пазят да не минава покрай други бензиностанции, че кой знае какво още ще открие."
           И продължава с едно сравнение по-нататък:

            "Не ми харесва това изречение. Не харесвам, естествено, и неискреното, лукаво отношение към народа и неговите качества, но това изречение ми дойде в повече. Какви ветрове фучат понякога край ушите му, за да каже това?

            Може ли той да каже,че се съветва с човек като например акад. Ангел Балевски? Или както цар Борис ІІІ чуваше и Елин Пелин, проф. Балабанов, Щъркелов и Божинов - нищо, че се наложило три пъти да купува филателна сбирка на Елин Пелин, понеже онзи уж ги бил продал от недоимък. И накрая да му каже: ”Е, Пелинко, как се казва на чист български език да ти е.. майката…”

                Да, изречението на Бойко и на мен не ми харесва. Твърде плитка и високо-повърхностна ще да е прослойката от хора, от която му се предлагат кандидати за държавни длъжности; трябва да слезе по-надолу, така, както слезе при формирането на депутатския корпус на ГЕРБ.
                Но Кеворк, изглежда, действително си мечтае за ролята на Андре Малро, а никак не разбира, че място за такава роля при Бойко Борисов няма.
               Просто се чудя докога уж умни хора ще продължават да не проумяват и да не разбират, че езикът на Бойко Борисов - това е самият Бойко Борисов.
              Бойко Борисов никога не говори заради самото говорене;   Бойко Борисов мисли в движение и казва точно това, което мисли в дадения момент.          
             Който си въобразява, че Бойко Борисов е медиен герой, че той целенасочено говори пред журналистите така, че да се хареса на някого, че той едва ли не сам непрекъснато си прави пиар, той нищо не е разбрал от личността на Бойко Борисов.

              Бойко Борисов е концентрирал в себе си огромна външна и вътрешна сила, която по естествен начин  спонтанно  доминира над всяка конкретна ситуация, поради което той изпъква, набива се пред очите на хората. Но този факт изобщо не е резултат на целенасочено поведение; той е просто факт на живота.
               Искам да кажа и едно много важно нещо, което никак не е очевидно за широката публика. Бойко Борисов вече 7-8 години е практически най-информираният човек в държавата. Той непрекъснато говори пред микрофони и пред камери, изрича на пръв поглед всичко, дето му хрумне в главата и му дойде на езика, а в действителност абсолютно не е така.
              Бойко Борисов притежава не железен, а стоманен самоконтрол на езика и на говоренето. Той никога не казва това, което наистина не трябва да казва. Той винаги казва това и само това, което може да се каже публично.
                И най-забележителното е, че този негов стоманен самоконтрол изобщо не  е  рационално саморефлексивен акт. Той не се замисля какво трябва да премълчи, нито пък заучава предварително какво може да се казва и какво не може да се казва публично;  той притежава безупречен мисловен филтър и решава какво да каже именно в момента на говоренето. Е, няма как да се мине и без някои семантично ако не грешни, то във всеки случай многозначни думи и изрази, които са пораждали недоразумения. Но той бързо се поправя, защото  схваща смисъла на допуснатата грешка.
                   Бойко Борисов е уникална личност. Това е въпрос колкото на генетика, толкова и на собствено саморазвитие. А ако Кеворк наистина се пита има ли разумни хора около Бойко Борисов, ами нека просто да изрече името на Цветан Цветанов и да не бълнува за някакви съветници, каквито са по дефиниция невъзможни в своя традиционен вид при Генерала...   




