Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.05.2010 21:43 - БАН - ФИЛОСОФИТЕ ИСКАТ ОСТАВКАТА на РЪКОВОДСТВОТО на БАН
Автор: gerbsenior Категория: Политика   
Прочетен: 5514 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 18.05.2010 15:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

17.05.2010 г.
понеделник

               ФИЛОСОФИТЕ 
                     против

       ЦЕНТРАЛНО УПРАВЛЕНИЕ

       Моите колеги философи от ИФИ в БАН доказаха своята мъдрост и далновидност.

       На Общо събрание на учените, проведено днес, е прието решение, с което се ОСТАВКАТА на ЦЯЛОТО сегашно РЪКОВОДСТВО на БАН.
        Решението е отговор на грубия натиск, който Централно управление на БАН  оказва върху институтите да се противопоставят на държавата в защита на Централно управление.
        Конкретните мотиви за искане оставката на Ръководството на БАН  са формулирани така:
           1. Ръководството на БАН извършва псевдореформа, в процеса на която се жертвуват институтите, за да се самосъхрани досегашният тоталитарен модел на бюрократично-централизирано управление на Академията;
               2. Централно управление на БАН изобщо не се съобразява и не взема предвид предложенията, които се правят от институтите и учените;
               3. Централно управление на БАН организира по командно-административен начин и въвлича институтите и учените в протест срещу държавата, чиято цел е политическа  и е в интерес единствено на Централното ръководство на БАН.
                Академиците защитават със зъби и нокти своите собствени доживотни привилегии.
              Средната възраст на българските академици, които са 58 /петдесет и осем/ човека, е 73.5 /седемдесет и три години и половина/. Само един от тях е роден през 1948 година, двама са родени през 1946 година, а всички останали са преминали професорската възраст за пенсиониране от 65 години.

               Станишев с постановление на Министерския съвет даде на всеки един от тези академици по една ежемесечна пожизнена депутатска заплата, която се актуализира заедно с депутатските заплати.
              Как тези "феодални старци" да не бранят една такава пожизнена привилегия? Как да не обслужат политически БСП и Станишев, след като той ги е превърнал в пожизнени депутати?
              Трябва да се чуят гласовете на институтите и на редовите учени в БАН,  които реално правят науката, а не от тяхно име да говорят и зад тях да се прикриват "феодалните старци", които защитават единствено своите собствени доживотни привилегии.
             Философите в БАН доказаха, че  изследователите-учени не искат оставката на министър Сергей Игнатов, а искат оставката на  ръковдството на БАН, което погубва авторитета на Академията  в името на собствените си егоистични интереси.
         Самостоятелно изявление във връзка с обявения от "Ръководството на БАН" протест против държавата е направил и членът на Общото събрание на БАН професор Димитър Пушкаров: 

ИЗЯВЛЕНИЕ

на проф. Димитър Пушкаров

 

20 годишната разруха на духовността в България не е мит а горчива реалност! Дойде редът и на БАН.”

        Така започва анонимен  апел по повод  предсоящия протест на учените от БАН против рязкото намаляване на финансирането и неадекватното отношение на управляващите към българската наука. Посланието е ясно – преди 20 години имало духовност, наука и образование, които сега се рушат съзнателно от демокрацията, и унищожаването на БАН е само част от този пъклен план! Този носталгичен и реваншистки лайтмотив слушаме отдавна. Той идва от бунището, на което историята изхвърли една човеконенавистна тоталитарна система, заклеймена както в целия цивилизован свят, така и със закон у нас.  Идеолозите и клиентелистите на тази система разчитат на лошата осведоменост на младите хора, които нямат дори най-малка представа какво представляваше „духовността” по време на оплаквания период.

Кризата в българската духовност започва не преди 20, а преди 65 години със съзнателното изтребване на българската интелигенция и налагането на „диктатурата на пролетариата” в най-примитивната й форма.  С прекъсването на възрожденския възход на българската нация и 45 годишна насилствена подмяна на общочовешките ценности и обезличаване на духа на самосъзнанието й.

За какво е смешният плач, както би казал Ботев? Ето някои примери:

Университетското образование задължително включваше                     

          Целогодишен курс по история на БКП. И в него се възхваляваше атентата в църквата Света Неделя!   

          Целогодишен курс по история на КПСС

            Курс по марксическа политическа икономия

            Курс по маркс-ленинска философия

            Курсове по исторически и диалектически материализъм

- Всяка теза трябваше да включва цитати от партийни ръководители. Те заместваха логическите изводи и разсъждения, заменяха научния подход.

- Българската история бе преиначена. Любовта към Съветския съюз бе поставена над патриотизма и включена в Конституцията. Историческата наука обосноваваше македонската нация и насилственото създаване на македонско малцинство.

- Беше забранено издаването и четенето на видни български писатели.  Вазов бе наричан баба, защото не бил революционен поет, а романът му „Нова земя” - забранен.

