Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.04.2010 13:26 - ЕТО КАКВИ БЯХТЕ ВИЕ, КОИТО УПРАВЛЯВАХТЕ БАН!
Автор: gerbsenior Категория: Политика   
Прочетен: 7625 Коментари: 3 Гласове:
7

Последна промяна: 02.05.2010 10:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

                                               До ДИРЕКТОРА на ИФИ – БАН

                                          член-кореспондент на БАН ВАСИЛ ПРОДАНОВ

 

                                                 Копие:   До академик ИВАН ЮХНОВСКИ

 

 

 

 

                                           ИЗЯВЛЕНИЕ – ПРОТЕСТ

                                                                от

             старши  научен    сътрудник ЗДРАВКО ТОШЕВ ДУНОВ, доктор на

                                          философските науки

 

 

 

                                                   Г-н ДИРЕКТОР!

 

                    От 1999 г., в продължение вече на 6 /шест/ години, Вие ме подлагате на систематичен административно-професионален тормоз, мотивиран от ПОЛИТИЧЕСКИ съображения и групово-кариеристични домогвания както лично от Ваша страна, така и от близки до Вас хора. Вие бяхте висш номенклатурно-комунистически кадър  /щатен съветник на мракобеса Милко Балев и АОНСУ-вски професор/ и не променихте нищо нито във Вашето мислене, нито във Вашето поведение след 10.ХІ.1989 г. Досега търпях, без да предизвиквам публичен сандал, по следните причини:

                 а/ Сградата на ИФИ – БАН на булевард “Патриарх Евтимий” № 6 на практика е Ваш ЛИЧЕН ДИРЕКТОРСКИ ОФИС, обслужван за сметка на бюджета на БАН. В тази сграда няма НИТО ЕДИН ПРОФЕСОРСКИ КАБИНЕТ /с изключение на Вашия и на научния Ви секретар/, т.е. няма НИТО ЕДНО РАБОТНО МЯСТО. Следователно, няма никаква възможност за информация как се използва от щатните учени времето, което им се заплаща като работно от националния бюджет.

                    Този факт Ви позволява да имате и да демонстрирате субективистично и селективно отношение към щатните сътрудници на Института от гледна точка на това, кой как използва времето, което му се заплаща за извършване на изследователска работа.

                    При това положение е повече от ясно, че ИФИ – БАН не функционира съгласно задължителните изисквания на трудовото законодателство в България и една обективна проверка на това негово функциониране от страна на отговорните и компетентни държавни органи може да има тежки последици въобще за съществуването на Института за философски изслидвания. А тук работят 8-10 /осем – десет/ отлични професори, доктори на науките и хабилитирани изследователи, които не заслужават научната им кариера да бъде поставена отново на карта, както вече се случваше на два пъти в историята на академичния философски институт.

               б/ Въпреки Вашето преследване спрямо мен по политически мотиви, съчетани с групово-кариеристични домогвания, благодарение на изтъкнатия по-горе факт /това му е доброто на лошото!/ за липса на каквито и да било работни места в Института, аз досега успявам /намирайки се далеч от ежедневен контакт с Вас/ да реализирам творческия си потенциал в библиотеките и в своя домашен кабинет. През последните 5 /пет/ години, от 2000 г. насам, написах и отпечатих 4 /четири/ монографични книги, посрещнати с  интерес и оценени високо от рангови български интелектуалци – учени, писатели, художници, музиканти, общественици.

                   Следователно, моята творческа реализация компенсира дисконфорта от Вашето политическо преследване, като ми създава интелектуално и душевно удовлетворение. Но реакцията Ви спрямо моята последна книга със заглавие “КЪРВАВОТО ЛОНО НА БЪЛГАРСКИЯ ДЪРЖАВЕН КОМУНИЗЪМ” /Фабер, 2005/ от многотомния проект “ФИЛОСОФИЯ НА ВЛАСТТА”, с който проект  внасям траен принос в българската философска, обществено-научна и хуманитарна литература, надминава всякакви търпими граници.