Гласувай:
9



1. vmir - Не съм съгласен само, че Бойко Борисов не е медиен герой.
26.04.2010 22:07
Медиен е, и още как, щом Сульо и Пульо се изживяват като по-умни от него, няма как да не е медиен... :)))
цитирай
2. анонимен - ....
27.04.2010 10:37
Кеворк е продукт на една идеологическа машина и пише това, за което е програмиран...Но, Г-н Борисов наистина има какво да учи като начин на изразяване...Просто е необходимо не заради единия гол рейтинг, а заради факта, че сега е нужно да бъде разбиран от много хора. Ако остане неразбран, то какъв е смисълът от казаното и няма ли да усили позициите на неговите "врагове"? И няма ли това неразбиране, поради неясното изразяване, да доведе до отдръпване на електората.Не съм пристрастен, просто казвам като обикновен гражданин, кое ми прави впечатление....
цитирай
3. vmir - Свикнали сме дотолкова да увъртат, усукват, кълчат и труфят обясненията си около нас,
27.04.2010 12:32
че като се озовем пред голата истина, вместо да й се радваме, бързаме да я заклеймим като непристойна. Че всеки тълкува чутото според собствената си камбанария е ясно, не е много ясно обаче защо някои отричат което не могат да си обяснят, няма ли да е по-добре да направят известно усилие, все пак.
цитирай
4. pontis - явно митологизацията продължава ...
27.04.2010 14:12
скоро ще го обявите за извънземен, за "феномен", и всичко друго, характерно за българския градски и селски фолклор ...
цитирай
5. vmir - 5. pontis,
27.04.2010 14:49
pontis написа:
скоро ще го обявите за извънземен, за "феномен", и всичко друго, характерно за българския градски и селски фолклор ...


"Митологизацията" не е наложена от симпатизантите на Бойко Борисов. Обратното, тя е дело на всички, които не признават простата истина, че инат и суетност (чрез които си го обясняват критиците му) могат да бъдат съвместими само, когато са в скромни количества. Аз лично съм готов да заложа, че предстои не митологизация, а демитологизация, както например се случва с мита за авторитаризмът на Бойко Борисов. Разбира се, винаги ще останат и такива, за които тя ще си остане невидима. Защото, твърденията са едно, а ангажирането с условия, които ги доказват - друго. Вярвам, че Бойко Борисов е човек, който не бяга от ангажимент, държи на обещаното и, че това няма да бъде забелязано от хора, за които това не е важно. Че, Бойко Борисов няма да направи България като Швейцария е ясно за всеки, а за антикризисната му програма ще посоча за сравнение настояванията на БСП за борба с кризата чрез стимулиране на потреблението и главоломното завишаване на разходите в тази връзка - мисля, че вече е ясно накъде ни тласкаха "другарите".
цитирай
6. platttonnn - Верно
27.04.2010 15:15
Боико е велик,трябва да се прави разлика между писане и говорене,последното винаги е недодялано защото е спонтанно,когато човек пише,обмисля,ако може естествено. Боико не ползва щампи затова е приет добре,за разлика от другите папагали.
цитирай
7. petra111222 - Я каква забава :)))
27.04.2010 15:46
Я каква забава :)))
цитирай
8. pontis - я виж ти, каква била разликата между писане и говорене,
27.04.2010 16:30
нещо като тази между ядене и пиене ...
цитирай
9. pontis - vmir,
27.04.2010 16:33
съжалявам, но засега не се сещам за "ангажимент", от който да не е "избягал"...
има ли някой, който да е спазил?
цитирай
10. vmir - 10. pontis,
27.04.2010 17:09
А не мислиш ли, че може би прибързваш. Все пак, има съществена разлика между "избягал" и "неспазил", не е ли така? Приравняването им не показва ли преднамереност, или поне игнориране на различията между моментна и срочна преценка? Ако някои крещят, че с "бездействието" си правителството ни вкарва в дълбока икономическа криза, нима свиването (вместо увеличаването) на разходите е "бягство" от ангажимента за овладяване на кризата? Нещо повече, ако се окаже, че точно това е била адекватната за ситуацията политика, която да извади страната от кризата, нима ще подкрепиш твърденията, че е трябвало да продължим да увеличаваме разходите, за да избегнем кризата? Това наричам аз ангажименти - да кажеш какво ще правиш, да кажеш "АЗ го правя" и да се удариш в гърдите: "Ето, че го направих". Иначе всеки може да намери причини за несъгласие, но не заяви ли предварително ясно условието, с което да се прецени верността на преценките му, те за мен не струват нищо и никак не ме устройва това, че скромността, или възпитанието не му позволявали да казва "АЗ".
цитирай
11. fireball - Автора...
27.04.2010 18:17
Автора е безспорно прав в анализа си, но това е по-скоро трагично, отколкото позитивно. Това разбиране - "когато казваме ГЕРБ, разбираме ББ и когато казваме ББ разбираме ГЕРБ" ни е до болка познато и не води до нищо добро. А пък центрирането на всичко в една персона и превъзнасянето на качествата й е трагедията на източното славянство с неговия "батюшка-государь" който видите ли ще дойде и ще оправи всичко до което се докосне. Това е умряла, нефункционираща формула на свръхцентрализация и егоцентризъм на фона на блед, аморфен и безличен пейзаж на безкритично одобрение и хвалебствия.
Това не работи!!!
цитирай
12. pontis - vmir,
27.04.2010 18:46
извинявай, но след колко дълъг разговор с някого можеш да си направиш изводи за същия? 1 час, 1 седмица, 1 година?
и свиване на разходи, къде се случва това?
цитирай
13. vmir - 13. pontis,
27.04.2010 19:03
pontis написа:
извинявай, но след колко дълъг разговор с някого можеш да си направиш изводи за същия? 1 час, 1 седмица, 1 година?
и свиване на разходи, къде се случва това?


