Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.07.2010 17:45 - БОЙКО БОРИСОВ и ЕНЕРГИЙНИТЕ ПРЕГОВОРИ с РУСИЯ
Автор: gerbsenior Категория: Политика   
Прочетен: 3571 Коментари: 1 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
06.07.2010 г.
 вторник
Срещата Бойко Борисов - Виктор Зубков             РЕЗУЛТАТЪТ!!! 
         /Пресконференция/
Бойко Борисов: Добър ден. Водихме доста интензивен диалог. Преговори, разговори по проблемите, по бъдещето на различните проекти. Да Ви представя г-н Зубков, първи вицепремиер на Руската федерация. Направо му давам думата, за да можете да чуете от него по какви теми сме говорили, какво сме се разбрали, какво...
Виктор Зубков: Добър ден, уважаеми колеги. Току-що приключихме преговорите с уважаемия г-н премиер. От наша страна в преговорите участваха зам.-председателят на управата на „Газпром” г-н Медведев, вицепрезидентът на корпорацията „Росатом”, който отговаря за /.../ на проектите в правителството на Руската федерация. Бяха обсъдени въпросите за сътрудничеството в областта на енергетиката между нашите две страни. Естествено, стана въпрос за строителството на атомната електроцентрала в Белене. И, разбира се, съдбата на проекта „Южен поток”. Преговорите бяха проведени в конструктивен дух. Те бяха свързани с детайлни въпроси. И наистина бяха обсъдени абсолютно всички въпроси, свързани със съдбата на тези два много големи проекта. Относно проекта „Белене” в това отношение бяха постигнати много положителни резултати. Фактически, може да се каже, че проектът вече е приключен, става въпрос за документите, подготвени, за документите за осъществяването на този проект. Както заявяват хората, които се занимават с проектирането на електроцентралата в Белене, става въпрос за най-добре развития проект в целия свят. Практически тук е постигната най-високата възможна степен на сигурност на обекта. Имаше изключително много забележки относно този проект. Бяха направени 8 хиляди забележки. На всички тях хората, които се занимават с проектирането на обекта са дали съответните отговори. Сега, разбира се, трябва да бъдат намерени реални инвеститори. Пътната карта, която сега съществува предвижда решаването на целия този комплекс от въпроси, които са свързани с реализацията на обекта.
           Много подробно беше разгледан комплексът от въпроси, които са свързани с проекта „Южен поток”. Основното, което ние взехме като решение и основното решение, което беше взето, заедно с уважаемия г-н премиер се сведе до това, че двете страни потвърждават своята изключителна готовност да продължат дейността по осъществяването на този проект. Това е един изключително мащабен, един голям проект. Става въпрос за 63 милиарда кубически метра газ, които ще преминават през територията на България. Днес говорихме и затова, че е необходимо ускоряването на вземане на решения по редица въпроси. Става въпрос за необходимостта от създаване на проектна компания, която ще се заеме с дейността по проектирането на този газопровод. Бяха изведени и редица други въпроси, които намериха отражение в пътната карта, която беше подготвена и представена днес. Беше решено в рамките на една седмица да бъдат разгледани всички тези въпроси и пътната карта да бъде подписана след една седмица. В нея ще бъдат уточнени и разгледани всички тези конкретни въпроси. Разбираме стремежа на г-н премиера и на министрите да получат пълна яснота относно параметрите на този проект. Ние се стремим той да бъде изгоден, както за българската, така и за руската страна и ще направим всичко възможно тези параметри да бъдат уточнени. Накратко се спрях на тези въпроси, които бяха разгледани от нас в рамките на днешната ни среща и с удоволствие съм готов да отговоря на въпросите, които биха възникнали.
              Бойко Борисов:
Ще направя още няколко доуточнения, които са изключително важни. Ще започна с проекта „Белене” и неговата пътна карта. Руската страна е запозната със сегашното му състояние, това, че има един гьол. И в тази пътна карта ние много ясно и точно сме определили задачите, които имат те и ние. Това е привличането на европейски инвеститори, преструктуриране на проекта, точна цена за след седем години, когато трябва да е пусковият срок, точна формула какво, на кой и по колко ще се продава и купува електрическата енергия, финансирането по етапи. Отговорник от българска страна – НЕК, от руска – „Атомстройекспорт”. Отговаряйки на всички тези въпроси и работейки по тях, се надявам до септември да имаме резултати. Водим интензивни разговори с еврокомисаря Йотингер. Завчера разговарях със сръбския президент Тадич. И за тяхно миноритарно участие в проекта, което пък разбира се, дава и пазар след това.