                  В заключението на своята книга съм подложил на остра, но аргументирана критика начина, по който се ръководи направлението по обществените науки в БАН, неадекватният от гледна точка на действителните им научни качества избор на член-кореспонденти в БАН по обществените науки, Вас лично като учен и директор, назначен още през 1988 г. със специално решение на Политбюро за разгромяване на дисидентите в БАН. Вие, който през лятото на 1989 г. заедно със заместник-директора си Кръстьо Кръстев ме заплашвахте с уволнение, ако не напусна и не се откажа от членуване в Клуба за подкрепа на гласността и преустройството, сега, през 2005 г., продължавате да ме преследвате по политически мотиви и всячески да ми пречите за реализация на моя творчески потенциал.

                  Заради Вашето, станало вече нетърпимо политическо преследване срещу мен, Вие ме принуждавате да обмисля предприемането на действия, които ще предизвикат един драстичен обществен скандал около Института за философски изследвания и цялата БАН. Обмислям предприемането на следните действия:

                  ПЪРВО – информация до Главна инспекция по труда при МТСП относно факта, че Институтът за философски изследвания като материална база не представлява нищо друго, освен един бюджетно обслужван директорски офис. Няма нито работни места, нито контрол върху ефективното и съобразно законите използване на работното време. Ще приведа само два примера с коренно противоположно значение.

                  В Института се говори, че старши научен сътрудник И. Б. Р. не само живее повече от 185 календарни дни в годината на територията на чужда държава, но и работи там срещу заплата. АКО ТОВА Е ВЯРНО, как е възможно Вие да и плащате щатна бюджетна заплата? Това да не би да е Ваш частен институт? Същевременно през 2001 г., по фалшиви докладни записки от професор Васил Вичев, направени до Вас по причини, които ще обясня след малко, Вие си позволихте – без да имате законно право – да ми наложите ДВЕ административни наказания в продължение на около месец за... неявяване на работа, сякаш имам работно място в този Институт, а И. Р. живее и /вероятно/ си работи в чужбина, получавайки заплата от БАН. Как трябва да бъде квалифицирано това /евентуално/ грубо нарушаване на законите от Ваша страна?

                    ВТОРО – обмислям завеждането на съдебно дело срещу Вас и срещу Управителния съвет на БАН, който Ви назначава след подробна информация за Вашето директорско поведение, чрез Българския Хелзинкски комитет за правата на човека. Вие осъществявате срещу мен систематично преследване по политически причини, с което преследване затормозявате научната ми кариера и ме принуждавате да работя при условия, отразяващи се неблагоприятно върху здравословното ми състояние.

                    ЕТО ФАКТИТЕ, ДОКАЗВАЩИ МОТИВИТЕ И СЛУЖЕБНИТЕ МЕХАНИЗМИ НА ВАШЕТО ПОЛИТИЧЕСКО ПРЕСЛЕДВАНЕ:

                    а/ На 25.02.1999 г.  успешно защитих втора /голяма/ докторска дисертация пред СНСФ към ВАК на тема: “РАЗУМ, ВЛАСТ И ВЯРА”.  В дисертацията съм направил разгърната философско-теоретична критика на тоталитарната държавно-комунистическа власт. Около два-три месеца по-късно отказах лично на Вас да подкрепя кандидатурата Ви за нов директорски мандат в ИФИ, защото сте непроменен по мислене АОНСУ-вски професор без академични научни качества и висш комунистически номенклатурчик.

                      И веднага Вие започнахте своето политическо преследване спрямо мен. КАКВО НАПРАВИХТЕ? Направихте следните две неща.

                      Най-напред даже в истерична форма, с инсинуации и заплахи /видни от протокола/ се противопоставихте на мнозинството членове на Научния съвет при обсъждане предложението да ми бъде обявен конкурс за старши научен сътрудник І степен, т.е. настоявахте в заповеднически стил за спиране на растежа ми в научната кариера. Когато Научният съвет въпреки Вашата директорска воля, въпреки Вашите лъжи и спекулации пред неговото заседание все пак реши да ми бъде обявен конкурс, Вие забавихте отпечатването на обявата с цел да търсите и да агитирате външни за БАН кандидати, които да участвуват като мои конкуренти.