Зависи от ситуацията. Обществените фигури не могат да се отделят от образа, който им създават медиите и предубежденията. А ангажиментите им винаги са срочни. Разбира се, когато някой такъв каже, че партизаните са герои, веднага разбирам, че представите му за държавата са или глупашки, или гледа на хората като на глупаци. По същия начин твърдения, засягащи принципно определени положения, доста бързо биха ми показали що за човек е, стига да не е някой мазен хлъзгав тип, който мре да се прави на голямата работа и не се обвързва с нищо конкретно, за да не може да се разбере, че освен увъртане, нищо друго няма в мисленето и намеренията му. БСП са безкрайно далеч от адекватното разбиране на икономическата политика, защото почти всичко при тях е поза. Те дори не разбраха на какво се дължи икономическият възход по тяхно време и с глупостта и самонадеяността си пропиляха златните възможности да оправдаем надеждите, които новопоявилите се винаги получават като подарък. Чудя се на онези, които им повтарят глупостите.

Къде са свити разходите ли - трябва ли повече от погледа към Белене, за да си представиш заемите, с които щяхме да бъдем "ощастливени" сега, ако не беше оплюваният Дянков...
цитирай
14. vmir - 12. fireball,
27.04.2010 21:50
fireball написа:
Автора е безспорно прав в анализа си, но това е по-скоро трагично, отколкото позитивно. Това разбиране - "когато казваме ГЕРБ, разбираме ББ и когато казваме ББ разбираме ГЕРБ" ни е до болка познато и не води до нищо добро. А пък центрирането на всичко в една персона и превъзнасянето на качествата й е трагедията на източното славянство с неговия "батюшка-государь" който видите ли ще дойде и ще оправи всичко до което се докосне. Това е умряла, нефункционираща формула на свръхцентрализация и егоцентризъм на фона на блед, аморфен и безличен пейзаж на безкритично одобрение и хвалебствия.
Това не работи!!!