              С една дума – така, както и предполагах, руската страна ме разбира много по-добре, отколкото нашите опоненти в България.
            Що са касае по „Южен поток” – основна тема, която ние искахме да защитим пред българските граждани – беше какво правим с наличните сега тръби, по които се транспортира руски газ. Това, което г-н Зубков получи като уверение и от неговите експерти е, че те ще бъдат използвани, тъй като те са 100% български, с не по-малък капацитет, отколкото в момента, с изключение на 90 километра, които са от Провадия до Кардам, тъй като тръбата от руска страна на „Южен поток” ще излезе откъм морето. Транспортираният газ ще нарасне до 63 милиарда кубически метра. И по новите тръби, както е подписан и договорът с „Южен поток” сме 50 на 50. По този начин печалбата за България по този проект ще се удвои и утрои. Това ще го изчислят експертите. В четвъртък отива българска делегация от „Булгаргаз” – г-н Гогов, не знам кои още други са в нея, и всички тези детайли ще бъдат изчистени. Но за нас това беше основният проблем по този договор и тук благодаря на г-н вицепремиера за разбирането от руска страна по този въпрос. Правим предпроектно проучване... Предпроектното проучване в момента стартира и мисля, че тук можем да кажем, че и с привличането дори и на външни експерти, ще постигнем възможно най-доброто за двете страни. И друго много важно нещо, че сегашният транзит към Гърция и Турция ще остане по старите тръби. А двойното увеличение на капацитета на „Южен поток” ще отиде за Сърбия, Австрия, Унгария, в Западна Европа да я наречем. От българска страна „Булгартрансгаз” ще е партньор, и тук ще направим едно споразумение с БЕХ, „Газпром” и „Булгартрансгаз” за прехвърляне на ангажиментите по този договор.
ОК.
             Третата изключително важна тема, която разгледахме, по която и очаквам решение на премиера Путин по-късно, това е относно цената на газа. Разбира се, има формула, има международни ангажименти, които руските страна има с цяла Европа, но тук за съжаление експертите не можаха да ми дадат и към днешна дата откъде и как се формират цените за крайните потребители от България. Тук удивително ми се повтаря схемата с електроразпределителните дружества. Всъщност от „Газпром” излиза евтин газ за България. Не мога да си обясня и да ме убедят къде по посредниците се начисляват цените, които отиват до крайния потребител – в българските заводи и домакинства. Руската страна пое ангажимент на преговорите в Москва в четвъртък, да даде реалните цени, на които продават в България, а аз ще се върна от крайния потребител към тази цена и се надявам г-н Гогов до сряда да ми докладва откъде, как и при кого отиват разликите. Г-н Зубков прие да разговаря с премиера Путин, да ни информират във времето на финансова и икономическа криза да направим така, че крайния потребител в България да не понесе удар от вдигането на цената на газа. И се надявам, той да го потвърди. Всъщност, това, което се разбрахме с Руската страна, е бъдем точни, коректни и да сложим всичко на масата или както г-н Зубков каза: „да не стане така че ние да понижаваме цените, а крайният потребител да не разбере, че сме го направили”. Благодаря ви.