                      И постигнахте тази цел. За Вашите долнопробни интриги срещу мен и за обещанието Ви лично да ме провалите в случайна среща по негова лична инициатива ми разказа на 9.09.2005 г. доцент П. Г., когото сте агитирали да стане мой конкурент и сте му обещали, че ще ме провалите, защото лично ще станете един от рецензентите и ще изберете поне още един, който ще Ви направи услуга да напише рецензия против мен.

                     Когато получих информация за Вашата злостна интригантска роля, проявила се в организирането на заговор срещу моето избиране за  старши научен сътрудник І степен, аз предпочетох да си пиша книгите, вместо да си хабя нервите в битка с Вас и отказах участие в конкурса. Аз съм човек на възраст, остават ми малко години за висококачествена творческа работа и преглътнах спирането на научната ми кариера.  После Вие спирахте всеки път Научния съвет, когато трябваше да обсъжда обявяването на конкурс за мен. И до ден днешен съм старши научен сътрудник ІІ степен даже след публикуването на четири монографии плюс десетина студии и статии след момента, в който съм доктор на философските науки. Абсурдно, но факт – Вие действително успяхте да съсипете уванчаването на научната ми кариера на безспорен и широко известен учен.     

                    Вторият резултат на Вашето нагло номенклатурно-комунистическо преследване по политически причини се изрази в следното. През 1999 г. изтече мандатът като ръководител на секция “ФИЛОСОФСКА АНТРОПОЛОГИЯ” на Вашият номенклатурен и личен приятел, АОНСУ-вският професор Васил Вичев. Както Вие лично, така и Васил Вичев, никога не сте избирани за професори в БАН. Вие сте назначени от Политбюро АОНСУ-вски професори – професори от “академия”, която не съществува; от псевдонаучни центрове, които не съществуват; от “научни специалности”, които не съществуват. В БАН Вие двамата с Вичев сте незаконни професори по простата причина, че никога от никого не сте избирани с конкурс.

                  На всичкото отгоре тогава АОНСУ-вецът Васил Вичев, назначеният от Политбюро в БАН професор, през лятото на 1999 г. беше навършил възраст от шестдесет и шест години и половина. В нарушение на всякакви закони и на Устава на БАН Вие го назначихте на тази следпенсионна възраст с нов мандат пак за ръководител на секция “Философска антропология”. С това назначение хем уредихте номенклатурният комунист Васил Вичев с щатна заплата за още четири години, хем постигнахте главната си цел – лишихте мен от длъжността ръководител на секция и от ръководенето на докторанти, които много биха научили от мен.

                 Когато аз решително възразих против грубото нарушаване на законите от Ваша страна и от страна на Васил Вичев, последният с две фалшиви докладни записки до Вас Ви даде уж “законен” повод да ми наложите две дисциплинарни наказания за ... неявяване на работа. Тогава написах подробно изложение до Председателя на БАН академик Иван Юхновски, но ми отговориха да поставя въпроса в Научния съвет, който Научен съвет между другото Вие успяхте да “директоризирате”, т.е. да подчините мнозинството от неговите членове на директорската си воля. И въпросът с нарушаването на законите и Устава на БАН така си и остана неразгледан от “директоризирания” Научен съвет.

                Незаконно назначеният за ръководител на секцията по философска антропология Васил Вичев, естествено, поиска моето излизане от секцията, защото настоявах за преразглеждане на незаконното му назначаване. И от 2001 г., та до сега, в грубо нарушение на Устава на БАН, аз работя като САМОСТОЯТЕЛЕН ИЗСЛЕДОВАТЕЛ, без да съм в щатния състав на нито една секция в Института.

                През 2003 г.  участвувах в конкурса за директор на ИФИ – БАН като единствен конкурент с Вас. Срещу хората, които подкрепиха моята програма и кандидатура, Вие тръгнахте на груба саморазправа. Особено драстичен е случаят с професор Димитър Станков – един от най-способните и енергични професори в Института, когото Вие натиснахте чрез заплахи и просташко грубиянство да се пенсионира веднага след навършване на 65-годишна възраст. И това при положение, че назначихте номенклатурният комунист, АОНСУ-вецът Васил Вичев, човек, никога неизбиран за професор в БАН, с нов мандат за още четири години на шестедесет и шест години и половина. Господи, държите се толкова нагло и вулгарно, сякаш наистина сте още съветник на Милко Балев!...