Всичко това е твърде остаряло пропагандно клише, пуснато в обръщение преди 20 години заедно с много други червени пропагандни клишета. Не само няма лошо, обратното - би било лошо да нямаше хора, които да олицетворяват, други да вдъхновяват, трети да служат за пример или да увличат съмишленици, когато обществото страда от толкова много нерешени проблеми. Светът е пълен с такива хора, и само индивиди, замразили възгледите си на ниво "перестройка" могат да имат нещо против тях.
цитирай
15. fireball - 16 Vmir
28.04.2010 07:28
Да олицетворяват, да вдъхновявят... безспорно си прав! Типичните характеристики на медийния герой и пропагандирането му! Създаването на герой. Не от това има нужда обаче. И не от този герой. Ще е интересно и да напишеш с какво точно вдъхновява, какво олицетворява и с какво служи за пример?
Колкото за света - това наистина е така, единствено трябва да се види background-а на тези хора, какво правят - да се сравнят и тогава ще проличи кой е замразил възгледите си 50 години назад.
цитирай
16. vmir - 17. fireball,
28.04.2010 09:50
fireball написа:
Да олицетворяват, да вдъхновявят... безспорно си прав! Типичните характеристики на медийния герой и пропагандирането му! Създаването на герой. Не от това има нужда обаче. И не от този герой. Ще е интересно и да напишеш с какво точно вдъхновява, какво олицетворява и с какво служи за пример?
Колкото за света - това наистина е така, единствено трябва да се види background-а на тези хора, какво правят - да се сравнят и тогава ще проличи кой е замразил възгледите си 50 години назад.