                       Виктор Зубков:
Аз бих искал да кажа, че наистина бяха разгледани всички въпроси, днес обсъдихме всички открити въпроси в рамките на двата проекта и мога да кажа, че след като бяха подготвени пътните карти в рамките на тези проекти, ние вече бихме могли открито да обсъждаме и да решаваме всички съществуващи конкретни проблеми. Г-н премиерът днес започна разговора и днес както виждате го приключва, както виждате, с цената на газа, това е един абсолютно справедливо поставен въпрос. Ние разбираме, че тези въпроси трябва да решават помежду си, въпросът за цените, трябва да решават помежду си стопанските субекти, в рамките на подписаните договори, но аз поех ангажимента да докладвам на премиера Путин за проведените разговори и за това, че биха могли да се предприемат конкретни действия в условията на икономическата криза, за да бъдат прегледани възможностите за корекции на цените, въпреки че можем да кажем, че такива референции, такива отстъпки са направени в рамките на действащите сега договори, които предвиждат условията за доставка на газ до 2010-2011 г. Ние поддържаме нива на цените, които съответстват на 90% от пазарните цени. Разбира се, ние можем да кажем, че Газпром поддържа мониторинг на цените, които съществуват в европейските страни, негови потребители, и виждаме , че има числа, които в България предизвикват определено безпокойство. Съществува голяма разлика между цената, по която Газпром доставя газ в България и реалните цени, които плащат, както промишлените предприятия, така и битовите потребители за доставения им газ. Тази разлика е много голяма, както отбеляза уважаемия г-н Премиер. Ние взехме решение до четвъртък да бъдат уточнени тези параметри и да се направят съответните проверки. Ние, обаче, смятаме, че нашата страна разполага с достатъчно точни данни и трябва да се сравнят тези показатели, да се уточни къде точно възниква тази разлика, защото ние се страхуваме от възникването на една такава ситуация, при която ние бихме могли да тръгнем на среща и да се отзовем на желаният на българското правителство и да постигнем някакви нива на цени, които да го удовлетворяват, а това да не бъде почувствано то реалните потребители, които продължат да плащат високи цени за използваните енергоресурси.
Журналист: Възможно ли е да бъдат ревизирани цените на газа, преди да изтече тримесечието, ако разговорите стигнат до намаляване на цената на природния газ с доставките от Русия?
Бойко Борисов: Възможно е, разбира се, и затова съм възложил да ми направят проверка. Ако не ми я направят коректно, ще вкарам ДАНС в проверката и надали ще им е приятно. Защото в края на краищата правителството понася негатива от това, че някой по веригата става богат човек. Не е честно, не е коректно.
Марияна Байкова, „24 часа”: Да попитам, г-н премиер, на път ли сте да си пишете шестица. Първият ми въпрос. Другото, което искам да попитам, кой става богат човек, трябва да сте наясно след толкова години газови доставки и посредници, кой е богатият човек? Тепърва до четвъртък да го откриваме не звучи добре.
Бойко Борисов: Те са богати хора най-вероятно, но не съм прокурор да обвинявам. Когато приема доклада, в него трябва да пише цена, разходи, печалба. Проблемът не е, че т.нар. война между мен и г-н Путин или България и Русия всъщност е малко медийна измислица. И аз благодаря на руската цена, че коректно ще ни предостави цената на газа. А тогава всички вие разследващи журналисти можете да си направите и ваши разследвания. Както вицепремиерът, първият вицепремиер на Русия г-н Зубков каза, ние имаме чистите намерения да направим взаимно изгодни и за двата народа договори. Защото изграждането на такива проекти ще поеме в България над 10 хиляди работни места, реални пари в икономиката, но точно толкова ще поемат и в Русия тези, които произвеждат реактори, тръби, каквото и да било там, свързани с тези проекти, също ще откриват работни места и ще дават заплати. Така че в условия на финансова криза това е изгодно за двете държави.
Журналист: Г-н Зубков, БНТ, да ви питам какво ви шокира и в пъти можете ли да ни кажете каква е разликата, за цени няма да ни говорите явно, каква е разликата, която установихте между вашата цена, на която продавате и крайния потребител. И другото нещо, къде беше според вас досега големият препъни камък за тези два проекта и тази ужким война между България и Русия, къде го открихте.
Бойко Борисов: Първо, да ви кажа откъде дойде войната. Защото за първи път се постави въпросът - да няма посредници, да може населението и икономиката да ползват възможно най-евтин газ, а проектът „Белене” да бъде намален като финансиране с поне 40%. Да имаме краен срок и цената, каквато я определим днес за Белене 6 – 7 милиарда максимум, трябва да бъде и след седем години такава цената. Да няма инфлационните индекси, с които всъщност всички проекти са натоварени в България, във всички сфери. Всъщност от подписания договор на една цена след седем години той става космически.
