Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.04.2010 08:57 - СЪВЪРШЕНАТА СИСТЕМА МОЖЕ САМО да ДЕГРАДИРА; НЕСЪВЪРШЕНАТА СИСТЕМА ЕВОЛЮИРА
Автор: gerbsenior Категория: Политика   
Прочетен: 5502 Коментари: 10 Гласове:
4

Последна промяна: 02.05.2010 08:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
30.04.2010 г.
 петък                Естествените, спонтанно генерираните  системи никога не възникват в  своята съвършена, завършена, идеална, така да се каже, форма. Това се отнася както за природните, така и за социалните системи. Това се отнася и за отделния човешки индивид, който в битието си на зародиш подлежи на развитие.
                 Например там, където едно социално-икономическо и политическо устройство възниква по силата на естествения ход на нещата /капитализмът в Англия, да речем/,  то системата на това устройство в началото е несъвършена, но тя подлежи на развитие.
                По коренно противоположен начин стои въпросът с тези системи, които целенасочено биват създавани от човека, биват конструирани от него. Затова лекият автомобил, веднага щом излезе от завода-производител и тръгне да вози човека по пътищата, може само да се износва и да деградира като система, но не и да става по-добър.
                Хората обаче конструират целенасочено не само автомобили и всякаква друга техника; хората целенасочено конструират и цели социални устройства, цели социални ситеми. Такава беше, разбира се, комунистическата държавно-икономическа и държавно-политическа система.
                Конструирана теоретически от Маркс с интелектуалното убеждение, че това е най-съвършената социална система, реализирана практически от Ленин, тази система още от първия момент на своето  възникване и увърждаване - за велико удивление на своите създатели - започва да деградира.
                   Спомнете си - който има спомен, разбира се - безумно тъпото упорство, с което всички злини на комунистическата система, наричани временни недостатъци, отживелици, малка правда  и прочие, непрекъснато се оправдаваха с някакво отклонение на практиката от теорията, с някакво субективно практическо извращаване на автентичния марксизъм-ленинизъм.
                     Сталин, сталинизмът, култът към личността и държавният тероризъм не само че не бяха никакво извращение на комунистическата форма на държавност; напротив - те бяха истинското уродливо лице на  постоянно деградиращата социално-икономическа и социално-политическа система, утопически-алхимично зачената в теорията като идеалната, като съвършената социална система. 
                     Дали обаче преходът от държавен комунизъм обратно към капитализъм посредством реституцията и приватизацията не протече отново принципно по същия модел? 
                  Комунистите извършиха национализация, държавата прибра собствеността  и раздаваше властови позиции, раздаваше власт.
                        Денационализацията на собствеността посредством реституцията и приватизацията  вече представляваше раздаване на собственост от тези, които притежаваха държавната власт. В самото начало на прехода стратег на раздаването на собственост беше Андрей Луканов, а по-късно неговото място и роля бяха заети от Иван Костов. Каквото остана, с него се разпоредиха момчетата на царя.
                      Комунистите наложиха в управлението на държавата невежи и некадърни собствени хора,  преходът пък роди некадърни капиталисти, получили собствеността наготово. По този начин и капитализмът ни се оказа конструиран капитализъм, а капиталистите бяха направени капиталисти....                    



Тагове:   може,   несъвършената,


Гласувай:
4



1. fireball - Приятелю...
30.04.2010 20:10
Напълно те подкрепям в написаното, но за да бъдем точни, това няма нищо общо със съвършенството и несъвършенството. По-скоро е от неразбирането и липсата на системно мислене. Системите биват естествени и културни. Всички сътворени от човека са културни системи и съответно изискват поддържане и грижи. И съответно са много нестабилни. То е като нива - като не се грижиш за нея, бързо буренясва и става келемя. А продължителността на живот на системите зависи от потока на енергия. Системите с течение на времето се усложняват като структура и йерархия. За това те използват енергия. Когато дойде момент цялата енергия да се използва само за поддържане на подобна усложнена структура (а не за нарастване), системата започва да загива.
Така че, замести необходимото и ще получиш обяснението.
цитирай
2. gerbsenior - Благодаря, само че аз от системи разбирам и работата е доста по-дълбока...
30.04.2010 21:59
Делението на системите на естествени, спонтанно възникнали и на системи, които са рационално, целенасочено конструирани въобще няма отношение към разликата между природните и социо-културните системи. Една социално-нравствена система може да възникне напълно спонтанно и естествено, извън всякакви предварително планирани цели, докато една природно-екологична система може да бъде рационално-целево конструирана от човека без никакво намерение той повече да се намесва в нейното функциониране.
Системата на човешката генетична конституция се предава по наследство при спонтанна, напълно естествена генетична рекомбинация. Но когато човекът си науми, че трябва целенасочено да промени своя естествено рекомбиниран генофонд, той се ръководи от рационално мотивирани цели.
Що се отнася до продължителността на живот на системите, то тази продължителност при всяка истинска система е програмирана, зададена в нейните гранични предели. В системите има не само поток на енергия, но и поток на вещества, и поток на информация. Кой от тези потоци е доминантен, това вече зависи от характера на системата, защото всяка конкретна система приема, съхранява, преработва и предава ГЛАВНО или вещества, или енергия, или информация...
цитирай
3. gerbsenior - И още едно допълнение...
30.04.2010 22:23
Как действува така наречената система на естествения отбор и оцеляване на най-приспособимите особи? Дарвиновата хипотеза всъщност казва единствено следното:
Ако днес в една изолирана човешка популация живеят десет новосъздадени семейства все още без деца, то след сто години всичките петстотин членове на популацията ще бъдат несъмнено наследници на тези днешни десет мъже и десет жени. Но как ще бъдат разпределени тези хиляда наследници спрямо сегашните десет двойки, това никой по никакъв начин не може да предвиди. Една сегашна двойка може да се окаже с дял от 120 наследници, друга да си остане бездетна, трета - трето, четвърта - четвърто и т.н.
Следователно, естественото развитие на популацията е напълно непредвидимо, а за най-приспособени ще бъдат обявени тези наследници, които са най-много на брой. Това при естественото развитие на популацията. Но ако някой реши рационално-целенасочено да контролира това развитие чрез ограничаващи или стимулиращи санкции спрямо различните двойки мъже и жени, той може коренно да промени естествената еволюция на популацията.
цитирай
4. evrazol - В системите има не само поток на е...
01.05.2010 01:00
В системите има не само поток на енергия, но и поток на вещества, и поток на информация