               Г-н Директор! Превърнахте последните шест години от работата ми в БАН в години на непрекъснато политическо преследване! Не мога повече да се чувствувам интелектуално и нравствено отговорен за съдбата на Институт, голяма част от учените в който безразлично наблюдават Вашите опити за политическо издевателство. А какви са причините за споменатото безразличие в Института и какво е теоретическото равнище на изследванията в него, това са въпроси, които вероятно подробно ще анализирам в специална книга за философията и философите, за обществените науки и научно-административната номенклатура в БАН.

                                        Ст.н.с. ІІ ст.д.ф.н.                            /Здравко Дунов/

           20.ІХ.2005 г.

              София              

 

28.04.2010 г.
 сряда
                      ОТВОРЕНО ПИСМО
           до старши научен сътрудник д-р
                    СТЕФАН  ПЕНОВ
  член на Общото събрание на БАН
              УВАЖАЕМИ д-р ПЕНОВ!
              Драги колега и приятелю Стефане!         Преди няколко дена тук, в моя блог, публикувах  - без да взема твоето  съгласие - личното писмо, което ми беше изпратил. Публикувах го под формулираното от мен заглавие "ВОЙНА в БАН".
        Така прецених, така реших, така направих.
     От юридическа гледна точка правото на разпореждане с всяко лично писмо принадлежи на получателя на  писмото, докато интелектуалната собственост, естествено, си е собственост на подателя като автор.
          Получих информация, че хора, имената на които са документирани в писмото, се чувствуват недоволни от факта на публикуването. Аз обаче прецених, че като автентичен документ за това, което в момента се върши в Общото събрание на БАН, твоето писмо ще остане много ценен документ. Затова го и публикувах.
          Но сега ще направя и нещо друго. Ще публикувам един мой личен документ от 2005 година, за да стане ясно черно на бяло какво правеха в БАН нейните шефове. Този документ горчи като пелин в устата ми, но той е напълно автентичен.
           Ето го документа:

                                               До ДИРЕКТОРА на ИФИ – БАН

                       член-кореспондент на БАН                             ВАСИЛ ПРОДАНОВ

 

                                                 Копие:   До академик ИВАН ЮХНОВСКИ

 

 

 

 

                                           ИЗЯВЛЕНИЕ – ПРОТЕСТ

                                                                от

             старши  научен    сътрудник ЗДРАВКО ТОШЕВ ДУНОВ, доктор на

                                          философските науки

 

 

 

                                                   Г-н ДИРЕКТОР!

 

                    От 1999 г., в продължение вече на 6 /шест/ години, Вие ме подлагате на систематичен административно-професионален тормоз, мотивиран от ПОЛИТИЧЕСКИ съображения и групово-кариеристични домогвания както лично от Ваша страна, така и от близки до Вас хора. Вие бяхте висш номенклатурно-комунистически кадър  /щатен съветник на мракобеса Милко Балев и АОНСУ-вски професор/ и не променихте нищо нито във Вашето мислене, нито във Вашето поведение след 10.ХІ.1989 г. Досега търпях, без да предизвиквам публичен сандал, по следните причини:

                 а/ Сградата на ИФИ – БАН на булевард “Патриарх Евтимий” № 6 на практика е Ваш ЛИЧЕН ДИРЕКТОРСКИ ОФИС, обслужван за сметка на бюджета на БАН. В тази сграда няма НИТО ЕДИН ПРОФЕСОРСКИ КАБИНЕТ /с изключение на Вашия и на научния Ви секретар/, т.е. няма НИТО ЕДНО РАБОТНО МЯСТО. Следователно, няма никаква възможност за информация как се използва от щатните учени времето, което им се заплаща като работно от националния бюджет.

                    Този факт Ви позволява да имате и да демонстрирате субективистично и селективно отношение към щатните сътрудници на Института от гледна точка на това, кой как използва времето, което му се заплаща за извършване на изследователска работа.