Като виждам колко противоположно възприемаме нещата, едва ли има място за вдъхновение в такъв разговор между нас. Все пак, ще отбележа, че не виждам лошо да се охранява някой, докато всички викат: "Разпни го!". (Обратното, такъв човек за мен заслужава уважение, не порицание). Но това се пропуска доста подличко, с което се обезценяват и останалите твърдения на робите, които са пощадени от тиранина, а те дори не виждат възможнастта да покажат, че са били свободни още, когато тирана е имал незаслужената си власт над тях. Нима могат да се вдъхновят хора, за които да си пожарникар е равносилно на заклеймяване? Колкото до background-а - не, че не е важен, но първо, у нас не съществува политик с реален background, и да се ръководиш само от него, означава да се оставиш изцяло в ръцете на онези, които имат парите, възможностите и опита да поръчват образите на политиците както са им най-изгодни за тях самите.
цитирай
17. fireball - 18 Vmir
28.04.2010 11:12
Нито съм го казал, нито го мисля. Напротив, уважавам self-made-a, стига той да е възможен за всички, като правила. А не ограничен в партийни, роднински и другарски принадлежности. Състезание, за това става дума. Бойко е надежда за смяна на системата, което уви за сега не се случва. И по-лошото, няма визия да се случи.
Ето ти две отправни точки:
Намаляване на разходите. Чудесно! Но има разходи, които просто не могат да бъдат намалени. И защо никой не говори - как да увеличим приходите. Ама не от данъци, такси и пр.....
Съкращаване на администрацията. Чудесно! Ако разбирането е за администрация, която седи зад бюрата - тя е безобразно раздута. Ако говорим за администрация, която да работи - може да се окаже, че дори е недостатъчна. По същия начин, както един предишен министър на образованието (който, забележи - е много културен и интелигентен човек, но не разбира от управление) съкрати училищата. Но при преминаването на едносменно обучение, не само ще трябва да се отворят закритите, ами сигурно ще се наложи да се строят нови!!
И изобщо не ме интересуват нашенски политици с background - такива няма!
Интересуват ме хора с background, каквито има много и които, уви, за жалост не се използват, поради по-горе изложените причини и обидното "У нас неопетнени хора няма!", което си е една ... индулгенция, ако не е нещо по-дълбоко!
цитирай
18. vmir - 19. fireball,
28.04.2010 12:26
Много просто – увеличаване на приходите в една система е възможно след увеличаване на разходите, но САМО, ако са налични условия за това, т.е., ако увеличените приходи не бъдат оставени на произвола на самозабравилата се администрация, която да ги погълне или пренасочи в посоки без възвръщаемост. Затова е и цялата патаклама на ГЕРБ с БСП, но някои други, чули-недочули, бързат да се произнасят за финансовата политика на правителството. Така че, сегашната политика като рамка и цел, за мен е напълно адекватна, а ако някой от критиците й знае как да увеличи приходите при свит бюджет без нови и нови заеми (с рисковете на крадливата администрация), изобщо да не се хаби в критики на някакво си правителство, а направо да си публикува откритието, защото Нобеловата награда ще е малка, за да бъде оценено по достойнство.
Другото – съкращения, увеличения, преструктурирания и пр., са също важни, но не чак толкова, колкото безконтролно крадящата власт. Да се иска едното, второто или третото от тях не е никаква политика, не са дори и знания, (които някои толкова много държат да покажат), а единствено ограничения, които правещия реалната политика трябва да внимава да не приеме, когато са преминали границата на реализма или възможностите на неговото управление. Да се справиш с цялото това словоблудство, имитации на политика, критичност и “загрижености”, не е лека задача, защото у нас управляващите са вече са се опили от мириса на парите, и няма преувеличение в това, че са изключително малко неизцапаните управленци. И да си го кажем направо, че у нас екип трудно се прави, още по-трудно оцелява управленски екип без да бъде мотивиран с далаверки, а “честни” и “неопетнени” са главно онези, които просто не са имали възможност да се доберат до кацата с меда, и ако само това положение успее да промени Бойко Борисов, и сведе безграничната алчност на част от управляващите до приемливи равнища, това ще бъде един съвсем достоен принос към бъдещето на страната.
цитирай
19. fireball - 20. vmir
28.04.2010 17:34
Това и очаквах. В България не се е случило правителство и управленци, които да не са показали колко дълбоко мразят народа си! той е крадлив, лъжлив, мързелив, схемоподатлив и т.н. и т.н. Всъщност те не искат да си спомнят от какви цървули са произлезли! За което Алеко е безумно прав! Не е голямо умение да уволниш вякого. Умението да управляваш е да накараш този някого да работи.
Това за "кацата с меда" предполагам не важи за някои хора, а за всички останали.
Прощавай, ама това с крадливата администрация и алчни управляващи е афиф работа. И аз не ги долюбвам, ама да се оправдаваме само с тях, не върви. Един от лайтмотивите на соцпропагандата бе, "че водата, горе от изворите (разбирай ЦК) идва чиста, а долу в ниското, патките я мътят". Това показва само неумение да управляваш и липса на организация.
цитирай
20. vmir - 21. fireball,
28.04.2010 23:03
Говорим на различни езици. Опитах се да ти представя схематично дилемата на финансово макроравнище, но ти вървиш в посока “нравоучение”, може би си си харесал ролята на защитник на сиромасите, които блестят с непорочните си нрави и честност както блести Андрешко. Това, което пропускаш обаче е, че Андрешко е претърпял сериозна метаморфоза и е станал символ на симбиозата между “честност”, безхаберие и беззаконие, при което понятието “кражба”, “злоупотреба” и “човечност” се припокриват в толкова голяма степен, че са изгубили почти всеки практически смисъл, но са оформили безкрайно широк терен за спекулации и лично обогатяване на спекулантите и прииждащите към тях. Няма да споря по този въпрос, защото мисля, че всеки неизкушен от популизма и лицемерното сиромахомилство си дава добре сметка за какво става дума (само в моя бранш с колеги изчисляваме, че около 1/4 от бюджета изчезва без каквато и да било връзка с разходите, за които е отчетен). Вместо това ще се опитам да ти дообясня на разбираем човешки език дилемата и да ти пресметна възможните последствия от финансовата стратегия към увеличаване на приходите, за която настояваш не само ти, но не престават да настояват и от БСП, тъкмо сега съобщиха изчисленията, че за да се спаси Гърция от фалит, ще са необходими 150 милиарда (няма грешка) евро през следващите 3 години и, че световните финансови пазари продължават да се сриват неудържимо:

