Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.07.2010 20:38 - ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ инициира една ИМПОТЕНТНА АТАКА срещу ПРАВИТЕЛСТВОТО на БОЙКО БОРИСОВ и ГЕРБ
Автор: gerbsenior Категория: Политика   
Прочетен: 2896 Коментари: 4 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                      

ь                                                     ПРОДЪЛЖЕНИЕ...
Потребителите не разходват достатъчно.
Както посочихме данните на националната статистика, индивидуалното потребление (то спада с над 5.7% спрямо първото тримесечие на 2009 г.) и потребителският кредит продължават да спадат, въпреки наличието на някои временни "изригвания". Това е добре за изчистване на кредитния рейтинг на домакинствата, но твърде лошо за агрегираното търсене в национален аспект. Потреблението у нас представлява над 2/3 от икономиката (76.7% от произведения БВП). Когато 2/3 от вашето тяло са болни, трудно е да казвате, че се подобрявате.

 

ь     Въпреки усилията на правителството, безработицата е "залепнала" около 9-9.5%, като обезкуражените и дългосрочно безработни се увеличават на дневна база. Нещо повече, не се вижда и никакъв логичен нов мотор на растежа, който да задвижи бумът на нови работни места.

 

ь     България не предприе никакви мерки за фискално стимулиране на публичния сектор и на регионалната икономика.   

 

ь     Европейската криза влияе и ще продължи да влияе много зле върху евентуалното възстановяване на българската икономика. Причините са няколко и тук ще изброим следните: Първо, нашата близост до Гърция кара инвеститорите да се отнасят с повишено внимание и даже и недоверие спрямо всякакви инвестиционни проекти в България. Правителството не прави нищо, за да разсее тези съмнения. Второ, всички чужди банки представени у нас имат големи експозиции към ценни дългови книжа в засегнатите от дълговата криза европейски икономики, като: Гърция, Испания, Португалия, Италия, Ирландия. Най-засегнати от рискова експозиция на техните порфейли например в гръцки държавни (суверенни) облигации са Сосиете Женерал и Уникредит Груп. Това задължително кара тези банки да преоценяват своето присъствие на други пазари. Трето, българският експорт ще пострада при процеса на свиване на европейския портфейл в следствие на приетите в почти всички развити страни програми на свиване на разходите. Четвърто, валутните и дългови "земетръсни" клатения в Европа и в Америка очевидно се отразяват твърде силно и върху фондовите инвеститори. Това от своя страна също ако не затваря, то поне забавя процеса на навлизане на чужди, а и на наши фондови инвеститори в дяловете на фирми у нас.      

  

България днес е на кръстопът и фундаментално важни решения следва да бъдат формирани и реализирани.

 

Фискална корекция и дисциплина на разходване на държавни средства е необходима, но тя не може да се превръща във фокус на политиката на правителството за икономическо възстановяване.

 

Ако Вие ни попитате какво предлагаме като конкретни мерки и то още днес, ние бихме могли да предложим следното.

 

Дойде времето, когато трябва да сложим край на клатушкащия се безславно кораб на българската икономика.

 

Възстановяването на икономиката следва да започне незабавно.

 

Да започне от решаването на проблемите свързани със задлъжнялостта на частния сектор и сектора на домакинствата; да премине към освобождаването на кредитните канали и редукцията на дългосрочните лихвени проценти по кредитите, и по този начин да размрази вътрешните инвестиции. Такава политика може да стане ефективна в течение само на няколко месеца и ние придаваме огромно значение на това.

 

Разбира се, в едно Писмо не можем да бъдем твърде детайлизирани и прецизни по отношение на отделните стъпки и мерки. Нашата цел е с това Писмо да обърнем внимание върху фактът, че икономиката и българските граждани повече не могат да чакат.

 

Ясно е, както и самият Вие заявихте на Форумът през януари 2010 г., че икономиката на България се нуждае от дългосрочно нацелени и комплексни модерни реформи, съобразени и с нашата национална стратегия за развитието ни до 2020 г. и със Стратегия 2020 на ЕС.