                    При това положение е повече от ясно, че ИФИ – БАН не функционира съгласно задължителните изисквания на трудовото законодателство в България и една обективна проверка на това негово функциониране от страна на отговорните и компетентни държавни органи може да има тежки последици въобще за съществуването на Института за философски изслидвания. А тук работят 8-10 /осем – десет/ отлични професори, доктори на науките и хабилитирани изследователи, които не заслужават научната им кариера да бъде поставена отново на карта, както вече се случваше на два пъти в историята на академичния философски институт.

               б/ Въпреки Вашето преследване спрямо мен по политически мотиви, съчетани с групово-кариеристични домогвания, благодарение на изтъкнатия по-горе факт /това му е доброто на лошото!/ за липса на каквито и да било работни места в Института, аз досега успявам /намирайки се далеч от ежедневен контакт с Вас/ да реализирам творческия си потенциал в библиотеките и в своя домашен кабинет. През последните 5 /пет/ години, от 2000 г. насам, написах и отпечатих 4 /четири/ монографични книги, посрещнати с  интерес и оценени високо от рангови български интелектуалци – учени, писатели, художници, музиканти, общественици.

                   Следователно, моята творческа реализация компенсира дисконфорта от Вашето политическо преследване, като ми създава интелектуално и душевно удовлетворение. Но реакцията Ви спрямо моята последна книга със заглавие “КЪРВАВОТО ЛОНО НА БЪЛГАРСКИЯ ДЪРЖАВЕН КОМУНИЗЪМ” /Фабер, 2005/ от многотомния проект “ФИЛОСОФИЯ НА ВЛАСТТА”, с който проект  внасям траен принос в българската философска, обществено-научна и хуманитарна литература, надминава всякакви търпими граници.

                  В заключението на своята книга съм подложил на остра, но аргументирана критика начина, по който се ръководи направлението по обществените науки в БАН, неадекватният от гледна точка на действителните им научни качества избор на член-кореспонденти в БАН по обществените науки, Вас лично като учен и директор, назначен още през 1988 г. със специално решение на Политбюро за разгромяване на дисидентите в БАН. Вие, който през лятото на 1989 г. заедно със заместник-директора си Кръстьо Кръстев ме заплашвахте с уволнение, ако не напусна и не се откажа от членуване в Клуба за подкрепа на гласността и преустройството, сега, през 2005 г., продължавате да ме преследвате по политически мотиви и всячески да ми пречите за реализация на моя творчески потенциал.

                  Заради Вашето, станало вече нетърпимо политическо преследване срещу мен, Вие ме принуждавате да обмисля предприемането на действия, които ще предизвикат един драстичен обществен скандал около Института за философски изследвания и цялата БАН. Обмислям предприемането на следните действия:

                  ПЪРВО – информация до Главна инспекция по труда при МТСП относно факта, че Институтът за философски изследвания като материална база не представлява нищо друго, освен един бюджетно обслужван директорски офис. Няма нито работни места, нито контрол върху ефективното и съобразно законите използване на работното време. Ще приведа само два примера с коренно противоположно значение.

                  В Института се говори, че старши научен сътрудник И. Б. Р. не само живее повече от 185 календарни дни в годината на територията на чужда държава, но и работи там срещу заплата. АКО ТОВА Е ВЯРНО, как е възможно Вие да и плащате щатна бюджетна заплата? Това да не би да е Ваш частен институт? Същевременно през 2001 г., по фалшиви докладни записки от професор Васил Вичев, направени до Вас по причини, които ще обясня след малко, Вие си позволихте – без да имате законно право – да ми наложите ДВЕ административни наказания в продължение на около месец за... неявяване на работа, сякаш имам работно място в този Институт, а И. Р. живее и /вероятно/ си работи в чужбина, получавайки заплата от БАН. Как трябва да бъде квалифицирано това /евентуално/ грубо нарушаване на законите от Ваша страна?

                    ВТОРО – обмислям завеждането на съдебно дело срещу Вас и срещу Управителния съвет на БАН, който Ви назначава след подробна информация за Вашето директорско поведение, чрез Българския Хелзинкски комитет за правата на човека. Вие осъществявате срещу мен систематично преследване по политически причини, с което преследване затормозявате научната ми кариера и ме принуждавате да работя при условия, отразяващи се неблагоприятно върху здравословното ми състояние.