А в човешките системи /човешки продукт/ има ПОТОК НА НАМЕРЕНИТО

Ако до сега са оцелявали приспособените, е време за въпроса - Приспособени към КАКВО и КАК
Щото едни приспособени деградират заедно със системата, а други приспособени оцеляват въпреки неиния крах
Така че системите са временни наистина, а оцеляването е въпрос на ограничен брой случайности, или на еднозначна адекватна далновидност. Човека управлява оцеляването си съобразно интелектуалния си капацитет. При което в кризи страдат най приспособените. Те стават неадекватни.
Така отклоненията от Божия път в крайна сметка се връщат към първоизвора. Хе!
цитирай
5. bowman - Природата ...
01.05.2010 06:57
В природата оцелява , но само като статистика, най- приспособения към средата. Само , че човека принадлежи към видовете които я променят съзнателно . В крайна сметка, нещата опират до мислене и подход и от социалната ни среда. Оцеляването на отделната личност зависи и от социалната среда . От тук единственото което можеш да правиш е да променяш средата и да се нагаждаш към нея .
В крайна сметка въпросът касае предположението за развитието на средата, а пък той зависи от това доколко ще съумеем заедно да решаваме проблемите на оцеляването.
Имаме динамична , променяща се с времето функция с много неизвестни.

Според мен идеята на статията е че няма да е достатъчно да се ориентираме към стари номера , а ще трябва да търсиме нови пътеки според момента и от успеха в това начинание зависи къде ще паркираме ; )
цитирай
6. gerbsenior - Моля някого за разяснение...
01.05.2010 07:23
От вчера не мога нито да пиша, нито да прехвърлям писани другаде текстове в моя блог. Изписвам заглавието нормално, но мястото за публикацията не реагира на опитите ми да го използувам...
Ех, така е, когато човек се учи сам на компютър на почтена възраст...
цитирай
7. bowman - Виждаш ли рамка на полето за въве...
01.05.2010 08:08
Виждаш ли рамка на полето за въвеждане на текст ?
цитирай
8. gerbsenior - Рамка виждам напълно нормална, но ...
01.05.2010 08:26
Рамка виждам напълно нормална, но при чукане с мишката върху нейния обичаен ляв ъгъл няма никаква чертичка и не може да се влезе в рамката за писане или копиране.
цитирай
9. bowman - ако си на firefoks ...
01.05.2010 10:58
пробвай lazarus:
https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/6984

На мен ми реши същия проблем
цитирай
10. gerbsenior - ИНФОРМАЦИЯ
03.05.2010 08:52
ТОЗИ БЛОГ Е БЛОКИРАН.
ОТ КОГО, ЗАЩО И КАК - НЕ СЪМ КОМПЕТЕНТЕН ДА ОТГОВОРЯ.
АЗ НЯМАМ ДОСТЪП ДО ПОЛЕТАТА ЗА ПУБЛИКУВАНЕ НА НОВИ ТЕКСТОВЕ , НИТО ПЪК ЗА РЕДАКТИРАНЕ НА ВЕЧЕ ПУБЛИКУВАНИ ТЕКСТОВЕ.
НО КАКТО СЕ ВИЖДА, ДОСТЪП ДО КОМЕНТАРИТЕ ИМАМ...
ДОКАТО СИТУАЦИЯТА СЕ ОПРАВИ, АКО ИЗОБЩО СЕ ОПРАВИ, ЩЕ ПУБЛИКУВАМ В НОВИЯ БЛОГ "gerbsen" КОЙТО РЕГИСТРИРАХ ТАЗИ СУТРИН.
УВАЖЕНИЕ И ПОЗДРАВ КЪМ ВСИЧКИ ПРИЯТЕЛИ И ЧИТАТЕЛИ!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gerbsenior
Категория: Политика
Прочетен: 1818544
Постинги: 610
Коментари: 1666
Гласове: 3891
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930