 

Предизвикателствата пред нас са изключително сложни и тежки: колапсирал от години публичен сектор, представляващ обективно (поради хроничната липса на инвестиции и реформи там!) един мощен генератор на бъдещи бюджетни дефицити; един дисфункционален трудов пазар; силно дефлаирал балон на цените на собствености, недвижими имоти и други активи; все по-отварящ се фискален дефицит; слаб и изключително задлъжнял частен сектор и сектор на домакинствата; хронично анемичен растеж на производителността на труда; изоставена на самотек индустрия с все по-намаляваща конкурентоспособност; и банкова система пълна с "джобове" от слабости, нерегулирани взаимоотношения, изкуствени отчети, опасен ръст на лошите кредити, ясен тренд на дефлация на банковите портфейли.

 

Необходимо са силни, растежо-стимулиращи, дългосрочни и устойчиви структурни реформи.  

 

Според нас, едно силно и устойчива икономическо възраждане на България не може да бъде в ръцете на съдбата.

 

То е в нашите ръце; в ръцете на българската икономическа и стопанска мисъл; в ръцете на бизнеса и предприемачите, в ръцете на тези, които имат куражът, волята, знанията, опитът и мъдростта да коват една друга фискална, регулативна, търговска и монетарна политика. 

 

Изпращайки Ви това Писмо, ние вярваме, че настоящата посока на икономическата политика на българското правителство много скоро ще се види от всички, че е неустойчива, неудържима и рискована за страната.

 

Времето вече става същностна, критично важна величина. Необходимо е час по-скоро една нова, ясна и принципна, национална, експертна програма за алтернативна икономическа политика; програма решаваща въпросите за излизането на България от кризата и конструираща един нов модел на икономическо, финансово и социално развитие.

 

Това изисква един спешен експертен разговор и откровен дебат върху причините, грешките и отговорностите за досегашната икономическа политика, както и върху последващите рискове от засилване на кризата и евентуална дезинтеграция на еврозоната.

 

Трябва да сменим икономическата политика.

И да сложим край на по-нататъшния икономически, социален и финансов колапс на България преди живота на още повече български граждани да бъде засегнат драматично.    

 

В очакване на вашата реакция, оставаме с уважение,

 

Ваши:

 

            (п)

 

Проф.д-р Димитър М Иванов      Рачо Петров      Проф.д-р Кръстьо Петков

 

 

(п)                                                 (п)                                                      (п)

Проф. Боян Дуранкев         Доц. Димитър Стефанов          Доц.Петя Шопова

 

 

(п)                                                    (п)

Духомир Минев, БАН             Д-р Николай Радулов

          



Тагове:   атака,


Гласувай:
0



1. evrazol - Ако това е импотентна атака
15.07.2010 22:00
Идващата зима бая ще я "надърви"
Всичко написано си е живата реалност и съвсем не е импотентно. Адекватния отговор на обикновения човек ще бъде ТОТАЛЕН ОТКАЗ от ДЪРЖАВАТА. А това ще превърне държавата в РЕКЕТЬОР. Ще търгуваме извън магазините. Ще "търсим правата си" извън институциите. Ще искаме да сме живи въпреки кризата. Няма да плащаме, както на нас не плащат. И то не от нежелание, а от невъзможност. Демотивираните служители ще демотивират населението. И когато "вождът" се обърне към нацията, ще види зад себе си празнина.
цитирай
2. gerbsenior - Да проверим, а?
15.07.2010 22:34
Изпитвам изключително уважение към твоя ум и твоята интелектуална порядъчност, но моите знания, моят опит, моят ум и моята интуиция нищо подобно не ми подсказват...
Освен това аз просто не мога да си позволя да вземам насериозно имената на хората, подписали този доклад до Първанов. Никой от тях категорично не притежава умствен капацитет от такова качество, което би придало достоверност на написаното от тях. Доклади от такъв ранг и по такава проблематика не са лъжица за всяка -даже широко раззината - уста...
Разбира се, дори да беше анонимен, този доклад по моя лична преценка пак щеше да бъде оценен като една съвършено произволна и спекулативна фразеологична конструкция...
Впрочем, ние с теб, надявам се, ще доживеем до зимата и ще видиш с очите си, че никаква празнина зад себе си няма да види "вождът"...
Моите почитания!
цитирай
3. evrazol - Да проверим :)
16.07.2010 00:18
Скъпа и неизбежна ще е тази проверка.
цитирай
4. bayhuy - Незабавна оставка на Мутробойко и ...
16.07.2010 10:59
Незабавна оставка на Мутробойко и неговата престъпна корумпирана клика !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: gerbsenior
Категория: Политика
Прочетен: 1811892
Постинги: 610
Коментари: 1666
Гласове: 3891
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031