                    ЕТО ФАКТИТЕ, ДОКАЗВАЩИ МОТИВИТЕ И СЛУЖЕБНИТЕ МЕХАНИЗМИ НА ВАШЕТО ПОЛИТИЧЕСКО ПРЕСЛЕДВАНЕ:

                    а/ На 25.02.1999 г.  успешно защитих втора /голяма/ докторска дисертация пред СНСФ към ВАК на тема: “РАЗУМ, ВЛАСТ И ВЯРА”.  В дисертацията съм направил разгърната философско-теоретична критика на тоталитарната държавно-комунистическа власт. Около два-три месеца по-късно отказах лично на Вас да подкрепя кандидатурата Ви за нов директорски мандат в ИФИ, защото сте непроменен по мислене АОНСУ-вски професор без академични научни качества и висш комунистически номенклатурчик.

                      И веднага Вие започнахте своето политическо преследване спрямо мен. КАКВО НАПРАВИХТЕ? Направихте следните две неща.

                      Най-напред даже в истерична форма, с инсинуации и заплахи /видни от протокола/ се противопоставихте на мнозинството членове на Научния съвет при обсъждане предложението да ми бъде обявен конкурс за старши научен сътрудник І степен, т.е. настоявахте в заповеднически стил за спиране на растежа ми в научната кариера. Когато Научният съвет въпреки Вашата директорска воля, въпреки Вашите лъжи и спекулации пред неговото заседание все пак реши да ми бъде обявен конкурс, Вие забавихте отпечатването на обявата с цел да търсите и да агитирате външни за БАН кандидати, които да участвуват като мои конкуренти.

                      И постигнахте тази цел. За Вашите долнопробни интриги срещу мен и за обещанието Ви лично да ме провалите в случайна среща по негова лична инициатива ми разказа на 9.09.2005 г. доцент П. Г., когото сте агитирали да стане мой конкурент и сте му обещали, че ще ме провалите, защото лично ще станете един от рецензентите и ще изберете поне още един, който ще Ви направи услуга да напише рецензия против мен.

                     Когато получих информация за Вашата злостна интригантска роля, проявила се в организирането на заговор срещу моето избиране за  старши научен сътрудник І степен, аз предпочетох да си пиша книгите, вместо да си хабя нервите в битка с Вас и отказах участие в конкурса. Аз съм човек на възраст, остават ми малко години за висококачествена творческа работа и преглътнах спирането на научната ми кариера.  После Вие спирахте всеки път Научния съвет, когато трябваше да обсъжда обявяването на конкурс за мен. И до ден днешен съм старши научен сътрудник ІІ степен даже след публикуването на четири монографии плюс десетина студии и статии след момента, в който съм доктор на философските науки. Абсурдно, но факт – Вие действително успяхте да съсипете уванчаването на научната ми кариера на безспорен и широко известен учен.     

                    Вторият резултат на Вашето нагло номенклатурно-комунистическо преследване по политически причини се изрази в следното. През 1999 г. изтече мандатът като ръководител на секция “ФИЛОСОФСКА АНТРОПОЛОГИЯ” на Вашият номенклатурен и личен приятел, АОНСУ-вският професор Васил Вичев. Както Вие лично, така и Васил Вичев, никога не сте избирани за професори в БАН. Вие сте назначени от Политбюро АОНСУ-вски професори – професори от “академия”, която не съществува; от псевдонаучни центрове, които не съществуват; от “научни специалности”, които не съществуват. В БАН Вие двамата с Вичев сте незаконни професори по простата причина, че никога от никого не сте избирани с конкурс.

                  На всичкото отгоре тогава АОНСУ-вецът Васил Вичев, назначеният от Политбюро в БАН професор, през лятото на 1999 г. беше навършил възраст от шестдесет и шест години и половина. В нарушение на всякакви закони и на Устава на БАН Вие го назначихте на тази следпенсионна възраст с нов мандат пак за ръководител на секция “Философска антропология”. С това назначение хем уредихте номенклатурният комунист Васил Вичев с щатна заплата за още четири години, хем постигнахте главната си цел – лишихте мен от длъжността ръководител на секция и от ръководенето на докторанти, които много биха научили от мен.