Под предприемане на политика (включитeлно и към повишаване на приходите) номенклатурчиците от средния ешелон преди всичко разбират като интензифициране на контактите им с висшестоящите и кандърдисването им за това или онова, едва ли не шефовете да им се молят:”Аман, заман, разбираме колко ви е трудно и колко много правите, ама отгоре ни натискат, дайте да измислим нещо”, докато моделът “Андрешко” даде своя продукт. Да, ама този път няма как да стане, защото ги няма парите за краткосрочните инвестиции в повишаване на приходите като контролни и охранителни системи и функции, приоритетно ффинансиране на ключови инфраструктурни проекти, ефективно пазарно проучване и позициониране, системи и технологии за повишаване на качеството, начини за подпомагане и спасяване на бизнеси на ръба на фалита, облекчения за бизнеси с бърза възвращаемост и други начинания в този дух. И, за да стане всичко това реалност, а не кандърмата, която чакат като свой шанс някои, ще трябват, да речем 20 милиарда заем, който за леснота да приемем, че ще върнем след 10 годинки наведнъж. Приемаме лихвата 11% (каквато я споменаха в новините за Гърция), вадиме си калкулаторчето и пресмятаме, че за 20 – те милиарда след 10 години ще трябва да платим 56,8 милиарда, или почти три пъти повече. Нищо страшно, стига да сме успели да си решим проблема, да се разработила икономиката, тези почти 40 милиарда лихви, ще ги платим и ще пеем щастливо. Оставям настрана крадливата администрация, даже приемам, че е честна, чиста и непорочна като момина сълза, и се насочвам само към международната конюнктура. Финансистите сигурно се досещат какво ще кажа – световната криза и с какво ще я спомена, т.е., - мерките. Ако кризата е продължила 10 години и са прилагани дефлационни мерки за овладяването й, почти 40-те милиарда лихви ще станат чиста загуба. Спасените в началото стотина бизнеса ще се окажат капка в морето в сравнение със застрашения им брой от задължението да се погаси задължението с лихвите. И т.н., мисля, че които има желание и възможности, може и сам да проследи вариантите нататък и да направи съответните изводи.
цитирай
21. vmir - Да обобщя за всеки случай горната сметка, за да илюстрирам, че дори Андрешко да е изминал изцяло пътя си от класово осъзнат борец срещу капитализма
29.04.2010 09:31
до перфектен негов строител, само нахалното упорство на БСП може да ни прецака в международен план, тъй като изцяло игнорира възможното развитие на световната криза, което зависи от политиките на правителствата. Така, ако приемем кризата за 10 годишна, и я обвържем с традиционното кризисно повишаване на инфлацията, да речем средно 12%, стойността на горните 20 милиарда след 10 години ще набъбне на 62.2 милиарда. Тогава с горните 56.8 милиарда ще имаме разлика от 5.4 милиарда, които ще бъдат чиста печалба за бюджета. Това очакване е типично за БСП, при управлението на които инфлацията винаги се повишава и се налага друг да я овладява след тях. Да сметнем далаверата не при десетките и стотици проценти бесепарска инфлация, а “само” при 15%, при които бъдещата стойност на днешните 20 милиарда става 81 милиарда, или 81- 56.8 = 24.1 милиарда, които Андрешко естествено, от най-човеколюбиви подбуди ще спести на бедния Станоя. При 20% инфлация вече, милиардите за Станоя стават 124 – 56.8 = 67, и с въпросните 67 милиарда цялата партокрация с отрочетата си до трето коляно ще могат да заседнат в кръчмата и да псуват Европата и Америката на поразия, докато будалите се втрещяват от невъзможността да вържат двата края.