Виктор Зубков: Вторият въпрос беше за някаква информационна война, която се води между Борисов и Путин. Не може да се говори за нищо такова. Просто, това е несъстоятелно. За никаква информационна война между тях двамата. Те водят час и половина разговор по телефона, при това разговорът се води при много доброжелателен дух. Що се отнася до цената на газа ние трябва да разкрием всички свои тайни, нещо, което никога не се прави. Средната цена по която ние доставяме газ в България, по която цена „Газпром” доставя в България са 339 долара за хиляда кубически метра. Това е мониторингът, който осъществява „Газпром”. Аз не мога да гарантирам, че това са абсолютно точни цифри, но като правило ние не бъркаме в това отношение. Те показват, че промишлените потребители при една равномерна компенсация плащат от 472 до 501 долара за хиляда кубически метра. При неравномерна консумация тези цифри се увеличават значително и представляват това, че от 519 до 576 долара за хиляда кубически метра газ. Битовите потребители плащат още повече. Тук нивото е от 576 долара за хиляда кубически метра. Смятаме, че това са едни много високи цени. Това са наистина много високи цени и премиерът на страната постави въпросът да се. Това са наистина едни много високи цени и премиерът на страната постави въпроса да се уточнят тези параметри. До четвъртък да се получат точни данни за цените, но ние даваме едни такива нива на цените в България за газта.
Журналист: Г-н Борисов, Цветелия Цолова от Агенция „Ройтерс”. Няколко въпроса уточняващи. Казвате, че до септември се надявате да имате резултат от Белене. Дали да Ви разбираме, че през септември България ще продължи с този проект или не?
Бойко Борисов: Имам предвид септември, /.../ септември средата е готов първият реактор. И тогава господин Дянков трябва да плати 280 милиона евро, за да си го получим. Ако не, съответно, започваме процедури да се съдим и да платим неустойки. До този момент сме платили към 300 милиона евро за този реактор, които ще заминат. Затова сме си дали срок за септември този проблем да го изчистим.
Журналист: Другият ми въпрос е свързан с „Южен поток”. Заявихте, че сте постигнали споразумение да се използват тръбите, които са българска собственост. Това, всъщност, постигнато споразумение ли е и това ли ще подпишете в четвъртък и ако можете да ми кажете какво следва след, поне първото нещо по тази пътна карта по „Южен поток”, какво ще направите?
Бойко Борисов: Незабавно препоръки и проучвания по оценка и въздействие на околната среда.
Журналист: А за тръбите сте се разбрали?
Бойко Борисов: За тръбите аз не случайно казах публично в присъствието освен първият вицепремиер на Рускатата федерация г-н Зубков и е председател на борда на директорите на „Газпром”. Представител е на руската държава в „Газпром”. Така, че когато в негово присъствие, след като сме говорили близо 2 часа аз Ви съобщавам, мисля, че до четвъртък трябва да има промени.
Журналист: Остават ли неизчистени въпроси по „Южен поток” между България и Русия?
Бойко Борисов: Аз мисля, че към момента няма. България ще печели много повече, отколкото в момента от този проект. И 2015 година той трябва да е факт. Разбира се ние участваме и сме направили всичко и в алтернативния проект „Набуко”. Така че тези два проекта не се бият на територията на България. Който стане по-добре, от него ще взимаме първи пари като транзитни такси.
Журналист: Въпросът ми е дали говорихте дали ще има посредници при газовите преговори, т.е. дали новият договор ще бъде включен директно с „Газпром експорт”, или ще има отново посредници?
Бойко Борисов: Нашето желание е да няма посредници. Остава и премиерът Путин да се произнесе по този въпрос.
Мария Цветкова, телевизия СКАТ: Въпросът ми е към господин Зубков. Как руската страна приема отрицателното отношение на гражданите от бургаския регион спрямо изграждане на нефтопровода „Бургас-Александруполис”, както и на този етап позицията на българското правителство. Поискано ли е от руска страна предвиденото по договор проектно финансиране да бъде заменено с корпоративен заем. И в тази връзка България ще дължи ли неустойки, ако се откаже от проекта „Бургас-Александруполис”.
Виктор Зубков: Руската страна се отнася спокойно към въпросите, свързани с реализирането на петролопровода „Бургас-Александруполис” що се отнася до възможностите за поява на някои екологични проблеми. Дори и при наличието на минимални такива проблеми, този проект няма да бъде реализиран.
Бойко Борисов: Именно затова сме се обединили около международна екологична оценка на този проект. Благодаря ви.



Гласувай:
0



1. nefelin - на приказки добре
07.07.2010 13:07
Да видим какво ще сде излюпи от договорите , а какво е това "/.../", среща се на няколко места в текста?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gerbsenior
Категория: Политика
Прочетен: 1819508
Постинги: 610
Коментари: 1666
Гласове: 3891
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930