                 Когато аз решително възразих против грубото нарушаване на законите от Ваша страна и от страна на Васил Вичев, последният с две фалшиви докладни записки до Вас Ви даде уж “законен” повод да ми наложите две дисциплинарни наказания за ... неявяване на работа. Тогава написах подробно изложение до Председателя на БАН академик Иван Юхновски, но ми отговориха да поставя въпроса в Научния съвет, който Научен съвет между другото Вие успяхте да “директоризирате”, т.е. да подчините мнозинството от неговите членове на директорската си воля. И въпросът с нарушаването на законите и Устава на БАН така си и остана неразгледан от “директоризирания” Научен съвет.

                Незаконно назначеният за ръководител на секцията по философска антропология Васил Вичев, естествено, поиска моето излизане от секцията, защото настоявах за преразглеждане на незаконното му назначаване. И от 2001 г., та до сега, в грубо нарушение на Устава на БАН, аз работя като САМОСТОЯТЕЛЕН ИЗСЛЕДОВАТЕЛ, без да съм в щатния състав на нито една секция в Института.

                През 2003 г.  участвувах в конкурса за директор на ИФИ – БАН като единствен конкурент с Вас. Срещу хората, които подкрепиха моята програма и кандидатура, Вие тръгнахте на груба саморазправа. Особено драстичен е случаят с професор Димитър Станков – един от най-способните и енергични професори в Института, когото Вие натиснахте чрез заплахи и просташко грубиянство да се пенсионира веднага след навършване на 65-годишна възраст. И това при положение, че назначихте номенклатурният комунист, АОНСУ-вецът Васил Вичев, човек, никога неизбиран за професор в БАН, с нов мандат за още четири години на шестедесет и шест години и половина. Господи, държите се толкова нагло и вулгарно, сякаш наистина сте още съветник на Милко Балев!...

               Г-н Директор! Превърнахте последните шест години от работата ми в БАН в години на непрекъснато политическо преследване! Не мога повече да се чувствувам интелектуално и нравствено отговорен за съдбата на Институт, голяма част от учените в който безразлично наблюдават Вашите опити за политическо издевателство. А какви са причините за споменатото безразличие в Института и какво е теоретическото равнище на изследванията в него, това са въпроси, които вероятно подробно ще анализирам в специална книга за философията и философите, за обществените науки и научно-административната номенклатура в БАН.

                                        Ст.н.с. ІІ ст.д.ф.н.                            /Здравко Дунов/

           20.ІХ.2005 г.

              София              

 




 



Тагове:   бан,   какви,


Гласувай:
7



1. vmir - Ух, каква позната родна "научна" картинка!
28.04.2010 14:57
Да го е срам човек да признае какви неграмотници и бакали управляват науката ни!
Цяло чудо е, че при съществуващия бакалийно-касапски дух, все още има и търсачески настроени изследователи!
цитирай
2. ok3223 - Защо ни занимавате
28.04.2010 19:19
с писаниците на недоучено философче, което събира от 300 дерета вода, за да натопи по-големите от него, като учени и хора с опит и заслуги към Бг и науката.
Ама като не те бива и си некадърен и супер амбициозен, отгоре на това клепеш наляво и надясно, кой ще те лансира и подкрепя.
Тоя не знае какво е политически тормоз, щом като парадира с такъв.
Да попита Алексей Петров ареста, той ще му обясни какво е политическа репресия.
цитирай
3. bven - Сигурна съм , че изнесеното в постинга
28.04.2010 20:19
е истина, защото от 70 -те години нещата в научните среди бяха, а явно все още са същите. Честна гражданска позиция защитаваш и дано има кой да те подкрепи - и в науката е така, както и в политика, бизнес и навсякъде - всичко мирише от главата.Ще трябва да се чистят авгиеви обори!!!!!!! Явно назрява моментът!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gerbsenior
Категория: Политика
Прочетен: 1810819
Постинги: 610
Коментари: 1666
Гласове: 3891
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031