Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.05.2010 18:42 - БАН - КРАЙ на ВЛАСТТА на ЦЕНТРАЛНО УПРАВЛЕНИЕ
Автор: gerbsenior Категория: Политика   
Прочетен: 4285 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 10.05.2010 17:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

09.05.2010 г.

 неделя

       Кратък КОМЕНТАР по ПОВОД на ЕДНА                  

                                    ДЕКЛАРАЦИЯ
5 май 2010  

от Ръководството на БАН
по повод финансовото състояние на Академията

 

            

 

 

 

Напред! Науката е слънце,
което във душите грей!
Напред! Народността не пада
Там, дето знаньето живей!
Ст. Михайловски


Финансовата ситуация на БАН не позволява оцеляването на науката в нея. Към дата 20 април 2010 г. бюджетът е намален с 40%.  Това се случва на фона на 10% намаление за всички останали бюджетно субсидирани организации. Към картината може да се добави спиране на изплащането на собствени средства на БАН от Министерство на финансите, спечелени по проекти при условие на подписани договори и извършени дейности, които приходи са от външни организации, а не от бюджета. Последните гарантираха извършването поне на изследователска дейност по съответните проекти, въпреки че не включват заплащане на труда на учения. Като допълнение средствата за плащане на обезщетение на персонала по пенсиониране в размер на 3 800 000 лв. се отделят от и без това критичния бюджет, независимо от ангажимента да бъдат поети с допълнителна субсидия.

Подробното описание на тежкото състояние на Академията бе дадено в 2 писма до Министър-председателя на 26 и 27 април 2010 г. В тях аргументирано посочихме кризисната ситуация, в която изпада БАН. Застрашени са важни общодържавни оперативни дейности (метеорологични прогнози, регистрация и информация за земетръсна дейност,  мониторинг на геомагнитни и атмосферни процеси , екологични изследвания,  защита на сигурността на компютърните мрежи, музейна дейност и др.), което ще доведе до нарушаване на нормалното функциониране на редица държавни институции.

Важно е да се подчертае, че БАН провежда тежка и мащабна реформа, която води до преструктуриране на научните изследвания и тяхното управление. Това включва:
- Намаляване на научния състав – до сега този процес е обхванал 10% от работещите учени в Академията;
- Въвеждане на проблемно ориентирани научни направления;
- Намаляване състава на администрацията и на Централно управление;
- Назначаване на млади учени,  като от януари до днес в БАН са постъпили на работа 130 млади учени, въпреки кризисната ситуация.

България е на едно от последните места по брой учени на глава от населението в Европейския съюз. Българският изследовател в БАН работи с унизително ниска средна работна заплата.

В случай, че не се предприемат мерки за подкрепа на БАН, ще се стигне до съкращаване на учени и до задълбочаване на процеса с „изтичане на мозъци” от страната.  Науката гарантира развитието на всяка държава, особено в кризисна ситуация. За българина образованието и науката са повод за национална гордост. Отнемането й ще  ни отреди място като най-ниско квалифицирана работна ръка в Европа, ще ни обрече  на изостаналост и потискащо чувство за малоценност.

5 май 2010 г.                                                                     Ръководство на БАН

                                                                  Ръководството на БАН в продължение на няколко месеца прояви недопустим егоизъм, като мислеше и действуваше единствено с  цел своето собствено самозапазване.  Предприета беше една абсолютна квазиреформа, която изобщо не посягаше на  отживялия времето си модел на структуриране и управление на Българската академия на науките, който модел е създаден със Закона за БАН от 1947 година.
                            Този модел  няма нищо общо с  първоначалния замисъл и развитието на Академията от Българско книжовно дружество /1869 г./ през Българска академия на науките /1911 г./ и  Българска академия на науките и изкуствата /1940 - 1947  г./
                             През 1947 година е било извършено законово регламентирано ОДЪРЖАВЯВАНЕ на Българската академия на науките по начин, който представлява умалено точно копие на  Съветската академия на науките. 
                             Централно управление на БАН продължава да се бори със зъби и нокти за  съхраняване именно на своето  собствено  привилегировано място и положение.  Ръководството на БАН  не разбира и никога няма да разбере,  че неговото историческо време изтече. То е готово да жертвува както цели институти, така и бъдещето на академичните учени, за да имитира, че БАН се реформира, само и само да съхрани себе си.   
                              Ето какво казва главният научен секретар на БАН академик Стефан Хаджитодоров относно решителното настояване на правителството за истинска реформа в БАН:                               "Всичко, което се прави спрямо БАН, е заради имотите, не заради някаква грижа за организация на науката. В момента имотите на институтите са частна собственост на БАН, която й е дарена за 140 години от частни лица или от държавата и е защитена със закон. Ако превърнат тази собственост в публична държавна и след това се разпоредят с нея, това ще наруши конституцията и европейските конвенции.  
                         Закриването на ЦУ /Централно управление/ би означавало да закрият субекта на тази собственост.  Тези, които имат апетити към имотите, се вбесяват, че в БАН върви реформа, и виждат, че губят удачния момент да сложат ръка върху собствеността. В просветното министерство имало план за оздравяване на академията - от какво оздравяване се нуждае най-успешната научна организация у нас и защо се кроят тайни планове, без дори да са уведомени учените?"  
                          Министър Сергей Игнатов действително съобщи, че тази седмица в Министерския съвет ще бъде внесен Законопроект за изменние на Закона за БАН,  с който научните институти в Академията   ще се превърнат в самостоятелни научни звена и ще бъде сложен край на бюрократичната власт на Централното управление на БАН. 


Тагове:   край,   бан,


Гласувай:
4



1. cchery - Не е глупав онзи дето изяжда 10 зе...
10.05.2010 10:20
Не е глупав онзи дето изяжда 10 зелника, ми другият - дето му ги дава!!!

Ако се сменят изажда с "поства" и дава с "препоръчва" ще схванете логиката да пусна подобен коментар......
цитирай
2. fireball - Подмяна по същество...
10.05.2010 17:36
Това, че ЦУ на БАН не работи и е убежище на привилегировани хора, които работа не вършат е ясно на всички. Извършени са много глупости. И сливането на институти е глупост. Но не в това е въпроса. По-важно е да се прецени - необходима ли е подобна координираща структура или не?
Ето няколко важни въпроса - Кой ще обслужва юридически институтите на БАН? Значи ще се назначават нови хора. Кой ще координира международните прояви? Пак ще се назначават нови хора във всеки институт. Какво ще стане с библиотеката на ЦУ и абонаментите за периодиката? Значи, нови пари към институтитеV И още и Още...
Разбира се най-лесно е да премахнеш нещо, отколкото да го накараш да работи! За последното се изискват усилия, опит и умения. Всъщност Реформата е точно в това - да накараш системите да работят.
И най-важния въпрос - какво се случва с имотите на БАН? Защото хора с джипове вече оглеждат апетититните терени - вероятно за нови Молове и Бизнес центръве!
И къде е този Проектозакон за науката? Защо не се дава на Институтите, за които са толкова загрижени управляващите да го обсъдят? Или, практиката с "криене" по чекмеджетата, за която Боко орева орталъка май продължава с нова сила?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gerbsenior
Категория: Политика
Прочетен: 1820094
Постинги: 610
Коментари: 1666
Гласове: 3891
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930