Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.05.2010 05:50 - БАН - ЦЕНТРАЛНО УПРАВЛЕНИЕ ПРОТИВ ДЪРЖАВАТА
Автор: gerbsenior Категория: Политика   
Прочетен: 3751 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
04.05.2010 г.
вторник     Какво наистина ще стане с и в БАН? Ето какво се чува откъм правителството:

 

Нито един от институтите на Българска академия на науките няма да бъде закриван или сливан. Независимо от решенията на самите учени за преструктуриране.

Планът за оздравяване на БАН вече е разработен от управляващите и се очаква в близко време да бъде обявен от просветното ведомство, научи “Труд”. В него е записано, че всички имоти, които стопанисва академията, ще бъдат публична държавна собственост, без право върху тях да се строи каквото и да е извън научна инфраструктура. С други думи, няма да може да се вдигне нов мол в академичното градче на софийския бул. “Цариградско шосе”.

Това, което ще се закрие обаче, е Централното управление на БАН. Или всички началници там ще се разделят с досегашните си постове. Академиците, които са около 70, ще придобият специален статут. Дали те ще бъдат обединени в общ съвет, който да измисля стратегии при нужда и в различни области, или нещо друго - още не е ясно.

Самите институти, след като получат самостоятелност, по принуда ще се преструктурират. Защото те ще трябва да разчитат не само на държавната субсидия, а на приходите от собствената си работа. По този начин ще стане възможно да се обединяват отделни научни колективи с вузовски структури по отделен проект.

Точният механизъм за работата на различните научни звена ще бъде надлежно описан. А рецептата се очаква да даде германския институт “Макс Планк” по идея на просветния министър Сергей Игнатов. Очаква се екипът от Германия да дойде у нас и да направи реформата.
                              +

                      +             +
                               + 

            А ето какво решава Централно управление на БАН:


БАН закрива институтите
Българската академия на науките ще закрие сегашните институти до месец. На тяхно място ще бъдат създадени нови звена, повечето от които се състоят от два или три слети института. Начело на тях застават временни шефове, докато се обявят конкурси за нови началници. Това съобщи пред "Стандарт" главният секретар на БАН акад. Стефан Хаджитодоров. По този начин академията ще отговори на идеите реформата в БАН да бъде извършена отвън и под натиск, които витаят в публичното пространство. В просветното министерство дори имало проект за реформа, съгласно който земите на академията се одържавяват. Хаджитодоров уточни, че в момента стартира и процедура по оценяване на учените, която ще трае до края на лятото. Всеки от членовете на академията ще бъде подложен на атестация за работата, която е свършил. Тези с най-малък принос ще бъдат освободени. В скалата за оценки се гледат не само публикациите, но и колко пари е привлякъл ученият за БАН по външни проекти, като всеки 1000 лева му носят една точка. 100 точки пък трупа продаден лиценз в чужбина. Бонус дава и членството в ръководни органи, така че управата на БАН по условие ще бъде оценена по-високо.
Стела Стоянова


Тагове:   бан,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: gerbsenior
Категория: Политика
Прочетен: 1819728
Постинги: 610
Коментари: 1666
Гласове: 3891
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930