Да, ама не! Защото, за щастие, останалите държави не се управляват от БСП, за да допуснат подобни инфлации, (за еврозоната за миналата година инфлацията е около 2%) и по-вероятно изглежда да противопоставят на нестихващата вече 2 години криза дефлационни политики и да ограничат допълнително инфлацията, която някъде може да стане и отрицателна, каквато беше у нас през декември. От което следва, че при 0% инфлация, лакомията на Андрешко и Станоя за горните 67 милиарда, ще ни донесат единствено 20 – 56.8 = - 36.8 милиарда загуба, с които ще трябва всички ние да платим несбъднатите им розови мечти за инфлация. Тази цифра, между впрочем, е съизмерима с разчетните печалби на АЕЦ Белене за същия по продължителност период от време така, че мога само да адмирирам правителството за недвусмислените намерения да спре тази безкрайна бесепарска игра на “тука има, тука нема”.

Надявам се да съм бил ясен.
цитирай
22. fireball - Perfect!!!
29.04.2010 13:46
Анализа е чудесен! Поздравления! Сега ми представи дилемата на финансово микроравнище, защото всички се надпреварват да се упражняват "глобално", без да казват какво се случва "локално". А то най ме вълнува. И каква е политиката към номенклатурчиците от средния ешалон, спекулантите и цялата верижка? Щото, очевидно подхода - ще им спреме парите - не върши работа. Покрай плевелите ще умориш и плодните фиданки.
Не съм защитник на "сиромасите", въпреки, че те купуват и стоката, която ти произвеждаш и без което няма да чиниш пукната пара. Никой не блести с честност, непорочни нрави и пр., а функционира в определени параметри, които някой му задава. Като ги зададеш "сиромашки", ще получиш напълно окомплектовани сиромаси!
Изглежда наистина говорим на различни езици. Аз те питам, какво да направим ефективно да управляваме парите, ти ми отговаряш, че ако ми дадеш пари - ще ги открадна....
Хайде представи си пък, че е възможно да има много читави хора в България, които успяват да се крепят някакси въпреки правителствата (вкл. и сегашното) и които точно в този момент имат нужда Държавата да им помогне за да "превъртят". Ако не си ги срещал, значи си много далеч от това което се случва на "микро равнище".
цитирай
23. vmir - 23. fireball,
29.04.2010 15:28
Основен постулат в пазарната икономика е, че парите никога не стигат, поради което резултата зависи от целите, за които ще бъдат изразходени. За номенклатурчиците не знам друга политика, освен мерките срещу крадливите от тях и премахване на възможността да си плащат не с работа, мисъл и разбиране, а с благинки, пари и далаверки подкрепата, благодарение на която много от тях са несменяеми от десетилития, ако ти знаеш как – кажи, ще ми е много интересно да чуя. Мисля, че в горните коментари вече обясних защо и рога на изобилието да изсипеш върху България, параметрите за съществуването на повечето хора си остават сиромашки, а в реалния живот заемите за неуспешните опити да се зададат “несиромашки” параметри се плащат с лихвите и с нова сиромашия. Много ще ми е интересно да ми обясниш как да избегнем този проблем, защото ми е писнало от хора, които съвсем доброволно влизат в ролята на сиромаси и хранят, поят, носят на гърба си и правят всичко по силите си “техния” чорбаджия да не загуби от възможностите си да прецаква повече другите, отколкото тях самите.

Мисля, че досега говорих за управлението на парите, а ти си разбрал друго, най-добре ще бъде сега ти да развиеш твоята идея за управлението на парите. И не ми приписвай лично отношение, смятам, че не съм дал основание за такова, наистина ще се радвам да прочета твоята представа и как тя ще се реализира без да промени общите условия, за които говорих, и най-вече не разбрах с какво предизвиквам заключенията ти, че ще уморя плодните фиданки. Предполагам, че искаш протекционизъм, но и там стои въпросът както при средния ешелон, пък и навсякъде другаде – едни крадат, други опъват каиша.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gerbsenior
Категория: Политика
Прочетен: 1810759
Постинги: 610
Коментари: 1666
Гласове: 3891
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031