- Измислен бе „единствено правилният” шаблон, наречен „социалистическия реализъм”

- Цензурата бе невероятна и повсеместна.

- Бийтълс, Елвис Пресли, рок-енд-ролът бяха забранени.

- Културният и образователен ценз бе заменен със заслуги към „Партията”. Метакстазите на „Активните борци против капитализма и фашизма” изсмукваха жизнените сокове на нацията.

- Християнските ценности се преследваха.

Нямаше Закон за БАН, а президентски указ (на Т. Живков), според който основната задача на Академията бе да прокарва линията на „Партията”. Автономията на БАН бе възстановена с настоящия Закон за БАН, приет по време на „разрухата”.

Научните критерии бяха тотално подменени с партийни. Партийният секретар бе по право и задължение член на Научния съвет. Научната кариера  зависеше от волята на партийното бюро. Така се провеждаха и изборите за академици и член-кореспонденти на БАН. Министърът на културата, който пише „Збогом”, е свидна рожба на същата духовност.

Това е духовният свят на социализма! За неговото поддържане беше впрегната невероятна машина.

         ДС следеше всяко идеологическо отклонение. В университет се влизаше с характеристика от партийната организация. Момчето Павлик Морозов, което предава родния си баща бе моралният еталон за подрастващото поколение. Агентите на ДС се гордееха именно с доносничеството „по идеологически съображения”. Някои се гордеят и до днес!

         ДС „обслужваше” всяка конференция, дебеловрати и късо остригани момчета решаваха кой на коя маса да седне и с кого да разговаря, с кого да танцува, разпитваха какво са говорили учените в дискотеката. Публикуването на статии се допускаше само след специално разрешаваше от неграмотни хора, неспособни да прочетат ръкописа – затова им се превеждаше на български.  В чужбина пътуваха само избрани хора – „политически грамотни и морално устойчиви”.

 

Сега жънем плодовете от тази духовност!  За нея е смешният плач! Ако днес е зле, това не ознаяава, че вчера е било по-добре! Трябва да се върви напред, защото  който мечтае за миналото, няма бъдеще.

                  ОСВЕН ТОВА:
 

1. Заседанието на ОС за 20. май е свикано в противоречие с Устава, защото няма една седмица за запознаване със състава на комисиите. Предложението за заседанието получи 45 гласа от 95 присъстващи в залата, а гласовете против и въздържали се не бяха броени.   2. Съгласно Методическите указания, приети на 19.04.

"Всеки кандидат за член на АК представя пълно CV".

Такива CV НЯМА приложени!

3. НЯМА предложение за Централна Атестационна комисия, а тя трябва да осъществява методическото ръководство.

4. Не е ясно как са постъпили кандидатурите в УС БАН и по какъв принцип

са избирани (там където е "ясно" изглежда недопустимо). 

5. Не е взето мнение нито от представителите на звената в ОС, нито на

научните съвети.

6. Усещането за бързане с цел манипулация е много силно!

НАСТОЯВАМ за отлагане на заседанието докато не бъдат изпълнени

всички условия!

Проф. Димитър Пушкаров



Тагове:   бан,   оставката,


Гласувай:
3



1. christo - Феодални старци...
18.05.2010 10:38
Не "феодални старци", а "корумпирани лапачи - болшевишки функционери"!..

Не само да закрият централата на БАН. Да им спрат пенсиите. Да им оставят нормални професорски пенсии (вероятно всички са професори). Ако не им стигат - да се обърнат за помощ към фондовете на БСП-БКП...

БАН като "свободно сдружение на учени" да не се финансира никак от държавата. Стимулиращо финансиране от държавата да има само за институти с реални постижения - теоретични и практически.

Хуманитарните институти, чиято тематика се припокрива от факултети или катедри в държавните висши учебни заведения, да се обединят; ако не желаят - да преминат на пълно самостоятелно финансиране.

Обединението между висшите учебни заведения и институтите от БАН ще е полезно както за едните, така и за другите: Учените от институтите биха тонизирали теоретичните занимания на преподавателите в университетите, принудени да общуват непрекъснато с по-ниско квалифицираните от тях студенти, а пък учените от институтите ще придобият в по-голяма степен възможността, включвайки се повече или по-малко в учебния процес, да повишат нивото на преподавателската работа. Всичко това ще е от полза както за учените от институтите, така и за преподавателите във факултетите и катедрите, и особено за подготовката на студентите. Не на последно място, това ще доведе до отпадане на некадърниците и мързеливците-лапачи, т.е. до по-високо качествено ниво на изследователската и преподавателската деност, а също така неминуемо ще има за резултат по-висока ефективност на предоставяната от държавата субсидия за наука и обучение.
цитирай
2. razkazvachka - браво на колегите
18.05.2010 11:49
пак философите тръгват да правят от науката производителна сила:))))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gerbsenior
Категория: Политика
Прочетен: 1814570
Постинги: 610
Коментари: 1666
Гласове: 3891
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930